Beleggingsupdate februari 2020: 5.485 in de plus

beleggingsupdate voor februari 2020

Het is even beleggingen wat de klok slaat momenteel. Zo schreef ik eerder al over duurzaam beleggen én benoemde ik deze leuke actie, waarbij je 1.000 euro gratis transactietegoed krijgt bij een gratis rekening bij de broker die ik graag gebruik. Maar: volgens mij is dit voorlopig (voor deze maand) weer even het laatste. Én het leukste: de beleggingsupdate voor februari 2020. Dit keer een iets andere dan vorige maand: er ging namelijk méér in mijn potje.

Beleggingsupdate februari 2020

Zoals vaste lezers inmiddels weten: mijn financiële maand begint op de 23/24e, dus ook al is het officieel nog géén februari; alles wat ik qua beleggingen doe in die maand, is nu al gedaan. En daarom dus ook nu al een beleggingsupdate voor februari 2020.

Momenteel heb ik nog vijf beleggingsdingen lopen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is.
 • Standaard portefeuille – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Voor de leuk – een toegankelijk platform voor beleggen met je wisselgeld (hoewel ik het daar niet voor gebruik)
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Ik maak maandelijks automatisch 400 euro over naar mijn standaard beleggingsrekening. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

Overigens ben ik hier niet meteen mee begonnen: ik moest echt even wennen. Steeds een klein stapje zetten. Eerst de rekening openen, dan iets storten, maandelijks wat storten, het maandbedrag ophogen, enzovoorts. Het heeft me een jaar gekost voor ik structureel elke maand durfde in te leggen en 3 jaar tot ik bij die 400 euro was.

Maar ja: je moet wat. Spaargeld levert tegenwoordig helemaal geen bal meer op en als je je geld voor je laat werken, word je sneller rijk dan wanneer jij voor je geld blijft werken. Ik heb natuurlijk wel een cash buffer voor noodgevallen, maar probeer die wat compacter te houden.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor februari 2020

Ook voor februari 2020 had ik weer iets meer activiteit dan normaal gesproken. Ik haalde 1.000 euro van mijn Peaks-account en verplaatste dat naar mijn gewone account. Hierdoor had ik deze maand niet 400 euro te besteden, maar 1.400 euro.

Verder heb ik het mezelf niet zo moeilijk  gemaakt. Ik schoot een limit order in voor 84,60 euro en 16 stuks VWRL. De prijs lag toen iets hoger, dus ik had niet verwacht dat die door zou gaan. Maar: een uurtje of wat later kreeg ik tóch mail. Nu staat de koers weer iets hoger, op bijna 85 euro.

Omdat deze aankoop in de kernselectie viel, betaalde ik geen transactiekosten.

Het rendement

De beleggingsupdate voor februari 2020 ziet er weer mooi uit:

beleggingsupdate februari 2020 degiro

Vorige maand stond ik bijna 2.100 euro in de plus, nu is dat ruim 2.300 euro. Ik moet hier wel even een kanttekening bij plaatsen; ik heb in de afgelopen weken ook een paar keer op dik 2.500 euro gezeten. Er zit hier dus wat beweging in.

beleggingsupdate februari 2020 brandnewday

Mijn pensioenrekening staat nu op 19.192 euro. Mijn eigen inleg is hier 17.362 euro, dus met kosten eraf staat deze rekening nu 1.830 euro in de plus. Hier hanteer ik een verdeling van 35% obligaties en 65% aandelen.

Peaks staat momenteel op 375,38 euro. Dat lijkt minder dan vorige maand, maar dat komt omdat ik die 1.000 euro heb verplaatst. Van het oorspronkelijke bedrag heb ik bovendien zelf maar 20 euro ingelegd. Deze account ben ik langzaam aan het uitfaseren.

Dividend

Ik dacht deze maand geen dividend te krijgen, maar heb toch nog een euro of 5 gehad bij elkaar. Altijd weer leuk. Dat gaat dan gewoon in mijn lopende potje en wordt weer gebruikt voor nieuwe aankopen.

Totaalresultaat: 5.485 euro in de plus.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ik wil eigenlijk komende tijd toch ook in mijn lopende account iets meer obligaties aankopen. Komende maand ga ik kijken of er mooie opties zijn die binnen de kernselectie vallen. Momenteel heb ik daar maar 6 procent aan obligaties en dat vind ik toch een beetje weinig.

Nu loopt alles nog lekker, maar het kán bijna niet anders dan dat er straks toch weer wat gebeurt. Dan is het ook tegelijkertijd weer uitverkoop natuurlijk (koersen die dalen = lagere prijzen!), maar het zal ook fijn zijn om een eventuele rollercoaster een beetje te dempen.

Voor nu denk ik aan een maandje of 3-4 alleen obligaties kopen. Dan gaat het met die plus misschien iets minder hard, maar zit er wel iets meer balans in het geheel. Ik had het nu eigenlijk ook al willen doen, maar dacht er net te laat aan.

Uiteraard deel ik deze voortgang weer in de volgende beleggingsupdate!

Wil jij je geld in 2020 écht voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Zo jij gaat lekker! Met mijn ene VWRL aankoop die ik in augustus bij De GIRO deed sta ik nu steeds rond de 8 a 10 euro in de plus. Het schommelt er steeds een beetje tussenin. Dus ook leuk! Vanaf volgende maand ga ik ook maandelijks beleggen. Dus ik ben benieuwd hoe het dan zal gaan.

 2. Oh wauw! Je bent lekker bezig. Ik hield mijn hart ff vast de afgelopen dagen toen de beurs ingekakt was na het virus, maar gelukkig is het weer op weg naar de goede kant.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel geld ik aan passief inkomen verdiend heb in 2019 aan dividend, deposito rente, crowdfunding etc. Ik weet exact hoeveel geld ik verdiend heb met affiliatie marketing, maar niet andersom. Toch maar ff uitzoeken.

 3. Waauw, super goed bezig! Heb je op DEGIRO op dit moment alleen vwrl? Of heb je ook een aantal aandelen? Ik vind je beleggingsupdates altijd heel interessant om te lezen. Ga zo door!

 4. Beleg je dat maandelijkse bedrag in 1 indexfonds? (Want dat is vwrl toch (a)?) hoe stel je dat in op degiro. Ik ben net begonnen maar snap nog niet goed hoe dit werkt/hoe je dit het beste kan doen

 5. Oke dank voor je snelle en duidelijke antwoord! Vwrl bestaat wel voornamelijk uit Amerikaanse bedrijven klopt dat? Brengt dit niet extra risico met zich mee (ik heb altijd begrepen dat je beter kan investeren in indexfondsen die aandelen van bedrijven uit meerdere continenten?)

 6. Oke! 🙂
  Nog een vraag hoe zit het met belastingaangifte en beleggen? Over wat voor bedrag betaal je belasting?Moet je dit zelf doorgeven of gebeurd dit automatisch?

  Verder heb jij het w-8ben formulier ondertekend? Zo ja wat geeft dit precies voor ‘voordeel’

  1. Het geld op je beleggingsrekening telt ook mee voor je vermogen, dus het kan zijn dat je daarmee in aanmerking komt voor vermogensrendementsheffing. Dat moet je wel zelf opgeven, de grens ligt momenteel (2020) op 30.846 euro per persoon (dat x 2 als je een fiscaal partner hebt).

   Het W-8BEN-formulier heb ik idd ondertekend, zodat indien van toepassing ook de dividendbelasting teruggevorderd kan worden. Zodat je niet meer dividendbelasting betaalt dan nodig is.

   En heb je naam aangepast hoor!

 7. Wellicht kan iemand mij de verschillen tussen dagorder en Doorlopend uit leggen. Hetzelfde snap ik nog niet helemaal mbt limit order en market order

  Ik zou het liefst maandelijks investeren (Kleine investeringen) in 1 goed(ook wel wat duurzaam) indexfonds. Wat raden jullie dan aan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.