Geldgeheim: “Mijn man weet niets van mijn geheime spaarpot”

Geldgeheim: "Ik heb een geheime spaarpot waar mijn man niets van weet"

De manier waarop we in het leven staan wordt gevormd door onze ervaringen, maar ook door onze opvoeding. Dat geldt ook op financieel vlak. Iedereen krijgt lessen over geld mee van zijn of haar ouders. Soms expliciet, soms impliciet. Soms bewust, soms onbewust. Zo leerde C. (30, getrouwd en moeder van twee kinderen) van haar moeder dat het verstandig is om altijd wat geld achter de hand te houden. Daardoor heeft ze nu al een behoorlijk spaarpotje, waar haar man niets vanaf weet. En die geheime spaarpot houdt ze bewust aan.

“Ik heb gezien hoe het niet moet”

“Na mijn trouwen ben ik een spaarpotje aan gaan leggen. Dat potje staat bewust niet op een bankrekening. Ik wil namelijk niet met lege handen komen te staan als er ooit iets mis zou gaan in mijn huwelijk. Mijn moeder heeft vroeger alleen maar schulden overgehouden na haar scheidingen. Ik wil absoluut niet in dezelfde situatie terechtkomen.

Alleen mijn moeder weet van mijn geheime potje en dat vind ik wel prima zo.

Ik leeg mijn spaarpot één keer per jaar. Alles boven de 750 euro stort ik op de vakantierekening, daar doen we dan wat leuks van.”

“Mijn man zal me waarschijnlijk wel begrijpen”

“Mijn man weet dus niets van mijn geheime spaarpot. En om eerlijk te zijn, denk ik ook niet dat hij het heel fijn vindt als hij erachter komt dat ik een flinke spaarpot heb waar hij niets vanaf weet. Tegelijkertijd denk ik dat hij het waarschijnlijk wel zal begrijpen als ik het uitleg.

Mijn man weet overigens wel van mijn verschillende spaarpotjes – iets met een spaarpotjes-tic ? – alleen niet van deze.

Ik kan me voorstellen dat mensen dit een blijk van wantrouwen zullen vinden. Je weet echter nooit hoe het leven gaat lopen en ik vind het fijn om iets achter de hand te hebben dat ook echt van mij is.

Mocht ik dus nog eens voor deze keuze komen te staan, dan zou ik gewoon wéér een geheime spaarpot aanleggen.”

Bedankt voor je verhaal!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Een aparte spaarpot is nooit weg

Geheime rekeningen of spaarpotten zijn niet alleen voor drugsbaronnen en mensen in het criminele circuit. Heel veel mensen hebben een potje dat ze bewust of onbewust buiten ‘de boeken’ houden. Het verhaal van C. is daar geen uitzondering op.

En laten we eerlijk zijn: een aparte spaarpot is nooit weg. Of je die dan geheim moet houden, hangt een beetje van de situatie en van jezelf af. Persoonlijk ben ik geen voorstander van geheimen in een huwelijk of relatie, maar dat betekent niet dat ik elke week even mijn banksaldo doorgeef aan vriend. En andersom ook niet. We hebben samen een pot en wat we verder afzonderlijk van elkaar met ons geld doen, heeft de ander geen weet van. Het is geen geheim, maar het is ook niet speciaal een gespreksonderwerp.

Dat klinkt overigens heel braaf, maar in het verleden ben ik daar ook wel eens wat vager (of geheimzinniger, net hoe je het wilt noemen) over geweest. Voor mijn idee moest dat in die situatie doen, omdat het geld dát ik had anders ineens toch wel weer héél snel ergens voor ‘nodig’ was. Gelukkig bevind ik me niet meer in die situatie en ben ik hier zelf ook weer wat in gegroeid: niet alles is mijn (financiële) verantwoordelijkheid.

Als je géén aparte rekeningen hebt, kan dat lastiger liggen. Misschien geeft je partner wel alles direct uit, of maakt hij (zij) schulden, die ook op jouw naam terechtkomen. Of wil je – zoals C. – een extra zekerheid voor jezelf inbouwen. Niet omdat je verwacht dat er iets mis gaat, maar omdat je niet achteraf voor een vervelende situatie komt te staan. “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”, riepen ze in de jaren 80 al.

Ik kan me dan best voorstellen dat je in zo’n situatie niet staat te springen om die informatie met je wederhelft te delen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een aparte of geheime rekening openen om ook af en toe eens een verrassing te kunnen regelen. Zo is vriend bijvoorbeeld morgen (?) jarig en het zou natuurlijk een beetje jammer zijn als hij op de bankrekening al had kunnen zien wat hij krijgt. Een geheime spaarpot of rekening hoeft niet iets negatiefs te zijn.

Als je besluit om een aparte en/of geheime spaarpot aan te leggen, dan heb je hier misschien iets aan:

• Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, valt in principe alles onder de gemeenschap. Houd er rekening mee dat je deze pot dan dus in principe ook moet delen bij een eventuele scheiding

• Een geheime spaarpot mag je natuurlijk niet geheim houden voor de fiscus. Dit telt gewoon mee met je vermogen en moet je dus aangeven op je aangifte IB.

• Open je een ‘geheime’ rekening bij je eigen bank? Let er dan even op dat hij niet onder de internetbankierenovereenkomst van jullie gezamenlijke rekening gegooid wordt. Dan is het snel gedaan met het geheim

• Je kunt overwegen om bedragen (rekening houdend met belasting) te schenken aan iemand die je volledig vertrouwt, zodat die een potje voor je opbouwt. Hier kleeft natuurlijke en risico aan; schenken = geven = kwijt, dus je hebt geen poot om op te staan als de ander niet (meer) meewerkt.

• Een alternatief is het aan iemand lenen en de schuldbekentenis (en dan het liefst niet zo’n Monopoly-briefje, maar een officiële) bewaren als geheim potje. Bij gemeenschap van goederen zou die schuldbrief echter wel ‘gedeeld’ moeten worden. Bovendien zou je dan ook concrete afspraken moeten maken over de terugbetaling.

• Let op met een contante geheime spaarpot: bij inbraak wordt maximaal 250 tot 1250 euro vergoed. Check altijd bij je verzekeraar wat vergoed wordt en zorg ervoor dat je niet (veel) meer in huis hebt.

Dit verhaal maakt deel uit van de serie Geldgeheimen. Het genoemde initiaal is fictief, het verhaal is echt. Wil jij jouw geldgeheim ook delen? Vul dan hier het interview in. De vragenlijst is helemaal anoniem, ik krijg zelfs je e-mailadres niet te zien.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Die geheime pot doet me denken aan mijn oom en tante. Ze woonden boven mijn ouders en we hadden heel goed contact met elkaar. Ze hadden geen kinderen en toen ze flink op leeftijd waren riep tante me een keertje boven met mijn moeder. In de meterkast kon een plank uit de vloer omhoog en daaronder had ze bussen staan (ze hadden altijd een kruidenierswinkel) vol met rijksdaalders en vijf gulden munten. Er was ook een busje vol met papiergeld. We wisten niet wat we zagen. We vertrokken met een “voor jullie later, niet tegen oom zeggen” Niet veel later deed oom hetzelfde. Hij had in zijn “eigen” kastje een boek wat een kluisje bleek en daarin had hij flink wat briefjes van honderd en tweehonderd vijftig gulden. “niet tegen tante zeggen hoor” Ze hadden een open huwelijk (heel bijzonder in die tijd) en tot op late leeftijd partners naast hun huwelijk dus ik snap die eigen centen wel.
  Beiden zijn al meer dan twintig jaar geleden overleden. Het was een hele klus om de munten bij de bank te krijgen, dat moest nog in zakjes per muntsoort toen Het geld op de bank ging naar een lieve jongere zus van tante. In het testament was beschreven dat mijn broer en ik ieder NGL 2500,00 kregen. Het contante geld ging naar mijn ouders. Bij elkaar meer dan NLG 10,000. Een bijzonder geheim.

 2. Heel goed om na te denken over als het mis gaat. Maar ik snap niet waarom dat in het geheim moet. En alles in een oude sok is natuurlijk ook niet verstandig. Weet de fiscus wel van dat spaarpotje?

 3. Misschien een beetje gek hoor, maar als je gaat scheiden, dan is € 750 toch veel te weinig? Een echtscheidingsadvocaat maakt dat kleine potje in een halve dag leeg. En dan heb je nog niets… Overigens vind ik het wel een heel mooi idee dat ze het afroomt om samen iets leuks van te doen. Dat is ook beter, dan is die kans op scheiding ook kleiner lijkt me. Maar waarom niet gewoon een spaarrekening, eentje voor haar en eentje voor hem met geld voor “later”. Gewoon open en bloot. Als je dan niet gaat scheiden, kun je het altijd nog voor leuke dingen gebruiken. En dan komt er ook nooit ruzie van als hij het ontdekt.

 4. Best heftig dit, maar goed dat C. het deelt. Ik denk dat er best wel wat mensen zijn die dit doen. Ik denk ook dat C. (deels) financieel afhankelijk is van haar partner(s) inkomen en daar misschien de schoen wringt?

  Ik heb, al vanaf het begin van onze relatie, uitgesproken dat ik altijd financieel onafhankelijk wilde blijven. Of we nu samen zouden gaan wonen, zouden trouwen, er kids zouden komen, er dure vakanties geboekt zouden worden, whatever… Ik vind het ook niet gek om te denken dat niet elke relatie blijft, maar daarvoor doe ik het niet. Ik wil niet afhankelijk zijn van een partner. Die les heb ik the hard way geleerd.

  1. Ik denk inderdaad dat dit best vaak voorkomt, dus ben ook heel blij dat ze het lef heeft om dit te delen.

   En ik snap jouw punt helemaal, ik zou ook absoluut niet afhankelijk willen zijn. Misschien komt er een moment waarop je geen keuze hebt, maar vooralsnog doe ik er alles aan om het niet zover te laten komen. Ik zou er zéker niet vrijwillig voor kiezen.

 5. Aan de ene kant begrijp ik het wel. maar aan de andere kant is het toch wel diefstal vind ik als je geld weg houdt waar je partner ook recht op heeft. Als er afspraken zijn over gescheiden rekeningen in een relatie is dat wat anders. maar als alles op een hoop gaat qua inkomsten, en dan iets wegsluizen vind ik niet oke. Al begrijp ik de oorzaak wel en denk ik ook dat iedereen goed voor zichzelf moet zorgen. Maar niet stiekem.

 6. Ik vind het nog al wat dit…. wij hebben alles samen…niks geen eigen rekeningen meer, alles gezamenlijk! Ieders eigen keuze natuurlijk maar ik zou dit never nooit doen. Wij doen beide de administratie, verdienen op een paar euro na hetzelfde netto loon en delen alles samen…. voor ons werkt dit prima en ik denk niet in de mogelijkheid dat onze relatie ooit eens stuk zou kunnen lopen…zien we dan wel weer..

  1. Ik ga er wel vanuit, maar even voor de zekerheid: jullie hebben wel alles goed geregeld voor bijvoorbeeld overlijden van één van de twee? Het gaat natuurlijk niet altijd mis doordat de relatie stukloopt. Overlijden, faillissement of andere ingrijpende gebeurtenissen kunnen ook impact hebben. En omdat steeds minder mensen lijken te trouwen (en dus dat standaard al geregeld hebben), komt ook een grotere groep op dat moment in de problemen.

 7. Ik woon samen met mijn vriend en we hebben gewoon met een notaris op papier genoteerd dat mijn geld en ook zijn geld van onszelf blijft. Ik heb simpelweg vanwege een erfenis op jonge leeftijd meer eigen geld en wil en zorg ervoor dat mits we uit elkaar gaan, ik mijn geld weer terug ontvang. Hier ben ik altijd erg open over geweest naar mijn vriend toe en die snapt dit volkomen. Hij zei ” zonder het geld dat jij inbrengt hadden we een hele hoop dingen niet kunnen doen, waaronder het kopen van een huis”. Dus natuurlijk is dat geld dan ook niet van ons samen. Daarnaast verdelen we onze vaste lasten nu netjes. Als vrouw moet je toch ook op je eigen toekomst letten. Helaas heb ik dat van jong af aan ten lijve mogen meemaken. Liefde en financiën dien je echt naar mijn idee apart te zien. Zet iets op papier waar je niet alleen voor je gevoel maar ook met je verstand je beiden in kan vinden. Mits je dan uit elkaar gaat, is dat in ieder geval niet meer een probleem.

 8. Inderdaad! Onze hypotheekadviseur zei ook ” jullie blijven natuurlijk altijd bij elkaar, maar als het toch…”. Ik zeg ”Nou je mag best zeggen dat de kans dat je niet voor altijd bij elkaar blijft zeer aanwezig is”. Hij keek vrij verbaasd op! Het is vooral dat mensen uit liefde bijvoorbeeld gaan trouwen en denken ”Ach we zien het wel als we uit elkaar gaan”. Nou dan heb je aardig vertrouwen in jezelf en je partner buiten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Mijn ouders hebben een gigantische vechtscheiding gehad van meerdere jaren. Mensen kunnen al moeilijk doen om een paar gordijnen. Het zelfde geld voor de mensen die geen inzage hebben in hun eigen financiën. Snap in ieder geval de basis van je eigen financiën en waarin je investeert. Zelfs als je partner over het algemeen de boekhouding doet.

 9. Eh, ik spaar zo veel mogelijk “geheim” mijn man was blij toen ineens bleek dat ik €5000 voor een auto had gespaard. Hij weet dat ik spaar maar vraagt er nooit naar, en ik voel niet de behoefte dat elke keer te moeten delen. Hij weet waar mijn spaargeld ligt maar doet er niets mee.
  Daarnaast heb ik nog een geheim potje met een paar duizend euro. Hier kom ik niet aan, dit is echt voor noodgevallen! Dit weet mijnman niet. Als we brand of inbraak krijgen, tja die pijn heb ik dan te dragen. Gelukkig ligt het niet op een plek.

  1. Het is altijd fijn om wat achter de hand te hebben! Misschien een tip voor het stukje brand; ik heb ooit wel eens zo’n brandwerende box gekocht, voor een paar tientjes bij de Lidl. Ik doe mijn diploma’s erin, want ik heb toch nooit geld in huis, maar je kunt er natuurlijk ook geld in doen. En dan natuurlijk wél heel goed opbergen, want een inbreker kan zo’n box wél nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.