7 tips om te stoppen met kopen

7 tips om te stoppen met kopen

Geld uitgeven is best makkelijk. Zelfs als je het niet aan zomaar van alles koopt, kan het nog behoorlijk snel de deur uitvliegen. Een kledingstuk hier, een cadeautje daar, een keertje vaker naar de winkel voor boodschappen, een etentje, een leuk uitje (want: geld uitgeven aan ervaringen voelt toch al een stuk beter), enzovoorts. Het zijn zo even een paar dingen die hier de afgelopen tijd met enige regelmaat langskwamen. En omdat de inkomsten hier nogal wisselend zijn en ik geen zin heb om me zorgen te maken over geld, wilde ik voorlopig toch gewoon weer even een paar keer ‘nee’ zeggen. Dat is aan de ene kant soms nog niet zo gemakkelijk, maar met de volgende tips om te stoppen met kopen hoop ik toch heel ver te komen. Misschien hebben jullie er ook wat aan!

7 tips om te stoppen met kopen

Stoppen met dingen kopen vraagt om een verandering in mindset. En die heb je waarschijnlijk niet in één dag veranderd. Deze tips helpen je echter om dingen anders te bekijken. Creatiever! Hierdoor zul je merken dat je ineens veel meer voordelige of gratis mogelijkheden ziet. Dan houd je niet alleen veel geld in je zak, maar heb je er ook nog eens extra plezier van.

1. Alternatieven bedenken

Natuurlijk is het leuk om een terrasje te pakken of uit eten te gaan, maar moet dat echt? Gewoon een keertje aangeven dat het je beter uitkomt om thuis te eten is helemaal niet erg.

2. Een doel voor ogen houden.

Ik heb twee grote reizen die ik ongeveer binnen 12 maanden zou willen doen. De ene al in september, de andere waarschijnlijk in mei. Die bestemmingen heb ik voor mijn neus liggen, om elke keer als ik – en dat is nogal vaak, met werk achter de computer – bedenk dat ik wat nodig zou hebben en daarnaar op zoek ga, mezelf er toch weer van weg te trekken. Die twee reizen zijn me namelijk meer waard dan het tijdelijke plezier van wat dan ook. Ook helpt het om me op mijn werk te blijven concentreren, zonder werk immers geen geld voor die reizen!

3. De vriezer en kast leeg eten.

Deels omdat ik dan even geen boodschappen hoef te doen, maar ook deels omdat ik dan niet in de winkel kom en dus niet in de verleiding word gebracht om toch weer extra dingen mee te nemen. Enige nadeel is dat de groenten dan op een gegeven moment wel een beetje op zijn en ik schipper tussen niet gaan en wat creatiever/vreemder met eten omgaan of wel gaan en het risico lopen op toch weer meer meenemen.

4. Verkopen via Marktplaats.

Ik doe het op het moment écht te weinig, ondanks die handige app. En dat terwijl het toch meestal weer wat leuks oplevert, zowel aan geld als aan ruimte. Mooi moment om nu weer te beginnen, want volgens mij is het weer (bijna) salaris-stort-dag!

5. Bedenken of het écht nodig is.

Kun je echt niet zonder? Is er geen alternatief? En moet het nu? Eigenlijk kunnen veel dingen best wachten, ook al heb je ze liever nu meteen. Het scheelt wel behoorlijk in de centen als je je écht alleen beperkt tot zaken die meteen nodig zijn. Koop bijvoorbeeld wel je lenzenvloeistof, maar niet die make-upreinigingsdoekjes die handig zijn, maar niet noodzakelijk omdat je ook nog wattenschijfjes en lotion hebt.

6. Uitschrijven van mailings en nieuwsbrieven.

Hoe vaak moet je wel niet ‘nee’ zeggen als er om de haverklap een fantastische aanbieding in je mailbox komt? En als je toch bezig bent; plak meteen zo’n Nee/Nee-sticker op je brievenbus!

7. Bedenk vooraf wat je ergens aan kwijt wilt.

Zo zou ik binnenkort met een vriendin ergens heen gaan, waarvoor we kaartjes via VakantieVeilingen of Groupon kunnen scoren. Bij Groupon is de prijs vast, bij VakantieVeilingen zou het nog goedkoper kunnen. Hoewel ik allang iets voor wat minder dan bij Groupon had kunnen kopen, heb ik nu een bedrag in mijn hoofd van wat ik ervoor uit wil geven. Aangezien die veilingen toch steeds terug komen, vind ik het de moeite waard om in ieder geval een keer of 5-8 te kijken of ik daar op uit kan komen. Lukt het niet, dan is er altijd nog de (overigens ook voordelige) Groupon-optie.

Aan de ene kant zijn het open deuren, aan de andere kant zorgen ze er bij elkaar toch weer voor dat er wat meer op de rekening blijft staan. En als ik me er bewust van ben, dan merk ik ook hoe ontzettend vaak op een dag je wel niet in de verleiding wordt gebracht. Is het niet via een mailing, dan is het wel doordat je ergens op gewezen word. Misschien zijn anderen er beter in om onderscheid te blijven maken, maar ik merk wel dat als ik eenmaal begin, ik me in razend tempo op een afglijdende schaal bevind…

Welke dingen werken voor jou goed om niets te kopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Wij zijn nu bezig met de kasten leegeten. Ook de vriezer en de kelder moet eraan geloven. Heerlijk om – niet teveel – geld uit te geven aan eten, want je hebt het gewoon al!

  2. ik kom nauwelijks bij de winkels 😉 echt shoppen doen we hooguit 2x per jaar, de rest online, bewust als we iets "nodig" hebben.. doordeweeks geen auto, wel 2 kids waarvan de oudste naar school gaat en vaak opvangkids, dus gewoon geen tijd voor shoppen, werkt t allerbest 😉

  3. Ik heb een wekelijks groentepakket waardoor ik maar af en toe naar de supermarkt moet.

    En voor de rest geen winkels binnengaan. Eigenlijk best makkelijk.Als je aan het kijken bent ga je misschien kopen dus gewoon niet kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.