Ook wel eens een tegenvaller…

De laatste tijd heb ik regelmatig geschreven over meevallers. Het gaat best lekker met sparen en in veel dingen kom ik voor mijn gevoel steeds een stukje vooruit. Maar er zijn ook best wel eens tegenvallers. Het liefst besteed ik daar niet teveel tijd en aandacht aan (wat je aandacht geeft, groeit), maar het is soms niet gek om dingen ook even een beetje genuanceerd te bekijken.

Een paar maanden geleden plande ik spontaan een citytrip. Het was echt een koopje (4 dagen, warm land, hotel, vlucht, ontbijt, amper €100) en zoals gezegd: spontaan. Maar waar ik niet bij stil had gestaan, was dat er voor het betreffende land wel wat gezondheidsrisico’s waren. En dat het daarom verstandig was om inentingen te halen. Inmiddels heb ik daarvoor een afspraak gemaakt en weet ik wat ze me gaan kosten: een dikke €90! Bijna nog meer dan die hele trip bij elkaar! En omdat ik alleen een basisverzekering heb, moet ik ze ook gewoon zelf betalen.

Het ging sowieso al lekker met de gezondheidskosten, want ook de tandartsrekening kwam binnen. Nu was dat alleen maar een controle (ongeveer €20), maar ik had er niet aan gedacht, dus ook niet echt rekening mee gehouden in mijn budget en eindspurt voor 2015. Die spurt haal ik wel, maar ik had gehoopt dat ik ook al even een flinke klapper zou maken in 2015, voor wat betreft mijn doelen voor 2016. Dat wordt dan even iets minder, vrees ik.

Al met al wil ik er nog niet over klagen, want juist door meevallers als bijvoorbeeld de verkoop van de tv en het mediacentrum zorgen er weer voor dat ik me in feite gewoon aan mijn plan kan houden voor wat betreft de inkomsten die gepland waren. Het is alleen jammer dat de extra inkomsten er nu vrijwel helemaal weer uitgaan, zonder dat er iets van gespaard kan worden.

Herkennen jullie dat? Aan de ene kant blij zijn dat tegenvallers opgevangen kunnen worden door bijvoorbeeld extra Marktplaats-verkopen, terwijl het aan de andere kant een beetje zuur is dat dat geld dan niet gebruikt kan worden om bijvoorbeeld te sparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Het is wel een investering in je gezondheid, en dat is je grootste goed. Dus nee, zuur zou ik het niet vinden. Wanneer je ziek zou worden, dan heb je misschien niet zoveel meer aan spullen en geld.

  1. Dat vind ik ook hoor! Of je moet al extra betalen en aanvullend verzekerd zijn, maar als je zoals ik alleen een basisverzekering hebt, dan vind ik het niet meer dan normaal dat je die kosten gewoon zelf betaalt. Maar daar wordt het niet automatisch leuker van 😉

 2. Hier net hetzelfde probleem, nog maar net mijn doelen voor 2016 opgelijst met toch wel enkele dure renovaties. Zit ik ondertussen met een lekkende dakgoot doordat het condenswater van de nieuwe verwarmingsketel daarin terechtkomt en blijkbaar de legering van de goot aantast. Oplossing: een nieuwe plaatsen in pvc. Nog geen idee wat dat me gaat kosten, maar het wil toch ook weer zeggen dat ik er net wat harder tegenaan zal moeten gaan in 2016 dan eerst gedacht. En ik vond mijn doelen al redelijk uitdagend … 😉

  1. Haha, nou, dat vond ik bij mezelf dus ook, inderdaad! Maar ik ga gewoon proberen het beste ervan te maken. Iets minder op vakantie, de teugels wat strakker houden en hopelijk het huis verkopen. Als dat gebeurt, dan zit het met de rest van m'n doelen wel goed. Maar goed, daar ga ik niet alles op vastpinnen, ook zónder dat wil (moet!) ik gewoon mooie stappen vooruit kunnen maken.

 3. Herkenbaar ja. Meevallers zet ik ook het liefste weg, maar ja soms zit het mee en soms zit tegen. De volgende meevaller dan maar?

 4. Ik vind idd de rekeningen waarvan je weet dat ze ergens in het jaar gaan komen ( eigen risico bijvoorbeeld ) heel zuur. Heb je net weer een beetje op de spaar gezet, hoppa valt er weer een factuur op de mat….Maar ik kan ook zo alles zo betalen en dat stelt me wel gerust, maar ik zie liever nog sneller mijn spaarrekening groeien haha…erg he…

  Gr. Boukje

 5. Ons gezin gaat niet naar bestemmingen waar je ingeënt moet worden. Wij hebben overigens wel een aanvullende verzekering die dat dekt maar het trekt me niet. Koopje of niet. Overigens is mijn collega heel ziek geworden in Turkije. Ze ging skiën en kwam ziek terug. Ze is er lang zoet mee geweest. Ze had advies gekregen om zich te laten inenten maar ze dacht dat het wel zonder kon. Ze kreeg daar dus later helaas de rekening voor.
  Ilse

 6. Ik herken het inderdaad wel. Als we een meevaller hebben lijkt het soms alsof er bijna altijd een tegenvaller tegenover staat. Die kunnen we dan wel opvangen, maar het voelt dan toch een soort van "zonde van het geld"

  Groetjes, Doortje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.