10 tips voor geld besparen tijdens de feestdagen (én meer genieten!)

10 tips voor geld besparen tijdens de feestdagen

Nu de vakanties grotendeels achter de rug zijn en de dagen weer wat korter worden, komen langzaam maar zeker ook de feestdagen weer in beeld. Dat klinkt leuk, maar die gezellige feestdagen leveren voor veel mensen ook een berg stress op. Geldstress om precies te zijn. Heb je daar dit jaar eens geen zin in en wil je gewoon genieten van je feestdagen én daarna nog op je bankrekening durven kijken? Dan kun je daar nu al mee beginnen. Met deze tips (deels afkomstig van leden van de LekkerLevenMetMinder Tribe!) kun je geld besparen op de feestdagen én meer genieten.

1. Maak een budget

Decemberbudget

Juist tijdens de feestdagen is het heel makkelijk om de controle over je financiën te verliezen. Even dit, even dat. Maak daarom een budget. Voor wie zou je cadeautjes willen kopen en wat wil (of kun) je daar maximaal aan kwijt? Houd ook rekening met eventuele surprise-acties op school, op het werk of op verenigingen. Denk terug aan voorgaande jaren en budgetteer liever iets te veel dan te weinig. Dan kan het alleen maar meevallen.

Gratis download: Decemberbudget

2. Zet maandelijks een bedrag apart

Als je weet wat je uit kunt geven, dan weet je ook hoeveel dat per maand is. Zet dat bedrag dan ook daadwerkelijk per maand apart, het hele jaar door. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een gratis spaarrekening bij MoneYou openen. Het grote voordeel hiervan is dat je deze rekening dan apart kunt houden van je reguliere betaalrekening. Geld overboeken tussen beide rekeningen duurt minimaal een paar uur, dus je moet dan wel even nadenken over elke aankoop.

Pro tip: je kunt MoneYou ook gebruiken om meerdere gratis potjes aan te maken, bijvoorbeeld voor het sparen voor een buffer of die nieuwe zonnepanelen.

Lees ook: Potjessparen

3. Verspreid de kosten over het hele jaar

Als je elke maand geld apart zet, dan bouw je een mooi potje op. Hierdoor heb je eigenlijk altijd financiële ruimte om te profiteren van een aanbieding. In de zomervakantie hebben bijvoorbeeld veel speelgoedwinkels uitverkoop. En ook juist na Sinterklaas en kerst zijn bepaalde producten veel goedkoper.

Als je daar op de juiste momenten van profiteert, betaal je nooit ergens te veel voor en kun je meer doen met je budget.

4. Houd je uitgaven bij

Als jij in januari een leuk cadeautje koopt, dan is de kans best aanwezig dat je in december eigenlijk niet meer weet waar je die 17,99 aan uit hebt gegeven. Houd daarom al je uitgaven bij. Dat hoeft niet veel werk te zijn; het bedrag en het cadeautje noteren is meer dan voldoende.

Zo houd je overzicht over je uitgaven én kun je steeds weer zien wat je eigenlijk allemaal al gescoord hebt. Hierdoor is het makkelijker om op een gegeven moment ook te stoppen met kopen.

Je kunt zelfs overwegen om tijdens je winkelronde alleen contant geld mee te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen contant geld minder makkelijk uitgeven. Dan wordt het nóg overzichtelijker wat je uitgeeft en voelt het ineens echter.

5. Weet wanneer je moet stoppen

Juist als je het hele jaar op de beste koopjes let, kan het soms lastig zijn om te stoppen. Je komt immers steeds wel weer een nieuw cadeau tegen, dat nóg mooier is. Of dat er als laatste nog wel even bij kan. Omdat je de kosten verspreid hebt, voel je ze immers veel minder. Probeer niet in die valkuil te stappen.

Als jouw idee geld besparen tijdens de feestdagen is, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je uiteindelijk twee keer zoveel geld kwijt bent.

Overigens geldt het ‘weten wanneer je moet stoppen’ ook voor het kopen in de uitverkoop; dat een winkel zegt dat het een goede aanbieding is, wil niet zeggen dat dit ook écht zo is. Koop dus niet blindelings alles op, maar zorg ervoor dat je alleen de écht goede deals scoort.

Lees ook: 7 tips om te stoppen met kopen

6. Kijk naar waarde, niet naar kosten

In het verlengde daarvan: het kan heel verleidelijk zijn om je budget tot op de laatste cent op te maken. Maar: is dat nodig? Stel dat je een aantal geweldige koopjes hebt gescoord. Jij hebt er 15 euro voor betaald, maar als je ze op dit moment in de winkel zou moeten kopen, dan ben je 30 euro kwijt. Natuurlijk is het mooi als je dan alles direct in één keer geeft. Maar: is het nodig? Je kunt ook cadeaus ter waarde van 15 euro geven en de rest bewaren voor een volgende keer. Dan houd je wat meer financiële speelruimte over én kweek je geen onrealistische verwachtingen voor de volgende keer.

Een handige tip om je hieraan te houden is door zelf vooraf óók een lijstje te maken. Houd in dat lijstje rekening met de normale kosten voor dat cadeau en maak er vervolgens een sport van om hier een leuke deal op te krijgen. Wat je overhoudt kun je altijd weer in de feestdagenpot voor volgend jaar stoppen!

7. Ga voor herinneringen

Als het even kan: ga voor herinneringen, in plaats van cadeaus. Hoewel cadeaus ook heel leuk kunnen zijn, blijven herinneringen je je hele leven bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bijzonder uitje met het gezin, of een gezelschapsspel waar je met z’n allen nog jarenlang plezier van hebt?

Lees ook: Budgetvriendelijk entertainment: spelletjesavond

8. Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit

Waarom zou je voor 25 euro een doosje Playmobil kopen, als je voor datzelfde geld ook een winkelwagen vol bij de Action kunt scoren? Omdat de kwaliteit over het algemeen belangrijker is dan de kwantiteit en het helemaal niet gek is om dat idee ook aan je kinderen mee te geven. Hoe fijn het ook is dat er winkels als Action zijn, waar je voor weinig geld iets leuks kunt kopen; koop er geen troep als je voor hetzelfde geld ook iets van goede kwaliteit kunt kopen. Bij ons de familie wordt bijvoorbeeld voor de kleinkinderen nog steeds de Playmobil gebruikt die zo’n 30 jaar geleden voor mijn broertje gekocht is.

Bovendien is dit ook een stuk makkelijker voor jezelf; des te minder troep je in huis haalt, des te minder werk je hebt van het schoonmaken, opruimen, repareren en wegwerken ervan.

Lees ook: Over het kwaad dat ‘Action’ heet

9. Wees creatief

Heb je echt geen geld om cadeaus te kopen? Dan zijn er ook nog heel veel andere manieren om aan leuke presentjes te komen. Houd bijvoorbeeld de weggeefhoeken in jouw omgeving eens in de gaten of maak tegoedbonnen voor leuke dingen, zoals zelf het avondeten kiezen of een bepaalde avond zelf kiezen hoe laat ze naar bed mogen. Daarnaast kun je natuurlijk heel veel zelf maken: lekkere koekjes bakken, een mooie pot met alle ingrediënten voor brownies, een houten fotolijstje, enzovoorts.

Daarnaast kun je de hele decembermaand creatiever omgaan met je geld. Zijn er écht geen uitgaven die je kunt skippen? Abonnementen die misschien net iets voordeliger kunnen? Overstappen naar een andere energieleverancier? Alle kleine beetjes helpen je niet alleen in de decembermaand, maar ook de rest van het jaar.

Lees ook: Creatief besparen met een minimum-maand

10. Laat niet alles om cadeaus draaien

Soms lijkt het wel of feestdagen alleen nog maar draaien om cadeaus. Dat is jammer, want zowel sinterklaas als kerst hebben ook heel veel andere tradities die helemaal niet veel geld hoeven te kosten. Denk bijvoorbeeld aan een rondje door de buurt om alle lichtjes te bekijken, gezellig een filmpje kijken met wat hapjes, sleeën (als het weer het toelaat), sinterklaas- en kerstknutselwerkjes maken, samen lekkere dingen bakken, verhalen voorlezen, liedjes zingen, enzovoorts. Allemaal dingen die weinig tot niets kosten en ervoor zorgen dat je tijd met elkaar kunt doorbrengen. Uiteindelijk zijn dát de herinneringen die blijven hangen.

Ga dus niet blindelings mee in de cadeautjesgekte, maar zorg ook gewoon voor een gezellige dag of een leuke avond. Doe met z’n allen een spelletje, kook wat lekkers, zorg voor hapjes. Als je hier op tijd mee begint en de typische kersthapjes (denk aan die roomboterschaapjes) vermijdt, kun je hier bovendien ook nog flink op besparen.

Heb jij nog goede tips voor geld besparen tijdens de feestdagen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Dat kopen van cadeau’s werkte bij mij niet zo goed. Ik vergat voor wie ik gekocht had en had dus bv. 5 stuks voor iemand of ik vond de cadeau’s ruim na de feestdagen weer terug. ?? ik had ze veel te goed verstopt.?

  2. En wat denk je van bv marktplaats. Heb net alvast een doos duplo gekocht voor 25 euro met van alles en nog wat. Dat de originele doos er niet omheen zit zien kinderen niet die zien alleen de hoeveelheid en de leuke dingen.

  3. Mijn kinderen klaagden eens dat ze met Kerst allemaal rare dingen moesten eten die ze helemaal niet zo lekker vonden. K heb dat jaar limonadesoep met snoepjes geserveerd als voorgerecht, hun favoriete gehaktschijf in kerstbooomvorm met hutspot, boerenkool stamp en aardappelpuree ernaast, opgeschept met de ijsbolletjestang, zodat het er mooi uitzag, en pannekoek met vanilleijs toe. Ik heb dat kerstdiner nooit meer kunnen evenaren….. Het hoeft niet zo duur en ingewikkeld als je speelt met de presentatie en wat ze echt lekker vinden.

    1. Daar heb je helemaal gelijk in! Wij hebben een jaar of twee ook gewoon lekker boerenkool op. Geen keukenstress vooraf, heerlijk gegeten en alle tijd om verder nog te genieten van kerstavond. Wat wil je nog meer?! En ik kan me voorstellen dat dat voor kinderen helemaal zo is. Ik had als kind ook liever kaasfondue dan allerlei liflafjes…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.