Zakelijk besparen

Spaarplannen weer op de rit

Als ondernemer (en dan zeker als eentje zonder personeel) kan het soms een beetje dubbel zijn; aan de ene kant wil je natuurlijk zoveel mogelijk besparen, aan de andere kant is het ook mooi om veel kosten te hebben, zodat je minder belasting hoeft te betalen. In de afgelopen jaren hoefde ik relatief weinig belasting te betalen, vanwege een combinatie van hele hoge woonlasten en een wat inkakkende omzet. Toen heb ik al op verschillende kosten bespaard, zodat ik zakelijk gezien wel wat geld om handen hield. Het was immers wel belangrijk dat ik elke maand mijn salaris kon betalen. Of in ieder geval iets, zodat ik niet teveel hoefde in te teren op mijn spaargeld. Dat was immers ook broodnodig; als je er alleen voorstaat en er gaat iets stuk ofzo, dan moet je wel wat hebben om dat op te vangen.

Ik bespaarde zakelijk onder meer door:

 • eens achter mijn internetabonnement aan te bellen en daar weer een mooie korting voor te regelen
 • de autolening van mijn spaargeld af te lossen voor een besparing op rente én geen vaste last meer van maandelijks ruim €250
 • grote aankopen, zoals een nieuwe computer, uit te stellen
 • te proberen wat minder te rijden met de auto

Vanaf de verhuizing is dat nog meer geworden:

 • ik heb nu helemaal geen zakelijk internetabonnement meer (komt ms nog wel, maar voor nu is het alles-in-1 pakket ook wel net zo makkelijk)
 • van proberen naar daadwerkelijk minder rijden met de auto

En omdat – rationeel gezien – het altijd nog beter is om over 100 euro €40 belasting te betalen, dan €50 uit te geven en over de resterende €50 nog €20 belasting te betalen (en dus €70 kwijt zijn), besloot ik om gewoon maar door te gaan met het snijden in de kosten. Ik logde daarom eens in bij mijn hostingbedrijf en zegde een paar domeinnamen op. De abonnementen daarvan liepen bijna af, dus er zat weer een factuur aan te komen. Nu word ik daar niet direct rijk van – in totaal heb ik nu inclusief btw ongeveer €25 in het jaar bespaard – maar ach: als je het niet nodig hebt. Ik had die domeinnamen echt al superlang en deed er steeds niets mee. Dat is ook zonde!

Als ik straks de gang van zaken voor 2016 wat beter in beeld heb, zal ik kijken waar ik nog meer in kan snijden. En die kosten maak ik dan liever aan een nieuwe computer of een AOV.

Heb jij nog van die dingen waarvan je weet dat je erop kunt besparen, maar waarbij je het steeds niet doet? Bijvoorbeeld omdat het een klein bedrag is, veel moeite om het op te zeggen of wat dan ook?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik hoor dat altijd. Ik moet meer uitgeven want ik moet teveel belasting betalen. Maar ik heb dan altijd hetzelfde gevoel als bij de hypotheekrente. Dat mensen rente willen betalen ander moeten ze meer belasting betalen.

  Ik neem dan toch echt aan dat het allemaal dingen zijn die je toch echt wel nodig hebt. Want ook al moet je 50% belasting betalen. Dan hou je van elke euro die overblijft toch nog 50 cent over.

  Neem 500 euro. Je hebt of 500 euro besteed aan iets wat je eigenlijk niet nodig had maar hebt "gelukkig" geen belasting betaald of je betaald belasting en hebt 250 euro wat je vrij kan besteden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.