De mooiste bruiloft voor weinig geld

Zo organiseer je de mooiste bruiloft voor weinig geld

In Nederland kost een gemiddelde bruiloft tegenwoordig zo tussen de 12.000 en 18.000 euro. En dan heb je het niet eens over een enorme uitschieter, maar over een ‘gewone’, traditionele bruiloft. Een hoop geld, zeker als je bedenkt dat het eigenlijk maar voor één dag is. Als jij er weinig voor voelt om je getrouwde leven samen te beginnen met een flinke krater in je spaarrekening (of een schuld!), dan kun je ervoor kiezen om het anders aan te pakken. Hier lees je verschillende alternatieve ideeën voor de mooiste bruiloft voor weinig geld.

Begin met je EIGEN budget

Zodra je vertelt dat je gaat trouwen, word je bedolven onder goedbedoelde adviezen en ideeën van hoe iets ‘moet’. Aangezien dit jullie bruiloft is, ‘moet’ je helemaal niets. Behalve met je aanstaande om de tafel gaan zitten en een lijstje maken van wat écht belangrijk is voor jullie.

Praat samen over wat je eigenlijk uit zou willen geven aan een bruiloft. Zitten jullie een beetje op één lijn? En welke dingen denk je nodig te hebben? Veel dingen kosten meer dan je denkt. Misschien denk je dat je niet zonder DJ kunt, maar ben je helemaal niet bereid om daar zo’n 500 euro voor uit te geven.

Als je eenmaal weet wat je samen uit wilt geven aan de bruiloft, kun je aan de slag met je lijstje. Wat is er nodig en wat kost dat allemaal? Het is belangrijk om eerst je budget te bepalen en er daarna voor te zorgen dat alles hierin past. Als je andersom werkt geef je véél meer uit dan je vooraf bedacht hebt. Geloof me; ik heb dan wel nog nooit een bruiloft georganiseerd, maar ben wél heel bekend met achteraf budgetteren. Het is altijd aantrekkelijk en werkt nooit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bepaal waar jij* het meest plezier van hebt

*Overal waar ik hier ‘jij’ neerzet, bedoel ik uiteraard ‘jullie’. Een bruiloft ‘doe’ je samen.

De een vindt het ontzettend belangrijk dat de zaal tot in de puntjes versierd is, of dat het geen zaal is, maar een kasteel. De ander hecht weer meer waarde aan het uitnodigen van heel veel mensen. Niemand kan voor jou bepalen waar jij het meest plezier van hebt; dat moet je helemaal zelf doen. Je moeder mag die bloemstukjes op tafel onmisbaar vinden; jullie moeten ervoor betalen! Als het dan voor jullie niets toevoegt, kun je die centen beter ergens in steken dat je wél jouw mooiste bruiloft oplevert.

En houd er rekening mee dat je een bruiloft niet kunt plannen zonder de nodige compromissen te sluiten. Als je overal voor 100% aan meedoet, dan kom je met die 18.000 euro nog niet eens in de buurt van het totale kostenplaatje.

Maak dus een prioriteitenlijstje en noteer bovenaan wat jullie het allerbelangrijkst vinden. Plaats de minder belangrijke dingen onderaan de lijst. Die kun je eventueel zelfs nog schrappen. Maak dit lijstje vóór je met anderen praat. Het moet echt jullie lijstje zijn, dat nog niet beïnvloed is door anderen.

Bekijk alternatieve locaties

Zet ergens ’trouw-‘ of ‘bruiloft-‘ voor en je kunt erop rekenen dat de prijs flink omhoog gaat. Zo kost een normaal boeket misschien maximaal twee tientjes, maar betaal je voor een trouwboeket minimaal 50 euro. En dat geldt zeker ook voor de locatie.

Soms is de locatie gewoon heel duur, soms lijkt de locatie goedkoop, maar word je vervolgens bedolven onder verborgen kosten. Dan moet je bijvoorbeeld zelf je volledige inrichting meenemen, is er geen of weinig personeel of moet je per se producten en diensten afnemen van door hen geselecteerde partners.

De locatie heeft veel invloed op het budget; de kosten daarvoor kunnen zo oplopen tot duizenden euro’s.

Kijk daarom ook eens naar alternatieve locaties. Misschien heb jij – of iemand in je familie – wel een prachtige tuin waar je het feest kunt houden. Of kun je ergens een zaaltje huren. Of wat dacht je van een bruiloft op het strand? Oké, in Nederland is dat misschien geen fantastisch idee, maar toch.

Natuurlijk is het mooi om in een kasteel te trouwen, maar als je eenmaal binnen bent, zie je daar niet zo heel veel meer van. Dan kun je je afvragen of je dat geld toch niet liever in je zak had gehouden, of uitgegeven aan een lekker diner.

Kijk naar pakketten

Locaties bieden je vaak de mogelijkheid – soms zelfs de verplichting – om ook de catering te verzorgen. Als dit niet hoeft, kun je heel voordelig uit zijn; dan kun je zelf een cateraar inschakelen voor het diner en kun je bijvoorbeeld zelf de boodschappen doen voor de open bar.

Als je wél catering via de locatie wilt doen, kijk dan of ze hier ook pakketten voor hebben. En wat er precies in deze pakketten zit. Het laatste wat je wilt, is dat je gasten jouw bruiloft herinneren als ‘die avond waarop ik zo’n honger/dorst had’. En geloof me; dat komt misschien wel vaker voor dan je denkt.

Wat je dus wilt, is een pakket dat niet te karig is, maar wel overal rekening mee houdt. Het liefst eentje op maat. Kijk hiervoor niet alleen naar pakketten met eten, maar ook volledige pakketten. Misschien kun je wel alles regelen via de locatie; niet alleen het eten, maar ook de dj, de muziek en zelfs de schoonmaak.

Het scheelt je veel regelwerk én levert je de mooiste bruiloft voor weinig geld op!

Meer opties voor een mooie bruiloft voor weinig geld

Je weet nu wat belangrijk is en hebt een goed beeld van de kosten. Nu is het tijd om te kijken waar je kunt besparen.

Het meeste geld ben je vaak kwijt aan de gasten, in het bijzonder de daggasten. Meestal betaal je een bepaald bedrag ‘per hoofd’. Voor daggasten kan dit al snel oplopen tot zo’n 100 euro, omdat zij ook deelnemen aan het diner. Voor avondgasten moet je rekening houden met zo’n 20-40 euro, afhankelijk van de locatie. Waarschijnlijk liggen deze tarieven in stedelijke gebieden nóg hoger.

De gastenlijst is direct wél een beetje een tricky onderdeel. Aan de ene kant wil je niemand buitensluiten, aan de andere kant is het jouw dag. En met de één heb je nu eenmaal meer dan met de ander. Neem de tijd om deze lijst samen te stellen en probeer je hierin zo min mogelijk aan te trekken van meningen van andere mensen. Het moet uiteindelijk toch jullie mooiste bruiloft worden.

Cupcakes op je bruiloft zijn goedkoop en lekker
Pinterest: Aisle Society

Een andere slimme tip om geld te besparen op je bruiloft is door het te beschouwen als een groot feest. Een bruidstaart kan je zo tussen de 100 en 500 euro kosten, maar wat als je zo’n mooi plateau met cupcakes maakt? Dan ben je een fractie van het bedrag kwijt. Je kunt er dan een klein fondanttaartje bij doen om te snijden, zodat je wel je fotomomentje hebt.

En als je toch op Pinterest zit, kijk daar ook eens naar de ideeën voor voordelige decoratie voor de mooiste bruiloft. Je bent hier meer tijd mee kwijt, maar het resultaat kan wel verbluffend zijn. Soms zelfs nog mooier dan wanneer je dit aan de locatie overlaat! Bovendien kun je met deze tips élke locatie mooi maken! Check hier ook de ideeën voor bedankjes, uitnodigingen en een (soort) receptieboek. Zo maak je je bruiloft persoonlijk én bespaar je geld.

Een trouwpak kost veel meer dan een gewoon pak. Bovendien kun je een gewoon pak ook nog eens vaker dragen. Zeker als je kiest voor een mooie kleur blauw of grijs (en het in het gewone leven niet combineert met je trouwoverhemd en stropdas). Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor trouwschoenen. En dat witte satijn staat vervolgens nérgens meer bij. Kies dan liever voor passend schoeisel dat je later ook nog kunt dragen. Iets moois met glitters ofzo ?

Denk ook eens na over wanneer je wilt trouwen. Omdat je het al tot hier hebt volgehouden, ga ik ervan uit dat je niet van plan bent om even een spoedbezoekje aan het gemeentehuis te brengen. Maar: buiten het seizoen trouwen of kiezen voor een vrijdag of zondag kan wél behoorlijk wat schelen.

En: zijn er ook dingen die je nog kunt lenen of tweedehands kopen? Je hoeft namelijk écht niet alles te kopen. Misschien draag je liever niet de trouwjurk van je oma, maar wél de trouwjurk van een voor jou onbekende bruid aan de andere kant van Nederland. Via Marktplaats kun je zo wat leuks op de kop tikken. Houd dan wel rekening met eventuele stoom- en vermaakkosten. En als je wel graag nieuw wilt, maar er niet de hoofdprijs voor wilt betalen, dan schijn je ook hele mooie jurken uit China te kunnen bestellen, bijvoorbeeld via VBridal. Het is misschien een gokje, maar als je een bruiloft voor weinig geld wilt regelen, kun je hier wel een flinke klapper maken!

Denk ook verder dan die ene dag

Natuurlijk richt je je in de eerste instantie vooral op je bruiloft. Maar: die bruiloft is slechts het begin van je huwelijk. Denk daarom ook verder dan die ene dag en ga vooraf even zitten om wat praktische zaken te regelen. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld standaard om in beperkte gemeenschap van goederen te trouwen. Dit wil zeggen dat alles wat je samen opbouwt na jullie huwelijk ook van jullie samen is, maar alles wat je daarvoor had, van jou blijft. Uiteraard is het dan wel handig als je even op papier zet wat precies van wie is. Niet zo romantisch, maar wel praktisch.

Als je dit écht helemaal goed geregeld wilt hebben, kun je overwegen om voor je bruiloft een bezoekje aan de notaris te brengen. Dit is ook aan te raden als er een eigen bedrijf in het spel is of als je ook geen beperkte gemeenschap van goederen wilt hebben.

En wil je wél in gemeenschap van goederen trouwen, dan is het dus goed om te weten dat dit niet automatisch meer geregeld is. Ook hiervoor moet je naar de notaris. Dit kun je eventueel ook via een online notaris regelen; dat scheelt behoorlijk in de kosten.

Heb jij nog goede tips voor het organiseren van een bruiloft voor weinig geld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Doen zoals je of jullie het zelf willen inderdaad.
    Wij zijn beiden jaren geleden voor de 2x getrouwd. Hadden geen zin in poespas maar wel in een leuke en vooral gezellige dag.
    Zijn met onze 2 dochters (ieder 1:) erbij getrouwd op t gemeentehuis..zij mochten getuigen en daarna heerlijk in Amsterdam vertoefd. Uitgebreid gegeten etc etc.
    Kosten nieuwe kleding etc etc rond de 1000 euro:)
    Hele fijne en mooie herinneringen aan “onze” dag!

  2. Wij zijn rond de €1000,- kwijt geweest aan onze bruiloft. random afspeellijst, geluk hebben met de locatie, geen dure jurken, veldboeketten en ons diner hadden we zelf gemaakt. Geweldige dag gehad!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.