#FreedomFriday: technologie en antiproductiviteit

#FreedomFriday: technologie en antiproductiviteit

De technologische ontwikkelingen zijn in de afgelopen 100 jaar enorm hard gegaan. En als je alleen al kijkt naar de afgelopen 20 jaar, is er echt een wereld van verschil. Toen ik een net een tiener was, was er wel televisie, maar nog geen internet, geen mobiele telefoons, geen hybride auto’s, geen smartwatches en had je een computer nog bijna een extra kamer nodig, zo groot waren ze. Eigenlijk ben ik altijd wel blij geweest met al die ontwikkelingen. En met het feit dat ik ook een tijd ‘zonder’ ken. Maar: is het allemaal wel zo positief? Ik las laatst een hele andere kijk hierop en ik moet zeggen: daar zit ook wel wat in.

Technologie

Als ik denk aan al die technologische ontwikkelingen, dan denk ik eigenlijk als eerste aan mijn werk. Als er geen goede computers of internet waren, dan weet ik niet of ik mijn werk op ‘deze’ manier had kunnen doen. Waarbij ‘deze manier’ bijvoorbeeld betekent dat ik – op mooie dagen als vandaag – de laptop pak, mijn lijst met digitaal ingestuurde aanvragen erbij pak en aan de slag ga. Dat ik buiten zit of niet ergens heen hoef, doet geen afbreuk aan mijn vermogen om geld te verdienen. En aangezien geld toch wel handig is om van te leven, is dat toch wel een pluspunt.

Als ik anders gewend was, was het misschien anders geweest, maar ik prijs mezelf vooral ’s morgens toch regelmatig gelukkig dat ik niet ergens anders heen hoef en daar een X aantal uur moet blijven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Tijdbespaarder of tijdrover?

In het boek ‘De kunst van goed leven’ van Rolf Dobelli las ik een heel interessant idee. Hij geeft aan dat tijdbespaarders vaak tijdrovers zijn. Een voorbeeld daarvan is de auto. Dankzij de auto kun je veel sneller ergens komen. Dat bespaart tijd en vergroot je mogelijkheden. Zou je denken. Maar om die auto te laten rijden, ben je per maand toch al snel een paar honderd euro kwijt. En dan hebben we het nog niet eens over de aanschaf ervan. Een Amerikaanse priester heeft eens berekend hoe hoog de effectief behaalde snelheid van een auto is, als je het aantal gereden kilometers per jaar deelt door het geschatte aantal gebruiksuren. Rekening houdend met de werktijd die je nodig hebt om de auto te kopen, de werktijd die je nodig hebt om het onderhoud, de brandstof en eventuele bekeuringen te betalen én de daadwerkelijke reistijd, kom je dan op 6 kilometer per uur. Lopen is sneller.

Lees ook: #FreedomFriday: wel of geen auto?

Ook een leuk voorbeeld: digitale camera’s. Wat fijn, makkelijk én voordelig dat je niet meer beperkt bent tot een rolletje van 36 foto’s. Waarbij je vaak ook nog flink betaalt voor het ontwikkelen ervan. Nu kun je gewoon ongegeneerd doorschieten. Net zo lang knippen tot er een foto is waar je mooi op staat en je hebt overal je foto’s bij je! Ideaal! Tot je bedenkt dat je daardoor inmiddels een wildgroei aan foto’s hebt, waarvan de meeste niet eens bijzonder of mooi zijn. Maar: je hebt geen tijd om ze uit te zoeken. Bovendien ben je nog veel tijd kwijt aan het opslaan, bewerken. Overzetten naar de computer, overzetten naar de nieuwe computer, enzovoorts. Hoe fijn was het ook alweer, zo’n digitale camera?

Voor het geld en de tijd die je daaraan besteed hebt, had je waarschijnlijk net zo goed een paar ‘gewone’ rolletjes kunnen laten ontwikkelen.

Antiproductief

De meeste nieuwe technologische ontwikkelingen worden aangekondigd onder het mom van ’tijdbesparing’. En als er iets is waar we massaal tekort aan lijken te hebben, dan is het wel tijd. Logisch, dat die dingen dus gretig aftrek vinden. Het feit dat ze vervolgens meestal ongebruikt in de kast eindigen, moet echter eigenlijk wel genoeg zeggen. Die ontwikkelingen zijn mooi en ze kunnen wat voor je doen, maar meestal werken ze vooral antiproductief. Ze kosten je meer dan je denkt.

Bovendien hebben ze – zo vindt Dobelli – vaak een antiproductieve uitwerking op de levenskwaliteit. Voor een goed leven heeft hij dan ook de regel: laat achterwege wat je niet daadwerkelijk iets oplevert. En dat geldt dan in het bijzonder voor technologie. Denk liever zelf na, voor je naar de nieuwste gadget grijpt.

En eigenlijk zit daar wel wat in. Ik wil bijvoorbeeld graag zo’n smartwatch. Tot nu toe heb ik al een aantal keer rondgekeken, maar ik heb er nog nooit eentje besteld. Ik weet namelijk ergens wel dat ik zo’n ding niet nodig zou moeten hebben om meer te bewegen. En ik weet ook dat de kans dat ik ‘m na een half jaar niet meer gebruik heel groot is. Dan heb ik daar een X aantal uur voor gewerkt, terwijl ik die tijd ook aan andere dingen had kunnen besteden. Het horloge kan ik dan nog verkopen; dat levert dan weer wat geld en ruimte op. Maar die uren, die krijg ik nooit meer terug. En de ervaring is waarschijnlijk zo vergeten. En met dat in gedachten, blijf ik voorlopig even uit de buurt van extra technologie. Ik heb al genoeg antiproductieve afleiding 😉

Wat vind jij van het idee dat technologie vaak juist antiproductief werkt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Zet je wel aan het denken hoor! Als je erover nadenkt hoeveel tijd verloren gaat doordat je op de computer/ tablet of smartphone iets wilt regelen of opzoeken maar dan binnen no-time al een halfuur op internet zit te scrollen of social media terwijl de insteek was om iets productiefs te gaan doen…
  Ook de digitale camera is een punt van herkenning hier (helaas).

  Fijn weekend!

 2. Je verhaal zet me wel aan het denken hoor. Vooral dat van die auto. Eigenlijk wordt je leven steeds drukker en ingewikkelder naarmate je meer bezit. Ik krijg steeds meer behoefte aan meer eenvoud. Ik ben benieuwd naar het boek.

 3. Zo grappig, dat las ik ook onlangs in een boek van Tom Hodgkinson van die kilometers.

  Het is leuk hoor, maar meestal heb ik binnen een paar dagen weer genoeg van instagram en dergelijke. Ik heb nu weer een smartphone wegens gedoe in de familie en wil bereikbaar zijn, dus ook maar IG als we toch bezig zijn 😉 Maar ik mis het totaal niet als ik het niet heb. In tegendeel: mijn leven voelt heerlijk vrij en zorgeloos.

 4. Bij De Correspondent hebben ze de ‘auto berekening’ afgelopen jaar voor de Nederlandse situatie gedaan. Conclusie was hetzelfde! De auto is veel trager dan je denkt en de fiets veel sneller.
  Helaas woon ik zelf 45km enkele reis van mijn werk 🙁 Eerste eis als ik ooit iets anders ga zoeken..

  Voor de camera heb ik mezelf aangeleerd om gelijk bij importeren (en structureren) een selectie (10-20%) te maken en de rest weg te doen. Sinds ik ook weer met rolletje schiet maak ik onbewust ook minder digitale foto’s, maar net zoveel goede.

  Helaas is dit artikel wel herkenbaar! Zit ook al een jaar te twijfelen over een sporthorloge/smartwatch 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.