Voorproefje op vrijheid: week 1

Voorproefje op vrijheid: week 1

Inmiddels ben ik een week ‘bezig’ met mijn voorproefje op een vrij leven. Dit voorproefje bestaat uit twee weken lang leven op de manier dat ik dat ‘straks’ voor ogen heb. Minder uren werken en meer uren in mijn ‘passieprojecten’ steken (waar ik overigens wél ook ‘bedrijfsmatig’ mee wil werken), gezonder leven en minimaliseren waren onder meer onderdeel van dat plan. Voor mezelf had ik het natuurlijk nóg iets uitgebreider uitgewerkt, zodat ik wel wist hoe ik mijn dagen kon vullen 🙂 En nu we (alweer!) op de helft zijn, leek het me leuk om eens even te kijken hoe het tot nu toe gaat.

Valse start

Vanaf het moment dat ik het bedacht had, keek ik er al naar uit. En toen het eindelijk zover was, werd meteen mijn flexibiliteit op de proef gesteld. Letterlijk ook… Op die eerste maart ging ik namelijk – net als afgelopen zomer – weer door mijn rug.

Iets minder dramatisch dan de vorige keer, maar wel dramatisch genoeg om weer een scheef te staan. En geloof me; dan is het NIET fijn om zittend werk te doen.

Vrijdagavond kon ik pas terecht voor het rechtzetten, dus ik heb die dagen mijn oorspronkelijke planning een beetje laten varen en me vooral gericht op dingen die wél te doen waren, zoals lezen, verder werken aan mijn cursus, enzovoorts.

Inmiddels staat alles weer recht en is zitten nog steeds geen pretje, maar het gaat alweer een stuk beter.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn nieuwe dagindeling

In de afgelopen week heb ik op elke werkdag een planning gemaakt. Als ik wat ‘normaal’ werk heb aangenomen, dan geef ik mezelf tot half 9/9 uur om dat te doen, daarna ga ik aan de slag met mijn websites.

Vervolgens werk ik in tijdsblokken: eerst aan de content, daarna ga ik lezen of verder met mijn cursus. Tussen de middag neem ik een uurtje de tijd om (gezond!) te eten en te bewegen. De Jane Fonda-work-out durf ik momenteel even niet aan, dus dan wordt het een half uurtje wandelen.

Eigenlijk begin ik het liefst met sporten, maar ik heb gemerkt dat ik van sporten toch vaak een beetje moe word en dat ik na het middageten vaak wat inkak. Dit leek een mooie oplossing voor die beide ‘problemen’.

Na het bewegen pak ik nog ongeveer 2 uurtjes mee voor de socials waarop ik actief ben en het schrijven aan mijn boek. Dan heb ik daarna meer dan genoeg tijd om goed te koken en eventueel nog wat andere dingen te doen.

Hoe voelt dat nu?

Ik moet eerlijk zeggen: het is écht even wennen. Door die dagplanning heb ik op zich een heel goed beeld van wat ik op een dag allemaal kan doen. Tegelijkertijd merk ik ook dat veel dingen gewoon meer tijd kosten dan je misschien zou denken. Met een blogpost/artikel ben je zo een uur bezig en als je die dan ook nog op de socials wilt promoten, dan kun je er nog wel minimaal een kwartier bij tellen. Vaak nog wel meer.

Doe dat even keer 7 in de week en je bent eigenlijk al een hele dikke werkdag (oude stijl) bezig met alleen de artikelen. Dan is er dus nog geen nieuwsbrief, geen cursus, geen eBook of wat dan ook.

Het voelt ook een beetje als spijbelen. Als ik tussen de middag een rondje door het dorp loop, maar ook als ik midden op de dag een uur de tijd neem om te lezen of aan een cursus te werken. Misschien beter gezegd: als ik dat uur niet achter de computer zit.

Bovendien merk ik ook nog wel dat ik een klein beetje zenuwachtig word van het feit dat er nu gewoon even bijna geen geld binnenkomt. Dan is een project van twee weken leuk, maar dat is natuurlijk wel iets waarmee ik aan de slag moet, wil dit écht kans van slagen hebben. Uiteindelijk kan ook ik niet van de lucht leven 🙂

En de voordelen…

Naast dat het even onwennig is, is het ook wel heel prettig om eens te kijken hoe dit nu werkt. Ik dacht altijd dat ik dit heerlijk zou vinden; is dat ook zo? Krijg ik gedaan wat ik wilde doen? Geeft het me meer energie? Heb ik zo meer tijd om iets op te zetten, of heb ik juist die druk van weinig tijd nodig?

Een week is wat te kort om al antwoord te hebben op die vragen, maar het is wel heel mooi om dit vast uit te zoeken.

Bovendien geeft het hele project wel véél meer rust. Gezond eten en bewegen zijn bijvoorbeeld geen ‘moetjes’ meer, maar gewoon dingen waar duidelijk tijd voor ingeruimd is. Ook merk ik dat de maaltijdplanning en het gebruik van contant geld erg goed werkt.

Ik ben me zo wel – op een positieve manier – bewuster van alles. En ik kan veel beter ergens de tijd voor nemen, gewoon omdat ik die heb.

Wat zouden jouw verwachtingen zijn van een dergelijk project? Zou je jezelf direct als een vis in het water voelen, of is zo’n gewenningsperiode wel logisch?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik denk dat een week veel te kort is om te wennen aan een nieuwe manier van leven. Amerikaanse bloggers hebben het over een paar jaar om te wennen wanneer je stopt met werken. En nou is dit dan wel geen stoppen met werken, maar een week is wel kort

  1. Klopt, twee weken (want dat is het plan) is ook heel kort. Maar het geeft me misschien net even dat zetje in de juiste richting, zonder dat ik er direct failliet aan ga. Want stoppen met werken is natuurlijk weer iets heel anders; ik kan voorlopig nog niet rentenieren of leven van ‘passief’ inkomen.

 2. Jane Fonda is een geweldige manier om je oefeningen te doen. Lekker vlot, geen poespas. Lekker. Ik ben nu verkouden! Dat is lang geleden, en juist dan is een work out goed om de zooi uit je lijf te werken.

  1. Leuk hè! Ik ga het nu wel weer proberen, mijn rug is nog wel heel stijf, maar daar moet toch weer een beetje beweging in komen. En ik vind dat zij het ontzettend leuk doet; je voelt wel echt dat je wat doet en haar uitleg e.d. erbij is ook soms hilarisch! Beterschap trouwens, vervelend dat je verkouden bent!

 3. Ik was al heel benieuwd hoe het ging! Heb je ook overwogen om er bijv een weekje of twee aan vast te plakken als het goed bevalt? Of misschien 2 dagen in die weken te werken en de andere dagen zoals nu?

  1. Ik denk wel dat ik het een en ander ga aanpassen, maar ik merk ook wel dat ik mijn ‘gewone’ werk beter kan waarderen als ik er niet continu mee bezig ben. Dus ik ben wel heel benieuwd of ik dat eigenlijk wel wil schrappen. Maar dat is ook het leuke hieraan; nu kan ik eens een beetje proeven van de opties, kijken wat wel en niet bevalt en dan daar weer wat op aanpassen.

 4. Ik werk sinds 1 januari een dag in de week minder en ik merk nu pas een beetje het verschil. Dat heeft dus wel even tijd nodig (gehad). Wel een enorme luxe, een dag extra in de week doen wat je wilt/moet doen, maar waar je normaal gesproken nooit tijd voor had. Ik maak voor mezelf wel een planning voor mijn “vrije” dagen, zodat ik niet de hele dag verlummel.
  Ik hoop dat luxegevoel vast te kunnen houden, en dat de gewenning voorlopig niet om de hoek komt kijken.

 5. Wat een goed idee. Ik denk, dat je in twee weken heel wat kunt ervaren en opsteken.
  Misschien moet je juist wel een uurtje lummelen hier en daar. Vervelen schijnt goed te zijn voor je. Zet mij als passagier in een auto in de ideeen blijven komen.
  Beterschap met je rug!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.