Nog een hypotheekaflossing: ik ben er!!!

Van tegenvallers naar goed nieuws: ik ben er!!! Ik heb er deze week nog een keer €1000 uit weten te persen, waardoor mijn hypotheekbedrag nu officieel onder de €350.000 uitkomt. Oké, ik zit er nog maar €30 onder, maar dat maakt niet uit. Tenminste, wat mij betreft niet. In mijn hoofd zat ik allang steeds ‘rond de €350.000’, dus dan is het wel heel fijn om er nu ook daadwerkelijk onder te zitten, niet in de buurt.

Daarnaast vulde ik mijn vakantiepotje nog een klein beetje aan, waardoor ik officieel al mijn doelen voor 2015 (als in: de laatste versie) behaald heb. Er bleef zelfs nog een klein beetje over om mijn eerste aflossing te doen op de autolening. Dan kan ik ook mooi bekijken of dat ook in rente scheelt of niet. Ze hebben aan het begin van de looptijd de rente berekend en dat bedrag opgeteld bij de hoofdsom. Het is me nu niet helemaal duidelijk of die rente sowieso over die vijf jaar betaald moet worden, of dat het bedrag na aflossingen wordt bijgewerkt. Als dat laatste het geval is (wat ik overigens wel eerlijk zou vinden), dan kan ik er nog wel eens sneller af zijn dan gedacht. De termijn wordt altijd rond de 16e betaald, dus de kans bestaat dat mijn betaling te laat is om nog meegeteld te worden, maar dan merk ik het in januari wel. Het zou in ieder geval een mooie opsteker zijn!

Ik ben nu ook wel benieuwd naar mijn nieuwe rentebedrag voor de hypotheek. Ik loste deze maand in totaal €1500 af en halverwege november ging er ook al een dikke €500 vanaf. Volgens mijn berekening zou mijn maandbedrag – als deze aflossingen helemaal verwerkt zijn, dus de volledige maand meetellen – voor dat hypotheekdeel op nog een paar euro boven de €400 uitkomen. Maar goed, dat zal ik pas definitief op 1 februari kunnen zien, als ik in de tussentijd niet weer iets heb afgelost!

In mijn spaarplan heb ik mijn doelen voor 2015 nu in ieder geval helemaal geschrapt en wordt het tijd om me helemaal te richten op 2016. Des te eerder ik daarmee begin, des te groter de kans dat ik het haal, of tenminste in de buurt kom. Uitdagende doelen zijn toch best spannend!

Hebben jullie ook zo’n psychische grens qua hypotheekbedrag (of van iets anders) dat echt even heel goed voelt om gehaald te hebben? Zoals hier nu de ‘onder de 350’?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. 0 lijkt me wel een mooie grens 🙂

  Verder geen grenzen in m'n hoofd hoor. Aflossingsvrij afgelost, dat wel. Of misschien maandlasten onder een bepaalde grens. Maar zo ver zijn we nog lang niet. Dit jaar niks af kunnen lossen en vermoedelijk volgend jaar ook niet.
  Dus wat jij aflost zijn mooie bedragen.
  Werkt het beter voor jou om steeds kleine bedragen af te lossen (500€ per keer)? Zou je niet liever opsparen en in een keer bijv 2000€ aflossen?

 2. Ik ben dit jaar begonnen met een hypotheek van 100000, echt heel fijn dat het zo'n (relatief) laag bedrag is. Door de verplichte aflossingen wordt er al iets afgesnoept. Extra aflossen wordt niet gestimuleerd omdat dit niet gunstig is voor de verstrekkers (mijn ouders).

 3. Gefeliciteerd!! Ik vind het leuk dat we zo gelijk opgaan. Wij begonnen in 2008 met een hypotheek van 410.000 en zitten nu op de 340.000.
  Het grote verschil is dat wij weinig rente betalen. En daarom lossen we meestal alleen aan het eind van het jaar af. We ontvangen op onze spaarrekening nog net een heel klein beetje meer rente dan we netto betalen aan hypotheekrente. Maar dat is zo weinig dat we volgend jaar wel vaker af gaan lossen denk ik. Kijken of er een psychologisch effect is :-).

  1. Dat is toevallig, dan gaan we inderdaad wel gelijk op! Nou ja, jullie gaan dan nog ietsje harder 😉 Dat jullie weinig rente betalen is wel mooi! Hier gaat het leeuwendeel van de centen elke maand nog naar de rente (ik denk in totaal dik 1200 aan rente en dan nog zo'n 350 aan aflossing). Dat zou ik ook liever andersom hebben 😉

 4. wow, super! 😀 Wij hebben zelf niet echt zo´n grens. Meer qua bedrag dat we per maand betalen aan de hypotheek. Ik vond het erg leuk toen we onder de €900 per maand kwamen! Maar qua hypotheeksom heb ik dat gevoel wat minder.

  1. Ik wissel daar ook een beetje in af hoor, nu was het even de hypotheeksom, maar ik heb bijvoorbeeld ook zo'n grens bij als ik bruto onder de 1500 aan maandlasten kom en als ik bij de bank minder dan 2 ton heb staan (hypotheek, geen spaargeld helaas).

 5. Mijn aflosdoel was dit jaar om onder de psychologische grens van 100.000 € te raken en dat is me ook gelukt.Proficiat met het halen van je doelen voor 2015, je eindspurt heeft zijn effect niet gemist!

  1. Goed zeg, gefeliciteerd! En bedankt voor jouw felicitatie, dat heeft inderdaad echt goed gemotiveerd om door te zetten én om scherpe doelen voor 2016 te stellen. Als dat nu net zo soepel gaat als die eindspurt, dan zou dat wel echt super zijn.

 6. Gefeliciteerd! Goed bezig! Wij moeten nog steeds eens beginnen om de aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen. Het is geen supergroot bedrag, maar het zou fijn zijn als hij weg is. Helaas hebben we dit jaar wat tegenslagen en daalt de spaarrekening alleen nog maar de laatste maanden… volgend jaar weer een kans. 😉
  Groetjes, Doortje

 7. Wat goed! Mijn aflossing van 10% staat klaar voor januari. Dan daalt mijn hypotheek naar ong. 280€ per maand, twee jaar geleden was het nog 395€. Ik kan het verschil heel erg merken, ik zou dat nooit in loonsverhoging krijgen per maand, dus dan maar op deze manier. Na deze aflossing nog ongeveer 38000 € te gaan tot hypotheek vrij.

 8. Wij hebben een veel lagere hypotheek, namelijk nu nog 151000 te gaan. We verdienen daarintegen ook vele malen minder (tenminste daar ga ik vanuit) en kunnen hierdoor heel weinig aflossen. Ons aflossingsvrije gedeelte is in een paar jaar van 56000 naar 49000 gegaan. Voor ons is 300 euro veel geld (minimale aflossing) Dus we kunnen soms 2 keer per jaar een aflossing doen. Ik verwacht deze maand iets meer geld en dan ga ik in januari nog een aflossing doen en dan zit ons afl vrije deel onder de 49000, dat lijkt me super! In totaal scheelt het maar een paar cent per maand, maar het idee dat we ooit hypotheekvrij gaan zijn..zwijmel!

 9. wat de lening betreft, hou er rekening mee dat je zelf rente restitutie moet aan vragen. hier kwamen wij afgelopen maand ook achter. Zolang wij niets aanvroegen bleef de te betalen rente staan… Heel erg hufterig vonden wij, bij ons werd namelijk ook nog eens rente berekend over het bedrag inclusief de krediet toeslag (rente).

  1. Goede tip! Ging dat ook om een auto (financial lease)? Ik houd het in ieder geval even in de gaten. Het volledige bedrag is inclusief de rente, dus vooraf is berekend wat het aan rente zou kosten als ik het binnen de gestelde 60 termijnen terugbetaal. Dat totaalbedrag is dan gedeeld door 60 en dat betaal ik maandelijks. Als ik nu wat er nog open staat in één keer zou betalen, dan zou dat betekenen dat ik wel over 60 termijnen rente betaal, terwijl de lening dan in feite net wat langer dan de helft van de looptijd liep.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.