#FreedomFriday: rijk worden met wilskracht?

#FreedomFriday: kun je rijk worden door wilskracht?

Wat heb je eigenlijk nodig om rijk te worden? Een gouden idee? Een startkapitaal zodat je kunt investeren? In dat geval zou rijkdom misschien niet voor iedereen weggelegd zijn. Want niet iedereen heeft een startkapitaal en – laten we eerlijk zijn – ook niet iedereen heeft fantastische ideeën. Als je echter kijkt naar een aantal schatrijke mensen, zoals Bill Gates of Steve Jobs, dan lijkt het toch iets anders te liggen. Dan lijkt het er sterk op dat een goed idee en geld je kunnen helpen, maar het feit of je wel of niet rijk wordt toch meer te maken heeft met één onmisbare factor: wilskracht.

Wat is wilskracht?

‘Wilskracht’ is letterlijk ‘de kracht van de wil’. Als jij iets wilt en je kunt daardoor andere – vaak lichamelijke – behoeften of controleren, dan heb je wilskracht. Je hebt wilskracht als je elke ochtend opstaat om dat rondje te hardlopen, in plaats van uit te slapen. Je hebt wilskracht als je die chocoladereep laat liggen, omdat je eigenlijk wat kilo’s af wilt vallen. En je hebt wilskracht als je je niet laat verleiden tot alle koopjes in de winkel.

Wat dat betreft is wilskracht nauw verbonden met zelfcontrole. Als je weet wat je wilt, dan is het makkelijker om jezelf onder controle te houden. Een voorbeeld: je wilt voor je 42e stoppen met werken. Dan weet je dat je daar passief inkomen voor nodig hebt, want je hebt op die leeftijd nog geen pensioen én AOW krijg je ook nog niet.

Je bedenkt een plan: vanaf je 42e wil je gaan leven van de huurinkomsten van een appartement dat je hypotheekvrij gaat kopen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld 100.000 euro (ik denk even niet in Randstad-appartement-termen) moet sparen. Als je nu 35 bent, dan heb je daar nog 7 jaar voor.

100.000 euro / 7 jaar = 14.285,71 per jaar of 1190,48 per maand. Zonder eventueel rendement.

Na 3 jaar lig je mooi op schema en heb je al 42.000 euro gespaard. En dan krijg je de kans om de auto van je dromen te kopen. Als je je eigen betrouwbare, maar niet al te mooie auto erop inruilt, hoef je maar 30.000 euro bij te betalen.

Wat doe je? Als het écht jouw doel is om op je 42e te stoppen met werken, dan zeg je “Nee.” En eigenlijk kost het niet eens moeite; je wilskracht is zó sterk, dat die zelfcontrole vanzelf meegaat.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zelfcontrole wordt steeds makkelijker

Het leuke van wilskracht is dat het niet zwaar hoeft te zijn. Het is een soort spier; als je er niets mee doet, dan kost het je steeds weer moeite om er gebruik van te maken. Maar als je je hier regelmatig in traint, dan wordt het steeds gemakkelijker.

Vergelijk het met gewoontes. Het is misschien best lastig om drie keer in de week te sporten, maar je hebt er waarschijnlijk helemaal geen moeite mee om elke dag voor je de deur uit gaat kleding aan te trekken. Je doet het, omdat je het gewend bent. Het kost je geen enkele moeite. Je hoeft niet elke dag met jezelf de strijd aan te gaan. Je doet het gewoon.

Dat komt natuurlijk ook omdat je goede redenen hebt om die gewoonte te handhaven. Zonder kleding kan het behoorlijk koud zijn. Misschien vind je het niet prettig als iedereen je zonder kleding ziet. Waarschijnlijk zijn ze er op je werk niet zo van gecharmeerd. En in Nederland kun je voor naaktlopen ook gewoon een boete krijgen.

Het is eigenlijk niet eens meer een vraag: natuurlijk trek je elke dag kleren aan!

Rijk worden met wilskracht en zelfcontrole

Nu is het natuurlijk mooi als je diezelfde wilskracht en zelfcontrole aan de dag kunt leggen als het gaat om geldzaken. Hoe verleidelijk is het niet om je zakgeld uit te geven aan een nieuwe iPhone? Of om je huis te ‘upgraden’, omdat je een promotie op je werk hebt gehad. Of om een nieuwe auto te kopen, die ongeveer evenveel kost als je in een jaar tijd verdient.

Het kost wilskracht om daar niet in mee te gaan. En het kost ook wilskracht om ergens hard voor te werken, zeker als het allemaal wat langer duurt. Of als je er dingen voor moet doen die een ander misschien niet doet.

Toen ik begon met ondernemen, toen was er niets dat ik niet wilde doen. Ik pakte elke klus aan en maakte overuren. Wat zeg ik; ik deed bijna niets anders dan werken. Niet dat ik wil beweren dat dat heel gezond is, maar ik vond het gewoon fijn. Het was mooi om mijn eigen geld te verdienen, om klanten te hebben die blij waren met wat ik maakte. En als ik dan, na een avond stevig doortrekken, weer een berichtje kreeg als “You’re the best!”, dan kon ik daar best weer even op teren.

Als mijn vriendinnen lekker op de bank voor de buis zaten, zat ik achter de computer te werken. En om half zes de wekker zetten om nog even wat af te maken, vond ik ook niet zo erg. Lekker juist, die rustige uurtjes voor iedereen wakker is.

Ik had een doel (én een groot verantwoordelijkheidsgevoel), dus ik deed het. En dat heeft me geen windeieren gelegd. Als ik er toen wat handiger mee om was gegaan, had ik daar nu waarschijnlijk nóg meer de vruchten van geplukt 😉

Wat kun jij doen om je wilskracht te trainen?

Zoals ik eerder al aangaf: je wilskracht en zelfcontrole kun je ook gewoon zien als spieren. En die spieren kun je inzetten om een fitgirl of fitboy te worden, maar (en) ook om je financiën goed op orde te krijgen.

Het trainen van die spieren kan best een uitdaging zijn, dat zie je wel aan de kinderen in het onderstaande filmpje. Zij maken deel uit van een experiment van psycholoog Walter Mischel; de Marshmallow Test. Kinderen kregen een marshmallow aangeboden en hen werd verteld dat ze die nu op konden eten, óf even konden wachten. Dan kregen ze er namelijk twee!

Des te jonger de kinderen, des te moeilijker het wachten was. Oudere kinderen begrepen dat het verdubbelen van het aantal marshmallows voor 5 minuten wachten een hele goede deal was. En uit een aanvullend onderzoek bleek dat de wachters méér kregen dan die twee marshmallows. Zij bleken ook hoger te scoren op hun tests op school. Over het algemeen bleken die kinderen beter in plannen en die planning opvolgen, vooruit kijken, problemen oplossen en doelen stellen.

En dáár heb je heel veel aan als je financieel vrij wilt worden. Dan moet je namelijk soms nu de instant rush van het uitgeven uitstellen, voor de kans op winst in de toekomst.

Dat is een uitdaging!

Dus hoe pak je dat nu aan? Volgens de American Psychological Association heeft onderzoek aangetoond het volgende helpt:

  • Eén financiële beslissing per keer nemen, zodat je niet overweldigd raakt en het maar helemaal opgeeft.
  • Je uitgaven in de gaten houden. Een budget kan daar een belangrijke rol in spelen.
  • Automatisch sparen. Zo hoef je geen keuzes te maken; dat gebeurt automatisch al.
  • De verleiding vermijden. Meld je af voor nieuwsbrieven van winkels waar je graag wilt kopen. Ga niet als tijdverdrijf op Funda of in het winkelcentrum loeren. En laat – als je het aandurft – je pinpas thuis als je niet van plan bent om iets uit te geven.
  • Vraag hulp. Onderzoek wijst uit dat een support system je kan helpen bij het bereiken van je doelen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Mensen die ook achter jouw (financiële) doelen staan en je graag willen helpen slagen.

Plus…

Daar zou ik zelf nog twee dingen aan toe willen voegen. Ten eerste: vereenvoudig je leven. Als je minder spullen hebt, dan wordt het gewoon ook steeds makkelijker om daar ‘nee’ tegen te zeggen. En ten tweede: maak volledig wat je wilt zichtbaar. En hoe je dat doet is aan jou. Maak collages van jouw droomhuis, richt Pinterest-borden in met jouw ideale week, hang foto’s op van je afgetrainde lijf. Het maakt niet uit wat, maar zorg ervoor dat het zichtbaar is. Het liefst de hele dag door. Als je dan even in de verleiding komt, dan heb je een grote kans dat je wilskracht het tóch weer van je overneemt.

Bovendien houd je dan een positieve vibe rondom je plan. En dat is ook belangrijk, want wilskracht kan namelijk opraken. Dan spreken we van ‘ego depletion‘. Zie het als een elastiekje waar de rek uit is. Dat opraken is niet per definitie voor eeuwig. Uit recent onderzoek blijkt dat een positieve stemming ervoor zorgt dat je sneller herstelt. Oftewel: dat je sneller weer in staat bent om je wilskracht te gebruiken. Een beetje het idee van: kijk vooruit, maar realiseer je ook dat je nu leeft. Kies niet voor tunnelvisie, maar geniet van de kleine, mooie dingen die je dagelijks om je heen hebt. Want die hoeven je écht niet te weerhouden van het leven van je droomleven!

Wat is volgens jou belangrijker als het gaat om rijk worden: wilskracht of geluk? Of misschien wel beter gezegd: ‘overkomt’ het je, of denk jij dat je er zelf de hand in hebt, zowel positief als negatief?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Ik heb altijd begrepen dat wilskracht op een gegeven moment op is. Dus alleen met wilskracht red je het niet. Ik denk dat je na wilskracht doorzettingsvermogen nodig hebt, en gewoonte doet ook veel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.