Je voorlopige teruggaaf verlagen of stopzetten

Je voorlopige teruggaaf verlagen of stopzetten

Wij lossen extra af op onze hypotheek. Sinds we samenwonen, streven we ernaar om elk jaar de maximale 10% die we boetevrij mogen aflossen, ook daadwerkelijk over te maken naar de geldverstrekker. Op die manier zijn we met een jaar of 6-7 hypotheekvrij en houden we een paar honderd euro in de maand over. Het leuke aan aflossen is dat je lasten steeds wat omlaag gaan. Waar je dan niet op zit te wachten, is een naheffing omdat je teveel hypotheekrenteaftrek gehad hebt. Als jij ook aan het aflossen bent, kan je voorlopige teruggaaf verlagen of stopzetten zinvol zijn.

Hoe werkt een voorlopige teruggaaf?

Een voorlopige teruggave is eigenlijk precies wat je denkt dat het is: een voorlopige (dus niet definitieve) teruggave.

Als je een eigen huis hebt en je hebt een hypotheek, dan betaal je hypotheekrente. De overheid heeft ooit eens (in 1893 al!) besloten om het bezit van een eigen huis te stimuleren en geeft daarom een ‘korting’ op de hypotheekrenteaftrek. Die hypotheekrenteaftrek werkt als volgt*:

1. Je werkt en betaalt inkomstenbelasting. Het percentage dat je hierop betaalt werkt volgens een schijvenstelsel.

2. Je hebt een hypotheek en betaalt hypotheekrente.

3. Je mag nu de betaalde hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Hierdoor gaat je belastbaar inkomen omlaag en betaal je dus minder belasting.

* Dit is even een vereenvoudigde weergave; zo moet je wel aan wat eisen voldoen om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek en zitten er ook wat haken en ogen aan de aftrek bij het verkopen van je eigen woning. Hierover kun je bijvoorbeeld meer lezen in Hoe werkt de bijleenregeling?

Nu kun je die korting terugkrijgen op het moment dat je je aangifte over een specifiek jaar doet. Maar: je kunt ook een voorlopige teruggaaf aanvragen. Dan krijg je maandelijks al 1/12 van het bedrag dat je aan ‘belastingkorting’ zou krijgen op je rekening.

De hoogte van deze teruggaaf wordt gebaseerd op je salaris en hypotheeksituatie van het voorgaande jaar. Verdien je ineens veel meer of minder óf verandert de hoogte van je hypotheek aanzienlijk, dan kan het zijn dat je aan het einde van het jaar veel te veel of te weinig hebt gekregen. En te weinig is niet zo erg, maar te veel is vervelend. Dat moet je namelijk terugbetalen! Soms zelfs met rente.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wanneer moet je je voorlopige teruggaaf verlagen?

Je voorlopige teruggaaf verlagen ‘moet’ natuurlijk nooit, maar in sommige situaties is het wél heel verstandig. Dit is met name het geval als je:

 • Veel aflost, waardoor je minder rente betaalt en dus ook minder mag aftrekken;
 • Je woning verkoopt;
 • Je hypotheek oversluit of aanpast, waardoor je minder rente betaalt; of je
 • Veel minder gaat verdienen

Als je veel meer gaat verdienen is het eigenlijk niet nodig om je voorlopige teruggaaf te verlagen of stop te zetten. Dat lijkt wat tegenstrijdig: als je meer verdient, heb je mogelijk minder behoefte aan een extra financiële stimulans van de overheid.

Wanneer je meer gaat verdienen, betaal je ook meer belasting. De kans bestaat dat je daardoor in een hogere schijf terechtkomt. Als je vervolgens door de aftrek van je betaalde hypotheekrente weer in een lagere schijf terechtkomt, krijg je nóg meer geld terug.

Andere redenen om je voorlopige teruggaaf aan te passen

Het aflossen van je hypotheek hoeft niet de enige reden te zijn om je voorlopige teruggaaf aan te passen. Er zijn ook andere veranderingen in je situatie die invloed kunnen hebben op de hoogte van je voorlopige teruggave. Als je gaat samenwonen, een kind krijgt of scheidt bijvoorbeeld. Of als je een onderneming start, jij of je fiscale partner een studie volgt of je de AOW-leeftijd bereikt.

En heb je de voorlopige teruggave eigenlijk helemaal niet nodig om je maandelijkse lasten te betalen? Dan kun je overwegen om hem sowieso van de maandelijkse betaling af te halen. Je krijgt het bedrag dan in één keer nadat je je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. Je weet dan zeker dat je precies krijgt waar je recht op hebt én je voorkomt dat het bedrag in maandelijks in kleine stukjes ‘weglekt’.

De voorlopige teruggaaf verlagen, aanvragen of stopzetten

Eigenlijk kun je alles rondom je voorlopige teruggaaf online doen. Hiervoor heb je nodig:

 • DigiD
 • BSN (en eventueel dat van je partner en kind(eren))
 • Je rekeningnummer (IBAN)
 • Je inkomensgegevens (en eventueel die van je partner)
 • Informatie over je vermogen (saldo van je betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen op 1 januari van het jaar waarover je de teruggaaf wilt aanvragen)
 • De WOZ-waarde van je huis met de peildatum van 1 januari van het voorgaande jaar
 • Hypotheekgegevens
 • Schatting van aftrekposten (giften, zorgkosten, partneralimentatie, studiekosten)
 • Schatting van ontvangen studiefinanciering, hoogte leningen/andere schulden, lijfrentepremies en te betalen AOV-premies

Als je aan de veilige kant wilt zitten en niet alle benodigde gegevens bij de hand hebt, dan kun je je ook beperken tot alles tot en met hypotheekgegevens. Je andere aftrekposten kun je dan invullen bij je aangifte inkomstenbelasting.

Heb je al deze gegevens bij de hand? Dan kun je inloggen bij Mijn Belastingdienst. Check altijd even of het groene slotje in de adresbalk staat en het webadres met ‘https’ begint. Log vervolgens in met je DigiD. Ga naar het tabblad Inkomstenbelasting en klik op het belastingjaar waarvoor jij de teruggave wilt wijzigen.

Hierna is het een kwestie van de nieuwe gegevens invullen óf ze vooraf door de Belastingdienst in laten vullen. Daarvoor worden dan gegevens van twee jaar geleden gebruikt; het is dus wel zaak dat je die gegevens aanpast aan je actuele situatie!

Let op: als je de voorlopige teruggave wilt stopzetten, dan verwijder je niet je hypotheek uit het overzicht, maar zet je het rentepercentage op 0.

Na het invullen van de gegevens kun je doorgaan naar Opslaan en versturen. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om je documenten te Ondertekenen. Als je daarna de melding krijgt dat je aanvraag ontvangen is, ben je klaar. Je krijgt vervolgens binnen 5 tot 8 weken bericht over je wijziging.

Wil je je voorlopige teruggaaf helemaal stopzetten? Dan moet je precies hetzelfde formulier invullen. Uit je nieuwe gegevens moet dan blijken dat je geen recht meer hebt op een voorlopige teruggave. Het is verstandig om hier gewoon eerlijk je gegevens in te vullen en niet je inkomen in één keer op 0 te zetten. Dan krijg je namelijk alsnog een aanslag voor het bedrag dat je inmiddels al ontvangen hebt.

Te veel ontvangen geld terugbetalen

Als je je voorlopige teruggaaf wijzigt en je maandelijks te ontvangen bedrag gaat inderdaad omlaag, dan moet je dit terugbetalen. Dat terugbetalen kan op twee manieren:

1) Als je nog een aantal maanden tegoed hebt, dan wordt het openstaande bedrag daarmee verrekend. Dit is vooral van toepassing als de wijziging relatief klein is en je de verandering niet pas aan het einde van het jaar doorvoert

2) Als je inmiddels al teveel ontvangen hebt, dan krijg je direct een acceptgiro thuisgestuurd met het teveel betaalde bedrag. Over het algemeen is de Belastingdienst heel coulant met betalingsregelingen. Hiervoor kun je altijd even contact met ze opnemen via de Belastingtelefoon.

Van voorlopig naar definitief

Heb je een aanpassing doorgevoerd? Dan krijg je eerst wederom een voorlopige aanslag. Daarna volgt – meestal na het doen van de aangifte inkomstenbelasting – een definitieve aanslag.

Als je gekozen hebt voor een maandelijkse betaling, dan heb je het bedrag in het voorgaande jaar al op je rekening ontvangen. Heb je gekozen voor een jaarlijkse betaling, dan krijg je het volledige bedrag na ontvangst van de definitieve aanslag op je rekening. De aanslagen zijn meestal voorzien van een datum die een week of wat in de toekomst ligt. Over het algemeen is die datum óók de datum waarop je je geld terugkrijgt.

Gaan wij onze voorlopige teruggaaf verlagen?

Nu blijft natuurlijk de vraag: gaan wij onze voorlopige teruggaaf verlagen? En om eerlijk te zijn, zijn we er nog niet helemaal over uit. We hebben de teruggaaf niet nodig, maar het is wel een fijne extra die ervoor zorgt dat we maandelijks ook weer meer kunnen sparen. Het verdwijnt eigenlijk nu sowieso naar de spaarrekening. Als je erg optimistisch bent, zou je zelfs nog kunnen spreken van een ‘rente-op-rente’-effect.

Daarnaast verschillen onze inkomens sowieso elk jaar: ik ben ondernemer en vriend kan aan het einde van het jaar een winstuitkering krijgen. Ook gaat het bij ons om zo’n relatief laag bedrag, dat het ook niet echt heel veel verschil maakt als we door onze aflossingen toch een keer wat terug moeten betalen. Veel meer dan 100 euro in het jaar kan dat eigenlijk niet zijn.

Voorlopig lijkt het dus de moeite niet waard, maar we blijven het uiteraard in de gaten houden!

Maak jij momenteel gebruik van de voorlopige teruggaaf en houd je hierin rekening met je eigen aflospraktijken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Het heeft voor dit jaar niet zoveel zin meer, want de verwerking van je aanvraag om het stop te zetten duurt al gauw 6 weken, dan gaat het hooguit nog om 1 keer een bedrag ontvangen over dit jaar.

 2. Als je sneller je hypotheek aflost, betaal je ook minder hypotheekrente, Gevolg is dat je ook minder hypotheekrenteaftrek hebt. Daardoor wordt je toetsingsinkomen voor toeslagen hoger. En dat heeft weer tot gevolg dat je minder toeslagen krijgt. Voor wie toeslagen ontvangt is het voordeel van snel de hypotheek aflossen dan ook gering.

  Ofwel: Hypotheek snel aflossen–> je betaalt minder hypotheekrente –> je hebt minder hypotheekrenteaftrek–> je toetsingsinkomen voor berekening van toeslagen wordt hoger–> je krijgt minder toeslagen

  1. Dit is wel erg stellig. Goed narekenen is belangrijk (en veel werk, en lastig). Bij ons kon het ruim uit. Vooral omdat we nog lang aan de hypotheek vast zouden zitten scheelt dit in alle toekomstige jaren geld.
   Ook speelt hier een gevoelskwestie. Je niet afhankelijk van een bank en heb je minder schuld. En toeslagen zijn veranderlijk. Ik red mee liever zelf dan dat ik me afhankelijk opstel van toeslagen en dit doorsluis naar een bank.

   Wat bij ons dus niet uit kon was een lease-auto van de zaak privé gebruiken. Daardoor zou het inkomen stijgen dat we echt veel minder kinderopvangtoeslag kregen en de auto wel erg duur werd.

 3. Wij hebben helemaal geen teruggaaf aangevraagd en zien de HRA dan ook echt als een extra. Dus in de praktijk een extra aflossing. 🙂 De HRA zorgt er zo voor dat we onze annuïteitenhypotheek liniear aflossen.

  Naast dat we het geld niet nodig hebben, in het verleden veel gedoe gehad met zorgtoeslag en huurtoeslag bij veranderend inkomen. In het jaar steeds netjes doorgegeven, maar dan járen later nog rekeningen. Na de definitieve is het soms toch nog niet definitief definitief!

 4. Wij ontvangen ook een klein bedrag per maand. We hebben net sinds vorig jaar een eigen woning. Voor dit jaar moesten we voor mijn partner flink betalen en ik kreeg wat terug! Nu zit ik er sterk over na te denken om het voor 2019 stop te laten zetten, zodat we met de aangifte in 2020 in 1 keer alles goed uitgekeerd krijgen. Ik ben ook echt een leek op dit gebied hoor, ik moet dit eens goed na laten kijken door iemand die er wél verstand van heeft…Wij zijn ook zeker van mening dat het bedrag wat we terug moesten betalen, we dat volgend jaar wel terug krijgen….We zullen het zien. Bedankt voor het heldere stuk iig!

 5. Je kunt in november ook bellen met de belastingtelefoon om de voorlopige teruggaaf stop te zetten, scheelt weer.
  Volgend jaar laatste teruggave, gaaf he.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.