Water, wisseldouche en gezondheid

Een wisseldouche is goed voor je gezondheid

Water, ik ben er dol op. In alle vormen. Ik drink het graag (het is gezond, praktisch altijd bij de hand en volgens mij het enige dat écht de dorst lest), ik heb het grootste deel van mijn leven aan het water gewoond (en zou dat het liefst eigenlijk weer doen) en ik zit graag in/onder water. Na de ‘verplichte’ zwemlessen voor diploma A en B wist ik niet hoe snel ik er nog 7 moest halen, die volgens mij eerder binnen waren dan m’n ‘diploma’ voor groep 4 of 5. Als ik op vakantie de kans krijg, duik ik meestal nog even het water in, het liefst met snorkel. Dus dan moet ik iets als een wisseldouche toch gewoon de kans geven?

Niet heel consuminderig

Thuis, waar ik niet echt heel veel water in de buurt heb, beperkt het zich vooral tot lekker in bad of onder de buiten- of binnendouche. Wat dat laatste betreft ben ik niet echt een voorbeeldige consuminderaar, want ik sta er meestal langer dan vijf minuten onder. Bovendien draai ik ‘m steeds heter. Ik begin ergens bij de standaardstand van 38 graden en eindig – afhankelijk van hoe lang ik eronder sta – bij 45 tot 50. Heerlijk warm, maar niet echt heel gezond, tenminste, als ik de berichten moet geloven. Van heet water krijg je een droge huid, het is niet zo goed voor je bloedsomloop, je haar wordt net stro en er zijn ongetwijfeld nog een paar nadelen die ik nu even vergeet. Een wisseldouche, dát is pas goed.

Nou.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Koud!

In het kader van gezond doen en goed voor mezelf zorgen ben ik er maar eens mee begonnen, maar echt ‘wisselend’ is het nog niet. Meer nog even met 30 graden afspoelen en niet weten hoe snel ik onder die douche weg moet komen. Maar het begin is er in ieder geval en die 30 graden is nog best te doen. Qua huid en haar merk ik er nog niet speciaal veel van, maar het valt me wel op dat ik na zo’n koud deel sneller droog ben (???) en het frisse ervan is ook wel lekker. Bovendien compenseert het dan misschien weer een beetje dat ik zo’n eeuwigheid onder die hete straal sta. Want als er iets is dat ik waarschijnlijk nooit echt op ga geven, dan zal het dat wel zijn…

Heb jij wel eens wisseldouches geprobeerd? Hoe beviel dat? En houd jij het bij 5 minuten onder de douche, of sta je er ook liever langer onder?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Echt een wisseldouche kan ik het niet noemen maar ik douche al jaren op de volgende manier: Eerst douche ik op ongeveer 30 graden en in die tijd zeep ik mijn haar in dan met het uitspoelen van mijn haar zet ik de douche op 38 graden en daarna zet ik de douche weer op 30 graden. En dit allemaal binnen 5 minuten want ik wil niet te veel water/energie verspillen. Tevens douche ik om de 2 dagen en de andere dagen was ik me aan de wastafel, altijd met gewoon koud water.
  Groetjes Esmeralda

 2. Nooit geprobeerd maar ik sta zowat nooit langer dan 5 minuten onder de douche en dan steevast bij 38 graden… Ik vind er niets aan, dat douchen, dus altijd zo snel mogelijk…hihi…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ik stond er ook altijd lang onder, maar sinds we onze nieuwe badkamer hebben niet meer zo, gek genoeg. We hebben nu een regendouche waar je dus in één keer helemaal onder staat, in plaats van zo'n klein straaltje zoals we vroeger hadden. En dan ben ik ook veel sneller lekker helemaal warm en heb ik minder zoiets van ooo nog ff mijn andere schouder opwarmen, waardoor de rest weer afkoelt 😛 Gek he?? Je zou denken met zo'n luxe douche ga je er alleen maar nog langer onder, maar ik dus niet.

 4. LOL, je bent sneller droog omdat je het water van je afbibbert. Maar flink wel dat je jezelf aan koud water gaat wennen. Geeft in de winter ook minder jeuk.

 5. Ik douche om de 2 dagen maar wisseldouches…nee…ik weet zeker dat ik acuut een hartstilstand krijg onder een koude douche 😉
  Vijf minuten douchen probeer ik wel maar is net te kort. Vooral als ik erg moe ben of hoofdpijn heb ontspant het dus blijf ik langer staan.

 6. Ik haal de 3 minuten nog niet. Maar wel elke dag, dat dan weer wel. Het voelt echt niet lekker als ik niet even onder de waterstraal heb gestaan. Mijn man doucht langer, maar wel om de dag (dan wel langer dan 6 min; ongeveer 10 min.)

 7. Ik douche vaak extra als ik niet lekker in mijn vel zit en dan een minuut of 15 op een dikke 40 graden. Als t gewoon douchen is om schoon te worden hou ik dezelfde temperatuur aan maar heb ik aan 5 min genoeg

 8. Hier geen thermostaatkraan (ligt nog in de doos) maar ik douche altijd heet. Te heet. Schijn je ook vet haar van te krijgen, kan wel kloppen.
  Ik douche meestal niet lang maar de douchecoach is stuk dus hoe lang weet ik al een tijdje niet meer.

 9. Lekker warm douchen en het liefst lang, al was het alleen maar omdat dat vroeger thuis niet mocht;) (we mochten wel normaal douchen hoor en ook langer dan 5 minuten)
  Maar binnen 5 minuten douchen? Ik moet minimaal 2 keer mijn haar wassen en 1 keer crèmespoeling, dus 3 keer uitspoelen. Dat red ik niet in 5 minuten. Laat staan de rest wassen.
  Ik laat het warme water goed over mijn schouders en rug lopen, zodat mijn spieren opwarmen. Soms even met de massagestraal.
  Wisseldouche zou ik nooit doen, daar kunnen mijn spieren niet tegen.

 10. Ik douche als volgt. Eerst kort warm douchen 38 graden, dan koud als volgt; eerst linkerarm, rechterbeen, linkerbeen, rechterarm. Dit herhaal ik drie keer, de laatste keer ben je aardig gewend aan het koude water en douche ik vanaf de hals koud. Heerlijk verfrissend, het went heel snel, ik zou niet anders meer willen.

 11. Sinds ongeveer 1 jaar neem ik wisseldouches. Ik douche elke dag (overgang, dus veel transpireren).
  Eerst mezelf helemaal inzepen / wassen en afspoelen met warm water, 38 graden. Dan gaat de kraan helemaal naar koud en spoel ik in de volgorde: voeten, benen voor, benen achter, billen, buik, rug, armen, oksels en gezicht. Nog een keer extra over de schouders en dan de warme kraan er weer op. Als mijn lichaam weer een beetje opgewarmd is, na een paar minuten, nogmaals de koude douche. De koude douche duurt ongeveer 20 tot 30 seconden.
  Hierna voel ik mij frisser, fitter. Het is even wennen, maar echt het proberen waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.