#FreedomFriday: 3 manieren om gemotiveerd te blijven

#FreedomFriday: 3 manieren om gemotiveerd te blijven

Financiële onafhankelijkheid is een mooi streven. Niet meer hoeven werken om de rekeningen te betalen, maar omdat je ervoor kiest. Of niet. En geen werk doen dat je eigenlijk tegenstaat, maar werk doen waar je blij van wordt. Waarbij je écht iets toe kunt voegen. Maar voor veel mensen is financiële onafhankelijkheid niet iets dat ze van de ene op de andere dag bereiken. Ik las gisteren nog dat de kans dat je doodgaat doordat er een snoepautomaat op je valt groter is dan de kans dat je de loterij wint. Daar heb je dus wat langer voor nodig. En dat betekent dat je ook langer gemotiveerd moet blijven.

Uitdaging

Die langdurige motivatie kan wel eens een uitdaging zijn. Althans, voor mij wel. Toen ik rond mijn 20e aan de slag ging als ondernemer, vond ik motivatie vinden makkelijk. Ik vond het geweldig om mijn bedrijf op te bouwen, nieuwe klanten te vinden, wat moois te leveren én te kunnen factureren. Toen ik op mijn 24e een prachtige woonboerderij kocht, wist ik waar ik het voor deed. Toen ik vervolgens met een hypotheek van ruim 400.000 euro (412.188 euro om precies te zijn) in de ernstigste wereldwijde economische crisis van de afgelopen +- 20 jaar terecht kwam, was die motivatie óók nog in ruime mate aanwezig. Wat moet je anders? Niets motiveert beter dan noodzaak, zo lijkt het.

Maar op een gegeven moment kom je dan weer in rustiger vaarwater. Dan wil je misschien wat uitpuffen van de laatste crisis. Heb je het gevoel dat je weer even moet herijken. En dan zijn die doelen er misschien nog wel, maar ontbreekt het je aan motivatie om door te zetten. Als je in die fase terecht komt, zijn er drie manieren die je daar doorheen helpen. Ik zet ze hier voor je op een rijtje.

1. Onderzoek

Zelfs hele grote doelen kunnen klein worden als je weet waar je mee bezig bent. En de beste manier om heel goed te weten waar je mee bezig bent, is door op onderzoek uit te gaan. Wat is je toekomstplaatje? Hoe ziet dat er precies uit? Wat heb je daarvoor nodig? Het mooie van onderzoek is dat het je doel ineens een stuk tastbaarder maakt. Dat werkt motiverend. Bovendien leer je vaak veel van onderzoek én is het over het algemeen ook helemaal gratis.

Deze stap kun je zelfs toepassen als je hele financiële plaatje al is uitgedacht en het daarvoor alleen nog een kwestie is van doen. Want wat wil je straks bijvoorbeeld gaan doen? Heb je daar bepaalde vaardigheden voor nodig? Kun je jezelf op dat vlak al gaan ontwikkelen? Misschien wil je straks je baan wel opzeggen om een boek te schrijven. Dan is het handig als je je nu vast verdiept in hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Tegenwoordig kun je overal onderzoeksmateriaal vandaan halen. Uit de bieb, maar ook uit blogs, podcasts, online fora en meer. Zo kun je ook nog eens in aanraking komen met mensen die met gelijksoortige doelen bezig zijn. Ook dat kan een motiverende uitwerking hebben!

2. Afleiding

Als je heel erg geneigd bent om met die stip op de horizon bezig te zijn, dan kan dat wel eens zwaar zijn. Die stip staat namelijk ver weg. Wat je vooral niet moet vergeten, is dat je ook nu leeft. En er zijn ongetwijfeld dingen die je nu ook zou kunnen doen om je leven rijker te maken. Misschien niet per definitie in geld, maar wel in geluk.

Zo schreef ik een paar weken terug over mijn plan om meer life skills te vergaren. Sindsdien heb ik al een aantal stappen in die richting ondernomen, waardoor ik én mooie afleiding had én iets nieuws leerde én op de lange termijn óók weer geld kan besparen.

Andere mooie vormen van afleiding zijn bijvoorbeeld sporten of bewegen, bezig zijn met gezond eten, mediteren, vrijwilligerswerk of gewoon je hobby uitoefenen. Het is goed om af en toe even NIET bezig te zijn met je doelen. Dan komen de ideeën daarna vaak ook weer sneller los. Tegelijkertijd is het wel handig om ervoor te zorgen dat de vorm van afleiding die je kiest je ook voedt. Uit een uurtje yoga haal je – ook op de lange termijn – nu eenmaal meer dan uit een uurtje Netflix. Hoe aantrekkelijk dat Netflixen ook is.

Het is dan afleiding, maar die afleiding motiveert je én levert indirect alsnog een bijdrage aan je doel.

3. Dankbaarheid

En in het verlengde van afleiding: dankbaarheid. Bewuste dankbaarheid. Ook dat kan wel eens ten koste gaan van het focussen op die verre stip op de horizon. Als je daarheen bent, ben je dan wel blij met wat je hier allemaal hebt? Ik zie op Facebook af en toe wel eens zo’n quote langskomen, iets in de richting van: ‘Er is een tijd geweest dat ik wenste dat ik had wat ik nu heb’. Waar je dan eigenlijk achteraan hoort ‘en nu ben ik er niet eens zo blij mee’.

Als je niet bewust dankbaar bent voor wat je hebt, dan is de kans groot dat je dat straks ook niet bent als je je doel bereikt hebt. Zelfs als je denkt dat je weinig hebt om dankbaar voor te zijn, ben je vaak al heel rijk. Je woont – waarschijnlijk – in een ontwikkeld land, hebt een dak boven je hoofd, kunt douchen, eten en naar een (schoon) toilet. Je bent vanmorgen weer wakker geworden. Als dat je uitgangspunt is, dan komt daar bovenop vaak nog heel veel luxe.

Dat realiseer ik me bijvoorbeeld vaak als ik bij Martine van Min of Meer lees. Zij heeft ME en loopt daardoor niet alleen tegen heel veel eigen beperkingen aan, maar ook tegen heel veel vooroordelen. En toch blijft ze positief en zoekt ze naar kleine dingen om haar leven zo mooi mogelijk te maken. Mag ik dan niet blij zijn dat ik vanmorgen pijnvrij uit bed gerold ben, nu ‘werk’ kan doen dat ik leuk vind, straks op pad ga met een vriendin en daarna niet twee weken hoef bij te komen?

Als je dankbaar kunt zijn voor wat je nu hebt, duurt de weg naar je einddoel eigenlijk helemaal niet zo lang. Bovendien heb je dan genoten van de reis ernaar toe.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En nu: doen!

Ik wilde hier eigenlijk stoppen. De boodschap leek me duidelijk. Maar dan zou er nog een belangrijke stap ontbreken: het daadwerkelijke doen. Want als je geen motivatie hebt, hoe kun je dan jezelf motiveren om dingen te onderzoeken? Om er een extra hobby bij te nemen? En daar dan óók nog eens dankbaar voor te zijn?

Best begrijpelijk. The road to hell is paved with good intentions. We willen vaak wel, maar falen vaak keihard in de uitvoering.

Daarom is het ook heel belangrijk om vanaf NU tijd in te ruimen om hiermee bezig te gaan. Dat hoeft niet de hele dag en het hoeft geen uren te kosten. Gewoon nét genoeg om de smaak te pakken te krijgen. Als ik ’s morgens wakker word, sta ik vaak even stil bij de kleine dingen. Wat ik die dag ga doen. Dat ik er weer – gezond en wel – ben. Dat ik niet voor een baas hoef te komen opdraven. Dit helpt vooral goed op de momenten dat ik eigenlijk niet mijn bed uit wil komen. En ’s avonds – bijvoorbeeld als ik niet zo goed kan slapen – sta ik daar ook weer even bij stil. Wat er goed was van die dag.

De afleiding is voor mij die dagelijkse 30 minuten lopen. Eerst dacht ik niet dat ik daar tijd voor had, nu doe ik het alweer een maand of twee. En voor het onderzoeken gebruik ik nu de vrije woensdag. Daar zijn er nog maar twee van geweest, maar het is een vast moment, dat hier bewust voor gekozen is.

Welke momenten kun jij gebruiken om te werken aan je motivatie? Of ben je gewoon doorlopend gemotiveerd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Toen Martine nog Spaarcentje heette, was zij één van de bloggers die me inspireerde om mijn financiën aan te gaan pakken. En nu ze gewoon Martine is gaan heten, is zij nog steeds inspirerend, door de manier hoe ze schrijft over haar ziekte en hoe ze daarmee omgaat. Fijn om te lezen dat dat voor jou ook zo is. Het liefste had ik overigens, dat ze er nooit meer over zou schrijven om “het over” zou zijn… maar dat lijkt een bijna onhaalbaar verhaal. “beter” zou ook al fijn zijn….

  Goed om stil te staan bij die dankbaarheid. Voor mijzelf is dat in sommige aspecten van mijn leven makkelijker dan bij andere. Bloggen helpt daar sowieso wel bij: vertellen over wat goed gaat en prachtig is…. júist ook de kleine dingen… zonder dat het een “Instagram – look at me – plastic story” wordt…!

 2. ‘Doorlopend gemotiveerd’ zijn. Het klinkt me bijna irritant in de oren. Net zo’n Duracell konijn dat van geen ophouden weet. Ik ben nooit zo bezig met doelen halen eigenlijk…

  Maar ik ga bijvoorbeeld wel elke dag hardlopen. Die motivatie heb ik blijkbaar ergens wel in me. Ook als ik geen zin heb.

 3. Ik probeer zelf om elke dag een beetje extra motivatie op te zoeken, voor mijn gelddoelen doe ik dat dmv het lezen van boeken en/ of blogs. En voor bewegen vind ik het wat lastiger. Dat moet echt nog even in mijn systeem komen omdat ik daar pas sinds kort mee begonnen ben. Maar ik merk wel dat het mij in de ochtend het beste lukt. Dus probeer ik daar meteen in de ochtend mee te beginnen. Wat niet altijd lukt helaas.

 4. Het lukt mij gelukkig wel aardig om gemotiveerd te blijven om de focus te houden op FIRE. De periode die ik nog te gaan heb, is ook wel te overzien gelukkig. Dat scheelt waarschijnlijk.

  Wel vind ik dat ik soms te veel bezig ben met het onderwerp. Dan moet ik even verplicht afschakelen van mezelf, want het moet niet de boventoon gaan voeren. Maar ja, veel blogs zijn nu eenmaal leuk om te lezen en ook de slack-groep is verslavender dan verwacht.

  Ook realiseer ik me heel goed dat ik in een bevoorrechte situatie zit. Ik ben gezond en heb het goed. Ik neem ook de tijd af en toe om daar bewust van te genieten.

  Om te sporten moet ik mezelf wel echt motiveren. Ik vertel mezelf dat het gezond is, helpt bij afvallen, ontspannend is, etc, maar zelfs dan weet ik mezelf 8 van de 10 keer niet over te halen om over te gaan tot actie. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.