UWV overstelpt met aanvragen bevallingsuitkering zzp’ers

UWV overstelpt met aanvragen bevallingsuitkering ZZP'ers

Het UWV heeft ruim 18.000 aanvragen van vrouwelijke ondernemers gehad, die met terugwerkende kracht nog graag een bevallingsuitkering zouden ontvangen. Het gaat hier om een groep die in de periode 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 bevallen zijn en destijds geen bevallingsuitkering hebben gehad. In die periode was er geen wettelijke regeling voor, maar door een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep moet er nu alsnog betaald worden. Dat gaat om een bedrag van 5.600 euro per bevalling.

Bevallingsuitkering hoort in VN-Vrouwenverdrag

Volgens de hoogste rechter voor het sociale bestuursrecht hebben de zelfstandigen volgens het VN-Vrouwenverdrag recht op financiële ondersteuning. In principe moeten zelfstandigen zich overal zelf voor verzekeren, maar in dit geval geldt een uitzondering. Volgens het VN-Vrouwenverdrag heeft iedere werkende vrouw – of dat werken nu wel of niet in loondienst is – recht op enige vorm van bevallingsverlof met behoud van een zeker inkomen.

In Nederland was hier tot 2004 ook inderdaad een regeling voor, maar die is toen afgeschaft. Er is geen vervanging voor in de plaats gekomen en hiermee houdt Nederland zich dus niet aan het VN-Vrouwenverdrag. Daarom heeft het UWV de opdracht gekregen om deze vrouwen alsnog een vergoeding te geven.

Die vergoeding is vastgesteld op 5600 euro per bevalling. Als een zelfstandige in die periode meerdere bevallingen heeft doorgemaakt, dan geldt dus een hoger bedrag.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Aanvragen bevallingsuitkering

Als je in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008 werkte als zelfstandige én bevallen bent, kwam je in aanmerking voor de compensatie. De aanvraagperiode hiervoor is inmiddels verstreken en er zijn ruim 18.000 aanvragen binnengekomen. Alle vrouwen die inderdaad recht blijken te hebben op compensatie, krijgen dit bedrag tussen 1 januari 2019 en 1 april 2019 uitbetaald. Deze vergoeding telt mee als inkomsten en moet dus ook bij de aangifte IB worden opgenomen.

Zelfstandigen die nu zwanger zijn, kunnen gebruik maken van de nieuwe regeling. Ook die aanvraag verloopt via het UWV. De aanvraag moet je op tijd indienen; op z’n vroegst bij 24 weken zwangerschap en uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.

De mate van financiële ondersteuning hangt af van hoeveel uur je in het jaar voorafgaand aan je uitkering hebt gewerkt. Als dat 1225 uur of meer (het aantal uren dat ook gehanteerd wordt voor de zelfstandigennorm) is, dan krijg je de maximale uitkering. Die maximale bevallingsuitkering is even hoog als het minimumloon. Je krijgt deze uitkering gedurende minimaal 16 weken.

Als je daarnaast nog een vrijwillige verzekering voor de ziektewet hebt afgesloten bij het UWV, kun je ook nog recht hebben op een ZEZ-uitkering. Hierbij kun je een vast dagloon verzekeren, dat je dan voor 100% uitbetaald krijgt.

Eerlijk of oneerlijk?

Toen ik het bericht op Nu.nl over deze stortvloed aan aanvragen las, knipperde ik wel even met mijn ogen. Ik wist er wel dat er inmiddels iets voor vrouwelijke ondernemers geregeld was, maar ben natuurlijk gewend dat je als ondernemer eigenlijk altijd alles zelf moet regelen.

En als je even snel rekent, dan levert ruim 18.000 aanvragen keer 5.600 euro een enorme kostenpost op van zo’n 100.800.000 euro. Het uiteindelijke bedrag zal afhankelijk zijn van het aantal toegekende aanvragen, maar blijft waarschijnlijk fors.

De reacties onder het stuk zijn heel divers. De één vindt dat ondernemers veel te weinig belasting betalen (?) om ook nog eens een uitkering te genieten. De ander haalt weer aan dat het niet regelen van zoiets zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Die eerste groep hoeft immers geen tijd kwijt te zijn aan een bevalling. Althans, niet zoveel als een vrouw.

Ik snap die mensen best, die zeggen: je bent zelfstandig, dan regel je dat zelf ook maar.

Tegelijkertijd vind ik het mooi dat er zoiets. Ook dát is een stukje sociaal zijn richting een groep mensen die op dat specifieke moment wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. Als je je daar als ondernemer óók nog voor moet verzekeren, dan mag je je tarieven wel heel stevig omhoog gooien. Bovendien is het ondernemerschap in de laatste jaren natuurlijk ook niet voor iedereen een vrijwillige keuze geweest. Als je dan moet kiezen tussen werkloos zijn en zelfstandig, kiest voor zelfstandig en dan ‘gestraft’ wordt, dan is dat ook wel heel zuur.

Wat vind jij van die bevallingsuitkering? En van het feit dat er nu met terugwerkende kracht nog zoveel betaald zal worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik heb die uitkering ook gekregen als zelfstandige. Als je het voor alle vrouwen die een kind gekregen hebben optelt, is het een heel bedrag. Tussen de regels hoor ik je denken: “Is dat nou wel nodig…?!”

  Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het zwanger zijn en een kind krijgen voor vrouwen die een eigen bedrijf hebben – al dan niet met personeel – om meerdere redenen erg complex is. De 16 tot 20 weken zwangerschapsverlof is bijvoorbeeld niet haalbaar. (dames die in het onderwijs werken blijven soms wel een half jaar thuis!) . Ik kon daar best jaloers op zijn. Mijn bevalling begon gisteren precies zeven jaar geleden, terwijl ik nog even snel de BTW aangifte aan het doen was. Tussen de weeën door ben ik naar huis gereden. De volgende dag werd mijn dochter geboren en twee weken ná de bevalling werkte ik alweer 20 uur in een week. Een week later ging ik weer naar kantoor (met baby).

  Ik mocht van geluk spreken dat ik door mijn zwangerschap nauwelijks opdrachten gemist heb waardoor ik niet in de financiële problemen ben gekomen. Bij enige complicatie was dat wél gebeurd. Het werk gaat immers altijd door en even een maandje plat liggen, al dan niet in het ziekenhuis, had de boel vreselijk gecompliceerd.

  Zo ken ik een vrouw die tijdens haar zwangerschap ook nog eens een levensbedreigende ziekte kreeg. Zij had samen met haar man een restaurant. Gedurende de – gelukkig succesvolle – behandeling van haar ziekte, haar zwangerschap, en alle mentale problemen die óók bij zo’n proces horen, ging hun bedrijf op een haar na failliet.

  Het leven van zelfstandigen is echt een kaartenhuis, ècht.

  Overigens had ik graag meer dan één kind gehad en wanneer ik in loondienst was geweest, met alle regulering die er is voor zwangeren en moeders in loondienst, was dat er misschien wel van gekomen. De impact van zelfstandige-zijn op je privéleven kan dus enorm groot zijn. Die financiële ondersteuning is wel een mooi gebaar, maar wij, zelfstandigen, wij zijn onvervangbaar. Net als dat wij, moeder, ook onvervangbaar zijn. En die combi… tja…. dat is echt een uitdaging……

  1. Ik vind het eigenlijk wel heel goed dat er zoiets is. Wat ik niet goed begrijp is waarom er dus blijkbaar iets was, dat vervolgens tijdelijk wordt afgeschaft, om het daarna weer in te voeren. Met dus zo’n kostenpost als gevolg. Dat vind ik niet echt handig.

   En de redenen die jij noemt zijn ook precies de redenen waarom ik het belangrijk vind dat dit soort voorzieningen er zijn. Zelfs als alles helemaal goed gaat, heb je het gewoon over weken, zo niet maanden, uit de running zijn. Dat heeft niet alleen gevolgen voor zo’n vrouw, haar eventuele partner en haar bedrijf, maar ook voor de economie in z’n geheel. Uiteindelijk zijn zelfstandigen een belangrijke drijvende kracht achter de economie.

   Natuurlijk kun je alles zelf verzekeren, maar waar ben je dan op een gegeven moment nog voor aan het werk? Ik denk dat zelfstandigen al heel veel risico’s voor eigen rekening nemen, zonder dat daar per definitie een hoger inkomen tegenover staat. Dat hoort erbij hoor, en op dat inkomen heb je als ondernemer natuurlijk ook een bepaalde mate van eigen invloed, dus daar hoor je mij niet over klagen. Maar een stukje sociaal vangnet voor deze groep vind ik echt geen overbodige luxe.

 2. Geen geld voor een kind is dus geen kinderen krijgen.Zelf had ik daar ook mee te maken.Nu ben ik te oud en moet hier dus mee leren leven en dat is pas ZUUR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.