2016 voor huiseigenaren: wat verandert er?

Wat zijn de veranderingen in 2016 voor huiseigenaren?

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar het jaar lijkt wel voorbij te vliegen. Inmiddels is het alweer december en dat betekent dat 2016 voor de deur staat. Mijn eigen plannen heb ik inmiddels al opgesteld, maar hoe zit het met de plannen van de overheid? En specifieker: wat gaat er in 2016 veranderen voor huiseigenaren? Een korte samenvatting:

Veranderingen in 2016 voor huiseigenaren:

 • In 2016 mag een (nieuw afgesloten) hypotheek niet hoger zijn dan 102 procent van de woningwaarde. Dit betekent dat er weer een procent af is ten opzichte van 2015. Als je energiebesparende maatregelen neemt, dan geldt een grens van 106 procent.
 • De NHG-grens gaat omlaag. Die is straks alleen nog maar van toepassing op hypotheken tot €225.000. Dit komt neer op een koopsom van €212.264.
 • De hypotheekrenteaftrek wordt voor de hoogste schaal verlaagd naar 50,5 procent, een half procent minder dan in 2015. Hier heb je mee te maken als je meer verdient dan een dikke €66.000.
 • Tweeverdieners kunnen net wat meer hypotheek krijgen. In 2015 telde het tweede inkomen voor een derde mee, in 2016 gaat het voor de helft meetellen.
 • Eenverdieners krijgen wat minder, tenzij ze meer dan €60.000 per jaar verdienen. Anders zorgt de lagere zorgtoeslag voor minder inkomen en dus een lagere hypotheek.

Wat betekent dit voor mij?

Op dit moment eigenlijk niet zoveel. Ik verdien niet zoveel dat de aftrek me raakt, als ik weer ga kopen, dan ben ik geen eenverdiener, met de NHG heb ik nog nooit te maken gehad en ik zou mijn volgende woning alleen kopen als ik die voor een aanzienlijk deel zelf kan financieren, waardoor die percentages ook niet relevant zijn. Energiebesparende maatregelen spaar ik liever zelf voor, hoewel dat dan ook voor een volgend huis zou zijn.

Op zich wel fijn om te weten dat ik wat dat betreft geen grote veranderingen hoef te verwachten. Als het gaat om huis en hypotheek, dan zijn er vaak zulke grote bedragen mee gemoeid, dat een ogenschijnlijk kleine wijziging hele grote gevolgen kan hebben. Overigens vind ik het wel weer een goede ontwikkeling dat bijvoorbeeld meer gekeken wordt naar in hoeverre mensen iets zelf kunnen betalen, dus bijvoorbeeld dat eerste punt op het lijstje.

Hebben deze maatregelen invloed op jouw situatie? En merk je daar ook echt wat van, of gaat het meer om de zogenaamde tientjes in de marge?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Wij hebben last van de halve procent minder terugkrijgen.. maar dat zien we aan het einde van het jaar wel. manlief verdiend wel meer dan 66000 dus misschien verder nergens last van? Gr.Anne

 2. wij sluiten onze hypotheek dit jaar nog af dus onder de voorwaarden van 2015 gelukkig.. 103% en hogere nhg 😀 (hierdoor kunnen we 5000 bouwdepot krijgen wat hard nodig is!)

 3. Nee het is bij ons nergens op van toepassing. wij verdienen bij lange na geen 66000 euro, en hebben al een aantal jaar een hypotheek, geen niet verhuizen oid. Destijds bedroeg die 106% van de taxatiewaarde van het huis. Lijkt me wel balen als je een huis wilt en je zit net boven dat percentage..

 4. Wij hebben al een hypotheek met NHG, man verdiend nu wel meer dan 60000 pj dat heeft allerlei consequenties maar daar meot ik nog induiken. Ik weet nu ook een bruto salaris maar nog niet wat het netto gaat opleveren. En wat doen we met bufferen nu we een dikke buffer hebben? Vragen vragen

  1. Er is nu dus meer ruimte om te bufferen, mochten jullie daar nog niet aan komen. En anders kan het misschien slim zijn om ergens op af te lossen? Ik zou in ieder geval niet te snel vrijwillig belasting over m'n spaargeld gaan betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.