Winter is coming… voorraad enzo

Ik denk er liever niet aan, maar volgens mij komt er een hele strenge winter aan. De afgelopen jaren leek het steeds meer een soort herfst, iets wat mij prima beviel. Maar nu lijkt dat anders te zijn. Het is nog lang heel lekker geweest, maar hier is het nu echt omgeslagen. Gure, snijdende wind, stevige kou en een veel drogere lucht.

Als het echt weer een stevige winter wordt, dan is het wel handig om wat voorzorgsmaatregelen te treffen. In mijn geval: zorgen voor voldoende voorraad, zodat ik niet vaker het huis uit hoef dan nodig is. Je kunt natuurlijk ook niet alles voorkomen en ik moet ook weer niet doen alsof ik 3 maanden ingesneeuwd zit, maar een beetje vooruit kijken is wel handig.

Daarom heb ik bedacht om elke keer dat ik nu naar de winkel ga, vast even wat ‘voorraadvoer’ mee te nemen. Dat kunnen dan dingen zijn als rijst, pakjes tomatensaus, pasta, enzovoorts. En eigenlijk wil ik binnenkort toch echt ook nog een keer weer naar Duitsland, maar dan zal ik eerst mijn winterbanden onder de auto moeten hebben.

Als je steeds een beetje meeneemt, merk je het ook niet echt als een enorme aanslag op je budget. Dat is een stuk prettiger dan wanneer je ineens écht alles aan moet vullen. Ik had toevallig in de afgelopen tijd nog twee keer een Marktplaatser aan de deur, dus dan gebruik ik gewoon dat geld ervoor. Kost het me eigenlijk ‘niks’. Aangezien m’n bankrekening nog steeds wat aan het bijkomen is van de vakantie, is dat ook eens niet zo erg.

Verder zal ik m’n rondje om het huis weer eens doen. Gaten dicht stoppen, even dubbel-checken of alle kranen afgetapt zijn, kijken waar de kwetsbare leidingen ook alweer zitten, radiatoren open draaien zodat ze af en toe, als het systeem aanslaat, allemaal even mee draaien. En ondertussen blijf ik gewoon ook een beetje hopen op géén strenge winter. Dat is toch altijd een hoop gedoe waarvan ik blij ben als het over is…

Wat denk jij: komt er een strenge winter aan? En tref jij daarvoor nog voorzorgsmaatregelen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Afgelopen winter was een zachte winter, maar daarvoor hebben we maar liefst 5! koude winters op rij gehad, dus het valt wel mee met die zgn 'zachte winters'.
  Ik werk weer aan mijn voorraad. Die was vanwege de verhuizing een stuk kleiner geworden. Verder kijken we hier in huis naar energiebesparende maatregelen. Dit huis is groter en er worden hier nu meer ruimtes verwarmd. We hebben een kantoor waar een zoon werkt (en manlief als ie niet naar zijn werk is en nog extra moet werken) en een andere zoon zit veel op zijn kamer. Die heeft nog geen baan maar is druk aan het zoeken.
  Buitenkranen hoeven hier niet afgetapt te worden, behalve als je op wintersport zou gaan. Dat doen wij niet, dus manlief hoefde gelukkig niet de kruipruimte in om af te tappen. We hadden de vorige eigenaar hier al naar gevraagd en zij deed dit niet, voor de zekerheid ook nog bij de buren navraag gedaan en ook zij tappen niet af en zij wonen hier al meer dan tien jaar, dus als het moest hadden ze dit wel gemerkt. Verder dit huis leren kennen. We hebben al een modulerende thermostaat laten plaatsen zodat ins huis wat rustiger verwarmd wordt. Verder komen er nog extra gordijnen en mogelijk volgend jaar rolluiken aan de koude oostkant van ons huis bij de open keuken en onze slaapkamer boven.

  1. Ik dacht dat die daarvoor ook eentje was waarbij ik nog heel lang wat in de tuin kon doen. Maar er staat me inderdaad wel iets bij van een heftige week of twee weken toen in januari of februari…

   De gordijnen is ook een goeie, die heb ik sinds vorig jaar overal hangen, maar bij de voordeur hangen ze niet echt op een handige rails. Eigenlijk zou ik die nog even moeten vervangen, zodat ik ze gewoon fatsoenlijk dicht kan doen. Handig van die buitenkranen trouwens! Ik moet de ene wel echt doen, die andere is een vorstvrije, of hoe je dat ook noemt. Die doe ik zelf ook niet.

 2. Die winter van het jaar daarvoor was extreem lang. Het werd begin maart even iets zachter toen gingen wen de kou weer in. We bleven heel koude noordenwind houden. Tot in mei ofzo. De natuur was toen een week of wat later dan normaal.

 3. Ik woon midden in de grote stad, met op loopafstand 4 supermarkten. Dus voor mij is een voorraadje niet nodig, het moet wel heel extreem zijn wil ik geen boodschappen kunnen halen.

  1. Dat scheelt weer! Dan kun je het inderdaad wel wagen zonder echte voorraad. Hier is de supermarkt op ongeveer 4km afstand. Niet achterlijk ver, maar als de wegen glad zijn, dan is het niet echt lekker om dat te moeten lopen. Bovendien wil ik straks eigenlijk de auto weer gewoon in de garage hebben, dus dan haal ik hem er meestal ook minder vaak/graag weer uit.

  2. Ik woon ook in een stad, met genoeg supermarkten (stuk of 6 als ik het zo snel even tel) op maximaal 2 km afstand waar ik dus prima heen kan lopen. Het kúnnen is ook niet het punt, het wíllen is bij mij het probleem. Als het weer guur is wil ik een keuze hebben of ik wel of niet naar buiten ga. Niet naar buiten moeten, ook al is het maar voor 1,2 km heen en 1,2 km terug.

   Groetjes Lily

 4. Vaak heb je apen aantal koude winters op rij en dan weer wat zachter of gemiddeld. Ik ga uit van een gemiddelde of zachte winter. En daar hoop ik ook op 🙂
  Ik vind de winter niet zo'n fijn seizoen 🙂

 5. Zachte winter, strenge winter..het blijft koffiedik-kijken (grijpt naar het lijstje – oja, een paar pakken extra filterkoffie voor vriend, ik drink dat spul alleen als ik hoofdpijn heb). In de winter heb ik maar liever wat voorraad, nodig of niet nodig. Mijn oma zou zeggen: beter mee dan om verlegen!
  Ik vind december daarvoor een uiterst geschikte maand. Normaal ben ik een deel van het budget kwijt aan aanbiedingen maar juist in december slaan die naar mijn mening nergens op. Wat moet ik met aardappeltjes in kerstboomvorm die in de aanbieding nog steeds dubbel zo duur zijn als gewone aardappeltjes die niet in de aanbieding zijn? Dus gebruik ik deze maand mijn aanbiedingen deel van het budget voor het aanvullen van de voorraad met producten die nooit in de aanbieding zijn! Ideaal wat mij betreft.

  Groetjes Lily

  1. Ja, die december-etenswaren snap ik ook nooit zo erg! Ik zag dat er nu weer euro-aanbiedingen waren, dus ik denk dat ik daar even ga kijken. Maar dan wel voor normale dingen die ik ook daadwerkelijk eet en niet voorzien zijn van een kerstrandje en dubbele prijskaartjes.

 6. We hebben altijd aardig voeding op voorraad. Als er voorspellingen voor glad weer of flinke sneeuwval zijn, nemen we wat extra zuivel en AGF. De garage fungeert dan als extra koelkast. Als er echt veel sneeuw ligt, is geluk een werkende cv ketel en voldoende wc papier in huis hebben 🙂

 7. ik doe 1x per week boodschappen bij de supermarkt naast school (en man 1x per week bij lidl, voorheen gelijk uit werk, nu tijdens dochters zwemles) met de auto. we hebben vaak nog wel meer op voorraad dan voor 1 week. dus pas als we de deur echt niet meer uitkunnen dus bij een meter sneeuw ofzo, hebben we een probleem.. ga er heel naief van uit dat dat wel mee zal vallen.. 😉

 8. Je weet het maar nooit met dat weer en dat is juist ook weer de charme. Februari 2012 werd het zelfs -20 c. Zal het nooit vergeten omdat die nacht onze jongste werd geboren. Wel leuk want de kraamvisite kon schaatsen op de vaart naast ons huis terwijl ik bij de houtkachel zat. Een winter om nooit meer te vergeten..
  Wat voorraad betreft is voor ons, zonder c.v., hout het belangrijkst. Droog hout is in de winter noodzaak nummer 1.

 9. Vorig jaar heb ik de buurvrouw een keertje terug moeten sturen. Ze is (ik dacht ver) over de 80 en doet nog elke dag een boodschapje. Goed voor haar beweging, maar als het glad is of heel koud, sturen de buren haar weer naar huis. Luistert ze overigens niet altijd naar.
  Verder moet ik bijna elke dag even de deur uit. Dus een boodschapje doen is niet erg. Ik heb rubberlaarzen voor als het sneeuwt. Dan ga ik lopend. Het is krap 600 meter lopen.
  Echt zware boodschappen heb ik niet. We drinken geen sap, melk of frisdranken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.