Extra omzet genereren als freelancer

Extra omzet genereren als freelancer

Als ondernemer of freelancer moet je het natuurlijk van je omzet hebben. En het ene jaar is die hoger dan het andere. Sinds ik in 2007 voor mezelf begon, heb ik ook behoorlijk wat wisselende jaren gehad. 2007 was echt een jaar van opbouwen en daarna ging het eigenlijk vrij snel behoorlijk goed. Niet continu; zo had ik bijvoorbeeld een stevige dip in 2010. Niet vreemd dat ik in dat jaar met LekkerLevenMetMinder.nl ben gestart 😉 2014 en 2015 waren ook niet bepaald geweldig, maar 2016 was weer mijn beste jaar ooit. In 2017 deed ik veel meer cursussen en trainingen, waardoor ik eigenlijk wat minder tijd had om te werken. Niet erg, want dat zag ik als investering. Maar toen ik de omzet voor het eerste kwartaal van 2018 bekeek, schrok ik toch wel een beetje. Die was laag! Extra omzet genereren dus. Maar hoe doe je dat?

Overzicht

Om er zeker van te zijn dat ik me niet té erg aanstelde, heb ik eerst een overzicht gemaakt van de bedragen waarop ik normaal gesproken rond die tijd zat. Ik zal niet zeggen dat ik toen al op mijn slechtste kwartaal ooit zat, maar zijn ook wel jaren geweest dat ik eind maart al op een 3x hogere omzet zat.

Ik weet ook wel waardoor het komt; de laatste tijd heb ik veel meer werk afgezegd, om bijvoorbeeld aan mijn sites te kunnen werken en trainingen te kunnen volgen. Nu heb ik daar – grotendeels – ook heel veel aan gehad, maar de laatste maand bekroop me wel een beetje het gevoel dat ik nu heel veel leerde, maar geen tijd meer had om het toe te passen. Da’s ook weer niet de bedoeling! Uiteindelijk wil ik natuurlijk niet alleen persoonlijke groei realiseren met mijn investeringen, maar ook professionele groei. En daar horen ook gewoon meer inkomsten bij.

Het overzicht liet me zien dat 2018 behoorlijk achterbleef bij vorige jaren. Sowieso waren alle maanden slechter dan de eerste drie maanden van 2017, waarbij januari toch wel het dieptepunt was. Daarin zette ik een klein beetje meer om dan in mijn allereerste maand ooit. Ja, die ene januari in 2007. Toen ik net begon als freelancer en dus hooguit 2 of 3 klanten had.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Actieplan extra omzet genereren

Eerst even voor de duidelijkheid: ik weet dat omzet niet hetzelfde is als winst, maar bij een freelancer in mijn vakgebied, waarbij je vrijwel niet te maken hebt met inkoop, scheelt dat niet veel. En dan is omzet toch een mooie indicatie van hoe het gaat.

Nadat ik het overzicht gemaakt had, kneep ik ‘m best even. Als ik het jaar op deze voet zou doorzetten, dan zou 2018 in de top 3 van slechtste jaren (inclusief mijn startjaar!) terechtkomen. Ain’t gonna happen!

Dus nam ik de volgende stappen:

• Ik stelde een doel; ik berekende op welke omzet ik in voorgaande jaren zat rond deze tijd van het jaar, kwam op een gemiddelde uit en gooide daar nog wat bovenop. Dat zou mijn streven zijn voor het einde van de maand.

° Ik koos mijn werk bewuster uit. In plaats van nu blindelings alles aan te nemen (wat normaal gesproken mijn neiging is), zette ik mezelf als freelancer wat meer in the picture bij de bedrijven die me een goed tarief betalen.

• Ik rekende wat meer. Mijn tarief is eigenlijk al sinds 2007 vrijwel ongewijzigd. Daar kan af en toe best iets bovenop. Je krijgt inmiddels immers ook een bak meer ervaring.

Het resultaat

Zoals het er nu voorstaat, lijkt het of mijn actieplan voor extra omzet genereren geholpen heeft. Een snelle berekening leert me dat ik nu in ieder geval al boven mijn gemiddelde zit. Als ik er nog een paar honderd euro bij kan ‘vinden’, dan zit ik op mijn doelbedrag en kom ik net wat boven het resultaat van 2017 uit. En ook wel leuk om te zien; ik zit nu al ver boven de score van 2016, terwijl dat dus uiteindelijk mijn beste jaar ooit was.

Het nadeel is wel, dat ik nu dus veel meer bezig ben geweest met mijn schrijf- en vertaalwerk, dan met mijn blogs. Komende maand wil ik daar wel weer even iets meer balans in aanbrengen. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat het grootste gedeelte van mijn inkomen daaruit gaat komen. En om dat te realiseren, moet ik er natuurlijk wel tijd en energie in investeren! Overigens betekende de slimmere manier van werken wél dat ik deze maand in principe gewoon voornamelijk binnen kantoortijden kon blijven werken. Ik hoefde dus niet alle avonden en weekenden ook mee te pakken. Al met al heb ik dat natuurlijk wel eens gedaan (je bent ondernemer of niet), maar het hoefde niet per se.

Dus: al met al ben ik blij met het resultaat. Dat maakt ondernemen ook gewoon leuk; je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Als ik een vaste baan had gehad, dan waren alle maanden hetzelfde geweest. Dan had ik geen slechte januari (die was het ergst) gehad, maar dan had ik nu ook niet de voldoening gehad van het resultaat van april.

Met een beetje slim plannen en hard werken, kan ik de laatste dagen van april wel vrij nemen. Kan ik me dan weer volledig focussen op mijn websites 🙂

Extra omzet genereren als freelancer; hoe pak jij dat aan, of hoe zou jij dat aanpakken als je ondernemer was?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Alsik zo jouw verhaal lees, dan ben ik best jaloers…. 😉
  Klinkt alsof je gewoon eigenlijk een heel zeker inkomen hebt als zelfstandige. Hoger of lager inkomen hangt samen met je eigen keuzes en inspanningen. Voor mij is dat toch wel echt complexer!

  Overigens heeft míjn slechte kwartaal me op dezelfde manier aan het denken gezet, alleen mijn oplossing is heel anders omdat mijn inkomstenstroom er ook heel anders uitziet. Ik ben nieuwe producten aan het ontwikkelen die ik kant-en-klaar in de markt kan zetten tegen een relatief lage prijs. Ook ben ik aan het netwerken gegaan: niet bij de “eindklanten” maar bij de adviseurs daarvan. Ik ben een aantal duurzame relaties aangegaan met bedrijven die dezelfde klanten hebben maar andere diensten leveren. En de laatste stap voor mij is dat ik me op andere markten ben gaan richten.

  Het mooiste zou zijn dat ik vaste klanten zou krijgen. Die héb ik wel, maar zij komen eens in de drie tot vijf jaar terug. Dat is niet genoeg om op te leunen. Het kant-en-klaar product moet daar een oplossing voor bieden.

  We gaan het zien!!!

  Jou verhaal heeft me vooral eigenlijk één vraag opgeleverd: heb je er niet spijt van dat je die keuzes (een hoger tarief, focus op goed betalende opdrachtgevers, niet meer blind alles aanpakken zodat je veel te veel uren maakt) niet vijf jaar eerder gemaakt hebt?

  1. Haha, nou: bij mij komt er dan weer een vleugje groen langs als ik iets over een factuur van 30k langs zie komen 😉 En om te beginnen met je laatste vraag: ja en nee. Vijf jaar geleden wás het voor mijn gevoel nog niet echt een kwestie van een keuze. Dat is natuurlijk ook weer los kunnen laten. Toen kon ik het me niet veroorloven om ergens ‘nee’ tegen te zeggen. Nu wel, en dan merk je meteen dat er ook qua tarieven e.d. ineens een stuk meer mogelijk is. Misschien is dat wel een heel mooi voorbeeld van hoe krapte vs. overvloed je leven kunnen beïnvloeden.

   Ik prijs me inderdaad wel gelukkig dat ik inmiddels relaties heb opgebouwd met verschillende bedrijven (met name tussenbedrijven) die bijna een doorlopende stroom van werk hebben. Ik moet daar dan wel op ‘inschrijven’, dus het is niet allemaal gegarandeerd, maar als ik wil, dan is er in principe wel een overvloed óm op in te schrijven. Dus dat je dan genoeg kunt doen, is dan ook relatief zeker. Mits je snel kunt werken, want ik heb natuurlijk wel te maken met hele strakke deadlines. Dat is ook een reden dat ik niet alles kan aannemen; ik kan bijvoorbeeld niet maandag 6 vertaalopdrachten van 20.000 woorden af hebben.

   Jouw idee over een kant-en-klaar product intrigeert me wel! Ik ben heel benieuwd hoe dat in jouw vakgebied dan zou werken. Het zou wel prachtig zijn als je daar ook nog een extra stroom van inkomsten uit kunt halen. Is dat dan ook iets wat je in feite één keer ontwikkelt en daarna in de markt kunt zetten, waardoor het op een bepaalde manier ‘passief’ inkomen zou kunnen worden?

   1. Ja snap ik, dat je blij zou worden van drie facturen voor een totaalbedrag van 30k. In mijn geval is er dan wel een behoorlijk verschil tussen omzet en winst, trouwens. Maar toch….
    De andere kant van het verhaal: twee van de drie offertes die ik schrijf worden een no-go. Ik pitch namelijk bijna altijd tegen twee of drie andere bedrijven. Dan loop je dus eenzelfde bedrag mis en met het schrijven van een goede offerte ben ik 10-12 uur bezig: bijna altijd een persoonlijk gesprek met briefing van gemiddeld anderhalf uur, gemiddeld 3 uur reistijd want klanten in heel Nederland. Vervolgens desk research doen, nadenken over het design en het verhaal schrijven plus planning en prijs bepalen. En dan tel ik de aanpassingen op de offertes niet mee…..

    Kun jij je werk zó inplannen dat je bijvoorbeeld twee weken heel hard werkt en vervolgens twee weken helemaal vrij bent? Dat is mijn streven, maar niet te doen helaas. Mijn opdrachtgevers zijn vaak zelf erg laat en laten iedere planning vrij. Aan mij is het dan vervolgens om toch een deadline te halen. Vakanties zijn dus amper te plannen……

    Dat klant-en-klaar product moet je zien als een basis- of standaard- product, geheel geautomatiseerd, dat ik dan vervolgens wél nog op maat moet maken. Vergelijkbaar met een standaard website-design waar je dan nog de foto’s van de klant inplakt. Of een standaard e-training waarin je dan nog praktijkvoorbeelden in moet zetten. Dus één keer ontwikkelen en vervolgens per klant op maat maken. Zou tof zijn als het lukt en als er markt voor is…. 🙂

    1. Klinkt wel heel tof! En je kunt idd misschien al wat voorwerk doen voor wat betreft het peilen van de interesse. Misschien ergens een pilot doen? Ik kan me wel voorstellen dat mensen – zoals het vaak is met nieuwe dingen – dan eerst ‘bewijs’ willen. Het klinkt in ieder geval heel interessant, het maakt het misschien dan ook wat beter betaalbaar voor partijen die geen budget hebben voor alles echt compleet op maat gemaakt.

     Plannen blijft hier ook een uitdaging. Natuurlijk kan ik twee weken heel hard werken en twee weken niet werken, maar de mate waarin klanten je werk gunnen (ik moet het meestal ook opnemen tegen een poule van andere vertalers), hangt ook wel een beetje samen met je flexibiliteit en beschikbaarheid. Als ik elke maand twee weken ‘nee’ zeg, dan is de kans wel aanzienlijk dat ik ook minder projecten toegewezen krijg als ik wél wil/kan. Even ter indicatie; ik had eigenlijk dit weekend gedacht dat ik vanaf vandaag (dus inclusief vandaag) tot en met eind april wel vrij wilde zijn. Niet heel vreemd, dan heb je het over 2 dagen, naast de feestdag en het weekend. Maar als ik me daar heel strak aan gehouden had, dan had ik een behoorlijke hap van de omzet die ik maandelijks sowieso nodig heb (ik denk minimaal de helft, maar misschien nog wel meer) misgelopen. Van dat soort weken moet ik het vooral hebben, maar ik weet eigenlijk nooit wanneer *die* week er is.

 2. Op zich fijn dat je heel precies weet waar het ‘probleem’ zit. Dan kun je concreet iets doen om het op te lossen vaak. Zelf houd ik niet zo van doelen stellen. Ik herken heel goed het stukje onzekerheid over de inkomsten als zzp-er.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.