Oorlog in Oekraïne: wat nu?

Het is oorlog in Oekraïne. En hoewel Oekraïne ver bij Nederland vandaan ligt, merken wij het inmiddels ook al. In hele praktische zaken: een verdere stijging van de gasprijzen, een stijging van de brandstofprijzen. Toen ik laatst mijn (niet al te grote) tank vulde, tikte ik zelfs de 60 euro aan. Best een verschil met de ongeveer 45 euro die er normaal in gaat ging. Ook op de aandelenmarkt is deze onrust op ons continent duidelijk. Dat leidde me tot de vraag: wat nu?

Oorlog = onrust

Dat een oorlog impact heeft, is logisch: oorlog zorgt voor onrust. Onrust zorgt voor het een-kat-in-het-nauw-maakt-vreemde-sprongen-effect. Dat is onvoorspelbaar en onvoorspelbaarheid geeft je eigenlijk altijd twee opties:

 1. Je kunt jezelf weer tig jaar terug zetten in de tijd
 2. Je kunt jezelf tig jaar vooruit zetten in de tijd

Dat eerste is het gemakkelijkst. Wat doe je als er dreiging is? Dan trek je je terug. Dan ga je op slot. Noem het maar op. Voor mij is dat altijd een hele logische stap geweest. Tijdens de vorige crisis ben ik niet gaan beleggen. Tijdens de huizencrisis heb ik niet voordelig een huis ‘gescoord’.

Maar de laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan de woorden van Warren Buffett: “Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful”

Warren Buffett citaat

Dit icoon op financieel vlak pleit altijd voor het maken van een tegengestelde beweging, want als je met de trends meebeweegt, dan ben je eigenlijk al te laat om je voordeel ermee te doen.

Weet je nog dat niemand het over Bitcoin had? Dat was een mooi moment om in te stappen. En kun je je ook nog herinneren dat iedereen het erover had? Oké, ACHTERAF was dat nóg een mooi moment om in te stappen, maar het had wel een paar jaar geduurd voordat je dat had gezien 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Loop je achter de feiten aan of ben je voorbereid?

Dan kom ik weer op die quote van Warren Buffett. Je kunt wat vinden van het woord ‘greedy’ (hebberig). Ik vind er wat van, anders had ik het waarschijnlijk niet benoemd. Toch kies ik ervoor om het in dit geval wat breder te bekijken, namelijk: loop je achter de feiten aan, of ben je voorbereid?

Je kunt op elk moment in je leven de keuze maken tussen reageren of acteren. Tussen de schade van wat er is beperken, of proactief gaan voor wat jij belangrijk vindt.

Dat eerste heb ik heel vaak gedaan, en ik denk dat we dat hier nog steeds wel regelmatig doen. Zo zijn we hier bijvoorbeeld samen gaan wonen (dit huis had mijn man net een half jaar voor we elkaar leerden kennen gekocht) met het idee dat dit maximaal een jaar of 3-5 zou duren. Je begrijpt: we hebben niet geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels gaan we echter al ons 7e jaar in. Hadden we dat toen wél gedaan, dan hadden we er nu de vruchten van geplukt.

Aan de andere kant heb ik óók al regelmatig gemerkt hoe fijn het is om voorbereid te zijn. Toen ik in 2010 precies stond waar de klappen vielen van de vorige crisis (geld kwijt via Icesave, hoge hypotheek, huis onder water, bedrijven (klanten) die omvielen), ben ik anders gaan kijken naar geld, hypotheken en wat ‘normaal’ is. Dat leidde toen tot o.a. deze website, 70.000 euro aflossing in 3 jaar tijd en een zekere mate van vrijheid.

En nu zal ik zéker niet beweren dat ik iets als de coronacrisis aan heb zien komen, maar door jaren geleden al te gaan kijken naar welke manier van werken voor mij werkt, hoefde ik in die periode niet halsoverkop op zoek te gaan naar een ander businessmodel.

Geluk? Misschien. Maar de actie die ten grondslag lag aan dat ‘geluk’ was proactief – uitgaand van wat ik belangrijk vind en wat ik van mijn leven wil.

En daarmee kom ik terug op Oekraïne

Ik zie en hoor om me heen weer veel onrust. Via het nieuws – ik volg het zelf niet, maar mijn man vindt het héérlijk om alles op de voet te volgen, dus ik blijf er niet helemaal verschoond van – en via anderen.

En wat me dan vooral opvalt is angst. Logisch, maar niet helpend.

Angst is een reactie op wat er nu is en het is een reactie op je gedachte van wat er gaat komen. Maar het heeft niets te maken met waar jij naartoe wilt in je leven. Het brengt je blikveld hooguit in een soort tunnelvisie, waarbij je heel snel geneigd bent om te doen ‘wat iedereen doet’.

Je tank vast volgooien (‘want morgen wordt het duurder!’), je aandelen verkopen (‘want dan ben ik het verlies voor’), volledig de rem overal op zetten (‘want straks gaat alles mis’).

Nu zal ik niet zeggen dat die gedachten ook niet even bij mij zijn opgekomen 😉 Maar in tegenstelling tot diverse andere keren, maak ik nu een andere keuze. Niet gebaseerd op angst, maar gebaseerd op wat ik wil en wat ik vind.

En als ik daar over nadenk, dan speelt die oorlog maar een hele kleine rol.

Zo vind ik het belangrijk om:

 • toe te werken naar energieneutraal en duurzaam wonen, maar weet ik ook dat dit niet de plek is waar wij blijven wonen. We gaan daarin dus geen gekke sprongen maken
 • rijkdom waar mogelijk te delen; in kennis, ervaring, tijd, aandacht én in geld. Dat is iets waar ik op inzet met alle gratis content die ik deel (natuurlijk ook in het kader van mijn missie), maar het is ook iets waarin ik mijn aandacht nu kan verschuiven naar mensen die het acuut en praktisch nodig hebben. Lees: de mensen in Oekraïne. Want die hogere gasprijzen en prijzen aan de pomp zijn vervelend, maar niets in vergelijking tot alles kwijt zijn en als gezin uit elkaar gerukt worden. Vind ik dan. Dat kan overigens wel een volgende stap zijn, want er zijn ook veel gezinnen in Nederland voor wie die hogere prijzen wel degelijk groot verschil maken. Het is zéker niet mijn bedoeling om daaraan voorbij te gaan. Dan denk ik: geld en goederen naar Oekraïne, kennis & ervaring naar Nederland.
 • de langetermijnfocus te houden, dus verkoop ik mijn aandelen niet, maar koop ik juist bij. Past ook weer in mijn Buy & Hold-strategie.
 • me niet mee te laten slepen in angst, maar juist in de mindset van kansen en mogelijkheden te blijven, dus kijk ik zo weinig mogelijk nieuws en verdiep ik me liever in bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling
 • flexibel te blijven. Niet vanuit angst te reageren, maar ook niet megastar vast te houden aan een langetermijnvisie, maar oog te houden voor die kansen en mogelijkheden. Naast de ‘aandelenuitverkoop’ en ruimte voor persoonlijke groei die er altijd zijn

Duidelijk zijn in het doel wat je wilt bereiken, de impact die je wilt maken, de visie die je hebt – maar flexibel blijven in de uitvoering.

Rust

En ik moet zeggen: dit geeft een bepaalde rust. Zelfs als ik het door hier te schrijven voor mezelf op een rijtje zet. Een bepaalde helderheid en focus. Een gevoel van in control zijn. Je hebt misschien geen invloed op wat er gebeurt in de wereld of in jouw wereld, maar je hebt wel invloed op hoe je ermee om gaat.

Daarover maakte ik overigens ook deze podcastaflevering:

En ik ga de komende dagen, weken, maanden en ook jaren mijn best doen om me daar bewust van te zijn, en me ernaar te gedragen. Los van de angst, en met oog op hoe ik deze wereld idealiter voor me zie.

Vind ik dat gemakkelijk? Nee. Ik kan me ook heel gemakkelijk mee laten slepen in angsten, onzekerheden en een gevoel van schaarste. Ik vind het ook onplezierig als mijn beleggingsportefeuille in een maand tijd met 2-3.000 euro keldert.

Maar dit keer maak ik een bewuste keuze om mijn tijd, energie, aandacht en geld te gebruiken om kansen en mogelijkheden te voeden.

Hoe ervaar jij wat er momenteel in de wereld speelt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik ervaar het als heftig. Ook niet echt een aanleiding om dan over beleggen en geld na te denken, moet ik eerlijk zeggen.

 2. Je hebt gelijk. Ik had het anders moeten verwoorden. Gisteren zat ik in tranen voor de tv. Niet zozeer in angst voor mezelf. Maar in meevoelende angst voor de mensen die dit nu ondergaan. En had ik mij in mijn reactie moeten beperken tot: ik ben nu te ontsteld en verlamd om uberhaupt over geld na te denken. Het was je toon denk ik die verkeerd viel. Terwijl ik nu bij beter lezen zie, dat je juist probeert je niet te laten lijden door angst.

  Wel krijg ik steeds meer moeite met geld verdienen via beleggen en investeren. Het zijn de have’s die dat kunnen doen. En het zijn de have not’s die het daadwerkelijke werk moeten doen. Geldt ook voor mij hoor! Ik heb ook mijn huis met achterlijke overwaarde kunnen verkopen. Dat geld moet ergens vandaan komen. Zo is het kapitalisme ontstaan en kijk waar het ons gebracht heeft. Een wereld die naar de knoppen gaat.

  Groetjes Jacqueline

  1. Wat er nu gebeurt, ís inderdaad verschrikkelijk. Heel fijn dat je nog even hebt toegelicht waar het vandaan kwam en wat jouw achterliggende gedachte hierin is. En laten we vooral ook kijken naar wat binnen onze mogelijkheden ligt om die mensen te helpen en van deze wereld weer een mooiere plek te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.