Geldgeheim: “Ik gaf stiekem duizenden euro’s uit aan online spelletjes”

Geldgeheim: ik gaf duizenden euro's uit aan online spelletjes

Ze lijken zo onschuldig, die online spelletjes. Het is een leuk tijdverdrijf en het hoeft helemaal niets te kosten. Als je ten minste het geduld hebt om steeds weer te wachten op nieuwe levens, of de verleiding kunt weerstaan om allerlei extra’s in het spel te laten liggen. En is niet altijd even gemakkelijk, zo blijkt uit het verhaal van A. A. is 24 jaar en woont sinds een aantal jaar samen met haar vriend in een eengezinswoning. Ze werken beiden en hebben het financieel goed. Een PTSS-behandeling kwam haar echter duur te staan.

“Ik zocht afleiding tijdens mijn depressie”

“In de periode dat wij net gingen samenwonen, besloot ik om een behandeling op te starten voor PTSS. Nooit had ik verwacht dat dit zou zorgen voor een groot geldgeheim. Toch deed dat het wel.

De behandeling tegen PTSS was namelijk zo heftig, dat ik in een zware depressie terechtkwam. Om mijn gedachten wat te verzetten, begon ik met het spelen van online games. Eerst speelde ik gewoon gratis, maar op momenten dat het écht slecht met me ging, begon ik met het uitgeven van geld aan deze games. En dit ging van kwaad tot erger. Ik schaamde me kapot en hield het daarom geheim voor iedereen in mijn omgeving. Ook voor mijn vriend.”

“Wat maakt die 5 euro nu uit?”

“In het begin zag ik het probleem niet zo erg. Dat was in mijn ogen ook niet heel groot. Normaal gesproken zou ik hier sowieso geen geld aan uitgeven, maar nu dacht ik: “Wat maakt die 5 euro in de maand nu uit?” Bovendien ging het niet om geld dat van ons samen was, het ging om mijn eigen geld.

Natuurlijk bleef het niet bij die 5 euro per maand. Toen het erger werd, hield ik het bewust stil. Ik schaamde me voor mijn gedrag, maar ik was ook bang. Bang dat ik zonder de afleiding van het gamen mijn leven niet meer zou aankunnen. Ik werd immers nog steeds voor PTSS behandeld en had nog steeds last van een zware depressie. Dit was mijn escape.”

Op zoek naar een oplossing

“Hoewel ik ook erg bang was dat mijn vriend woedend zou zijn en niet langer met mij verder zou willen, werd het geheim me op een gegeven moment te veel. Normaal gesproken deel ik namelijk alles met mijn vriend. Ik moest het dus vertellen en ik moest op zoek naar een oplossing.

Toen ik na maanden besloot om het op te biechten, voelde dat als een bevrijding. Wel een zware; ik weet nog dat ik trillend en huilend op de bank zat.

Gelukkig bleek mijn vriend erg begripvol. Hij wist natuurlijk ook hoe zwaar ik het de afgelopen maanden had gehad en we hebben samen naar een oplossing gezocht. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het direct aan de grote klok heb gehangen: ik ben er nog steeds van overtuigd dat de meeste andere mensen dit niet zullen begrijpen. Ook omdat ik normaal gesproken mijn financiële zaken gewoon goed op orde heb.

Toen ik mijn geheim eenmaal heb opgebiecht, hebben we bij de gamebeheerder en de Play Store aan de bel getrokken. Toen bleek dat ik inmiddels al duizenden euro’s had uitgegeven aan de spelletjes. Daar schrok ik behoorlijk van. Toch is het ons – na enig doorzetten – gelukt om dit geld terug te krijgen. Financieel gezien is het dus nog met een sisser afgelopen.”

Praat met mensen die belangrijk voor je zijn

“Inmiddels ben ik klaar met mijn behandeling en is mijn depressie minder ernstig dan voorheen. Ik praat meer met mijn vriend en ben helemaal gestopt met spelen van betaalde games.

Natuurlijk zijn er nog steeds momenten waarop het slechter met me gaat. Dan probeer ik andere vormen van afleiding te vinden, zoals een rondje lopen met de hond. Bovendien ben ik nu ook naar vrienden en familie open over mijn depressie. Eerst schaamde ik me hier nog voor, omdat ik op mijn leeftijd al met deze klachten rondloop.

Als je in zo’n situatie terechtkomt, dan is er maar één advies dat ik je kan geven: praat erover. Dit lucht op en het helpt je vooruit. Een van de redenen dat mijn vriend zo begripvol was, was dat ik zelf zo eerlijk was om het op te biechten en om hulp te vragen. Als ik dat niet had gedaan, hadden we nu misschien in een andere situatie gezeten.”

Bedankt voor je verhaal!

Dit is de eerste aflevering in de serie Geldgeheimen. Het genoemde initiaal is fictief, het verhaal is echt. Wil jij jouw geldgeheim ook – helemaal anoniem – delen? Vul dan hier de vragenlijst in. Ook ik krijg je mailadres niet als jij dat niet wilt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Wat dapper om je verhaal te delen.
  En wat fijn dat je minder depressief bent en andere vormen van afleiding hebt gevonden.

  Groet,Greet

 2. Jeetje wat heftig. Maar PTSS krijg je niet zomaar, daar gaat heel wat aan vooraf. Dan is het wat mij betreft logisch dat je door dat te behandelen bijvoorbeeld in een depressie kunt raken. Niks om je voor te schamen!
  Super goed dat je open geweest bent naar je vriend en wat fijn om te lezen dat je nu andere vormen van afleiding hebt kunnen vinden! En natuurlijk dat je je beter voelt. Wees trots op jezelf dat je je problemen aanpakt! Er zijn genoeg mensen die er hun leven lang voor blijven wegrennen.

 3. Heftig. En ik denk dat dit de beste kan overkomen. Ik denk ook dat het heel begrijpelijk is dat je een uitlaatklep zocht in die moeilijke periode.
  Kon je daar niet met je psycholoog over praten of diegene die jou behandelde?
  Ben blij voor je dat het nu wat beter gaat.

 4. Wat heftig. Die spelletjes zijn echt enorm verslavend, ik was ook verslaafd aan candy crush tijdens mijn zwangerschap, het leidde me de eerste weken heel erg af, toen ik nog nerveu was voor een miskraam. Dus ik begrijp het heel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.