Rondje HuisHoudBeurs: de ‘uitslag’

Gisteren ben ik gezellig een dagje met mijn moeder naar de HHB geweest. Het was niet voor het eerst, maar volgens mij de derde of vierde keer. Ik maakte me nog een klein beetje zorgen over hoe ik dit consuminderig aan moest passen, maar dat bleek helemaal geen probleem te zijn. Toen we met een lege maag aankwamen, zijn we eerst naar de Culinaire hal gegaan. Daar kun je volop dingen proeven, dus duur snacken was niet nodig. We hadden allebei geen tassen meegenomen en dat was eigenlijk maar goed ook. We zouden er namelijk bijna voor niets mee gesleept hebben.

Of het nu komt door het bloggen, het thuis werken, het bewuster omgaan met dingen of om een andere reden; ik liep daar ineens op een heel andere manier over de beurs. Ik stond ervan te kijken hoe massa’s dikke huisvrouwen in de boodschap ‘maak je snack Slankie’ stonken (want op je pizza een pakje Slankie extra plempen is natuurlijk superslank), hoe gegraaid werd naar aanbiedingen die helemaal geen aanbieding waren (als je tenminste weet wat boodschappen normaal kosten) en hoe iedereen maar zoveel mogelijk papierwerk e.d. binnen wilde halen. Het was nog niet eens zo druk, dus wij konden goed doorlopen. Want je begrijpt: wij vonden hier niets van onze gading.

Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan met een paar heerlijk geurende stukken Marseillezeep, die had ik al tijden op mijn verlanglijstje staan om ‘echt’ wasmiddel van te maken, maar tot nu toe was ik ze alleen extreem duur tegengekomen. Nu viel het redelijk mee.

Al met al was het zeker een gezellig dagje, maar ik weet niet of ik zo snel nog een keer zou gaan. Het aanbod sloot om een of andere reden niet zo goed meer bij me aan als dat b.v. vorig jaar het geval was en om dan €18 voor de entree en €20 voor het parkeren te betalen… Dan ga ik net zo lief bijvoorbeeld een kasteel bekijken.

Merken jullie dit ook wel eens, dat je iets dat heel leuk/normaal was ineens met heel andere ogen bekijkt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Ben jaren geleden al voor het laatst naar de HB geweest.Wel altijd samen met tweelingzus wat altijd gezellig was. Maar die cultuur die daar heerst? Ne! Wel iwder jaar met 3 zussen, moeder en schoonzus naar LIbelle-zomerbeurs. Veel leuker en heel andere sfeer. Alle mannen zijn dan thuis en passen op de kids. Echt ons jaarlijks daagje uit.

 2. Jep, ik had dat vorig jaar met de kerstversiering. Vroeger dacht ik dat ze altijd alles hadden, maar nu valt me heel erg op dat er echt trends zijn en dat wat je het ene jaar leuk vindt het volgende jaar weer weg is..

 3. Ik heb dat eigenlijk elke week als ik bij de verschillende supermarkten kijk wat er in de aanbieding is. Meestal zit daar zo goed als niets van mijn gading bij omdat ik bewuster en puurder ben gaan eten.

 4. Ik bedoel dit echt niet arrogant, maar ik ben opgehouden te proberen mensen te begrijpen die naar de HHB gaan. Het is net als je beschrijft. Geen woord aan toe te voegen. Maar ik houd ook niet van winkelen, verklaart veel. Groet, Hsm.

 5. Ik vind winkelen ook niet leuk meer. Ik kan me niet meer in een kledingzaak sorten en een compleet nieuwe outfit kopen. Ik vond dat altijd heerlijk, maar het enige waar ik aan denk ik hoeveel geld het eigenlijk wel niet is. Aan de ene kant heel erg goed eigenlijk, maar soms wel jammer.
  Laat je even weten of het wasmiddel bevalt?

  1. Dit herken ik ook wel, soms gaat het je bijna in de weg zitten, maar ik probeer dat weer een beetje 'op te heffen' door niet op mijn geld te gaan zitten, maar door het uit te geven aan dingen die ik echt belangrijk vind. Zo'n outfit dan misschien niet, maar misschien wel weer een complete set bamboe-onderbroeken of iets dergelijks. Gaat overigens niet altijd even goed, maar het blijft toch vallen en opstaan 😉

  2. Zo heb ik gisteren een nieuwe koel/vries combi gekocht. Aanbieding, zeer zuinig en zonder gebreken zoals de huidige die maar en klein vriesvakje heeft. Gaat zoveel schelen in energie en algehele soepelheid van koken etc dat ik dat dan wel de moeite waard vond ipv een paar nieuwe laarzen. En van dat vallen en opstaan weet ik alles 😉

 6. Boodschappen doen in de supermarkt wordt steeds meer een vervreemdende bezigheid.

  Dan sta ik daar te kijken naar al die schappen gevuld met wat men voedingswaren noemt en dan zit er nauwelijks iets bij wat ík eten noem…

  En dat is dan niet 1 schap, maar een hele grote ruimte, helemaal vol met rijen van schappen met vooral schijnvoedsel…

  Bizar vind ik het.

  En ja die blik is door de jaren heen verandert door het steeds puurder gaan eten.

 7. Hihi Bespaarzuinig, ik las op de site van een internetkrant iets over kinderen en overgewicht en 'pyjamapapjes'. Huh? What the hell zijn pyjamapapjes? Zal wel Brinta of Bambix zijn, dacht ik.
  Vorige week stond ik in de supermarkt ingeklemd tussen een band met artikelen, bakken vol aanbiedingen en verleidingen, hijgerige jongens achter me die de kassiere met de ogen stonden uit te kleden (en idem verbaal commentaar) en voor me een vrouw die naast wat onduidelijke en weinig voedzame spullen idd een pakje op de band legde dat de naam 'pyjamapapje' droeg. Het product bestaat echt!
  Ik probeer me er maar niet meer over op te winden. Ken je de boeken van de Britse psychiater T. Dalrymple? Hij schrijft ook over achterbuurten waar mensen weinig voedzaam eten kopen, terwijl het wel te koop is. De Britse overheid noemt deze buurten 'voedselwoestijnen' en probeert met subsidie mensen en bedrijven te verlokken meer voedzaam eten te kopen/verkopen. Weinig kans, als de mensen zelf niet willen.
  Wil je van je depressie af, dan moet je Dalrymple misschien beter niet lezen, zijn schrijfsels zijn zelden erg opwekkend:-). Groet, Hsm.

 8. Leuk geschreven 😀 En inderdaad, dikke mensen zijn gek op Slankie.

  Ik heb dat ook in de supermarkt. Nu staan wij daar ook meestal met een doos bier en een zak chips dus ik moet niet te veel oordelen, maar dan betalen mensen 150 euro voor een heleboel rotzooi dat je in de verste verte geen voedsel kan noemen.

  17 soorten boter, 8 soorten brie, 20 types cola… Ik verbaas me steeds meer als ik eens bij een Jumbo oid kom.

 9. Ik kijk nu met een andere blik naar winkelen, en ik kijk ook altijd wat mensen voor en na me in de rij voor de supermarktkassa allemaal aan boodschappen meenemen.
  Soms zie je mensen die ook allemaal biologische producten meenemen, soms zie je mensen met overgewicht met een kar vol goedkoop bio-industrie vlees, diepvriessnacks, pizza's en 2-liter flessen frisdrank enzo..

  Ik zit dat dan als een soort antropoloog te bekijken. 🙂

 10. Heel herkenbaar allemaal, ik was dit jaar gevraagd voor de HHB maar ik heb afgeslagen, ik denk dat ik me zou vervelen en half ergeren.

  @Hsm: pyamapapjes is gewoon kant en klare papflessen inhoud voor de kleintjes, of je hoeft alleen nog maar water toe te voegen (melkpoeder zit er al bij). Pyamapap kan in een zuigfles, dan kan niet alle pap. (Er is wel een pak pap voor de fles waar je eigen melk aan toe kunt voegen maar dat hebben ze alleen bij Dirk en AH) Hoe ging dat vroeger dan, een kindje dat nog wel pap nodig had maar niet een bordje pap (gevoerd) wilde hebben? Kreeg dat kindje dan alleen maar rijstebloem? Dan is dit wel vooruitgang eigenlijk.

 11. Ik kom regelmatig bij de Appie en eigenlijk gebruik ik allen de buitenste paden, vers afdelingen. In het midden staat al het verpakte en daar kom ik bijna nooit. Nou ja, voor de suiker, koffie, thee en meel enz. glip ik dan nogwel eens een middenpad in.

  (Oo, ik zit mij zo te bedenken, dat bij de J.umbo en de C..1000 ook al het vers in de buitenste paden wordt aangeboden.)

 12. Ik ben 1 keer naar de HHB geweest en vond het enorm druk!
  Helaas is het dus niks voor mij!

  Ik moest wel lachen om je pizza verhaaltje, zouden die vrouwen echt denken dat dat gezond is? (of willen ze het maar gewoon liever geloven?!)

 13. Een aantal jaren geleden was m'n hoofdzakelijke bezigheid: naar de winkels. Dat had echter wel een reden, het was echt een vlucht. Om maar niet te hoeven denken aan de akelige dingen die er op dat moment waren. Als ik bij de winkels liep met al die spullen, dan dacht ik in elk geval niet aan al die ellende. 'k Denk dat dat bij veel mensen het geval is. Troostgedrag/afleiding/vluchten. Nu kom ik amper meer in de winkels, heb geleerd om problemen onder ogen te zien, m'n huis is (bijna) helemaal ontdaan van spullen die niet nodig bleken te zijn, en voel me zoveel gelukkiger. Maar ik begrijp al die mensen nog heel erg goed. En natuurlijk zijn er ook nog andere redenen waarom mensen HHB en dergelijke bezoeken, maar 'k denk dat heel veel mensen zich troosten met spullen. 'k Ben wel superblij dat het voor mij niet meer nodig is! Wat een verademing!

 14. Ik vind het vaak leuk om te zien wat andere mensen op de band bij de kassa zetten. Vinden andere mensen blijkbaar ook want af en toe krijg ik reacties over de hoeveelheid bananen (vaak 4 trossen) die ik op de band leg. Zeg ik droog (en naar waarheid) dat dit nog maar de helft is van wat wij elke week aan bananen eten.
  Ik kan trouwens heel snel boodschappen doen. Als je glutenvrij, geen dierenmelkproducten, suikerarm en e-nummerarm eet, kun je bijna alle afdelingen overslaan.

  Groetjes, VeggieMo

 15. Libelle zomerweek vind ik nog wel grappig, vooral omdat het vaak lekker weer is, en buiten… maar ook daar heb ik me vorig jaar lopen verbazen om wat er allemaal verkocht en gekocht werd. Meestal nog dingen die je gewoon in de supermarkt of winkelstraat kunt vinden ook. Margriet winterfair ben ik een keer met m'n moeder geweest, maar dat was voor ons allebei een 'eens maar nooit weer'. Toch veel meer graaicultuur nog, en benauwend, al die hallen. Bij de HHB heb ik een beetje hetzelfde beeld.
  Winkelen/boodschappen doen vind ik best leuk, maar ik koop bijna niets. Ik vind het juist leuk om mensen te kijken, of op zoek te gaan naar wat ik echt nodig heb, of iets van echt goede kwaliteit. Dat kan betekenen dat ik langer bezig ben dan normaal, maar ook dat ik precies weet wat ik wil hebben, en in no-time weer op weg ben naar huis.

 16. Vroeger ging ik elk jaar. Ging gelijk naar de hal van de hapjes en de drank, sleepte mij een ongeluk met spullen die hier goedkoper zijn.

  Nu doe ik dat allang niet meer. Vind het te duur en de treinen overvol met allerlei boodschappenkarretjes.

  Voor mij geen HB meer!

  Liefs Frederique

 17. Ook de Libelle en de Margriet lees ik niet. Volgens mij past de Huishoudbeurs in dezelfde categorie.

  Een leuk item in Pownews, over de huishoudbeurs, hoe eenvoudig het is om spullen te verkopen. Het lukte wel, maar even later de Telegraaf verkopen lukte niet.

  De journalist was een griezel in het item.

 18. kaarten via marskramer waren zoiezo 4 euro goedkoper en ik heb dit jaar ook ze wat niks gekocht dus doe ook niet mee voor die 101 euro gemiddeld
  groetjes tineke

 19. leuk geschreven blog 🙂
  ik ga ook zeker meer er van lezen.
  zelf wasmiddel maken kan je ook doen met sunlight zeep, die kost niet zo gek duur voor 2 stukken in de supermarkt en als je er een lekker luchtje aan wilt toevoegen dan kan je dat bijvoorbeeld doen met wat druppels etherische olie.
  groetjes Talia

  1. Leuk, welkom 🙂 Normaal maak ik het inderdaad altijd met Sunlightzeep, dat vind ik zelf ook lekker ruiken, maar ik had al zo vaak gelezen dat je het eigenlijk met Marseillezeep 'moest' doen, dat ik dat toch graag wilde proberen. Heb een paar blokken heerlijke lelietjes-van-dalen-zeep gescoord, daar kan ik de hele dag wel aan ruiken!

  2. o dat zijn mijn favorieten bloemen en ruiken heerlijk 🙂
   helaas wordt die zeep ook veel gebruikt voor creatieve doeleinden, zoals die zeep kettingen die je nu steeds vaker ziet en daardoor wordt de prijs van de zeep ook steeds duurder. maar sunlight vind ik ook lekker ruiken en ik heb verschillende olie geurtjes staan dus afwisseling genoeg 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.