Deze 28-jarige bespaart op 3 dingen (en heeft nu 250.000 dollar!)

28-jarige bespaart op 3 dingen (en heeft nu 250.000 dollar op de bank)

Op je 28e al een kwart miljoen op de bank hebben staan: er zijn denk ik genoeg millennials die dat niet redden. Op die leeftijd had ik een ruime ton meer, maar dan aan (hypotheek)schulden. Volgens de 28-jarige Sean uit Minneapolis (Amerika) is het helemaal niet zo moeilijk, zolang je maar bespaart op drie uitgaven. Nu hoor je natuurlijk regelmatig van dit soort verhalen, dus het leek me wel leuk om deze eens onder de loep te nemen. Is dit dé methode voor veel geld sparen in korte tijd?

Wie, wat waar?

‘Sean’ heet eigenlijk niet écht Sean, maar dat is het pseudoniem dat hij op zijn blog My Money Wizard gebruikt. Sean is nu 28 jaar en verdient 80.000 dollar per jaar. Omgerekend is dat ruim 70.000 euro, wat in Nederland zou neerkomen op een ruime 3600 euro per maand netto. Daarmee is hij niet de stereotype Hollander, want hier ligt het modale inkomen op een kleine 2000 euro netto in de maand. Sean heeft het dus op zich al behoorlijk goed voor elkaar.

Daar staat tegenover dat hij in Amerika woont. Over het algemeen zijn de kosten voor levensonderhoud daar ook iets hoger. Gezond eten kost meer dan ongezond eten. De afstanden zijn groter, dus de noodzaak voor een auto ook en zaken als gezondheidszorg, scholing en pensioen zijn ook veel kostbaarder dan hier.

Hoewel Sean dus een royaal inkomen heeft, is het nu ook weer niet zó royaal dat de 250.000 dollar die hij nu op zijn spaarrekening heeft staan, zomaar is komen aanwaaien. Dit is voor hem geen kwestie van veel geld sparen in korte tijd. Daarvoor heeft hij stevig moeten sparen. En hij heeft béspaard, voornamelijk op drie categorieën. De drie categorieën waaraan de gemiddelde Amerikaan volgens hem zo’n 70 procent van het jaarlijkse budget aan uitgeeft. Dat biedt ruimte voor besparing!

1. Huis

Voor veel mensen is hun huis hun grootste kostenpost. Zeker als je in de (rand)stad woont, kunnen de kosten hiervoor behoorlijk oplopen. Sean deelt zijn woonkosten met zijn vriendin. En als je geen partner hebt, dan kun je natuurlijk je woonkosten verlagen door met huisgenoten of familie te gaan wonen. Een andere manier om op je woonkosten te besparen is door niet groter te wonen dan nodig is. Dat je meer kunt betalen dan wat je koopt of huurt, is niet relevant. Je hoeft niet precies te doen wat je kunt. We kunnen misschien ook wel allemaal in de sloot springen, maar dat doen we ook niet. Meestal niet.

De ervaring dat je flink kunt besparen op woonkosten heb ik zelf ook. De twee keer dat ik zelf een huis gekocht heb, ben ik hier flink de mist mee in gegaan. De eerste keer ging het om een nieuw gebouwd huis. Het voordeel was dat het vrij op naam was. Er kwamen geen kosten koper bij. Het nadeel was dat het casco werd opgeleverd. Gelukkig met ’tegoed’ voor de keuken én reeds geplaatste badkamer en toilet, maar verder moest alles nog gebeuren. Aan het schilderen, stucen, spacken, vloeren, gordijnen, tegels, tuin, schutting, enzovoorts hing voor een eenvoudige tussenwoning toch een flink prijskaartje. En als je daar dan de rest van je leven plezier van hebt, is het prima, maar ik verkocht het binnen twee jaar weer. Dag centen!

Met de tweede flater zijn de meeste ‘vroege’ lezers van hier wel bekend. Dat huis was prachtig, maar financieel gezien zowel qua woonlasten als qua verbouwing één zwart gat. In die periode verdiende ik aardig, maar mocht ik in mijn handjes knijpen als ik structureel 5.000 euro op de bankrekening had.

Sean en zijn vriendin konden een huis van 480.000 dollar kopen, maar kozen voor een exemplaar van 180.000 dollar. Daarmee besparen ze elke maand honderden dollars. Wij doen nu eigenlijk hetzelfde; we kunnen wel een veel duurder huis kopen – met bijbehorend onderhoud en bijbehorende kosten -, maar houden onze ruimte in tijd en geld liever wat vrijer.

2. Vervoer

In Amerika lenen veel mensen voor hun vervoer. Een maandtermijn voor een nieuwe auto kan zo 450 euro zijn. Sean heeft zijn auto met eigen geld gekocht, zodat hij in ieder geval geen rente betaalt. Daarnaast geeft hij aan waar mogelijk te carpoolen of openbaar vervoer te gebruiken. Als je een beetje in de buurt van je werk woont, kun je zelfs op de fiets. Een goede fiets verdien je zo weer terug: je hebt dan geen brandstof- en onderhoudskosten meer én je kunt je sportschoolabonnement ook wel opzeggen.

Naar schatting zou het niet hebben van een auto een besparing van ongeveer 5000 euro per jaar kunnen opleveren.

Ik denk dat dit in Nederland heel erg afhangt van wat voor auto je rijdt. Ik rijd hybride en kon destijds nog profiteren van allerlei subsidies en voordeeltjes, waardoor ik niet aan 5000 euro per jaar kom. Zeker niet als ik in plaats van de auto gebruik zou moeten maken van het OV. Rijd je echter een gewone diesel van een wat duurder merk, dan ben je zo 400-500 euro per maand kwijt en kom je dus ook gemakkelijk aan die 5000 euro per jaar.

Het ligt er dan natuurlijk wel aan waar je woont: als je ook prima – eventueel betaald door de werkgever – met het OV kunt, dan is die besparing bijna helemaal voor jou. Als je anders per dag zo’n 50 euro aan OV-kosten kwijt bent, dan kun je soms beter rijden. Zeker als je nog met anderen zou kunnen carpoolen.

3. Eten

Volgens Sean geeft de gemiddelde Amerikaan maar liefst 70.000 dollar uit aan eten buiten de deur. Door scherp in de gaten te houden hoeveel hij uitgeeft in restaurants, weet Sean zijn uitgaven op dat vlak flink in te perken. Maar: met een salaris van 80.000 dollar kun je het je natuurlijk ook niet veroorloven om 70.000 dollar aan eten uit te geven. Overigens is het maar de vraag of dit ook echt klopt; volgens de Amerikaanse versie van het CBS kom je eerder op een – hieronder ook door Petra geopperde – gemiddelde van 7.000 dollar per jaar. En dan is het wél een combinatie van uit en thuis én gaat het om Amerikanen met een hoger inkomen.

Ik denk dat Nederlanders wat dat betreft sowieso iets meer behouden zijn, dus laten we eens uitgaan van cijfers die dichter bij huis liggen. Volgens Nibud zouden de dagelijkse minimale kosten voor eten bij twee volwassenen van 14-50 jaar 12,44 zijn. Dat is dus ruim 375 euro per maand. Drinken zit hier volgens mij nog niet eens bij.

Wij proberen het nu met 300 euro – inclusief drinken – in de maand te doen. Dat zou dan ten opzichte van Nibud al een besparing van 900 euro per jaar. Dat is echter nog enorm veel vergelijken bij de 20 euro in de week die ik als alleenstaande budgetteerde voor de boodschappen. Als ik dat zou verdubbelen (want: 2 personen) en afzetten tegen de Nibud-bedragen, dan zou dat regime ons een besparing van maar liefst 2420 euro in het jaar opleveren. Niet slecht 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Slim besparen helpt bij veel geld sparen in korte tijd

Uiteindelijk vertelt Sean nu niet helemaal precies hoe hij die 250.000 dollar bij elkaar heeft geharkt, maar zijn visie klopt volgens mij wel. Als je bespaart op de grootste kostenposten in je leven, dan levert dat meer op dan hier en daar een kleine besparing. Die kleine besparingen zetten bij elkaar óók zoden aan de dijk, maar niet zoveel als wonen in een ‘groot genoeg’-huis dat zou doen. Of eens wat vaker op de fiets naar de buurtsuper, in plaats van overal de auto voor te pakken. Of bewust omgaan met (niet uit) eten.

Heb jij géén auto, maar ben je bijvoorbeeld wel gewend om elk half jaar even stevig te shoppen voor een nieuwe garderobe? Dan is dat misschien het punt waarop jij het beste slim kunt besparen. En geef je niets om kleding of een groot huis, maar heb je wel elk jaar of elke twee jaar een nieuwe elektronische gadget? Dan weet je nu ook waar jouw kansen liggen.

Nu is het bij Sean geen kwestie geweest van veel geld sparen in korte tijd. Hij heeft hier jaren over gedaan. En zo gaat het meestal. Als je écht veel geld wilt sparen in korte tijd, dan zul je het nog wat steviger aan moeten pakken. Denk bijvoorbeeld aan een extra baan, je huis (en de kosten) delen en bij voorkeur geen cent meer uitgeven. Dan kan het ineens rap gaan met je spaarsaldo.

Wat is het je waard?

Je hoeft het natuurlijk niet te doen, maar je kunt je wel afvragen of die nieuwe iPhone of broek het je waard is om tot je 67e door te werken. Als ik bijvoorbeeld nu een nieuwe iPhone in de aanbieding zou kopen en daar 700 euro voor neer zou tellen, dan heb ik daar ongeveer 4 jaar plezier van. Als ik met die 700 euro iets doet dat me tot mijn pensioengerechtigde leeftijd 4% rendement op zou leveren, dan heb ik over 33 jaar dan wel geen antieke telefoon, maar wél ruim 2550 euro. En dat kan wel oplopen tot ruim 14.000 euro als ik in elk daarop volgend jaar 175 euro niet apart leg om die iPhone over 4 jaar te upgraden, maar die ook weer investeer.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het soms best lastig om die knop om te zetten. Om niet te denken: ‘Het is nu XX euro en dat heb ik en ik wil dat en ik ga er veel plezier van hebben, dus ik koop het’, maar het op de lange termijn te zien. Toch is dat wel de beste manier om te bepalen of iets je echt een bepaald bedrag waard is. Die nieuwe iPhone schuif ik in ieder geval nog wel even op de lange baan. Mijn oude doet het nog prima en die ruim 14.000 euro is op die leeftijd voor mij minimaal een jaar minder werken. En met AOW erbij zelfs nóg langer. Sorry, maar dan verliest die iPhone het toch echt 😉

Waar geef jij het meeste geld aan uit? En zou je op die categorie ook willen besparen of heb je het ervoor over?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Inspirerende blog! Wat betreft die telefoon: Als je die 14.000 euro wilt incasseren, mag je dan nooit meer een nieuwe telefoon kopen? Ik vrees dat dat een lastig haalbare optie is… 😉

  1. Nou ja.. de eerste 18 jaar van m’n leven heb ik er ook geen een gehad 😉 En het is wel een uitdaging, maar niet onmogelijk. Er heeft altijd wel iemand in de buurt een afdankertje. Het is maar net wat je wilt. Ik kan dit soort dingen héél goed aan mezelf verkopen als ‘ik doe het maar één keer in de 3-4 jaar’, ‘zakelijk aftrekbaar’, ‘één keer een grote uitgave’, ‘zo mooiii’, maar noodzakelijk is het natuurlijk niet. Het is gewoon leuk, voor de heb. Wat ik ermee daadwerkelijk doe kan ik ook wel met een oud toestel. Die optie is voor mij nooit heel aantrekkelijk geweest, maar als ik het zo even in perspectief plaats, naast die 14k, dan is het misschien toch zo gek niet om eens een paar keer over te slaan 😉

 2. Zo wat een inkomen! Dat heb ik in m’n leven nog niet verdiend. Maar zeker wel goed om eens serieus te kijken naar waar het meeste geld naartoe gaat en of daar niet op valt te besparen. Ik denk dat dat hier toch wel de boodschappen zijn, maar daar valt niet heel veel meer op te besparen dan ik nu al doe. Zou ik ook niet willen want dat zou betekenen dat ik minder gezond moet gaan eten.
  En apparatuur daar wil ik niet op besparen, want ik word heel snel chaggo als iets niet (snel genoeg) werkt, of als ik heel lang moet zoeken bij instellingen. Daar wen ik niet snel aan. Maar ik probeer het wel zo min mogelijk te kopen. En de laatste keer spaarde ik eerst nog 100 aan cadeaubonnen (via enquêtesites) voordat ik mijn telefoon kocht, dus zo kon ik toch weer 100 euro minder betalen. Daar was ik al erg blij mee en vind ik ook zeker voor herhaling vatbaar. Die bonnen krijg ik toch gratis, kost alleen wat tijd, dus prima bestemming!
  Verder spaar ik al zoveel mogelijk geld, daarom krijg ik ook vrij veel voor elkaar met weinig salaris (en natuurlijk ook omdat ik geen volledige woonkosten hoef te betalen dat helpt enorm idd!)

 3. Ja dit ziet er wel lekker uit op papier in elk geval!
  Zelf heb ik lang doorgeleefd op ‘studentenniveau’ en dus flink kunnen sparen met man samen, maar nu we 3 kinderen hebben zijn de maandlasten gewoon hoog.
  Denk alleen aan 1000€ Pm (bruto) aan kinderopvang ?, die stond er toen nog niet tussen bij ons budget ?. Gelukkig valt het netto mee, maar er is gewoon meer geld nodig elke maand is mijn ervaring. Ik klaag niet hoor! Ik heb het heel goed en bespaar omdat ik andere doelen heb voor m’n geld, dus niet eens uit noodzaak.
  Maar ik zou zulke spaarcijfers wel eens willen zien van een gewoon gezin.

 4. Ik ben dol op dit soort berichten. Altijd goed om te weten waar je op kunt besparen.
  Maar in dit artikel worden Seans uitgaven vergeleken met die van de gemiddelde Amerikaan en dat verschil bespaart hij. Dat is natuurlijk een loze gedachte. Omdat ik niet rook, bespaar ik zoveel euro, omdat ik geen poetshulp heb, ook, tja, zo lust ik er nog wel een paar.

  Ik vind het een misleidend artikel.

  1. Ik geloof niet dat ik het daar helemaal mee eens ben: hij bespaart wel degelijk én heeft die besparing ook op zijn bankrekening staan. Als ik zo’n rijtje voor mezelf zou maken en zou zeggen: ‘als ik een miljoen verdien, dan heb ik nu nog 800.000 euro over’, dan geef ik je gelijk. Maar dat is hier niet het geval.

   Sean heeft bewust de keuze gemaakt om op deze drie grote kostenposten te besparen, waardoor hij veel meer geld heeft dan veel van zijn leeftijdsgenoten. Niet ‘zou hebben’, maar ‘heeft’. Als je dat – ongeacht het salaris dat hij verdient – doortrekt naar de Nederlandse situatie, dan komt dat redelijk overeen. Ook hier zitten de kosten veelal in wonen, vervoer en eten. En daarin kun je meegaan met de stroom, of je kunt bewust keuzes maken. Nu ik bijvoorbeeld zelf niet meer zo’n 2000 euro in de maand aan een hypotheek kwijt ben, bespaar ik mezelf dat bedrag. En net als Sean, spaar ik dat ook (meestal). Ik vergelijk het niet met wat er gemiddeld gebeurt, ik kijk concreet naar mijn kostenplaatje. En dat doet hij ook. Wat de gemiddelde Amerikaan doet is af en toe als voorbeeld gegeven, maar dat houdt geen verband met zijn daadwerkelijke spaarsaldo. Dat is er gewoon en dat heeft hij gerealiseerd door zich te focussen op deze drie besparingen.

 5. In mijn leven heb ik tot nu toe ongeveer €300.000 verdiend denk ik. Bruto heb ik het dan over. Netto heb ik dus nog niet eens dat bedrag verdiend wat hij nu over heeft. Aan de andere kant had ik wel veel meer kunnen hebben dan dat ik nu heb. Ik sta nog onderaan de ladder.
  We blijven ons best doen met (be)sparen en blijven geld opzij zetten. Hopelijk ben ik over x jaar dan zover als hij op zijn 28ste al is.

 6. Volgens mij zit het hem er ook in dat je met 70.000 euro bruto, laten we voor het gemak zeggen 5800 per maand hier 3600 netto over houdt en in America als je het slim fiscaal belegt bijvoorbeeld maar 10% belasting betaalt. Dan houd je dus 5200 over. Tegen dat verschil van 1600 per maand valt hier niet op te bezuinigingen natuurlijk. Als je 5 jaar lang elke maand 1600 euro in een indexfonds gooit, zit je wellicht al op de helft van die €250.000.

 7. Leuk artikel maar typisch Amerikaans. Als we een Nederlandse situatie nemen wordt het al veel moeilijker, zoniet onmogelijk. Mijn grootste kostenpost zijn 1) belasting 2) alimentatie. Vertel mij maar hoe ik hierop kan besparen.

 8. “Volgens Sean geeft de gemiddelde Amerikaan maar liefst 70.000 dollar uit aan eten buiten de deur. ”

  Dat getal kan niet waar zijn, aannemende dat je “per jaar” bedoelt. Misschien 7.000 dollar per jaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.