Rijk worden in 3 minuten per dag met deze goede gewoonte

Rijk worden in 3 minuten per dag met één goede gewoonte

Rijk worden in drie minuten per dag met één goede gewoonte. Hoe lekker zou dat zijn? In dit geval komt de cliffhanger van het verhaal aan het begin en niet aan het einde. Want daarover gaan we het straks pas hebben. En niet snel doorscrollen, want de rest is ook heel belangrijk! Ik kwam namelijk op dit idee toen ik Leven met wind mee van Jelle Hermus las. Misschien ken je hem wel van zijn boek Steeds leuker, of van SoChicken. In dit boek beschrijft hij zijn methode voor minder drama in je leven en meer rust in je hoofd. 

Je gedachten zijn scheten

Valt het jou wel eens op hoe veel je op een dag denkt? Alleen op het moment dat ik dit tik, schieten er al tig gedachten door mijn hoofd heen:

 • Verwoord ik dit goed?
 • Kom ik zo mooi uit met m’n punt?
 • Heeft de waterkoker al gepiept?
 • Waarom maak ik eigenlijk nooit een structuur voor ik iets ga schrijven?
 • Ik zou een maaltijdplanning maken, maar ben nu ook productief; is dit nu eigenlijk goed of fout?
 • Wat is de kat hard op die brokjes aan het kauwen. Hopelijk doet hij de deur niet te ver open als hij weer binnenkomt, want dan moet ik weer opstaan.

Ik zal je de rest besparen. En op dit moment ben ik dan nog aan het schrijven, waardoor een deel van mijn hersenen sowieso bezig zijn. Het gaat vaak veel maller met die gedachten op het moment dat er nog meer ruimte voor is. Tijdens het autorijden, tijdens het wachten, tijdens het sporten.

Die gedachten zijn soms licht, soms zwaar. Soms opvallend, soms onbewust. Soms vervelend, soms opwekkend. Maar in alle gevallen zijn ze niets anders dan dat: gedachten. Vergelijkbaar met scheten, zo zegt Jelle.

Ze verschillen misschien in intensiteit, volume, stank en bijkomende gevoelens, maar iedereen laat ze. Zelfs als je denkt dat je het niet doet. Het hoort gewoon bij het spijsverteringssysteem.

En net zo goed als een scheet wél in jou ontstaat, maar jij niet een scheet bent, ontstaan ook gedachten in jou, maar ben je ze niet.

Daar gaat het regelmatig mis.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dit is jouw allergrootste probleem

Wat zou jij tegen me zeggen als ik vroeg naar jouw allergrootste probleem van dit moment? Misschien zit je diep in de schulden. Heeft je baas reorganisaties aangekondigd. Wil je partner bij je weg.

Dat zijn allemaal behoorlijk vervelende situaties. Maar meer dan dat zijn het niet: situaties. Het zijn geen feiten in de zin van dat iedereen ze op dezelfde manier beleeft. De één zou compleet crashen onder het gewicht van grote schulden, terwijl de ander het juist als motivatie en inspiratie zou gebruiken om er razendsnel uit te komen. Een naderend ontslag kan net zo goed een levensgroot probleem zijn, als een ongeplande bevrijding. Hetzelfde voor die partner die bij je weg wil.

Je allergrootste probleem is niet wat er met je gebeurt. Het is niemand in je omgeving. JIJ bent het. 

Al die gedachten die door je hoofd zweven, zorgen namelijk voor overtuigingen. Dingen waarvan jij denkt dat ze waar zijn. En met die overtuigingen creëer je verhalen die je jezelf vertelt. Die verhalen bepalen voor jou wie je bent en je draagt op basis daarvan je realiteit uit.

Misschien heb jij je ouders vroeger vaak horen zeggen hoe slecht rijke mensen zijn. Zo vaak, dat je het bent gaan geloven. Nu je volwassen bent, is het je waarheid geworden en je ziet er regelmatig bewijs van. JIJ wilt natuurlijk niet slecht zijn, dus jij blijft uit de buurt van rijke mensen. En: je wordt het zelf vooral niet. Dat laatste gaat overigens vaak onbewust.

Hoe?

Dat kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een weerstand tegen geld ontwikkelen, waardoor je ook niet openstaat voor kansen en van vooral niet omgaan met rijke mensen (waardoor je óók niet van ze kunt leren).

Die belemmerende overtuigingen hebben we vaak niet alleen over geld, maar ook over héél veel andere dingen. Probeer je maar eens bewust te worden van hoe vaak je wel niet tegen jezelf zegt dat iets niet kan, dat jij iets niet kunt, dat iets onmogelijk is, dat iets op een bepaalde manier hoort, enzovoorts.

Afstand nemen van je gedachten

De enige manier om dit patroon van denken, geloven en waarmaken te doorbreken, is door afstand te nemen van je gedachten. En daar heeft Jelle een ontzettend goede tip voor: mediteren.

Ik probeer al jaren regelmatig te mediteren, maar blijk het nog behoorlijk lastig te vinden om hier tijd voor te maken. Er zijn zoveel andere, leukere dingen te doen.

Daarom vind ik het zo fijn dat Jelle niet meteen met een compleet schema en allerlei benodigdheden komt, maar snapt dat het soms leuker is om te Netflixen. Zijn suggestie: begin met 3 tot 5 minuten. Ga lekker zitten, zet de timer aan zodat je niet steeds naar de klok hoeft te kijken en herhaal een mantra in je hoofd. Zodra je gedachten afdwalen, breng je ze weer terug naar dat mantra.

Op die manier creëer je afstand tussen jezelf en je gedachten. Je haalt die twee als het ware los van elkaar. Jij bent niet je gedachten, je gedachten komen gewoon voorbij. Ze hoeven niet te blijven hangen, als jij dat niet toestaat.

Rijk worden in 3 minuten per dag

En nu denk je misschien: hoe maakt me dat nu rijk? Bijna aan het einde van zijn boek gaat Jelle nog even in op de verschillende redenen die mensen hebben om vooral niet te mediteren. Kinderen, drukte, stress, leukere dingen om te doen.

Ook noemt hij een rijtje met bezwaren:

 • Dit is allemaal wel een beetje makkelijk hoor.
 • Dit werkt voor hem, niet voor mij.
 • Als het zo gemakkelijk is, waarom zijn zoveel mensen dan niet gelukkig?
 • Ja, maar dit verandert niet wat er in het verleden is gebeurd.
 • Dit voelt een beetje als goedpraten van slecht gedrag.

En toen viel er een kwartje.

Je wilt namelijk niet weten hoe vaak ik dit soort bezwaren hoor. In mailtjes, in reacties op artikelen (zoals onlangs nog op het aflossingsverhaal van Olaf), in gesprekken. En soms schieten ze ook door mijn eigen hoofd.

Jij hebt makkelijk praten. Dit zou voor mij echt niet werken. Dit kunnen de meeste Nederlanders écht niet. Als het zo makkelijk was, waarom is dan niet iedereen rijk? Als mij *dit* niet was overkomen, had het misschien gekund. Ik wil wel, maar mijn partner/kind werken niet mee.

Ook dít zijn gewoon gedachten. Scheten. Niets meer en niets minder. En jij mag kiezen wat je ermee doet. Maak je ze belangrijk? Laat je ze onderdeel worden van jouw verhaal, van jouw identiteit? Of kies je ervoor om een raam open te zetten en ze even flink op de tocht te zetten?

Want uiteindelijk is het soms gewoon écht zo simpel. Je houdt geld over als je minder uitgeeft dan er binnenkomt en het verschil opzij zet. Je wordt rijker als je geld voor je laat werken. Je hebt minder stress als je even de tijd neemt om alles weer goed te overzien. Je wordt wijzer als je elke dag iets leert of leest. Zelfs al gaat het per cent, per minuut, per pagina.

Ik weet het, dat kiezen is niet altijd gemakkelijk. Sowieso de controle hebben om te kunnen kiezen. Net zoals je waarschijnlijk niet elk scheetje onder controle hebt, heb je ook niet al je gedachten onder controle. En dat kiezen gaat ook vaak niet in één keer goed.

Maar elke keer dat je hierin wél bewust voor jezelf kiest, in plaats van voor een verhaal dat je totaal niet helpt, krijg je iets meer lucht en wordt alles nét even wat mooier. En uiteindelijk ook rijker. En dat in 3 minuten per dag.

Absoluut een aanrader:

Oh, en als je meer wilt weten over die belemmerende overtuigingen over geld: meld je dan vooral gratis aan voor deze interessante webinar, dinsdag a.s.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Wat prachtig verwoord! Gedachten zijn als scheten, ha ha.

  Had zelf ook altijd moeite met ‘mediteren’. Dacht dan dat ik in ongemakkelijke kleermakerszit in lotushouding zen moest gaan zitten wezen in een spierwitte ruimte. Totdat ik inzag dat een uur wandelen door de bossen net zo’n krachtige vorm van meditatie is. En voor mij helend werkt. Net als luisteren naar rustgevende muziek trouwens.
  Je gedachten voorbij zien drijven als wolkjes die komen en gaan is bevrijdend.

 2. Ik vind het, mindwise gezien, moeilijk om te gaan beleggen, terwijl ik nog uit het rood moet zien te komen, structureel.
  Zeker nu ik, in de ww, €250-300 minder inkomen per maand zal hebben de komende maanden.
  Aan de andere kant beleg ik nu wel €50 per maand voor mijn zoon, al enkele jaren, waar ik nu zijn rijlessen van kan betalen. Als ik weer voor mezelf €50/mnd kunnen gaan beleggen? Zou het er toch af kunnen?
  Ik beleg in aandelen Triodosbank. Ik zou ook graag gaan beleggen in crowdfunding; bij mijn oudste zoon levert dat al aardig wat op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.