Nibud: helft lage inkomens niet op vakantie

Sparen voor vakantie onmogelijk voor lage inkomens?

Deze week kreeg ik een persbericht van het Nibud met de melding dat de helft van huishoudens met een inkomen van minder dan €1750 netto per maand niet op vakantie gingen. Van de huishoudens die netto meer dan €2500 binnen krijgen gaat 14 procent niet op vakantie. Van de eerder genoemde huishoudens met lage inkomens gaat de helft die wél op vakantie gaat meestal kort: hooguit een week. Mensen met een hoger inkomen gaan doorgaans twee tot drie weken op vakantie. Uit berekeningen van het Nibud zou naar voren komen dat sparen voor vakantie bijna onmogelijk is met een laag inkomen.

Sparen voor vakantie: 83 euro per maand

Volgens die berekeningen zou een alleenstaande met een netto-inkomen van €1500 per maand €83 over hebben om te sparen voor een vakantie. Voor een stel met een gezamenlijk netto-inkomen van €1750 is dit €63 en voor een gezin met twee kinderen dat (waarschijnlijk vanwege de kindertoeslagen) €2000 per maand binnen krijgt is dat €91.

Als je dan een jaar lang spaart, dan heb je dus respectievelijk €996, €756 of €1092 voor een vakantie. Hoewel ik een beetje mijn vraagtekens zet bij de berekening van het Nibud en ik persoonlijk best voor zo’n bedrag op vakantie zou kunnen (hoewel het met kinderen misschien wel wat spannender wordt en je sowieso niet elke bestemming kunt kiezen), kan ik me ook goed voorstellen dat als je dit in de maand overhoudt, je er niet voor kiest om op vakantie te gaan. En dat vind ik best wel een beetje triest!

Zelf ga ik namelijk héél graag op vakantie. Niet zo zeer om de vakantie, maar wel omdat ik het ontzettend leuk vind om nieuwe dingen te zien, nieuwe dingen te ervaren en dol ben op de zon. Een warme bestemming heeft dus altijd wel de voorkeur. Ik hoef niet op vakantie om op vakantie te zijn. Als ik moet kiezen tussen een weekje resort in Turkije, zonder dingen te zien, of een week thuis, dan ben ik net zo lief een week thuis. Aan de andere kant heb ik er weer geen moeite mee om een groot bedrag neer te tellen voor een vakantie naar een voor mij nieuwe bestemming of eentje die garant staat voor een hoop nieuwe ervaringen en belevenissen.

Lees ook: Tips om tóch geld bij elkaar te sparen voor een leuke vakantie

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Op vakantie of sparen?

Nadat vakanties een aantal jaren praktisch gezien niet zo makkelijk waren, heb ik vorig jaar een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Niet met enorm lange vakanties (een keer 10 dagen, een keer een week en verder steeds 2-4 dagen), maar wel met een behoorlijk aantal. Dit jaar doe ik het wat rustiger aan, maar ik merk wel dat het blijft kriebelen. Als het geld niet uitmaakte, dan had ik waarschijnlijk al een paar extra reisjes geboekt!

Toch blijft het ook steeds een beetje schipperen. Hoewel ervaringen me veel meer waard zijn dan dingen, gaat er soms ook wel een behoorlijk bedrag in een vakantie zitten en dat bedrag had ook gespaard of afgelost kunnen worden. Dat je het niet uitgeeft aan een ervaring, wil niet automatisch zeggen dat je het dan maar spendeert aan nutteloze troep. En hoewel je er een hoop aan overhoudt, is het met een vakantie ook gewoon weg. Toch wil ik het ook niet helemaal laten zitten; nu ben ik nog jong(achtig) en heb ik geen kinderen, waardoor het makkelijker is om weg te gaan. Nu vind ik sparen voor vakantie écht nog de moeite waard.

‘Straks kan het niet meer’ klinkt misschien een beetje dramatisch, maar ik zie het om me heen wel gebeuren. Zodra je begint aan een gedeeld huishouden en er ook nog eens kinderen bij komen, dan houdt het voor veel mensen wel een beetje op. Niet dat dat erg is, maar ik zou liever niet in zo’n situatie nog mijn hele ‘wishlist’ afwerken. Dan verkoopt een solo-tripje naar New York bijvoorbeeld toch iets minder goed 😉

Meer voor minder

Wél probeer ik iets selectiever te zijn en wat beter op de kosten te letten. Als ik dan toch geld uitgeef, dan het liefst aan een bestemming die me écht trekt, ook als die misschien wat meer kost. Daarnaast lees ik me veel beter in, zodat ik ook beter weet wat er te doen is, waar ik eventueel op kan besparen en waar ik bijvoorbeeld acties van Groupon oid voor kan gebruiken. Op die manier blijft het wél heel bijzonder, want met enige regelmaat kunnen reizen blijft een luxe en juist als je er veel uit wilt halen, mag je je dat best wel blijven beseffen. Anders wordt het immers normaal en is het misschien niet veel anders dan je geld uitgeven aan onnodige prullen…

Hoe denk jij over vakantie? Ga je of niet? Zou je misschien wel vaker willen gaan dan je nu doet? En ben je daarin anders dan ‘vroeger’, of heb je voor je idee nog steeds wel dezelfde (of misschien wel meer!) mogelijkheden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. dit jaar gaan wij na 2 jaar weer met het vliegtuig op vakantie naar de zon. ik zit nu Door oudste dochter aan het hoogseizoen vast. De reden dat ik dit jaar niet in nl wil blijven is omdat ik zongarantie wil hebben en ik ook eens echt vakantie hebt ipv dat ik weer achter de was, boodschappen en het koken aan moet hollen.

  Dus we gaan twee weken all in. Voor de kinderen is er een zwembad, het stand en de zee en voor mij hopelijk wat rust. :p

  wij zijn nog nooit in het hoogseizoen geweest dus misschien is het gelijk de laatste keer.

  Ik heb hier een fijne aanbieding gevonden en daarna nog 700 euro van de prijs afgekregen omdat hun een fout hadden gemaakt in de boeking. al met al gaan we voor een zeer goede prijs weg daar kan ik geen twee weken voor boeken in het hoogseizoen voor een huisje (met onze wensen).

  1. Wow, 700 er nog vanaf? Dat heb je netjes gedaan! Ik ga zelf ook nooit in het hoogseizoen; het hoeft niet en dan komt het qua prijs eigenlijk nooit op die manier uit. Bovendien zijn sommige landen me dan ook wat te drukkend, zowel qua weer als qua aantal mensen dat er rondloopt. Ik heb wel graag het idee dat ik op vakantie ben, niet dat ik overal weer tussen de toeristen loop 😉 In ieder geval vast veel plezier!

  1. Een ramp zou ik het niet willen noemen, maar het is wel fijn als je kunt kiezen om wel of niet te gaan. Als ik jou goed begrijp, dan hoeft het van jou niet, dus dan kies je ervoor om niet te gaan. Maar als je wél graag wilt en je kunt niet, dan vind ik het een ander verhaal. Nogmaals: geen ramp, maar er zit wel een verschil tussen ergens voor kiezen of geen keuze hebben.

 2. Wanneer je in een flatje woont is het thuisblijven natuurlijk ook anders dan heerlijk landelijk en met een grote tuin…

  1. Absoluut! Tenminste, dat zou voor mij wel verschil maken. Ik geniet van reizen, zeker in bepaalde omstandigheden (mooie bestemming, soms alleen, niet te lang, beetje beschaafd qua toilet enzo), maar heb de rest van het jaar grotendeels het idee dat ik écht niet weg hoef, omdat ik thuis op vakantie kan.

  2. Ik woon in een flatje en ga gemiddeld eens in de vier jaar of zo een weekje op vakantie. Toevallig is mijn flatje mijn thuis en woon ik hier met veel plezier. Mezelf zielig vinden omdat ik in een flatje woon, omdat ik domweg geen huis met een grote tuin kan betalen, schiet niet erg op. Wel? Ik ben graag thuis. Ook als ik niet op vakantie ga. Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt.

  3. O, zeker niet! En ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die bijvoorbeeld niet op een tuin zitten te wachten. Vakantie is voor iedereen ook weer anders. De één wil de hele dag op het strand liggen en de ander wil onbekende dingen zien. Zo heb je hetzelfde natuurlijk met huizen. Ik denk dat ik als ik in een flatje zou wonen ik ook niet tegen de muren op zou vliegen, omdat ik overal wel een 'thuis' van kan maken. Hooguit zou ik dan graag ontsnappen aan eventuele luidruchtige buren :O Overigens zou ik dan nog steeds graag op vakantie gaan, maar dat doe ik nu dus ook graag, ondanks huis met grote tuin.

 3. Ik vind het tegenwoordig heerlijk om op vakantie te gaan maar vind het tegelijkertijd een zwaar overschat iets. En wat ik helemaal erg vind is dat het in Nederland soms wel als eerste levensbehoefte wordt gezien.
  Buiten dat hoeft vakantie echt niet zoveel te kosten hoor. Voor 400 euro kun je al 2 weken kamperen met een gezin van 4 personen. Eten moet je thuis ook en uitstapjes kun je ook gratis maken. En even voor de duidelijkheid, wij vieren zelf ook op deze manier vakantie. De laatste jaren is er wat meer inkomen dus gaan we ook wel eens naar een zwembad of doen we iets wat geld kost maar ook zonder dat hebben we altijd ontzettend leuke vakanties gehad voor heel weinig geld.

  1. In Nederland is het inderdaad ook prachtig. Wel merk ik (maar misschien ligt dat ook aan waar ik kijk of mijn 'gezinssamenstelling') dat Nederland vaak best wel heel prijzig is. Als ik zie voor welk geld je tegenwoordig al ergens heen kunt vliegen, daar kun je niet voor rijden met de auto, zeker niet met een caravan erachter ofzo. Vroeger was het vaak zo dat mensen in Nederland bleven omdat dat goedkoop was, maar ik geloof dat ik zelf toch veel goedkoper in het buitenland kan zitten dan in Nederland, behalve dan natuurlijk als ik thuis blijf.

 4. we gaan wel, maar slechts een weekje, liefst een aanbieding en ivm de kids liefst niet te ver weg. oudste vind lang rijden echt geen pretje en voor de kids maakt tnu nog niet uit waar we zijn. t wordt wel steeds beter/gezelliger onderweg! dus hopelijk kunnen we ooit wat verder weg 😀 ze heeft t er nu ook al over dat ze eens wil vliegen in een vliegtuig! dus wie weet! maar voor nu max 2,5 u rijden oid. liefst een huisje/stacaravan, leuke dingen voor dekids op t park/de omgeving.. de cliche als de kinderen t naar de zin hebben, heben wij dat ook. dochter is gewoon niet een kind wat zich makkelijk aanpast aan ons, zoontje weer wel. kids verschillen nou eenmaal 🙂 op deze manier ehbben we er allemaal wat aan en is t echt familietijd! echt genieten!! ( voelt somsof moet ik me verdedigen omdat je sommige kids werkelijk overal mee naartoe kan nemen.. met dochter lukt dat gewoon niet, zoontje weer wel, dus weet uit ervaring dat kids gwoon verschillen en wat voor de 1 wel werkt of kan, voor de ander totaal niet werkt of echt neit kan.. )

 5. Kan me voorstellen dat iemand die zo'n 60 euro over kunnen houden per maand dit geld niet jaarlijks aan een vakantie besteedt, want er zijn altijd onverwachte kosten in een huishouden.

  Wij gaan graag op vakantie, maar als het een jaar niet zou uitkomen, denk ik niet dat ik het erg vind. Het feit dat niets MOET is al een soort vrijheid/vakantie op zich.
  Moet eerlijk bekennen dat dit louter theorie is voor mij, misschien zou ik het juist wel erg vinden als het om financiële redenen niet zou kunnen, maar ik denk het niet. Op de fiets eropuit is ook heel leuk, met een picknick onderweg of zo.

  Voel me wel eens bezwaard als het toevallig ter sprake komt dat wij (alweer) op vakantie gaan en daar mensen bij zijn die nooit gaan. Gelukkig hoeven we niet in het hoogseizoen, onze kinderen zijn allen volwassen.

 6. Wij (de kinderen en ik) gaan niet op vakantie simpelweg omdat we daar geen geld voor hebben. Wij leven op bijstand niveau en iedere euro die ik over heb spaar ik op zodat we toch nog een dagje iets leuks kunnen gaan doen deze zomer.

  Of ik het erg vind dat we niet op vakantie kunnen, ach het is niet anders en we maken het hier in huis gewoon gezellig.

 7. Ik vind op vakantie gaan iets anders dan reizen. Vakantie is voor mij ontspannen. Gewoon een weekje naar de zon, er even tussenuit. Hoeft niet duur of ver. Reizen betekent voor mij de wereld ontdekken. Een roadtrip door Amerika, een groepsreis naar Argentinië of Brazilië, dat soort reizen. Daar ben ik nu voor aan het sparen. Zoiets kan zomaar 2000 euro kosten, maar ik heb het er graag voor over.

 8. Wij gaan zelden op vakantie. In verleden niet vanwege kind met PDD-NOS en nu niet vanwege huisdieren en moestuin. Wat we wel prettig vinden is samen een weekendje in een B&B.

 9. Voor mensen met een laag inkomen vind ik het heel verstandig om hun geld uit te geven aan andere prioriteiten. Het is nu eenmaal een kwestie van keuzes maken. En het blijft een goede keuze, die natuurlijk niet leuk is voor hen.

  Alhoewel mijn man en ik een goed inkomen hebben, kiezen wij ervoor om elk jaar te kamperen in een tent. Toevallig zijn we volgend jaar 12,5 jaar getrouwd en willen wij in december 2016 naar het Caïribisch gebied met de kinderen. Een dure reis, waarvoor wij enkele jaren hebben moeten sparen. We zijn door omstandigheden ook een jaar helemaal niet op vakantie gedaan, maar toen hebben we voor het gezin een jaarabonnement genomen op de Efteling, waaraan we ook heel veel plezier hebben beleefd.

 10. Hoi wij zitten onder dat netto bedrag van 1750, met 3 kleine kinderen. We gingen afgelopen jaren `niet op vakantie`. Tenminste.. we zijn 4 en 3 jaar geleden thuisgebleven 2 jr geleden zijn we 3 dagen naar centerparcs geweest, vorig jaar namen we intrek in mijn zus haar huis die 100 km verderop woont (zij was zelf op vakantie) en dit jaar hebben een tent gekocht, zijn de kinderen wat ouder. We hebben met pinksteren gecampeerd, waren 70 euro kwijt. We gaan binnenkort voor 100 euro een weekend camperen. Mooi toch. Voor de kinderen hoeft het niet groter/ meer. Het is maar net wat je er zelf van maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.