Scholingsvoucher voor kansberoepen

[Deze subsidiemogelijkheid is inmiddels beëindigd]

Wil jij je graag om laten scholen, maar hik je aan tegen de kosten daarvan? Dan is de UWV-scholingsvoucher misschien wel wat voor je! Als je op zoek bent naar werk en ‘jouw’ werk wordt gezien als een kansberoep, dan kun je namelijk een subsidie aanvragen voor scholing voor dat beroep. Die kan oplopen tot €2500 per persoon!

Heel veel beroepen die in de lijst staan, zijn echte praktische beroepen. Daar is de laatste tijd een tekort aan. Er staan echter ook veel verschillende andere beroepen in. Denk bijvoorbeeld aan incassomedewerker of schade-expert. De voucher is beschikbaar voor mensen zonder werk, mensen in loondienst én voor zelfstandig ondernemers. Jullie begrijpen: ik heb zelf ook een aanvraag ingediend, want ik zou me graag in een bepaalde richting verbeteren, die ook op de lijst staat! Aanvragen worden binnen 2 maanden behandeld, dus het is handig om je verzoek zo snel mogelijk in te dienen. Dan kan het zijn dat je de bevestiging binnen hebt vóór je jezelf daadwerkelijk opgeeft.

Je moet uiteraard wel aan de eisen voldoen, maar die zijn – al zeg ik het zelf – redelijk ‘licht’. Als je bij de overheid hebt gewerkt of al eerder subsidie hebt gekregen voor het volgen van een cursus kun je overigens ook buiten de boot vallen. Dit werkt ook andersom: als je nu deze scholingsvoucher aanvraagt, kan het zijn dat het UWV op een later moment niet weer een omscholing/re-integratie voor je betaalt. Ik zou het dus niet zomaar aanvragen ‘voor de leuk’, maar wel omdat je er echt iets mee kunt waarmee je op dit of op een toekomstig moment ook je geld kunt verdienen.

Al met al vind ik dít nu echt een mooi initiatief. Nederland staat al bekend als kenniseconomie en op deze manier krijgen nog meer mensen de mogelijkheid om scholing – op wat voor manier dan ook – te krijgen. Als ik dan toch ergens belasting voor betaal, dan graag voor dit soort dingen!

Had jij al wel eens van de scholingsvoucher gehoord? En lijkt het wat voor je?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Belachelijk.
  Zeker voor mensen die gewoon werk hebben en zich zoals jij bevoorbeeld willen verbeteren. Bij (langdurig) werkeloosheid (ongewild) vind ik een ander verhaal. Er komen er straks weer genoeg bij uit het bankwezen.
  Mensen moeten zichzelf ontwikkelen om het beste uit zichzelf te halen. Maar gesubsidueerd alleen bij "nood".

  1. Zo kun je het bekijken, aan de andere kant; als mensen zich blijven ontwikkelen en doorgroeien, komen er ook weer steeds meer nieuwe werkplekken beschikbaar met een mogelijk iets lagere instapdrempel. Ik ben blij dat ze deze mogelijkheid nu bieden, óók voor langdurige, ongewenst werklozen. Die kunnen nu dus ook hun kans grijpen.

  1. Dat blijft nog even spannend dan! Ik ben benieuwd of ik het toegekend krijg, maar als ik lees dat het budget blijkbaar al op is, vraag ik me wel af waarom er nu nog ingezonden kan worden (ook al is het 'maar' tot 3 maart).

 2. Wij hebben jong kinderen gekregen en geen studie kunnen afmaken. mijn man heeft toen 12 jaar in een fabriek gewerkt en na ontslag had hij een leuke baan gekregen met 3d printers.Helaas na 2 jaar geen contracct verlenging..Na een tijdje thuis gezeten te hebben, veel solliciteren en een soort van stage gelopen bij een 3d printer bedrijfje, wist hij een beetje welke kant hij op wilde gaan. Toen heeft hij gebruik gemaakt van een scholingsvoucher. En na een beetje netwerken heeft hij nu een hele leuke baan met toekomstperspectieven!
  Ben blij dat hij de kans heeft gekregen, het heeft blij ons dus goed uitgepakt.
  groetjes An

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.