Het nieuwe belastingplan: wat houdt dat in?

Gisteren kon ik geen nieuwsbulletin horen, of er werd gesproken over het nieuwe belastingplan voor 2016. Daar was al eerder sprake van, maar toen was er niet voldoende steun voor. Nu lijkt dat er wel te zijn en dat zou vooral voor werkende mensen behoorlijk gunstig zijn. Ook mensen met spaargeld lijken er wat op vooruit te gaan. Of in ieder geval wat minder achteruit. Wat zijn nu de belangrijkste speerpunten?

 • De arbeidskorting wordt langzamer afgebouwd. Hier profiteren met name mensen van die tussen de €35.000 en €125.000 per jaar verdienen. 
 • De ouderenkorting wordt aangepakt, zodat het koopkrachtverlies voor deze groep hersteld wordt.
 • Mensen zonder fiscale partner mogen straks belastingvrij €24.437 sparen en in 2017 €25.000. Dat is nu net wat meer dan €21.000. Voor mensen met fiscale partner geldt het dubbele bedrag.
 • Huiseigenaren kunnen waarschijnlijk weer subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen
 • Er komt meer geld vrij voor kinderopvangtoeslag
 • De tweede en derde schijf voor de inkomstenbelasting wordt 40,4%, dat is nu 42%.

Op zich lijkt dit voor mij wel gunstig. Ik ben aan het sparen, dus een verhoging van die grens is sowieso fijn. Scheelt mij weer pinnen en in een sok stoppen. In hoeverre ik wat heb aan die arbeidskorting en belastingverlaging, hangt even af van de omzet van dat jaar, maar ik kan me voorstellen dat het wat scheelt. En het stimuleren van energiebesparende maatregelen vind ik altijd goed. Aan kinderopvangtoeslag en ouderenkorting heb ik op dit moment nog niet zoveel, maar wie weet in de toekomst. Voor de verandering is dit wel weer eens een plan waar ik op meerdere fronten iets aan zou hebben. Als het allemaal doorgaat!

Ik vond overigens nog een rekentool waarmee je (zeggen ze, ik zou het met een klein korreltje zout nemen) kunt berekenen hoeveel minder jij gaat betalen aan inkomstenbelasting: zie hier.

Hebben deze plannen invloed op jou? En positieve of negatieve?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
  1. Lege zakken vrouw, ik vraag mij al hrrl.lang af wat er met je gebeurt was. Je blog stopte zo abrupt. Was bang dat er iets met je gebeurt was. Ben serieus blij om je hier te "zien"

 1. wij vallen ook nergens onder,
  doe je dat echt? Pinnen en in een sok stoppen? Wat betaal je ongeveer over bijvoorbeeld 100 euro na die 21000 sparen? Ik heb er geen idee van namelijk.

  1. Haha, op het moment kom ik nog helemaal niet boven die grens hoor, maar als ik er wel boven zou komen, dan zou ik het zeker overwegen, als principekwestie. Je betaalt over alles boven dat bedrag 1,2% (op dit moment). Op mijn spaarrekening krijg ik 1,1% rente, dus dan zou ik er op inleveren. Dan heb ik liever wat contanten in huis (dat zou overigens natuurlijk niet om tienduizenden euro's gaan, zo hard gaat het hier nu ook weer niet) en gebruik de rest om b.v. de dure hypotheek af te lossen. Ik zou het dan in ieder geval niet klakkeloos laten staan en er elk jaar weer op interen. Bovendien gaat het alleen om de peildata van 1 januari en 31 december hè. Je kunt bij wijze van spreken dus ook op 30 december even wat overmaken naar bv je moeder en dat na 2 januari weer terug laten storten.

  2. Bedenk je dat je je cash geld ook gewoon moet aangeven, ongeveer 500 euro mag je cash thuis hebben liggen belastingvrij. Als je meer hebt en je geeft het niet aan pleeg je in principe gewoon belastingfraude

  3. Ik heb dus nog niet in die situatie gezeten, maar weet niet wat ik in dat geval zou doen. Fraude plegen mag natuurlijk niet, maar belasting betalen over geld dat al belast is voor je het kreeg vind ik ook pure diefstal. Waarschijnlijk zou ik dan toch voor een creatieve oplossing gaan. Voor 2016 blijft dat (als het huis niet verkocht wordt) overigens vrij makkelijk, want mijn doelbuffer blijft daardoor binnen het vrijgestelde bedrag (vrijwel dan) en verder zou ik geld gebruiken om o.a. af te lossen. Dan heb ik er toch wat aan en hoef ik er geen belasting over te betalen.

 2. Nou ja we zijn het bokje hé de thuisblijvende ouders, werken loont. Vanaf een uur of acht in de week erbij. Dat gaat in (verminderde) mate toch wel door. Maar ik heb net besloten dat ik toch waarschijnlijk niet een doorsnee consument ben.

  1. Hoe kun je nou het bokje zijn als je thuisblijvende ouder bent? Je betaald niks extra's, je profiteert alleen niet van de voordelen. Waarvan enkele gewoon sigaren uit eigen doos zijn, want om bijvoorbeeld kdv-toeslag te krijgen betaal je eerst een godsvermogen aan je kdv.

  2. @Vlierbloemsem,
   Je bent helemaal niet het bokje. waarom in de slachtofferrol kruipen? Volgens mij zijn er in Nederland voldoende middelen (opleidingen, uwv bemiddeling, kinderopvang) om niet thuis te hoeven zitten. Tenminste als je een parttimebaantje zoekt met niet al te hoge eisen.
   Geniet ervan dat jouw situatie het leent om thuisblijfmoeder te mogen zijn.

 3. je vergeet dat de algemene heffingskorting boven de 25.000 flink wordt afgebouwd. Dit wordt in weinig nieuwsberichten vermeld. Hierdoor is dit plan ongunstig voor inkomens tussen de 40-60.000 inkomens. zie link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.