De draad weer oppakken

BK, Flickr.com

Ik heb het al vaker gezegd, maar deze week had ik steeds meer momenten waarop ik toch wel heel sterk de behoefte (en noodzaak) voelde om de draad weer op te pakken. Ik merk dat ik het soms nog niet zo makkelijk vind om een balans te vinden tussen niet te streng voor mezelf zijn en wel ‘doorgaan’, maar ook dat ik dat ‘doorgaan’ belangrijk vind. Want doe ik dat niet, dan blijf ik gewoon heel makkelijk stilstaan. Om het even concreter te maken: doorgaan is voor mij dan o.a. financieel gezien weer stappen maken (buffer voor zakelijk, buffer voor privé, aflossen), het huis verder op orde krijgen, werk op de rails krijgen en houden, mijn eigen gezondheid hoog in het vaandel houden, etc. En als ik daar niet mee bezig ben, verzand ik heel gemakkelijk in alleen het noodzakelijke doen, gezond eten en bewegen gaat nu op zich wel goed, dus daar lijk ik al iets in gevonden te hebben. Maar andere dingen, zoals opruimen, schoonmaken, werk, financieel gebeuren en verbouwen blijven dan gewoon liggen.

Van de week dus weer wat stappen gezet, onder andere door flink op te ruimen, dingen weg te gooien, eindelijk richting de bank te bevestigen welke rentevaste periodes ik wil en m’n spaardocument bijgewerkt. Dat laatste was wel even pijnlijk, want de laatste tijd is er maar bar weinig gespaard en inmiddels is de rekening voor de tuin ook binnen. En die was behoorlijk pittig. Zo pittig dat ik niet alleen m’n verbouwingsrekening kan leeghalen, maar ook het Emergency Fund. Kan het ook van de buffer pakken, maar dat voelt toch (nog) minder prettig. Ik heb nog wel een paar dagen om hem te betalen, dus ik kan er nog even een beetje aan wennen, maar goed, dan wordt het voor m’n gevoel écht weer opnieuw beginnen. Wél met mooie tuin en hopelijk stimuleert dat extra om nu eerst eens te gaan bufferen, zonder weer direct door te slaan naar een extreme modus. Sowieso lijkt me dat van alles wel handig, als ik een balans kan vinden in dingen doen, zonder door te slaan of het volledig te laten vallen…

Wie daar tips voor heeft, wordt van harte uitgenodigd om ze te delen!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik heb dat dit jaar ook. Normaal gesproken spaar ik een doel bovenop de buffer en ga er dan pas mee beginnen. Dit jaar hebben wij om te proberen het doel van de buffer gehaald en daarna de buffer bijgespaard. Ik kan je zeggen dat dit veel moeilijker is. Ik doe dat ook nooit meer. Het is nog een half jaar voordat het jaar om is, maar voor mijn gevoel kom ik niet uit. Onzin natuurlijk, maar ja, dat gevoel van binnen. Over een maandje of 3-4 is alles weer in orde, maar daar word ik ongeduldig van.
  Ik kan dus wel je ongeduld begrijpen. Een advies kan ik je niet geven. Je hebt de tijd nodig om aan te vullen en dan word je vanzelf rustiger.

  1. Dat is het denk ik ook vooral, het tijd gunnen, maar me wel weer even goed realiseren dat dit ook weer in kleine(re) stappen gaat komen. Dus niet ongeduldig zijn, maar ook niet denken dat het allemaal toch geen zin heeft. Niet dat ik dat snel denk, maar ik kan wel soms wat makkelijker denken dat 'dit of dat er ook nog wel af kan'.

 2. Misschien moet je jezelf kleinere doelen stellen die binnen korte tijd haalbaar zijn? Dus bijvoorbeeld: "deze maand maximaal x euro uitgeven of minimaal x euro sparen"?

  Ik vind het belangrijk dat ik mezelf regelmatig een complimentje mag geven. Daarvoor moeten het dus allereerst haalbare doelen zijn. En binnen een korte termijn realiseerbaar, dus…

  Ik heb dit probleem overigens niet bij sparen (gelukkig) maar wel bij het huishouden. Heb nu wederom een schema gemaakt. En ik heb een deadline: over een maand verhuur ik mijn huis, voor de duur van mijn vakantie. Tja dan moet het wel echt echt opgeruimd zijn… 🙂

 3. Herkenbaar! Ik vind het ook altijd lastig om een balans te vinden, en neig altijd naar doorslaan. Meestal naar veels te veel te doen, omdat ik vind dat ik moet doorpakken…

  Het Calvinisme zit er bij mij diep in gebakken…

 4. is voor ons misschien heel anders als gezin (en dus stabieler, geen spontane of vele vakanties enz).. hier ook een wisselend inkomen, wat ik stort op de spaarrekening zodra het binnen is (wisselende data en bedragen). 1e van dem aand vast bedrag naar de betaalrekening voor vaste lasten, tanken, boodschappen en een deel overige. extra uitgaven gaan van de spaarrekening (als het niet binnen t bedrag van "overige" valt), bij onze vaste lasten zit ook een spaaropdracht naar de ohra bank, een vast bedrag.(dit kan altijd omlaag mochten de inkomsten wegvallen of drastisch wijzigen) maar zo sparen we iedere maand sowieso dat bedrag, ongeacht wat de inkomsten zijn en alles wat er boven het maandbedrag binnenkomt, sparen we op deze manier ook. extra kosten zoals de jaarlijkste gemeenteljke heffingen, belasting, vakantie etc betalen we van de spaarrekening omdat het daar dus gwoon op staatl. (ik heb geen aparte rekeningen voor vakanties ofzo, verbouwen hoeft ook niet in ons nieuwbouw huurhuis.. dus geen potjes verdeling hier, wel een leuk spaarbedrag. ook geen hypotheek trouwens (helaas!!)) maar door het systeem van eerst naar de spaarrekening, geven we niet heel erg veel extra uit

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.