4 redenen waarom vrouwen betere beleggers zijn

Hoewel het aantal vrouwelijke beleggers in de afgelopen jaren flink is toegenomen, zijn er nog steeds in verhouding slechts weinig beleggende vrouwen. Maar: de vrouwen die beleggen zijn daar over het algemeen succesvoller in dan mannen. De vrouwelijke benadering blijkt nét wat meer financieel rendement op te leveren én veel minder stress. Het Amerikaanse bedrijf Fidelity deed hier onderzoek naar en kwam tot een aantal interessante conclusies over waarom vrouwen betere beleggers zijn.

Betere resultaten voor vrouwen

Uit een onderzoek dat Fidelity vorig jaar uitvoerde onder haar meer dan 8 miljoen klanten, bleek dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen. Dat kwam als een verrassing; ook voor die vrouwen zelf. Slechts negen procent van de ondervraagde vrouwen dacht ook echt beter te scoren dan mannen.

Vrouwen lijken zich over het algemeen dus iets minder zeker te voelen over hun financiële prestaties, ook al is daar niet speciaal een reden voor. Dat is eigenlijk geen nieuws; dat is immers ook al één van de redenen waarom vrouwen dus niet rijk worden.

Uit het onderzoek bleek echter dat:

➡️ vrouwen betere rendementen weten te realiseren. Gemiddeld 0,4% beter dan mannen. En dat lijkt heel weinig, maar als je dat over tientallen jaren optelt, dan tikt het wel degelijk aan en heb je het écht over een groot verschil in eindresultaat.

➡️ vrouwen meer sparen. Voor hun pensioen, maar ook over het algemeen. Hierdoor bouwen ze ook naast het beleggen een mooi kapitaal op, dat na verloop van tijd behoorlijk kan oplopen.

Dit levert aan alle kanten betere vooruitzichten op voor vrouwen. In deze afbeelding is dit heel mooi weergegeven:

Vrouwen betere beleggers dan mannen foto
© Fidelity

Hier kun je zien wat de impact is van het extra gespaarde bedrag én het net wat betere rendement. Onderaan zie je verschillende scenario’s:

– In scenario 1 wordt de vergelijking gemaakt tussen mannen en vrouwen die op hun 22e beginnen met beleggen en een salaris van 50.000 dollar hebben. Dit is ongeveer 43.000 euro en is dus net iets meer dan een modaal jaarsalaris in Nederland.

– Scenario twee geeft als startpunt 30 jaar en een salaris van 75.000 dollar.

– In scenario drie beginnen de mannen en vrouwen op hun 40e en werken ze met een salaris van 100.000 dollar.

– En in scenario vier beginnen ze op hun 50e met sparen en beleggen en wordt uitgegaan van een salaris van 125.000 dollar.

Dit zijn voorbeelden; het is dus niet zo dat ervan uit wordt gegaan dat je na je 50e meer dan 125.000 dollar per jaar verdient.

Je kunt zien dat het verschil tussen de mannen en vrouwen het hoogst is als ze vroeg beginnen met sparen en investeren. Dat heeft alles te maken met het compounding-effect.

Lees ook: De kracht van Compounding

Dan loopt het verschil in eindkapitaal uiteindelijk op tot maar liefst 15,4 procent. En aangezien beide partijen dan lang hebben kunnen investeren en de factor tijd voor zich hebben kunnen laten werken, is het eindkapitaal dan sowieso het grootst. Die 15,4 procent komt dan neer op een concreet bedrag van ruim 275.000 dollar. Dat lijkt me toch zeker de moeite waard!

Hoe kan het dat vrouwen betere beleggers zijn?

Het onderzoek van Fidelity laat zien dat vrouwen over een aantal vaardigheden en sterktes beschikken, die vrouwen betere beleggers maakt. Dit zijn:

Het vermogen om doelmatig te plannen en holistisch te denken. Vrouwen focussen zich vaak niet alleen op de prestaties, maar op het doel dat ze voor henzelf en hun gezin hebben. Meestal is dat meer voor de lange termijn en wat conservatiever. Mannen nemen juist sneller actie tijdens marktfluctuaties.

Minder behoefte aan het nemen van risico’s. Vrouwen houden zich over het algemeen heel netjes aan de ‘regels’ qua verdeling. Ze passen hun beleggingen én spaarpercentages aan aan hun leeftijd. Voor beleggen wordt als gouden regel bijvoorbeeld gesteld dat je het beste je leeftijd in obligaties kunt beleggen en de rest in aandelen. Zo verschuift het zwaartepunt naar mate je ouder wordt steeds meer naar – relatief veilige en weinig stabiele – obligaties. Dit is toevallig min of meer wat ik zelf ook doe op mijn pensioenrekening bij BrandNewDay. Daar heb ik nu nog een redelijk offensief profiel van 30 procent obligaties en 70 procent aandelen, maar als ik volgend jaar 35 word, dan verschuift dat naar 35 procent obligaties en 65 procent aandelen. Waarschijnlijk pas ik het daarna gewoon elk jaar aan.

Ook op mijn ‘actieve’ beleggingsaccount bij DeGiro ben ik vrij behouden: ik heb dat account gekozen vanwege de lage kosten en leg structureel in op relatief veilige fondsen.

zelf leren beleggen

Meer geduld. Mannen handelen over het algemeen veel meer dan vrouwen, waardoor ze ook veel meer kosten oplopen. Die gaan uiteindelijk vaak toch weer ten koste van het rendement. Vrouwen hebben meer geduld en voeren dus veel minder transacties uit.

Geïnspireerd raken door educatie/informatie. Een van de grootste hindernissen bij vrouwen is vaak het (vermeende) gebrek aan kennis. Nu er – ook bijvoorbeeld vanuit de media – veel meer aandacht is voor financieel bewustzijn, vergaren ze meer kennis. En die kennis motiveert weer tot het nemen van actie.

Financiële teugels in handen nemen

Deze ontwikkeling is mooi om te zien. En dan doel ik niet eens op het gegeven dat steeds meer vrouwen gaan beleggen, maar vooral op het feit dat steeds meer vrouwen de financiële teugels in handen nemen.

Over het algemeen zijn vrouwen daar niet zo heel happig op. Ze weten niet precies waar ze heen moeten voor hulp, ze hebben al meer dan genoeg te doen én het is vaak ook een kwestie van taakverdeling. Waar de vrouw dan meestal meer zorgtaken op zich neemt, houdt de man zich bezig met de financiën. Dat lijkt ook heel logisch; andere taken verdeel je als stel toch meestal ook.

Maar: uiteindelijk zal iedereen financiële beslissingen moeten maken, of je nu man of vrouw bent. En zo’n 90 procent van de vrouwen krijgt vroeg of laat zelf de verantwoordelijkheid over haar financiële zaken. Of dat nu is door vrijgezel te blijven, door een scheiding, of doordat ze simpelweg langer leven en hun man overleven.

En het mooie is: het lijkt er wel sterk op dat vrouwen écht wel willen. Uit het onderzoek van Fidelity blijkt al dat er geen gebrek aan belangstelling is voor informatie over geldzaken. Maar liefst 88 procent zou er écht wel meer over willen weten. En ik denk dat we dat in Nederland ook wel zien; ik ken véél meer vrouwelijke personal finance-bloggers dan mannelijke en ook bezoekers/reageerders zijn héél vaak vrouw. Daadwerkelijk om hulp vragen kan wel weer een lastige zijn. Zeker de stap naar een financieel adviseur blijkt heel groot te zijn.

Lees ook: Iedereen financieel adviseur?

Doe het zelf

Of je het nu leuk vindt of niet; het is belangrijk om óók financieel de touwtjes in handen te hebben. Of in ieder geval te weten met welke touwtjes je moet werken. Maar hoe kun je daar nu voor zorgen?

In ieder geval door jezelf te informeren. Tegenwoordig is er ontzettend veel informatie beschikbaar. Zelfs als je alleen elke dag één blog over geld leest, zul je merken dat je er al veel van leert. Ik ben zelf ooit ook begonnen met aflossen omdat ik daar blogs over las. Het fijne is bovendien dat je onder zo’n blog ook heel gemakkelijk vragen kunt stellen die van toepassing zijn op jouw situatie. Je hoeft dan niet direct naar een financieel adviseur. Uiteraard zou ik die vragen wel alleen stellen aan iemand die ook daadwerkelijk verstand van zaken heeft of lijkt te hebben. Of misschien aan meerdere mensen, dan kun je makkelijk antwoorden vergelijken en je vraagstelling eventueel wat aanscherpen.

Ook is het belangrijk om voor jezelf overzicht te hebben. Heb je bijvoorbeeld een budget? Weet je wat er binnenkomt en wat eruit gaat? Hoe werkt je geld op dit moment voor jou? Is dat voldoende om het effect van inflatie tegen te gaan? Misschien heb je wel schulden. Weet je precies bij wie en voor hoeveel? Betaal je alles nu netjes af? Kun je eventueel betaalregelingen treffen?

En tot slot: praat erover. Met vriendinnen, familie, met wie dan ook. Als jij vragen hebt, dan is de kans groot dat mensen om je heen die ook hebben. Samen kom je verder dan alleen. En als je het toch lastig vindt om dit in je eigen omgeving te doen, kijk dan online. Er zijn meer dan genoeg blogs, fora’s en platforms met mensen die ook meer willen weten en hier graag over willen praten. Je kunt er zo al ruim 400 vinden in de Tribe van LekkerLevenMetMinder!

Jezelf informeren kost niets en verplicht je ook tot niets. Maar de kans is groot dat je – gewapend met meer informatie – juist heel graag actie wilt ondernemen!

Verbaast het jou dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen? En herken je – bij jezelf of in je omgeving – het idee dat vrouwen over het algemeen wat minder zeker zijn over hun ‘financiële kunnen’?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Zelf ben ik geen vrouw dus kan er niet uit ervaring over mee praten hoe vrouwen zich financieel gezien voelen, maar ik geloof meteen dat vrouwen beter zijn in beleggen. Mannen willen zich denk ik meer bewijzen wat bij beleggen als gevolg heeft dat ze gaan handelen en juist dat kost relatief veel geld (transactiekosten). Zelf beleg ik ook alleen maar in indexfondsen op dit moment en handel/speculeer ik niet. Hopelijk lijk ik qua financiën dan over 30-40 jaar ook wel op een vrouw met meer rendement 🙂

  2. Voor beleggen wordt als gouden regel bijvoorbeeld gesteld dat je het beste je leeftijd in aandelen (obligaties) kunt beleggen en de rest in obligaties (aandelen). Zo verschuift het zwaartepunt naar mate je ouder wordt steeds meer naar – relatief veilige en weinig stabiele – obligaties.

    Deze regel klopt niet helemaal. In de rest van de alinea heb je het wel juist. Maar hier draai de beleggen en obligaties om …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.