We zijn uit de recessie!

Er is weer economische groei, we zijn uit de recessie! Als je het gelooft natuurlijk. Persoonlijk geloof ik daar maar weinig van en heb ik eerder het idee dat het een soort tegengas is tegen al het slechte nieuws dat de media heeft lopen verkondigen, met bijbehorende gevolgen (stop uitgaven, e.d.). En als je even iets langer wacht, dan blijkt dat ook zo te zijn, want de detailhandel merkt er bijvoorbeeld al helemaal niets van. Alleen als het gaat om eten en drinken, maar ja, eten moeten we allemaal en juist als het minder gaat, is het aantrekkelijk om meer plezier te halen uit kleine dingen. Sowieso, als je het bericht goed leest, blijkt dat de economie nog steeds krimpt, de werkeloosheid groeit, we weinig vertrouwen in de economie hebben en we ook nog te weinig uitgeven. Oké, dus zo ziet een recessie eruit als hij voorbij is…

Zelf denk ik dat het nog wel even kan duren voor we weer wat stabiele grond hebben. Zonder pessimistisch te willen zijn, verwacht ik dat we in de periode tot en met 2013/2014 een aantal jaren terug in de tijd gaan, met name in de verhouding vaste lasten/inkomsten en huizenprijzen. Rond die tijd zijn we daar weer allemaal aan gewend en volgt een soort balans. En dan zou er misschien weer een kleine opleving kunnen volgen, omdat men aan die balans gewend is en dus niet meer speciaal met de hand op de knip gaat. Economie van de koude grond, maar daar houd ik rekening mee.

Wat ik daaraan doe? Het klinkt een beetje dramatisch, maar de eerste periode, tot het einde van 2012, is waarschijnlijk vooral een periode van overleven. Het werk moet aantrekken, reserves moeten worden aangevuld (zeker als het dak doorgezet moet worden en daarin hebben we niet zoveel keuze), het huis moet dicht om de stookkosten wat in bedwang te houden, enzovoorts. Ook belangrijk: aflossen. Ik houd er rekening mee dat de huizenprijzen meer richting het niveau in Duitsland gaan. Niet zo ontzettend laag misschien, maar de waarde zal wel substantieel dalen. Hoewel we een flinke hypotheek hebben, zitten we ook weer aan de veilige kant, omdat we aflossen en de verbouwing van eigen geld betalen, maar toch. Ik zou geruster zijn als ik weet dat de hypotheek tenminste gedaald is naar €300.000. Dan is die en ton lager en hebben we ook ongeveer voor een ton verspijkerd, dus dan zou je denken dat je per saldo toch tenminste op 0 uit zou moeten komen.

Dat betekent natuurlijk wel dat we het een en ander moeten aanpassen. We leven al een stuk zuiniger, maar tegelijkertijd ook een stuk rijker. Daar gaan we mee door. Genieten van b.v. heerlijkheden uit eigen tuin, samen stukken fietsen, in plaats van dure uitjes of alleen bankhangen (bij ons meestal dat tweede, want uitjes komen er om een of andere reden amper van, zijn we er nu dus nog eens tussenuit ook), meer zelf doen, bijvoorbeeld de tuin, meer geduld uitoefenen (kun je vaak van alles gratis krijgen, dat je in je haast anders koopt) en er ook zijn voor anderen. Dat laatste geeft ook een fijn gevoel, als je een ander ergens mee kunt helpen. Dan doe je even wat anders, het kost je vaak niets en het levert je aan gezelligheid en prettig gevoel een hoop op.

Ik weet niet precies wat het is, maar ik heb het gevoel dat we aan het randje staan van iets nieuws. Misschien omdat we hier nu ook ‘eindelijk’ de recessie merken door het werk, of doordat we toch wat tegenslagen hebben gehad. Geen idee, maar op een bepaalde manier is het nog spannend ook. En ook best leuk. Want ondanks alles heb ik nu toch nog het gevoel dat ik zelf het verschil kan maken in de manier waarop we leven en voel ik dat we daar zelf dan ook beter uitkomen. En daar ben ik behoorlijk blij mee, want als je het idee hebt dat het allemaal maar moet en niets kan, dan houd je dat volgens mij geen jaren vol…

Denken jullie dat de recessie over is? Of is dat gewoon onzin?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. 'k Denk ook dat we nog niet uit de recessie zijn, die 0,3% is alleen nog maar t.o.v. een -/- 0,7 van het laatste kwartaal vorig jaar. Per saldo dus nog steeds een verlies van 0.4% Of verdraai 'k ik de cijfertjes nu weer? 😉
  Ook cijferkunde kan van de kouwe grond komen,
  groet

 2. Ik geloof er niets van dat het over is. De berichtgeving over de economie volg ik nauwelijks meer. Het is één grote ellende als je de media mag geloven, maar oplossingen geven voor de 'gewone burger', ho maar. Nee, dan kun je beter in blogland lezen! Daar heb je tenminste nog wat aan.
  Het laatste deel van je verhaal snap ik heel goed. Je beschrijft het zoals ik het ook voel. Dat 'nieuwe', die bepaalde 'spanning', het idee dat je verschil kunt maken. Dat geeft me allemaal toch een positief gevoel, ondanks die mindere financiën!

 3. Op nos.nl een vudeo dat het verschil tussen vorige en deze maand een half procent is 0,5 %. Voornamelijk door overheidsuitgaven. Werkloosheid, hand op de knip stijgt in beide gevallen.
  Merktwerking in de zorg is gestopt, marktwerking bij woningcorporaties mag van mij ook stoppen. De banken mogen van mij opgedeeld worden in spaar- en zakenbanken en laat Brussel van onze pensioenen afblijven. Laat de salarissen van onze Brsselse bestuurders voor 2/3e krimpen, tot iets nrmaals. Geef een oprecht controle systeem op zorg, banken en alles waarvoor de belastingbetaler voor moet opdraaien als het verkeerd gaat. De marktwerking in de zorg is ook klets en deugt niet. Vroeger mocht ik de rekeningen van dokter en specialist eerst thuis controleren. Nu net meer. Kan toch niet.

  1. Idd, OB, de groei is veroorzaakt door aantrekken export en door hogere ambtenarensalarissen. De bevriezing van die laatste salarissen werkt nog niet door in de berekeningen. En dat bevriezen is nu juist iets wat de regering voornemens is te doen.

 4. Ik kan er niets aan doen, maar ik geloof er niets van… We hebben het eerder gehoord. Volgens mij is dat alleen maar om de consument te stimuleren meer aan te kopen… Tegelijk blijft het aantal werklozen oplopen en het aantal faillissementen groeit ook nog enorm…
  Valt toch niet te rijmen…
  Evengoed een heel mooie woensdag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Ik denk niet dat we er al uit zijn… tegen dan hebben wij wel mooi de mogelijkheid om rijk te worden, tenminste als we onze creatieve manier van leven aanhouden.

 6. Doordat er groei zit in de export (eindelijk eens positief economisch nieuws!) zijn we o.a. uit de recessie. Ik merk om me heen weinig van de recessie. Veel mensen hebben nog steeds twee inkomens. Ik denk dat er nu heel duidelijk twee groepen zijn: de mensen die de economische crisis in hun portemonnee voelen, de mensen die alvast rekening houden met alle veranderingen/bezuinigingen versus de mensen met twee inkomens die er vrolijk op los kunnen blijven leven. De eerste groep zal steeds groter worden. Met als gevolg een grotere scheiding tussen rijk en arm. Ik verwacht dat het minstens 5 jaar nog zal duren voordat de economie weer aantrekt. Na een periode van 'de sky is the limit' treedt er nu een periode op van bewustwording.

  1. Dat denk ik ook, zeker als ik alleen al naar mezelf kijk. Als je kijkt naar de minimumlonen, kan het zomaar zijn dat je met z'n tweetjes fulltime werkt en toch 'maar' €2000-2200 binnenharkt. Als je dan kinderen en een huis hebt, dan kun je er niet maar op los leven.

 7. Ik begrijp die cijfers nooit zo. Als je als bedrijf of als huishouden een krimp hebt van 5% is dat geen drama waar je nooit meer overheen komt, als je een meevaller hebt van 0.3% merk je dat niet eens. Maar zodra het over ''de economie'' gaat staat iedereen op zijn achterste benen over die cijfers?

  We hebben na de tweede wereldoorlog behalve een paar dipjes alleen maar groei en vooruitgang gekend en zijn ons er naar gaan gedragen ook. Met alle gevolgen van dien.

  Meen dan meer dan 60% van de economie gebaseerd is op consumptie. Moet je staan te juichen als er elk jaar meer wordt geconsumeerd? Lijkt mij van niet. Denk dat als we er op de langere termijn uit willen komen, we gewoon moeten gaan aflossen en sparen en investeren in goede en duurzamere producten van Nederlandse of ten minste Europese bodem. Dan maar geen groei, maar tenminste wel weer een toekomst.

  1. Ja, stel je voor dat ieder huishouden afzonderlijk ook een winstwaarschuwing zou gaan geven? Maar al gniffel ik er dan om, mijn inkomen komt wel van een bedrijf met aandeelhouders en bijbehorende korte termijn acties. Terwijl ik van mensen die overstappen naar (semi-)overheid verhalen hoor van sloomheid en gebrek aan slagvaardigheid. Waar is de balans?

 8. Het is gewoon een woordenspel. Door die kleine groei past theoretisch de term recessie niet meer bij dit kwartaal. Maar verder verandert er niets.

 9. Recessie is net zo'n verzonnen begrip als geld en economie. Er is nog steeds een aarde en er is niets verdampt vanaf onze planeet. Er is lucht, zuurstof, wolken, regen, zon. Wat wel grote zorgen baren mag is onze omgang met de grondstoffen en de natuur. Wat dat betreft mag de recessie nog wel even duren als het minder autorijden, minder onzinspullen en minder verspilling veroorzaakt. Dan kan het zelfs een zegen voor de aarde en de mens zijn. Dat vereist wel een omslag in denken en doen.

 10. de recessie is voorbij ,nou ik geloof er niets van , ik hoor alleen maar berichten waar me de haren van overeind gaan staan, de woningbouw vereniging waarbij ik huur moet 4 miljoen meebetalen aan vestia, drie maal raden waar dat geld vandaan moet komen, vanmorgen nog een berichtje over vertrekpremies van ruim 3 miljoen in de zorg. ontslaan moet makkelijker worden, alleen nog maar flexwerkers.ruim 160 euro meer per jaar aan energiekosten. ik ga voorlopig verder op de ingeslagen weg van zelf bezuinigen, zo min mogelijk uitgeven en hergebruiken en als er al iets gekocht word is dat 2e hands , ik denk dat ik hier verstandiger aan doe dan luisteren naar wat er in het nieuws komt .

 11. Toen ik vanmorgen hoorde dat de recessie over was moest ik eigelijk wel even lachen. Zo van de een op de andere dag hup over, wie o wie geloofd dat nou.
  Nee dus, ik geloof er niets van. Dit is weer is een van de manieren om ons (het gewone volk) om de tuin te leiden.
  Groetjes Dreadlocks

 12. Ik had het idee dat ze het tijdens het journaal zelf zo vaak noemden om het zelf te gaan geloven. Op zich niet verkeerd als mensen het gaan geloven en iets meer gaan uitgeven, maar zelf ben ik toch wat kritischer denk ik…

 13. Ooit een vak bij journalistiek: 'damned lies and statistics'. Erg interessant, over de 'waarheid' achter de cijfers in het nieuws. Er is geen waarheid. Alle gepresenteerde cijfers zijn relatief, het is maar net waarmee ze wat met wat vergelijken. Alleen zegt niemand dit erbij, het wordt allemaal als onvoldongen feiten gepresenteerd. En veel mensen trappen erin… Wij niet 🙂

 14. Ja ja de recessie voorbij, ze doen dit om te proberen dat de Nederlander weer geld gaat uitgeven!
  En geloof me maar er zijn er zat die het geloven.
  Nou ik niet, wij gaan ook door met consuminderen!

  Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.