7 kleine manieren om grote veranderingen te maken

Meestal werken kleine stapjes gewoon beter. Het is makkelijker om een kleinere stap ergens heen te zetten en als je de eerste eenmaal gezet hebt, volgt de tweede bijna als vanzelf. Dat geldt voor het behalen van doelen, maar ook heel simpel voor bijvoorbeeld wat doen: als je alleen al opstaat of bijvoorbeeld naar buiten gaat om een stukje te lopen, dan zorgt die eerste stap ervoor dat je daadwerkelijk iets doet. Misschien niet alles wat je wilde, maar wel meer dan je had gedaan als je die ene stap niet gezet had.

Hoewel ik ook niet altijd zin heb in het zetten van de stapjes richting m’n doel (ik hang meestal tussen ‘NU!’/’snel resultaat’ of ‘geen zin/durf/..’ in), geloof ik er wel heilig in dat je overal zelf wat van kunt maken. Kortom, als iets niet naar je zin is, dan kun je best even klagen, maar daarna moet je gewoon van je reet af komen en er wat aan doen. En dat geldt dus ook voor mij. Nu is het klagen en blijven hangen soms heel aantrekkelijk, zeker op momenten dat ik eigenlijk vind dat ik al meer dan genoeg gedaan heb en dat het ook maar eens een keer vanzelf moet gaan, maar uiteindelijk heb je er helemaal niets aan.

Toen ik dus dit lijstje tegen kwam met 7 kleine manieren om grote veranderingen in je leven te maken, leek dat me een goede reden om er een blogje over te schrijven. Zo ben ik er extra mee bezig, waardoor ze bij mij beter blijven hangen en heeft iemand anders er misschien ook nog wat aan!

1. Waardeer wat je hebt
Sta dagelijks even stil bij wat je allemaal hebt en wees daar dankbaar voor. Mensen om je heen, een goede gezondheid, werk, een dak boven je hoofd, geld, huisdieren, wat dan ook. Dit werkt helemaal goed als je het bijvoorbeeld ’s morgens vroeg opschrijft. Dan ben je er nog wat bewuster mee bezig. Wat niet helpt: de halve dag op Facebook zitten om te kijken hoe geweldig een ander het heeft. Ook al geeft dat vaak een gekleurd beeld, het kan je alsnog een ontevreden gevoel opleveren.

2. Geef complimenten
Wees eens wat guller met complimenten en denk niet na over hoe ze ontvangen zullen worden. Begin met elke dag één compliment, niet alleen aan bekenden, maar ook aan vreemden. Het kan even wat kwetsbaar voelen, maar levert je uiteindelijk een veel beter gevoel op.

3. Zorg ervoor dat je beter in je vel zit
Of je het nu leuk vindt of niet: je lijf heb je altijd bij je en dat is van jou, het hoort bij jou. Zorg er daarom voor dat je je er goed in voelt. Probeer een vorm van beweging te vinden die bij je past en stop er goed eten in. Hoe je er ook uitziet; je hoeft je echt helemaal nergens voor te schamen. Zorg ervoor dat je dat ook uitstraalt!

4. Zoek mensen op
Appen en berichtjes sturen is heel makkelijk, maar het is geen échte verbinding. Neem weer eens de tijd om mensen op te zoeken. Je kunt ze bellen, gewoon om te vragen hoe het is, maar je kunt ook met ze afspreken. Dat zorgt voor een hele andere dynamiek dan wanneer je alleen berichten uitwisselt.

5. Doorbreek de dagelijkse sleur
Sleur heeft altijd een negatieve bijklank, maar het brengt ook wat, anders zou je er niet zo makkelijk in blijven zitten. Toch is het goed om af en toe bewust de sleur te doorbreken. Het artikel geeft aan dat je bijvoorbeeld een dag andere parfum draagt. Zelf vind ik het ook altijd lekker om verse bloemen in huis te halen. Elke keer als je daar langs loopt, vallen ze door de geur en kleur even op en zorgen ze voor een kleine boost.

6. Leer nieuwe dingen
Leer elke dag wat nieuws. Verdiep je in nieuwe onderwerpen, maar probeer ook om elke dag met tenminste één iemand te praten die je nog niet kende. Zo kom je ook weer in aanraking met andere ideeën en blijf je scherp. En het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn, je kunt ook gewoon gedag zeggen en vragen hoe iemand z’n dag is.

7. Doe wat minder volwassen
Ja, je hebt misschien de leeftijd om je volwassen te gedragen, maar dat wil niet zeggen dat het altijd moet. Doe weer eens de dingen die je in je jeugd leuk vond. Draai bepaalde muziek, ga touwtjespringen of – mijn persoonlijke favoriet – ga de wei in om op opgedroogde koeienvlaaien te stampen (geweldig als die dan open barsten!). Als je af en toe zo even los gaat, bespaar je jezelf ook een vernederende midlifecrisis op een later moment!

Welke punten uit dit lijstje spreken jou het meeste aan? En heb je er nog iets aan toe te voegen? Hoe zorg jij ervoor dat jouw leven iets is dat je echt beleeft, in plaats van iets waar je min of meer doorheen drijft?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Hahahaaaaaa de koeienvlaaien spreken mij het meeste aan. Je hebt er i.i.g, voor gezorgd ik dat mijn zondag lachend begonnen ben :).

  Met punt 3 ben ik erg bezig sinds ik vorig jaar erg ziek geweest ben, maar ik moet juist oppassen daar niet in door te slaan. Angst voor ziekte kan je leven gaan bepalen en dat wil ik niet.

  Leuk lijstje 😉

 2. Haha, ook ik schoot in de lach bij die koeienvlaaien! 😀
  Maar op zich een mooi lijstje met stappen, ik ga ze meteen kopiëren!
  Punt drie is lastig omdat ik zit met m'n psych.klachten maar ik doe mijn best dus dat zou goed moeten zijn. Wel ben ik ermee bezig d.m.v. gesprekken e.d.
  En dat laatste, punt 7….ik zou willen dat ik eens echt lekker gek kon doen want ik ben meestal veeeeeeeeeel te serieus.

 3. Leuk lijstje en ik ben er helemaal mee eens. Wat voor mij ook werkt is zo nu en dan even pas op de plaats maken en bij mezelf nagaan wat ik echt echt leuk vindt in het leven en dat ook gaan doen ook. Geen excuses meer. Want inderdaad het leven kan zo voorbij zijn.leuk blog heb je trouwens. Ik ga er altijd over nadenken!

 4. Ik moest ook lachen om die koeienvlaai, en tegelijk ook denken aan mijn eigen ervaring met opgedroogde koeienvlaaien. Ik ging er dus met teenslippers op staan, nou dat is geen aanrader het sijpelde zo tussen mijn tenen door. Ben daarna maar gelijk in de sloot gesprongen met kleren en al. Mmmm ik heb toen wel vreselijk moeten lachen wie weet ga ik dat komende voorjaar nog is proberen, nu vind ik het te koud daarvoor.
  Ik probeer mijn leven weer een beetje op te pakken na een ellendig jaar met een man die ineens heel anders ging doen en vervolgens wilde scheiden (midlife crisis vermoed ik). En nu zit ik met mijn kinderen in een flatje, met een ex die zijn afspraken niet na komt en weinig geld.
  Ik wil je graag bedanken voor dit blogje, je hebt me aan het lachen gemaakt zo op deze zondag ochtend en dat terwijl de buren hier een bak herrie maken waar je niet goed van wordt, geen idee wat ze aan het doen zijn maar het lijkt wel of ze de boel afbreken.
  Groetjes Esmeralda

 5. Helder lijstje enne punt 1 dan toch … je wil niet weten hoeveel mensen Facebook als Fake-book gebruiken en dat geeft een vertekend beeld waar anderen soms heel gevoelig voor zijn.

  Ik merk aan mezelf dat ik vooral niet te veel moet "wat-als-dan" moet doen, voor sommige dingen is het gewoon niet meer mogelijk de klok terug te draaien. Financieel had het er dan allemaal anders uit gezien. Misschien moet ik maar extra trots zijn op hetgeen wat we nu toch weer voor elkaar hebben 🙂

 6. het idee van kleine stapjes klopt wel bij mij maar de stapjes eronder passen totaal niet bij me.. mensen aanspreken die ik niet ken.. ik zou niet weten wie of wanneer.. behalve in de supermarkt ofzo,d an gaat het vanzelf, maar kom je ook niet verder dan een kletspraatje over het weer ofzo :S sporten lukt me niet (savonds te moe en van 6/7 smorgens tot 20 u savonds bezig met huishouden/werken/kids (alles door elkaar als gastouder) … en dus nieuwe dingen leren zit er ook niet echt in.. maar ja punt 1.. ik ben erg happy met mn leven nu.. zelf voor mn kids zorgen en toch ook werken en hierin proberen te groeien (nieuwe knutseldingen uitproberen, spelletjes, speelgoed, activitetien enz).. en de sleur doorbreken.. tja mn leventje bevalt eigenlijk prima.. vertrouwd, bekend. weekenden doen we leuke dingen of hebben we verjaardagen of andere familie dingen.. bevalt gewoon goed eigenlijk.. heel saai, niets spannends.. maar ook geen behoefte aan :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.