Geldgeheim: “Ik heb een geheim noodpotje”

Geldgeheimen: W. heeft een geheim noodpotje

Het zal je maar gebeuren: je bent jong en in de bloei van je leven. En dan word je gediagnosticeerd met MS. Naast alle emotionele gevolgen die dat heeft, kun je dan ook te maken krijgen met financiële gevolgen. Want hoe lang kun je je werk nog doen? Hoe brei je het financieel rond als dat niet meer kan? W. heeft hiervoor een geheim noodpotje aangelegd.

Potje voor nood

“Ik ben W. Ik ben 31 jaar en woon samen met mijn vriend. Samen hebben we twee kinderen; een zoon van 6 jaar oud en een dochter van 3 jaar oud. En ik heb MS.

Sinds ik die diagnose gekregen heb, ben ik eigenlijk direct begonnen met geld apart houden.

Inmiddels heb ik geen eigen inkomsten meer, waardoor ik financieel gezien toch wat kwetsbaarder ben.

Ik ga er niet vanuit dat het gebeurt, maar het voelt wel heel fijn om nu een eigen (nood)potje te hebben, mocht mijn vriend tóch de benen nemen.”

Hele bewuste keuze

“Dit noodpotje is er niet toevallig gekomen; ik heb heel bewust de keuze gemaakt om het aan te leggen.

Mijn moeder en oudere zus weten het. Dat vond ik wel zo handig; als mij iets overkomt, dan weten zij in ieder geval van het geld én ze weten waar het ligt.

Mijn vriend zal dit vermoedelijk helemaal niet kunnen waarderen. Sterker nog, als mijn vriend erachter komt, zal de pleuris uitbreken.

Maar dat weerhoudt me er niet van. Dit noodpotje is belangrijk en ik doe het voor mijn eigen bestwil. Ik sta achter deze keuze en zou hem zo weer maken, als dat nodig zou zijn!”

Bedankt voor je verhaal, W.!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geheime spaar- en noodpotjes

W. is lang niet de enige met een geheim spaarpotje. Eerder lazen we hier bijvoorbeeld ook het geldgeheim van C., die vertelde over haar geheime spaarpot.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen geheime spaarpotjes aanleggen, maar meestal heeft het te maken met een bepaalde onzekerheid over de toekomst. Je kunt financieel niet op één lijn zitten met je partner, maar je kunt ook twijfels hebben over het voortbestaan van de relatie. Dan kan het idee van ‘wat geld achter de hand’ een veiliger gevoel geven.

En daar is natuurlijk best wat voor te zeggen. Als jij een echte spaarder bent en je partner geeft het liefst alles uit; wat doe je dan? Ga je dan elke keer weer dat gesprek aan of denk je: “Ik zet gewoon wat apart, als hij/zij niet weet dat het er is, kan hij/zij het ook niet uitgeven.”

Praten over geld

De eerste optie is natuurlijk de beste optie. In een goede relatie is het belangrijk om te blijven communiceren, óók over geld. En je bent niet elkaars ouder; je zou op een gegeven moment toch samen tot een gemeenschappelijk doel of een gemeenschappelijk patroon moeten komen.

Maar: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Geld is namelijk meer dan alleen een cijfertje op je digitale rekening of een muntje of papiertje in je portemonnee. Iedereen hecht er een andere waarde aan. De één ziet het inderdaad alleen als een ruilmiddel, terwijl de ander het ziet als een stukje waardering. Of een stukje belangrijkheid of zekerheid.

En als jullie geld niet dezelfde waarde toekennen en daar niet over praten, wordt het heel ingewikkeld om hierin één lijn te vinden.

Praat je er wel over? Ook dán kan het een uitdaging zijn om elkaars standpunt te begrijpen. W. voelt zich duidelijk beter bij een geheim noodpotje, omdat ze vanwege haar ziekte zelf geen inkomen meer heeft.

Als ze dit wél aan haar vriend zou vertellen, zou dat verschillende gevolgen kunnen hebben. Hij zou het prima kunnen vinden, maar hij zou het ook kunnen zien als motie van wantrouwen. Want hij zorgt toch voor haar?

Duidelijke afspraken

Als er iets is dat ik geleerd heb met betrekking tot relaties en geld, dan is het wel dat het helemaal niet erg is om op je strepen te staan en duidelijke afspraken te maken.

Dat heeft niets te maken met hoeveel je van iemand houdt. Het zorgt er juist voor dat iets als geld niet tussen jullie in hoeft te staan.

Als ik me in de situatie van W. zou bevinden, dan zou ik zéker het belang inzien van een noodpotje. Want haar vriend kan de benen nemen, maar hij kan ook dood neervallen. En hoe graag je ook wilt denken dat dat nooit gebeurt; het kan wél.

En dat zou niet de enige reden zijn; een bepaalde eigen vrijheid als het gaat om geld vind ik ook niet onbelangrijk. Ook niet in een relatie!

Maar je kunt jezelf wél de vraag stellen of dat in het geheim moet. Zou je allebei juist niet het beste voor elkaar moeten willen? En als één van de twee zich dan niet prettig voelt zonder wat eigen geld, is dat dan niet iets waar je samen aan kunt werken? Dat je samen een potje opbouwt voor diegene?

Juist als je ervan uitgaat dat het helemaal niet nodig is, kun je dat prima doen. Uiteindelijk blijft het dan tóch altijd jullie gezamenlijke geld. En als het dan later ineens wél nodig blijkt te zijn, dan zat diegene (W. in dit geval) toch niet helemaal op het verkeerde spoor.

Hoe zien jullie dit?

(P.S. Ik zit te springen om nieuwe verhalen! Wil jij je Geldgeheim delen, zodat andere lezers hier ook lering uit kunnen trekken? Vul dan dit formulier in. Dat kan uiteraard helemaal anoniem. Alvast hartelijk bedankt!!)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Sinds afgelopen jaar heb ik zelf ook te maken met soortgelijke gezondheidsklachten. Het idee dat ik straks misschien niet meer voor mijn eigen inkomen kan zorgen en afhankelijk ben van anderen is erg beangstigend. Ik begrijp dus wel dat een dergelijk “geheim potje” een gevoel van zekerheid kan geven.

  Toch zou ik zelf niet snel voor een geheim potje kiezen, omdat ik openheid en vertrouwen in onze relatie erg belangrijk vind. Zelf bespreken wij regelmatig het effect dat mijn gezondheid heeft op onze financiële situatie. Nu ik nog wel kan werken proberen we de hypotheek sneller af te lossen zodat we in slechtere tijden niet in de problemen komen.

  Voor het geval dat we ooit uit elkaar gaan hebben we in ons samenlevingscontract goede afspraken gemaakt. Daarnaast hebben we naar mijn mening in Nederland een goed sociaal vangnet. Als ik in een ander land zou wonen zonder sociale voorzieningen zou ik eerder een geheim potje aanleggen. Ik ben nog wel ingeschreven bij de lokale woningstichting ondanks dat we samen een koophuis hebben. Zodat als we uit elkaar gaan en ik van uitkeringen rond moet komen ik in aanmerking kom voor betaalbare woonruimte.

 2. Heel begrijpelijk dat je een noodpotje wilt hebben voor onverwachte gebeurtenissen. Feit is echter wel dat je vriend kostwinner is. Geld dat je hiervan opzij zet is geld waar hij voor heeft gewerkt. Dat vind ik in mijn ogen niet terecht.

  Ik heb overigens wel makkelijk praten want mijn vriend en ik heb beiden een eigen inkomen. Daarvan leggen we de helft in op de gezamenlijke rekening en de helft houden we zelf. Daar kan ik makkelijk een eigen vermogen mee opbouwen. Hij heeft die behoefte minder en geeft zijn geld liever uit aan de nieuwste iphone/apple watch/etc. Als alles op 1 rekening was gekomen had ik daar wel moeite mee gehad maar nu werkt dit prima.

  1. Precies wat ik ook vind Susan. 🙂 Dit voelt als stelen van de kostwinner.
   Mijn vriend en ik hebben ook allebei eigen rekeningen en daarnaast een gezamenlijke voor de vaste lasten en boodschappen. Zo hebben we lekker ons eigen geld en hebben we nooit discussies over wat hij of ik wel of niet koopt. 🙂

 3. Dat geheime geldpotje, tja..Het is wel geld waar haar vriend voor werkt, althans daar ga ik van uit, en vind het niet terecht dat ze daar geld van opzij zet ten behoeve van haarzelf. W. je hebt geen inkomsten meer schrijf je maar als je vanwege MS niet kunt werken dan heb je toch recht op een uitkering?!

 4. In een gewelddadige relatie of een relatie waar verslaving meespeelt, kan ik me voorstellen dat je geld achterhoudt.
  Dat zijn dan ook de relaties die niet gezond en gelijkwaardig zijn. Nog belangrijker dan dat potje geld achter de hand is dan een vluchtplan en kennis wat er allemaal komt kijken om zelfstandig te gaan wonen….je geestelijk losmaken, alvast inschrijven voor huurwoning,hulpverlenende instantie waar je zorg en steun kan krijgen, je inlezen hoe je aan uitkering komt of alvast studie thuis doen zodat je aan het werk kan. Alles bij elkaar komt er heel wat bij kijken voor je zo’n ingewikkelde relatie achter je kan laten. Dat potje geld is maar één praktisch onderdeel…
  Is er geen sprake van zo’n ingewikkelde relatie, dan vind ik dat je niet stiekem moet doen tegen elkaar. Stiekem doen ondermijnt het vertrouwen en de relatie.

 5. Dat je MS hebt is natuurlijk vreselijk, maar nee een geheim potje in een relatie klopt niet!
  Als je geen vertrouwen in je relatie hebt kun je er beter een eind aan maken!
  Als ik je vriend was en er achter zou komen zou ik de relatie onmiddelijk stoppen en niet omdat je MS hebt!

 6. Het is inderdaad vreemd dat ze zegt geen inkomsten meer te hebben. Als ze haar baan heeft verloren door haar ziekte, dan had ze in de WIA kunnen komen maar schijnbaar is het anders gegaan. Misschien moet ze haar vriend ten huwelijk vragen – dat zou haar meer bevestiging geven in de relatie en is ook handig aangezien ze een gezinnetje met kinderen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.