Wasmiddel zelf maken: the end

Ik heb het tijden gedaan, zelf wasmiddel maken. Geen chemische stoffen, tig keer goedkoper en bovendien vrij makkelijk geregeld. Tenminste, dat lijkt het als je weer een keer de geest hebt, tien liter maakt en vervolgens tijden vooruit kunt. Die geest had ik al even niet en bovendien twijfelde ik toch ook al wel enige tijd aan de effectiviteit van dit wasmiddel. Je kunt je natuurlijk door chemische geurtjes voor de gek laten houden, maar amper tot niet geurend wasgoed deed het voor mij ook weer niet helemaal. Daarnaast leek de boel ook wel steeds wat grauwer te worden, of in ieder geval werd het er niet bruisender van.

Eergisteren besloot ik nog even een lastminute run te doen naar de Appie in de buurt, ik had namelijk niet echt meer gezonde dingen in huis en dat is toch wel een vereiste om ook gezond te kunnen doen. Aangezien dat de enige winkel was die nog open was, bezocht ik die. Daar liep ik ook tegen een aanbieding aan van Ariel tabs. Normaal ben ik niet zo van de tabs, ik bepaal liever zelf wat ik ergens in mik, maar 3 voor een tientje klonk een stuk beter dan zes of zeven euro voor een niet al te grote fles. Waar je volgens mij niet eens zoveel meer uit zou kunnen halen. Er zijn natuurlijk ook genoeg andere merken, maar deze deed me denken aan ‘vroeger’.

Nou, ik ben om hoor. Eigenlijk was ik dat al in de auto, toen die geur zich langzaam maar zeker verspreide. En toen ik gisteren de was deed, werd ik er helemaal blij van. Toen ik de was uit de trommel haalde, bij elk ding dat ik ophing en vervolgens bij elk ding dat ik weer afhaalde en in de kast legde. Ik weet het: helemaal verantwoord is het misschien niet, ook niet budgettechnisch gezien, maar als ik zie wat voor plezier ik ervan heb, dan heb ik daar in dit geval best 20 cent (€10/(3 dozen met 16 tabs per stuk) per wasbeurt voor over. Zeker aangezien ik toch maar eens in de week/twee weken de was hoef te doen.

Vandaag gaan dus ook de laatste verzamelde lege wasmiddelflessen de deur uit en voor de Marseillezeep bedenk ik wel een andere bestemming. Ik vond het eigenlijk toch al zonde om daar wasmiddel van te maken, dus die blokken die ik in februari 2012 kocht liggen nog steeds op hun plek…

Hoewel ik mezelf verbaas met zo’n omslag, heb ik er voor nu wel een goed gevoel bij. En om eerlijk te zijn vind ik dat voor nu ook even het belangrijkste. Ik twijfel wel over of ik nog een voorraadje zal halen, want ik vraag me af of ik er nog zo’n goed gevoel bij heb als ik straks wél zo’n 6-7 euro zou moeten betalen voor zo’n doos, in plaats van minder dan de helft, zoals nu…

Kiezen jullie er ook wel eens bewust voor om bepaalde besparingen maar te laten voor wat ze zijn, omdat het niet-besparen veel meer plezier op kan leveren? En waar geldt dat dan voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Tuurlijk doe ik dat. Ik maak ook zelf mijn wasmiddel, maar koop het ook, en wissel zo af. En een heerlijke geur kan je zo'n ontzettend fijn gevoel geven 🙂 Besparingen, voor zowel je portemonee als het milieu zijn prima, maar genieten is ook een ding. Groet Petra

 2. Af en toe was ik met Marseille. Witte was niet, die wordt er grauw van. Al doe ik er soda bij. Wordt hij bij mij met gewone wasmiddel ook grauw.

  Laatst lag ik maar te niezen en te niezen. Hups pyjama uit en probleem opgelost. Die was een keertje met gewoon wasmiddel gewassen. Vreselijk vind ik die geurtjes.

  Tabs zou ik niet gebruiken. Ik geloof niet dat het plastic oplost. Dus of het komt in de plastic soep in zee terecht. Of het hoopt zich op in de leidingen.
  En daar kan "de rioolreinigerman" van ons dorp over meepraten. Die leeft van tabs waar het plastic niet af hoeft voor in de vaatwasser en van vochtig toiletpapier wat mensen door het toilet spoelen.

 3. O, nog een vraagje. Misschien is er hier iemand die het antwoord weet.

  Ik heb nu een keer of 5 wasmiddel gemaakt. De laatste keer mislukte het. Het werd niet dikker, het bleef waterig. Wat heb ik fout gedaan? Te heet water? Ik doe 80 gram voor 5 liter, maar dat moet ok zijn, de andere keren ging het immers prima.

  Overigens denk ik dat het evengoed wel bruikbaar is.

  Alvast bedankt voor je reactie.

 4. Wasmiddel maken doe ik niet meer, had eerst altijd poeder, maar met zelfgemaakt heb ik een wasmachine verpest die helemaal verstopt was, de monteur zei dat het logisch was als je altijd vloeibaar gebruikte, maar ik deed pas mijn tweede emmertje zelfgemaakt). Helaas krijg ik acuut migraine van de geur van a.riel en d.reft, maar heb net weer for.mil van liedl 2voor5euro en ik vind het heerlijk wassen met poeder (dus voordeliger dan dan vloeibaar toch nog). Verders zet ik de vaatwasser (ja ook zo'n onzuinigerd) niet op de nachtstroom, maar aan wanneer ie vol is…

 5. Ha, ik was al nooit zo gecharmeerd van het idee,je bevestigt me in mijn voorgevoel: een lekker geurtje hoort bij schone was! Verder ben ik wel kieskeurig, er zijn ook hele vieze luchtjes bij wasmiddel. Ik schroom niet om in de winkel stiekem een fles open te draaien en te ruiken;)
  groet Elisabeth

 6. Ik doe altijd een scheutje gekocht wasmiddel bij mijn zelfgemaakte. Gaat meer om de bezuiniging dan allergie oid. Werkt prima. Ik gebruik ook een beetje wasverzachter. Maar altijd maar een derde van de aanbevolen hoeveelheid. Ruikt het toch lekker. Groet, Em

 7. Ik vind zelfgemaakt wasmiddel niet fijn werken. Het word me niet schoon genoeg. Nu gebruik ik gekocht wasmiddel en daar doe ik dan maar een heel klein beetje van en dat gaat in een wasbolletje. Bij de witte was doe ik er een schep soda bij. De donkere was, was ik met een scheut schoonmaakazijn.

  VeggieMo

 8. goedkope vaatwastabletten ,echt niet te doen, maar d.reft,
  heerlijk fris en schoon!
  daar bespaar ik dus niet op !

 9. Het zelfgemaakte wasmiddel gebruik ik nog steeds voor de bonte was. Voor de witte was was ik al na een paar keer gestopt. Het werd al snel grauw. En ik ben wasverzachter blijven gebruiken, anders werden sommige kledingstukken zo statisch. Dus doe ik nog wel mijn voordeel met wasmiddel voor de bonte was en t bevalt me nog wel. Ik gebruik trouwens geen marseillezeep hiervoor maar Sunlight zeep. Gaat ook goed en ruikt ook wel lekker.

 10. Je zou kunnen gaan bijhouden hoe lang je nu doet met een doos, lukt vanzelf nu het op je blog staat 😉 en eens je doorhebt wanneer de aanbiedingen terug komen, kan je telkens aankopen tijdens een aanbieding met voorraad tot de volgende aanbieding.
  Of voorraad voor x tijd bepalen en bij elke aanbieding aanvullen tot x tijd

 11. Die aanbieding komt inderdaad ook wel weer een keer terug. Ik heb net weer twee flessen afwasmiddel gekocht in de aanbieding (we hebben geen vaatwasser). De vorige twee kocht ik ook "2 voor de prijs van 1" en die daarvoor ook.

  Je hebt nu genoeg tabs voor minimaal een heel jaar. Ik zou het hierbij laten voor nu, en als het blijft bevallen rustig een nieuwe aanbieding afwachten; op gaan letten van zo tegen de tijd dat je het laatste doosje aanbreekt 🙂 .

 12. Fijn om te lezen dat meer mensen niet tegen sommige geuren van wasmiddel kunnen. Want ik dacht dat ik raar was, hierin. Soms zelfs dat je er niet van kunt slapen.
  Ik koop nu al een tijdje van het eigen merk van de D irk. Die geur is heerlijk. Groetjes,

 13. ik wissel het wat af, die tabs kon je een tijdje geleden gratis uittproberen en ik test nu een Dash fles uit. daarnaast maak ik zelf wasmiddel, maar ja.. ik was ook echt veel meer dan jij. Toch wel minimaal 1 was per dag, soms 2. Ik heb 3 kleine kinderen die elke dag of vaker schone kleding nodig hebben.

 14. Ik heb ook een tijdje zelf wasmiddel gemaakt maar was er snel zat van. Ik vond de was namelijk niet schoon en fris als het uit de machine kwam. Heb twee pubers in huis en kreeg de zweetlucht niet uit sokken en shirts. Lekker dan maar ik ben blij dat ik weer kan genieten van de heerlijke geurtjes van gekocht wasmiddel. Je moet ook weer niet te ver doorslaan is mijn motto:)

 15. Een jaar lang heb ik serieus gewassen met zelfgemaakt wasmiddel van Sunlight (met baking soda). Het maken was leuk en het gaf me een voldaan gevoel. Goedkoop en goed voor het milieu.
  De witte was, 60 graden, werd grauw. Oxi-spul gekocht om erbij te doen. (al minder milieu vriendelijk). De bonte was,(30 of 40 graden) werd niet echt 2014-schoon, er hing een witte waas omheen, veel pluisjes ook en het rook nergens naar. Zeker niet fris. Zweetlucht ging er niet echt uit. Klagende puberzoons: "mam, please, niet dat wasmiddel uit die grote fles.."
  Oke. Half zelfgemaakt, half fabrieksmiddel dan maar geprobeerd. Wasverzachter gebruikte ik nooit, maar dan nu maar azijn om geurtjes eruit te krijgen. Etc.
  Maar uiteindelijk:: IK BEN GESTOPT. Het kan vast, maar werkte niet voor mij.Niet met grote jongens. Dat werkte niet voor mij.
  En ik geniet eerlijk gezegd van hoe mijn wasgoed nu weer ruikt als ik het opvouw. Wat een luxueus gevoel. Sorry.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.