Waarom sparen met potjes?

Ik kreeg laatst de vraag waarom ik eigenlijk spaarde met potjes. Voor mij is dat systeem heel logisch, dus ik moest bij het antwoord op die vraag ook even nadenken. In feite zou het niets uit moeten maken of je nu al je geld op één berg (of heuveltje) hebt, of dat het in verschillende potjes zit. Toch geef ik al jaren de voorkeur aan potjes. Ik heb er een stuk of 10, maar op het moment gebruik ik er maar 4 actief: Buffer, Verbouwing, Hypotheek en Vakantie. Afhankelijk van de situatie pas ik daar dan dingen in aan. Zo spaar ik nog tot en met het einde van het jaar 35% van extra inkomsten voor de buffer, 15% voor de verbouwing en 25% voor de hypotheek en 25% voor de vakantie. Na de jaarwisseling pas ik dat dan weer aan op basis van mijn nieuwe jaardoelen.Maar waarom toch die potjes?

Ik vind het makkelijker en duidelijker. Je weet precies wat je ergens voor hebt en hoeft dus nergens over na te denken. Nu bijvoorbeeld het einde van het jaar eraan komt, zou ik eigenlijk moeten kijken naar een extra aflossing voor de hypotheek. Als ik dan één pot zou hebben, zou het minder makkelijk zijn om te beslissen hoeveel ik aflos. Nu kijk ik gewoon naar wat in de pot zit en weet ik in principe dat als dat weg is, er verder geen man overboord is voor wat betreft onvoorziene huis-kosten (want: verbouwingspotje) of alle andere/duurdere dingen (want: buffer).

Bovendien spaar je min of meer ongemerkt in elke pot (iets als 25% zet immers niet zoveel zoden aan de dijk als de volle 100), waardoor je als je alles optelt vaak ineens toch meer hebt dan je eigenlijk dacht. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat het ontzettend motiveert als je je spaarsaldo in één pot met sprongen omhoog ziet gaan.

Het zou misschien aan de ene kant overzichtelijker of duidelijker zijn om in één pot te sparen. En er is denk ik ook wel iets voor te zeggen dat je dan meer overhoudt. Wat ik nu in de vakantiepot heb, gaat vroeg of laat als het goed is op aan vakantie, omdat ik mezelf daar met zo’n pot eigenlijk een vrijbrief voor geef. Als ik dat uit één pot moet doen, kan het twee kanten op: ik geef meer uit dan dat ik zou doen als ik me aan de inhoud van de pot moest houden, óf ik geef minder of niets uit, omdat ik het zonde vind van de buffer/hypotheekaflossing die ik anders zou spekken met dat geld.

Ik blijf voorlopig nog even in potjes sparen, maar houd dit bovenstaande wel even in gedachten met de toekomstige verdeling. In mijn systeem is geld min of meer ‘weg’ als het in een potje zit, zeker als dat potje niet de buffer is. Een principe waarbij het juist ‘blijft’ is in principe natuurlijk ook niet gek…

Spaar jij in potjes? En waarom wel of niet? En zo niet, hoe doe je het dan, gewoon alles op één rekening?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Wij sparen niet in potjes. Voor mij zou dat een 'rommelig' gevoel geven. Maar ik kan me goed voorstellen dat het voor anderen wel zo werkt, ik vind het wel weer fijn om in de boekhouding te zien waar we het geld aan uitgeven en hoeveel we sparen. Al werken we bij de boekhouding ook niet met budgetten. Hebben we vroeger wel gedaan. En mochten we door omstandigheden ons inkomen flink zien falen dan zou ik er waarschijnlijk weer aan beginnen. Ik krijg een soort stress van budgetten 🙂

 2. Ik spaar ook in potjes. En eigenlijk om precies dezelfde redenen. In het potje blijft het ook in het potje tot er een rekening voor dat potje binnenkomt. Wanneer alles op één grote hoop komt, ben ik geneigd meer uit te geven aan bijvoorbeeld vakantie. Ik werk nu met 6 potjes: buffer, onderhoud, zorg, contributies en schoolgeld, vakantie, onderhoud auto. Verder heb ik nog een echt potje voor kleding en huishoudgeld. Aflossen gaat automatisch.

  gr. immy

 3. ja hier zeker 10 potjes om precies dezelfde reden. Bij mij is het zelfs zo erg dat wat we bijvoorbeeld aan benzine overhouden van de maand, in het potje benzine gaat, zodat we in een maand dat we meer kosten maken daar uit kunnen halen. Voor mij geeft dit rust.
  Zou ik alles op 1 hoop gooien dan zou ik weliswaar wel overzicht kunnen houden op papier maar in de praktijk voelt dat voor mij als veel geld en dan ga ik er dingen mee doen die daar helemaal niet voor bestemd zijn.
  Het is voor mij dus een manier om mezelf in bedwang te houden 🙂

 4. Ook ik spaar met potjes, juist voor het overzicht. Ik heb twee spaarrekeningen en een bijbehorend exeloverzicht zodat ik weet hoe het saldo verdeeld is over de potjes. Hierdoor lijkt het niet of wij veel spaargeld hebben, maar weet ik precies wat nu spaargeld is. Ook bedragen die per jaar afgeschreven worden staan in een potje rente te trekken. Ik vind het ideaal en zou het niet meer op een hoop willen!

 5. Hier 1 spaarrekening die ik in excel verdeel in potjes. Zo lijkt het of wij veel geld hebben maar als ik dan naar de daadwerkelijke potjes kijkt valt het allemaal wel mee. Dit geeft mij gewoon veel rust, als het niet in het potje zit kan het niet gekocht worden. En zo gaan we komend voorjaar bezig met de bovenverdieping, daar moet voor gespaard worden en gaat er dus een extra kolom in excel komen. Van dat geld wat er nu al in zit moeten we vanaf blijven. Het jaar is bijna om dus het geld wat in de feest-/verjaardagen zit gaat naar potje bovenverdieping op een x-bedrag na. En zo komen we eigenlijk nooit voor verrassingen te staan.

  groetjes
  Janneke

 6. Ik heb één spaarrekening, maar ik verdeel hem in een spreadsheet wel in potjes. Ik heb veeeeel potjes:
  * huishoudpotje, voor spulletjes in huis en verbouwplannen
  * buffer: voor calamiteiten, kapotte apparaten etc
  * sparen voor hypotheek-aflossing
  * kledingbuffer (vonden we handiger, want de ene maand geven we niks uit en de andere maand opeens €300, dus past niet echt in het maandelijkse budget systeem. Wordt in 2015 weer aangevuld)
  * cadeautjes (zelfde verhaal als de kleding)
  * kerst: omdat december altijd zo duur is zet ik hier ook geld voor opzij
  * delft: omdat we elk jaar naar delft gaan voor onze trouwdag zetten we hier geld voor opzij
  * rijbewijs: voor Sanders rijlessen
  * Tobias: de kinderbijslag zetten we voor 2/3e weg, en dat kunnen we dan in de tweede en derde maand als we geen kbs krijgen er eventueel vanaf halen (doen we alleen eigenlijk nooit, in de pratijk blijft het vaak stan voor duurdere zaken, zoals een autostoeltje e.d)

 7. Ik heb 2 spaarrekeningen: 1 bij een internetbank, daar zet ik de grote buffer op, en 1 van de ING. Die van ING kan je via internetbankieren in spaardoelen verdelen en elk doel en naam geven. In de app en online zie je dan ook precies hoeveel er in elk spaardoel zit. Superhandig!

 8. Wij sparen niks meer. Erg gezakt in inkomen door omstandigheden. Het streven is om de in het verleden opgebouwde buffer zoveel mogelijk in stand te houden. Dat is al moeilijk genoeg. Verder een strakke planning. gr Melanie

 9. Ik spaar niet met potjes. Vroeger wel. Nu zet ik alles wat over is op 1 spaarrekening, waarvan ik weet dat ik er minimaal 6000 Euro op wil hebben staan. 3 Voor de studie van jongste en 3 voor onverwachte zaken, die echt niet kunnen/mogen wachten. Meestal staat er iets meer op, maar daar lossen we dan met regelmaat van af. Voor ons een prima systeem en ik spaar nu harder dan voorheen, toen ik nog potjes had. Het maakt mij niet zoveel uit waar ik mijn geld aan uit geef, zo lang het maar binnen budget blijft. Dat lukt eigenlijk altijd en meestal hou ik over. Zo niet, ook niet erg, dan stagneert de spaarrekening eventjes.

 10. Ik heb zelfs een stuk of tig spaarrekeningen… Minimaal tien denk ik… Een voor reizen, een voor Griekenlandje, een voor reserveringen, een voor energie, een voor ziektekosten, een voor hypotheekaflossingen en noem maar op…
  Ik doe dit omdat ik maandelijks bedragen overboek en hiermee het overzicht hou. En blik op de rekening plus bijbehorend Excelletje en ik weet tot op de cent nauwkeurig hoe het zit. Ideaal dus als je overzicht wilt hebben en houden.

 11. Wij hebben een spaarrekening bij ASN/Centraal Beheer waar onze buffer uit het zicht staat. Degene die het hoogste rentepercentage biedt, daar gaat het geld naartoe. Toevallig gisteren van ASN naar CB overgeheveld. Daarnaast hebben we bij ING een spaarrekening die we als overloop beschouwen van de betaalrekening. Die houd ik op 0. Ik weet precies wat er elke maand afgeschreven wordt. Grote posten, zoals de zorgverzekering zet ik weg in een spaardoel en aan het eind van het jaar zit er voldoende in om die rekening te betalen. Daarnaast heb ik een spaardoel gemaakt voor aflossing van de hypotheek. Werkt prima!

 12. nee ik spaar niet in potjes. alles op 1 hoop. potjes vind ik zelf juist onduidelijk omdat ik voor veel dingen niet weet hoeveel ik in een jaar nodig heb en ook nog geen idee heb wat we in een jaar kunnen sparen omdat onze inkomsten elke maand weer anders zijn.. we hebben geen hypotheek (huurhuis) dus ik hoef niets opzij te leggen voor aflossen. alle andere extra dingen kunnen dus van de spaarrekeing betaald worden

  1. Ik heb er verschillende rekeningen voor bij Moneyou. Het zijn dus wel soort digitale potjes, maar alsnog potjes, niet één rekening waarbij ik dan in Excel bijhoud wat erop staat. Want als ik het op die manier zou moeten doen, dan zou het voor mij denk ik toch niet werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.