Groen sparen met belastingvoordeel

Groen sparen met fiscaal voordeel

Sinds een aantal jaren kun je groen sparen met belastingvoordeel. Dit voordeel bestaat eruit dat je een hogere vrijstelling krijgt voor de vermogensrendementsheffing én dat je een heffingskorting krijgt over het bedrag dat je – tot maximaal 59.477 euro (2020) spaart. Je kunt echter alleen fiscaal vriendelijk sparen op bepaalde specifieke rekeningen. Meestal zet je je geld voor een bepaalde periode vast, zodat dat gebruikt kan worden voor duurzame investeringen. Vorig jaar heb ik hier al eens naar gekeken, maar toen bleken er geen nieuwe klanten aangenomen te worden. Nu is dat weer iets anders.

Groen sparen

Groen sparen heeft wat mij betreft twee belangrijke voordelen: het is groen én het levert belastingvoordeel op. Daarnaast kreeg je eerder nog wel eens een rente op zo’n plan, maar dat lijkt tegenwoordig niet meer het geval te zijn. Je moet het dus écht hebben van de heffingskorting en het feit dat je op die manier minder of geen vermogensrendementsheffing meer hoeft te betalen.

Waar kan het nog?

De twee mogelijkheden die ik nog kon vinden, waren het ING Groen Spaardeposito en het Rabo GroenDeposito.

ING Groen Spaardeposito

Bij de ING heb je ruimte om maximaal 25.000 euro onder te brengen. Je spaart met een vaste rente en looptijd en krijgt belastingvoordeel. Hoeveel de rente nu precies is, staat nergens. Wel een beetje verontrustend is deze melding: ‘Bij een positief percentage ontvangt u rente, bij een negatief percentage betaalt u rente.’ Dat zou betekenen dat je er mogelijk alsnog op in moet leveren. Je kunt dit deposito openen als je klant bent van de ING. Ik ben dat niet, dus ik moet het eerst van de algemene informatie hebben.

Als je tijdens de looptijd je geld wilt opnemen, dan betaal je daarover extra kosten. Dit geldt niet als je het geld nodig hebt vanwege een echtscheiding/ontbinden geregistreerd partnerschap, werkloosheid (en recht op ww, kan ik als ondernemer vast niet opvoeren), arbeidsongeschiktheid (maar pas na twee jaar) of wanneer je in de schuldsanering komt.

Rabo GroenDeposito

De Rabobank is iets duidelijker over alle details. Momenteel krijg je daar 0,0% rente, je hebt een vaste inleg van 25.000 euro, afsluitkosten van 50 euro én je betaalt jaarlijkse beheerkosten van 200 euro. Best fors, al zeg ik het zelf.

Ook geeft de Rabobank precies aan wanneer het zin heeft om gebruik te maken van dit deposito. Dat is als:

 • Je genoeg spaargeld beschikbaar hebt; en
 • Het heffingsvrije vermogen in box 3 (dat is die 30.846 euro/het dubbele voor fiscale partners) al benut hebt; en
 • Je de extra vrijstelling in box 3 voor ‘groene beleggingen’ (59.477 euro/het dubbele voor fiscale partners) nog NIET benut hebt.

Kortom: als je een hoop (vrij te besteden) geld hebt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Groen beleggen

Wil je niet sparen, maar juist beleggen? Ook dan zijn er een aantal mogelijkheden om dit groen (en belastingtechnisch interessant) te doen. Maar: dan moet je wel beleggen in specifieke fondsen. De Belastingdienst houdt een actuele lijst bij van welke fondsen dat zijn.

Doen of niet?

In de eerste instantie was ik erg blij dat er eindelijk weer ruimte was voor dit soort mogelijkheden. Want laten we wel zijn: als je een (fiscaal) partner hebt, dan kun je op deze manier maar liefst 118.954 euro op een fiscale manier wegzetten. Dat is bijna het dubbele van de ‘normale’ optie.

Als je namelijk groen spaart, dan wordt de vrijstellingsgrens opgerekt van 30.846 tot 59.477 euro per persoon (118.954 euro voor partners). Bovendien krijg je dan over alles wat je ‘groen’ spaart ook nog een heffingskorting van 0,7%.

Dat is overigens niet hetzelfde als een rente. De heffingskorting leidt tot een bedrag dat je in mindering mag brengen op je belastingaangifte. Het daadwerkelijke verschil hangt dus af van hoeveel belasting je betaalt.

Toch heb ik het idee dat dit voor mij momenteel nog niet helemaal gunstig is. Omdat ik als ondernemer mijn vermogen kan splitsen in zakelijk en privé, lukt het me nog nét om onder onze gezamenlijke grens voor vermogensrendementsheffing te blijven, zónder dat ik daarvoor geld hoef vast te zetten. De heffingskorting is natuurlijk fijn, maar daar staat tegenover dat ik het geld dus zelf niet kan gebruiken om rendement op te maken én het is niet meer vrij beschikbaar voor als we bijvoorbeeld een huis willen kopen. Dat vind ik toch een minder fijn idee. Ik zou het nog eens even goed moeten uitrekenen, maar ik heb het idee dat de nadelen op dit moment niet opwegen tegen de voordelen.

Kan ik misschien beter groen be-sparen en de fiets wat vaker pakken 😉

Spaar jij momenteel ‘groen’ voor belastingvoordeel?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Klopt! Dat heb ik zelf ook wel eens gedaan; volgens mij kan dat zelfs bij best een aantal deposito’s. Maar dat mag met deze specifieke van ING dus helaas niet. En die van de Rabo is wat dat betreft helemaal beperkt; dan heb je alleen geen (tussentijdse) opnamekosten als je dood bent en je nabestaanden willen het opnemen. Ook niet heel praktisch voor jezelf dus.

 1. Dus bij de Rabobank betaal je waarschijnlijk ook om je geld daar weg te zetten, zelfs al ontvang je die teruggaaf van de belastingdienst. De teruggaaf is €175 en je betaald dus aan kosten het eerste jaar 50 plus 200, 250 euro totaal en de jaren erna 200 euro per jaar, lijkt me dus wenig tot geen voordeel hebben en je bent het geld jaren kwijt. Wat een kosten trouwens voor dit product. Actief beheerde fondsen kosten veel geld maar hier krijg je en kosten en geen rendement. ?Ik zeg: niet doen. Bij de ING is het trouwens ook 0%.

  Ik heb nog een groen deposito lopen bij de ING tegen 3,15% en dat vond ik destijds laag. ?Het loopt komende juli af. Dan stap ik ook over naar de ASN bank (dat kon niet eerder door dat deposito), ik ben de fratsen van de ING meer dan zat. Het geld wat eruit komt ga ik inzetten in de 20/80 verdeling. Nu is mijn spaargeld nog aan de lage kant, dat moet dus naar 20%.

 2. Zo, de Rabobank durft!! Dat product is momenteel dus echt alleen voor mensen die een hekel hebben aan belasting betalen, en die in plaats daarvan liever geld aan de Rabobank geven… (dank, Ineke, voor het doen van de rekensommen).

  Ik heb groene beleggingen bij de ASN-bank. Ook belastingvoordeel, plus tenminste nog kans op rendement. Mijn gemiddelde rendement in de afgelopen vijf jaar na aftrek van kosten was 2% – plus in het verleden hierdoor gemiddeld 1,7% belastingvoordeel per jaar gehad (dit voordeel zakt nu, omdat we tegenwoordig een lager percentage belasting betalen). Voor een totaal rendement van 3,7% . Niet supergoed, maar ook niet zo slecht als bovenstaande producten…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.