Waarom online shoppen mijn zwakke plek is

Waarom online shoppen mij zwakke plek is

Als het gaat om dingen kopen, dan heb ik echt één grote zwakke plek. Als ik in de stad ben, merk ik daar erg weinig van. Ik heb namelijk meestal geen zin om kleding te passen (zeker niet in de winter, dan is alleen het idee om iets uit te trekken al verschrikkelijk, zeker die 600 lagen die ik gemiddeld aan heb), ik houd niet van allerlei frutsels voor in huis die ik ook weer schoon moet maken, dankzij mijn voormalige werk bij een drogist heb ik nog voldoende van dat soort voorraad om tot mijn 60e uit te zitten en qua schoenen of tassen zitten het gemiddelde assortiment en ik meestal niet op één lijn. Lekker zuinig dus. Als er niet zoiets was als online shoppen.

De stad versus online shoppen

Het zou voor mij dus ontzettend besparend werken, als ik spullen alleen maar in de stad kon kopen. Hoewel het dan ook maar de vraag is hoe ik er op een gegeven moment bij loop, want ik denk dat zo’n 20% van mijn kleding daadwerkelijk in een fysieke winkel gekocht is. En dan tel ik ondergoed en sokken mee…

Online shoppen is echter een ander verhaal. Ook daar kan ik frutsels vaak prima weerstaan, vind ik de prijs-kwaliteitverhouding van ‘normale’ dingen meestal vrij beroerd en sluiten de trends niet echt aan op wat mij een beetje fatsoenlijk staat. Online heb ik echter ook toegang tot de – in mijn ogen dan – ‘mooie’ dingen. De prachtige stofjes, de perfect gevormde schoenen, nou ja, the whole shabam dus. Voordeel: het is goedkoper dan wanneer ik het in een echte winkel zou kopen én het is vaak prettiger met passen (ik voel me nooit zo heel gemakkelijk als ik in een poepsjieke winkel ben). Nadeel: de dingen waar ik mijn ogen op laat vallen zijn zelden héél goedkoop. Beter gezegd: ze zijn best heel duur.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zwakke plek: mooie dingen

En daar ligt dan meteen mijn grootste zwakke plek: als ik iets héél mooi vind, dan kan ik het bijna niet weerstaan. Dan kan ik gerust verder zoeken naar iets dat nog mooier is of dat misschien qua prijs wat aantrekkelijker is, maar het haalt het nooit helemaal bij dat ene ‘perfecte’ item. En op zich kan ik het wel uit mijn hoofd zetten, maar het is nooit helemaal weg. Zo heb ik bijna een jaar een oogje gehad op een écht heel mooi jurkje. Steeds gekeken of er nog meer korting vanaf ging (hij zat toen volgens mij op 75%, maar dan bleef er nog zat over), tot mijn maat ineens uitverkocht was.

Toen had ik zo’n spijt, dat ik de eerst volgende maat besteld heb. Dat was geen succes, maar op het moment dat ik die terug wilde sturen, was mijn maat ineens weer op voorraad. Geen seconde gewacht natuurlijk, direct besteld. Onder het mom van ‘voor de kerst’, terwijl ik eigenlijk niets meer uit wilde geven. Ik heb voor mezelf genoeg redenen om het jurkje wél te kopen en te houden, maar als het geen zwakke plek was geweest, had ik het nooit besteld. Overigens heb ik dit niet alleen met kleding/schoenen, maar met vrijwel alles. Ik heb liever een leeg plek dan iets wat ik niet he-le-maal geweldig vind. Soms tref ik het en is het goedkoop, maar vaker val ik er juist op omdat het net wat bijzonders is, met bijpassend prijskaartje.

En het vervelende met online shoppen is dat je dus toegang hebt tot de hele wereld. Tot veel meer dan wat je alleen in de stad kunt zien.

Stop maar in dat mandje…

Dus kan het ook bijna niet anders dat ik daarna – echt heel toevallig, weet soms zelf ook niet hoe ik het voor elkaar krijg – schoenen tref waar ik al een tijdje naar op zoek ben, maar waarvan ik niet wist hoe ze heetten, waardoor het zoeken lastiger gaat. Een paar keer gedragen, dus bijna de helft goedkoper, terwijl daar niets van te zien is. Nog steeds duur, dat dan weer wel. Maar wederom prachtig. Ik heb er even over nagedacht, toen geïnformeerd naar terugsturen (kon ook) en toch besteld. Stiekem hoopte ik nog een beetje dat ze niet pasten, maar ze zitten als gegoten. Ik laat ze nog een paar dagen staan en pas ze ook nog met onder meer mijn nieuwe jurkje. Als ze dan nog steeds door de keuring komen, dan blijven ze toch.

Wegblijven

Vanaf nu vermijd ik echter wel even de websites waar ik dit soort verleidingen tegen kom, want op deze manier komt het nooit goed met die buffer en de rest van de spaarpotjes. En de verleiding van online shoppen weerstaan is natuurlijk een goede oefening, maar het is voor mij in dit soort gevallen echt veel beter om gewoon helemaal geen verleiding tegen te komen. Ik houd van mooie dingen en als ik denk dat ik er echt veel plezier van kan hebben, dan heb ik daar ook best geld voor over. Dat kan ik dan maar beter onder ogen zien, zodat ik wat kan doen om daar het slimst mee om te gaan. Voor nu is dat dus even doen of het er niet is en vooral veel (draag)plezier halen uit de nieuwe aanwinsten*, zodat dat in ieder geval goed besteed geld is.

Heb jij zwakke plekken als het gaat om dingen kopen? En moet je bij jezelf dan af en toe ingrijpen? Hoe doe jij dat?

* Overigens zijn de aanschaf van dit jurkje en deze schoenen nog heel goed van pas gekomen tijdens de eerste date met vriend. Ze kwamen door de keuring 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik zag nog eens een leuk shirt van Desiqual bij V&D op de site staan en ik bleef ook maar wachten tot het nog goedkoper werd en toen was het opeens ook verkocht. Jammer, maar misschien was het maar goed, want eigenlijk had ik het ook helemaal niet nodig.

  Ik ga liever echt winkelen en pas liever alles, maar in deze tijd vind ik het wel vreselijk om truien en andere dingen die over mijn hoofd moeten te passen, want daar wordt mijn haar zo statisch van.

 2. Nee geen last van ,maar zoals je weet zijn wij vaak in de Usa met vakanties en daar ga ik altijd los!.Onder het mom, lekker goedkoop;).Door het jaar heen koop ik eigenlijk heel weinig daardoor, alleen nog voor kids want die groeien aardig door;)

 3. Ik heb soms de neiging om teveel groente en fruit te kopen. Dat komt meestal wel op. Deze week mezelf toch goed in de hand gehouden en niet de mandarijnen uit de bonus gekocht omdat er tenslotte ook nog sinaasappelen lagen ( en appels, peren, bananen, sharonfruit…)

 4. Ik hou sowieso niet van shoppen, dat doe ik alleen heel af en toe met dochters (eens per jaar) of met zusje (eens in paar jaar) en verder inderdaad ook online, maar juist met alleen een fotootje kan ik me heel goed inhouden. Bij het fysieke aanraken van mooie stof of mooie s hoenen ga ik eerder voor de bijl.
  Maar er is niets mis met mooie spullen kopen, het moet alleen wel in je budget passen. Jij moet gewoon nog een potje maken voor kleedgeld, en als daar voldoende inzit sla je lekker je slag….
  Ik wens je alvast een heel fijn weekend,
  Liefs, Mirjam

 5. Hobby spullen. Mooie kleuren verf, inkt en papier. Kwasten, kraaltjes, stoffen Etc etc. Ik moet altijd goed opletten dat ik niet meer koop dan dat ik gebruik aan hobbyartikelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.