Financieel plan Q3 en Q4: sparen

Financieel plan Q3 en Q4: sparen

Van de week schreef ik al over mijn financieel plan voor het tweede half jaar voor wat betreft beleggingen. Ook voor het sparen voer ik een paar wijzigingen door. De meeste dingen blijven hetzelfde. Zo blijf ik elke maand wat sparen voor de vakantie, voor de zorgverzekering, voor het nieuwe huis (dat er voorlopig niet komt, maar dat is niet erg) en voor de buffer. Maar bij die laatste verandert er dus wél wat.

Minder sparen voor de buffer

Ik ga namelijk vanaf deze maand minder sparen voor de buffer. Ik heb hiervoor altijd het liefst een bedrag van 15.000 euro apart, maar eigenlijk heb ik dat nooit nodig. Daarom heeft het wat mij betreft niet zo’n enorme prioriteit om het daarop te houden. De 100 euro die ik voortaan extra ga beleggen, gaan dus van dit spaarbedrag af. Tegelijkertijd heb ik wel als doel om aan het einde van dit jaar gewoon die 15.000 in kas te hebben.

Dat betekent dat ik wat creatiever zal moeten zijn in mijn financieel plan. Met alleen de zes resterende maandelijkse spaarbedragen kom ik daar namelijk niet aan. Als ik even snel reken, blijft er dan nog een gat over van zo’n 950 euro. Dat hoop ik op te vullen met een extra uitbetaling van Euroclix en wat Marktplaats-verkopen. Een uitdaging, maar ook niet onmogelijk.

Lees ook: Wanneer (en hoe!) stop je met sparen voor een buffer?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Netto-waarde opnemen in financieel plan

Nu mijn geld wat meer verspreid staat, is het soms wat lastiger om overzicht te houden over het geheel. Ik weet wat er bij MoneYou staat, ik weet wat er bij DeGiro staat, bij Brand New Day. Maar alles bij elkaar wordt wat onoverzichtelijk. Soms vergeet ik zelfs wel eens iets.

Om dat allemaal weer wat beter in kaart te krijgen, ga ik weer mooi mijn nettowaarde bijhouden – die neem ik ook mee in mijn financieel plan. Het sheet dat ik daarvoor heb moet ik dan even verbouwen, mogelijk in combinatie met dit mooie exemplaar van Mad Fientist. Op die manier wordt het ook weer makkelijker om doelen te stellen en om langzaam het zwaartepunt van spaarvermogen te verleggen naar belegd vermogen. Als mijn vermogen morgen ineens verdubbeld zou worden, hoef ik natuurlijk niet ineens een twee keer zo grote buffer te hebben.

Een (veel) korter verhaal dan het overzicht over de beleggingen, maar voor mij net zo belangrijk 🙂

Gebruik jij eigenlijk een speciaal sheet om je vermogen te tracken of je net worth bij te houden?

Lees ook: Hoeveel ben jij waard?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Uiteraard heb ik daar een spreadsheet voor! Dat is de enige die ik (elk kwartaal) nog handmatig bijwerk. Maar niet lang meer…

  Ik ben ‘m aan het ombouwen zodat elk kwartaal automatisch de juiste informatie uit mijn andere spreadsheets gehaald wordt. Die andere spreadsheets zijn (1) mijn beleggingssheet, die elke week bijgewerkt wordt met het overzicht van mijn broker, (2) de gezamenlijke administratie met Vriendin (inclusief de hypotheek) en (3) mijn persoonlijke administratie, inclusief de buffer.

 2. Ik heb een mooie stacked line chart die mijn net worth uitsplitst naar aandelen, obligaties en spaargeld. Zo kan ik altijd naast het totaal bedrag ook zien hoe de verhoudingen tussen die drie eruitzien en veranderen.

 3. Ja natuurlijk houd ik dat bij. In excel. Zonder ingewikkelde nerdy marco’s overigens, maar gewoon door iedere maand even alle saldi in te vullen in die sheet. Dat zijn er nogal wat: spaarrekening BV, betaalrekening BV, zakelijke betaalrekening en spaarrekening, privé betaalrekening en twee spaarrekeningen, beleggingsrekening BND van de BV en privé, De Giro, rekening courant, hypotheekschuld bij de BV, aflossingsvrije hypotheekschuld en hypotheekschuld van het hybride hypotheekproduct. En de waarde van de tekenrekening van die laatste.

  De helft van de saldi veranderen niet zo hard…..

  Sinds mijn netto waarde boven de nul uitkwam, twee jaar geleden, word ik héél blij van dit bestandje. Mijn excelletje rekent ook door op de ingevulde bedragen, naar de toekomst toe. De dag dat ik tonnair wordt komt het rappe schreden dichterbij!

 4. Yep!
  Ook hier wordt een Excel bestand gebruikt, voorzien van nerdy macro’s.
  Maandelijks werk ik de beleggingen bij, de rest vind ik minder spannend. De (idiote) stijging van de WOZ-waarde is overigens ook een factor van belang die zorgt voor een stevige stijging van de netto waarde.

 5. Leuk blog weer! 🙂 Ik werk wekelijks m’n spreadsheet bij. Sinds kort ook de pensioenrekeningen erin gezet. Werkt fijn inderdaad, dan zie je ineens een wat hoger bedrag staan. Hypotheek heb ik er nog niet bij… Dan kom ik ineens te veel in de min uit en dat vind ik niet motiverend. Haha.

 6. Misschien een beetje spuit 11, maar ik lees dit blog nu pas 🙂
  Ik gebruik ook een excel-sheet, waar met wat formules een en ander wordt doorgerekend als ikje de basisgegevensachterdeur invul.
  Ik heb er zelfs mijn oorspronkelike werkblad uit 2000 nog onveranderd in laten zitten. Altijd leuk om zaken en plannen in perspectief te zien :-p

  Ik werk de stand van mijn beleggingen overigens maar 1x per jaar bij in de sheet bij. Maandelijkse stand, winsten en verliezen boeien mij niet zo…

  Ik reken wel alles door naar de toekomst en zie gelijk obv mijn huidige plannen en kennis hoe ik er voor sta over 10, 20 of 30 jaar.

 7. Hoi Adine, ik reken het door in mijn excelsheet met eeneen paar relatief eenvoudige formules. Na ee beetje uitleg is dat voor iedereen te doen 🙂
  Mijn kolommen zijn jaartal-beginstand-stortingen-opnames-eindstand.
  De jaartallen zijn tot 2051 ingevuld. Voor de afgelopen jaren vul ik de werkelijlke getallen in en voor de toekomst mijn planning met een gemiddeld rendementspercentage.
  Dat percentage kan ik op 1 plek voor de hele toekomstige reeks aanpassen, bijv. 4% of 5%. Heel handig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.