Beleggingsupdate maart 2022

beleggingsupdate maart 2022

Deze update komt voor mij ook even helemaal als een verrassing, want ik heb eigenlijk geen moment deze maand gekeken hoe het ervoor stond. Vooral door drukte op andere vlakken, maar ook wel een beetje omdat er bij de laatste update een neerwaartse trend in leek te zijn gezet. En ach, uitverkoop is fijn, maar ik hoef het niet op de voet te volgen 😉 Maar goed, de financiën in beeld houden ís belangrijk, dus ik heb vandaag toch weer even tijd gemaakt voor de maandelijkse beleggingsupdate: die van maart 2022.

Beleggingsupdate maart 2022

Zodra mijn financiële maand begint, en dat is op de 24e van de voorgaande maand, dan wordt er automatisch 444 euro overgemaakt naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor maart in dit geval. Ik moest nog snel zijn met inleggen, omdat februari natuurlijk ‘maar’ 28 dagen telde. En idealiter doe ik elke kalendermaand ‘iets’ in de kernselectie van DEGIRO.

Dat is niet de enige beleggingsrekening die ik heb, hierbij even een compleet overzicht:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Deze zou worden samengevoegd met DEGIRO, maar dat is nog steeds niet gebeurd.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In maart deed ik dit voor mijn beleggingen

Bij het maken van mijn keuze voor de aankoop van de maand, kijk ik meestal naar een aantal factoren:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op?

Deze maand kocht ik iets buiten mijn comfortzone en ook buiten de kernselectie. Ik ging voor VanEck Ethereum, 29 stuks voor 15,21 euro per stuk. Dat ging niet zomaar; ik moest mijn bod een aantal keer verhogen (en het aantal stuks verlagen) voordat hij doorging. Dit is overigens wel een ETF, maar dus gekoppeld aan Ethereum. Tot nu toe geen slechte keuze, want hij staat al bijna 20 euro in de plus.

Daarnaast deed ik nog wat: ik kocht mijn eerste NFT’s. Die zie ik niet echt als beleggingen, maar omdat ik er een deel van mijn Coinbase-portefeuille (Ethereum) voor heb gebruikt, benoem ik ze toch even.

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro600,04+ 78,04
DEGIRO23.508,99 euro30.965,23 euro+ 7.449,53 euro
Pensioenrekening17.844 euro22.423 euro+ 4.579 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.900 euro*1.480,61 euro- 419,39 euro
Binance500 euro*1.845,27 euro+ 1.345,27 euro
Bux10 euro95,03 euro+ 85,03 euro
Meesman10.000 euro9.656 euro- 344 euro
Flatex7 euro10,77 euro+ 3,77 euro

* Hoe het precies met Coinbase zit weet ik écht niet meer. Ik heb het in het begin niet helemaal bijgehouden, daarna verkocht, bijgekocht, verkocht, bijgekocht en nu zit er weer wat in andere portefeuilles voor NFT’s.

Ook nu weer een flinke daling. Waar mijn portefeuille vorige maand nog ruim 14.000 euro in de plus stond, is dat nu nog een dikke 12.500 euro. Nog steeds een prachtig bedrag en nog steeds goed in de plus, maar je kunt wel zien dat er behoorlijk wat gebeurt op de markt.

En nee, ik ga nog steeds niet verkopen. Dat past namelijk niet binnen mijn Buy & Hold-strategie en:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik zit erin voor de lange termijn en daar horen dit soort pieken en dalen bij. Als ik nu verkoop, verzilver ik eigenlijk het verlies van die afgelopen maand, terwijl de koers uiteindelijk ook weer gaat opkrabbelen. Daar ben ik – met mijn combinatie van lage kosten en grote spreiding – van overtuigd. Ik zie dit dus eerder als een moment om goedkoop (goedkoper) te kopen, dan een moment om uit te stappen.

Dividend en kosten

Omdat ik deze maand buiten de kernselectie belegde, maakte ik 2,50 euro aan kosten.

Aandachtspunten voor volgende maand

Voor volgende maand even geen aandachtspunten. Nou ja, ik houd met een scheef oog in de gaten of Space Game, waar ik NFT’s van heb gekocht, de volgende fase binnenrolt, zodat er weer gemined kan worden.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.