Gratis leren met het STAP-budget

betaald leren stap budget

Sinds 1 januari 2022 zijn de kosten voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget gekomen: een budget waarmee je tot 1.000 euro subsidie kunt krijgen om een opleiding te volgen die je een sterkere positie geeft op de arbeidsmarkt. Maar hoe werkt het precies?

Kom je ervoor in aanmerking?

De eisen om in aanmerking te komen voor het STAP-budget zijn behoorlijk laagdrempelig. Heel kort door de bocht: als je werkend of werkzoekend bent (ondernemer mag ook) en geen studiefinanciering of AOW ontvangt, dan mag je je aanmelden.

Dit kan in 2022 vijf keer per jaar. In de daarop volgende jaren gaat dit naar zes keer per jaar. Elke twee maanden dus.

De aanvraagtijdvakken zijn:

 • 1 januari tot en met eind februari – je opleiding moet dan uiterlijk in mei starten (dit tijdvak zal pas in 2023 van toepassing zijn)
 • 1 maart tot en met eind april – je opleiding moet dan uiterlijk in juli starten
 • 1 mei tot en met eind juni – je opleiding moet dan uiterlijk in september starten
 • 1 juli tot en met eind augustus – je opleiding moet dan uiterlijk in november starten
 • 1 september tot en met eind oktober – je opleiding moet dan uiterlijk in januari starten
 • 1 november tot en met eind december – je opleiding moet dan uiterlijk in maart starten

Het eerste moment waarop je het STAP-budget kon aanvragen, was 1 maart 2022. Dat kon dan voor een opleiding die na minimaal 4 weken (en binnen maximaal 3 maanden) zou starten. Als je dit leest, is het STAP-budget voor dit eerste tijdvak waarschijnlijk al op; zojuist was er nog 6 procent ruimte (je kunt hier de actuele status checken).

Als je hier gebruik van wilt maken, is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je bij de opening van het volgende tijdvak startklaar zit 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe werkt het?

Eigenlijk heel eenvoudig. Je zoekt eerst een opleiding uit die je wilt volgen. Deze website biedt daar een mooi overzicht van. Je budget vanuit de STAP-regeling is 1.000 euro. Wil je een opleiding volgen die meer kost, dan betaal je het verschil zelf bij.

De volgende stap is het STAP-aanmeldingsbewijs aanvragen. Dat doe je bij de desbetreffende opleider.

Zodra je dat binnen hebt (dat duurt meestal een dag of twee, maar je kunt dit dus ook al vóór de start van het tijdvak doen), kun je door naar de website van het UWV.

Rond de opening van de tijdvakken is het DRUK op deze pagina. Je kunt dan in de wachtrij terechtkomen. Gebeurt dat, laat je computer dan gewoon aan staan; zodra je aan de beurt bent blijft de pagina voor je open staan. Vind je dat zonde van de stroom of kan het om praktische redenen niet, zorg dan gewoon dat je ’s morgens om een uur of 7 of ’s avonds laat kijkt. De meeste drukte valt toch meestal onder kantoortijden.

Via het UWV vul je een eenvoudig formulier in. Daarna is het wachten: je hoort binnen 4 weken of jouw STAP-budget wordt toegekend. Als dat een ‘ja’ is, dan wordt het budget uitbetaald en kun je aan de opleiding beginnen. Is het een ‘nee’, probeer het dan volgende keer gewoon opnieuw.

Tips om je STAP-budget binnen te halen

Heel eerlijk: toen ik van deze mogelijkheid hoorde, begon ik meteen te stuiteren. Betaald kunnen leren, hoe leuk is dat? Mijn man snapte er geen bal van; alsof iedereen het leuk vindt om nieuwe dingen te leren? Die was er niet zo happig op 😉

Maar blijkbaar zijn er best wat mensen die het wél heel leuk vinden, want de subsidiepot is als ik het zo inschat binnen een week leeg. Dus hoe zorg jij er nu voor dat je er (een volgende keer) bij bent? Een aantal tips.

Zorg dat je je aanmeldbewijs al hebt vóór het tijdvak opent. Dat betekent dus vóór die tijd al een opleiding uitkiezen, contact opnemen met de opleider en dat aanmeldbewijs aanvragen.

Vraag de subsidie direct aan zodra het tijdvak opent. Tijdens deze eerste opening was op de eerste dag de helft van de pot al ‘leeg’ (als in: aangevraagd – je weet natuurlijk niet of alles ook wordt goedgekeurd).

Noteer de startdata per tijdvak in je agenda. Je kunt dit één keer per kalenderjaar toegekend krijgen, dus als je meerdere opleidingen wilt volgen, zorg dan dat je het tijdvak voor volgend kalenderjaar ook vast in je agenda markeert.

Kies slim. Je kunt maximaal 1.000 euro budget krijgen, maar er is óók een maximum van 1 opleiding per kalenderjaar. Wanneer je een opleiding voor 250 euro kiest, dan heb je niet nog een optie om een andere opleiding voor 750 euro toe te voegen. In dat geval is het financieel dus aantrekkelijker om de duurste opleiding op te geven voor je STAP-budget.

Hoe vind jij het STAP-budget?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. Nou, ik lijk wel een abonnement genomen te hebben op zure reacties…:) maar voor ons pakt STAP onvoordelig uit. Mijn man is in februari vanwege herintegratie een computeropleiding van 6000,00 begonnen. Had hij dat in december gedaan, dan had hij een groot deel via de belasting teruggekregen. Nu krijgt hij ws niks. In februari kon je je nog niet aanmelden voor StAP en heeft hij het collegegeld betaald. Nu gaat zijn opleiding helpen met een constructie dat hij alsnog die 1000 euro krijgt, maar de kans is klein. Voor ons voelt het dan ook als een mooi verpakte, vervelende overheidsbezuiniging.

  Groetjes Jacqueline

  1. Nou, dat kan ik me best voorstellen hoor! De STAP op zichzelf is hartstikke mooi, maar het is zeker voor meer kostbare opleidingen een flinke stap terug ten opzichte van de oude studiekostenregeling. En dan kan hij hier inderdaad nog tussen wal en schip vallen ook. Ik duim voor jullie dat het via die constructie toch nog gaat lukken. 1000 euro terug is toch nog beter dan niets.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.