10 kleine veranderingen die je leven op z’n kop kunnen zetten

10 kleine veranderingen die je leven op z'n kop kunnen zetten

Juist rond de start van het nieuwe jaar zijn we (de meesten van ons dan) vaak extra gevoelig voor goede voornemens. En die voornemens zijn zelden heel erg klein. Populaire voornemens zijn afvallen (en meestal niet 2 kilo), stoppen met roken, op noodrantsoen qua budget, enzovoorts. Juist omdat ze zo groot zijn én vaak niet heel erg concreet geformuleerd, verliezen we ergens in januari al de moed en eindigen we op de meest depressieve dag van het jaar: Blue Monday.

Goede voornemens

Zelf vind ik elk moment wel een goed moment voor nieuwe goede voornemens, met het nieuwe jaar natuurlijk als toppunt. Ik heb echter ook wel gemerkt dat het bij mij ook vaak de kleine, concrete dingen zijn die voor de meeste verandering zorgen. Die kan ik tenminste volhouden en dat worden echte gewoontes. Nu kwam ik dit weekend toevallig bij Tiny Buddha een artikel tege

n over dat soort kleine veranderingen. Zij maakten een lijst van 20 veranderingen, ik heb hieronder even mijn 10 favorieten genoteerd:

1. Minder klagen, meer dankbaarheid
2. Minder oordelen, meer verbazing
3. Minder angst, meer actie
4. Minder wilskracht, meer gewoontes
5. Minder stress, meer plezier
6. Minder hebzucht, meer vrijgevigheid
7. Minder verwachtingen, meer geduld
8. Minder afleiding, meer rust
9. Minder obsessief gedrag, meer balans
10. Minder bitterheid, meer vergeving

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voor een leuker leven

Ik geloof voor de volle 100% dat deze kleine veranderingen je leven een stuk aangenamer maken. Niet invullen wat een ander denkt, maar gewoon een open houding hebben. Je niet druk maken over wat eventueel zou kunnen gebeuren, maar zien hoe het komt. Wat er gebeurt heb je geen invloed op, hoe je erop reageert wel.

En hoeveel leuker is het niet om dingen gewoon eens van de ‘bright side’ te bekijken? Wat voor goed doet het om overal altijd de negatieve kanten van te zien? Uiteindelijk heb je maar één leven en als je er zelf niets van maakt, dan doet een ander het ook niet voor je. Dus als je dan wilt klagen, dan kun je dat eigenlijk alleen maar tegen en over jezelf doen. Gekkigheid toch?

Zelf lees ik dit soort lijstjes graag. Elke keer blijft er weer wat hangen en elke keer wordt het makkelijker om de (voor mij dan) goede weg te kiezen. En elke keer merk ik ook weer dat ik daardoor veel beter bij mezelf én mezelf kan blijven. Dat geeft zoveel rust, heerlijk!

Wat zou jij graag wat minder én wat meer willen doen? En hoe zou je dat aanpakken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik zou graag leren om wat meer aan mezelf te denken en niet altijd direct klaar te staan om anderen te helpen. Het is vrij frustrerend om jezelf altijd weg te cijferen voor anderen maar dan meermaals te ondervinden dat net die anderen niet bereid zijn tot hulp als je zelf eens hulp nodig hebt. Sta je vaak gratis en belangeloos klaar voor een ander dan wordt dat door die ander op de duur als normaal beschouwd.
  Ik zou ook graag leren om me minder zorgen te maken over dingen die zouden kunnen gebeuren maar dat is makkelijker gezegd of gedaan.
  liesbet

  1. Ik heb precies hetzelfde. Afgelopen jaar heb ik in een paar 'vrienden' erg veel energie gestoken om ze te helpen, vervolgens waren ze boos toen ik dat door omstandigheden even niet kon – in plaats van er ook een keer voor mij te zijn toen ik dat nodig had. Dat is best wel een eye-opener geweest voor me.

  2. Eigenlijk zou je alleen moeten geven wat je kunt missen, zonder iets terug te verlangen. Dus ook geen tijd geven als je die eigenlijk beter voor jezelf kunt gebruiken. Ik heb dat ook wel veel gedaan hoor, maar ik probeer er nu bewuster mee om te gaan. Niet altijd even succesvol, maar het geeft uiteindelijk wel een beter gevoel.

 2. Hier wel de doelen van het afvallen en het budget. Alleen wel realistisch dat ik niet binnen 1 maand ben waar ik wil zijn 🙂
  Het minder angst, meer actie, die ben ik aan het plannen. Niemand gaat het voor me doen, dus moet ik echt zelf actiever worden

 3. Wat een leuk lijstje. Wel moeilijk soms, want klagen is wel makkelijk 😉 Net ongeduldig zijn. Maar het zou veel schelen. Sowieso om wat vergevingsgezinder te zijn. Wat meer te vergeten. Niet altijd die ouwe koeien. Mensen die het niet waard zijn, geen aandacht geven en gewoon focussen op positieve dingen….
  En oh ja, ik moet mezelf écht een schop onder mijn kont geven. Wél naar buiten gaan. Wél elke avond koken. Dat soort dingen.

  1. Ja, klagen is makkelijk, daar zijn we Nederlanders voor 😉 Bovendien betrap ik mezelf er wel eens op dat ik klagen ook wel eens kan gebruiken om een soort 'common ground' met mensen te vinden. Terwijl dat natuurlijk ook met wat positiefs kan! Maar nu ik me daar bewust van ben, let ik er natuurlijk wel beter op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.