Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Vanaf het moment dat ik eindelijk mijn aangifte rond had, bleek dat ik – vanwege hoge zakelijke kosten en daardoor een lager inkomen – met terugwerkende kracht tóch nog recht te hebben op zorgtoeslag voor 2013. Je zou dit alleen helaas maximaal tot eind 2014 aan kunnen vragen, terwijl mijn aangifte natuurlijk pas dik in 2015 klaar was. Ik had echter ook ergens gelezen dat dit anders lag als je uitstel had gekregen om je aangifte te doen. Dat was via mijn boekhouder altijd automatisch geregeld.

Bericht over de zorgtoeslag

Eerder kreeg ik voor 2014 al bericht, maar daar had ik niet zoveel aan. Dat was namelijk dan op basis van mijn gegevens voor 2013, maar die zijn natuurlijk niet gelijk. Bovendien zat er in dit geval ook nog een verschil tussen recht hebben op én nog op tijd zijn om het aan te vragen.

Daarom was ik behoorlijk blij met de brief die ik deze week kreeg: ik krijg voor 2013 tóch met terugwerkende kracht zorgtoeslag terug. Een onverwachte meevaller, die waarschijnlijk eind van de week (als ik uitga van de dagtekening van de brief) op mijn rekening gestort wordt. Dat betekent tegelijkertijd dat ik deze week uitkom op mijn doelbedrag voor de buffer, namelijk 12.500 euro. En waarschijnlijk kom ik er nog wel overheen.

Daarom ga ik waarschijnlijk met een deel van dat bedrag mijn andere potjes wat verder vullen, want in mijn Emergency Fund zit op dit moment bijvoorbeeld bijna niets en in mijn verbouwingspotje (wat ik ook o.a. gebruik om pellets mee te betalen) ook niet. Maar goed, het moet eerst maar binnen zijn, daarna kan ik iets beter zien hoe ver ik zit en wat slim is om te doen. Ik wil namelijk ook mijn buffer gewoon langzaam maar zeker verder omhoog krijgen, toch nog wat aflossen op de hypotheek en dus de andere potjes wat vullen. En hoewel het op zich best goed gaat, moet ik wél goed op blijven letten. Anders is het soms ook zó weer verdwenen…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Heb jij nu ook het idee dat je met terugwerkende kracht alsnog in aanmerking zou kunnen komen voor zorgtoeslag? Dan kun je dit alsnog aanvragen. In de regel kan dit tot september van het daarop volgende jaar. Voor 2016 kon je de zorgtoeslag bijvoorbeeld aanvragen tot 1 september 2017. Voor 2018 is dat tot 1 september 2019 en voor 2019 is dat tot 1 september 2020.

Ik viel in de categorie met uitzonderingen. Als je uitstel hebt gekregen voor je belastingaangifte, dan mag je voor dat jaar zorgtoeslag aanvragen tot aan de datum waarop de belastingaangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Binnen de uitsteltermijn was ik dus wél op tijd. Dit zou voor jou ook het geval kunnen zijn, dus check dit altijd even.

Het met terugwerkende kracht aanvragen van zorgtoeslag is heel eenvoudig. Log bij MijnToeslagen.nl in met je DigiD en geef aan over welk jaar je de zorgtoeslag wilt aanvragen. Voer vervolgens de gevraagde gegevens in en dien je aanvraag in. Je krijgt dan vanzelf een beschikking, waarop staat of én hoeveel geld je nog terugkrijgt.

Heb jij altijd goed in beeld of je alle toeslagen krijgt waar je in een bepaald jaar recht op hebt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ja ik kijk ook vaak op mijn toeslagen nl, en kijk of de schatting van ons inkomen dit jaar nog klopt. Zo kom ik niet voor onverwachte terugbetalingen te staan.

 2. Dat is fijn dat je dit toch krijgt. En buffer op orde is heerlijk. Nee, ik kijk nooit, want ik kan me niet voorstellen dat we iets krijgen. Bij de belastingaangifte wordt automatisch rekening gehouden met toeslagen.

 3. Dat vind ik het voordeel aan het Duitse systeem, de premie van je zorgverzekering word gewoon van je loon ingehouden en daarnaast hoef je niets extra's te betalen aan premie. Zorgtoeslag is helemaal niet van toepassing, heerlijk!

  In Nederland wordt het steeds ingewikkelder:
  – Je betaald een deel premie via je loon
  – Je betaalt een deel rechtstreeks aan de zorgverzekeraar
  – je verplichtte eigen risico
  – je eventuele vrijwillige eigen risico,
  – dan krijg je misschien nog zorgtoeslag
  – of je moet terugbetalen als je gaat samenwonen of meer loon krijgt

  En dan hebben we het nog niet eens over de wisselende samenstelling van het basispakket. Het ene jaar wordt de pil wel vergoed, andere jaar niet. Echt een zooitje is het geworden!

  1. En niet meer te volgen voor een minder cijfer-begaafde, minder draagkrachtige Nederlander. En daar ontstaan de eerste schulden. En dan gaat het alleen nog maar naar beneden. " Vroeger" ging het bij ons ook van het salaris. Wat was dat simpel allemaal!

 4. Ik dacht vorige week ook nog om mijn inkomsten belasting in te vullen. Kom ik erachter dat een tijdelijke baas mij nooit had aangegeven bij de loonbelasting. Kan niet wachten tot ik gebeld ga worden door ze.

 5. Wij vragen het niet achteraf aan, want dan loop je inderdaad het risico te laat te zijn (hier zijn wij ook geen helden in het op tijd indienen van de belasting).
  In plaats daarvan zetten wij ons inkomen bij de toeslagen veel hoger dan het daadwerkelijk is, daarom krijgen wij na het doen van aangifte altijd nog een flink bedrag terug!

  1. Moet je daar dan juist ook niet op de hoogte letten? Want als je te hoog doet, heb je geen recht meer en ik dacht dat je dan ook weer in hetzelfde 'schuitje' terecht kwam als wanneer je het stop had gezet? Of krijg je dan alsnog terug, omdat je dan wel in hun systeem zit?

 6. wauw.. recht op zorgtoeslag en dan toch zo'n prachtige hypotheek ? (we wonen in de randstad dus de koophuizen zijn duur en kunnen emt zn 2en krap aan 240.000 krijgen..en wij hebben dus geen recht op zorgtoeslag omdat mans inkomen alleen al te veel is) maar wij hebben dus nergens recht op behalve een beetje kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal

  1. Dit was ook even een unieke situatie hoor, voor mij dan. Normaal gesproken krijg ik het al jaren niet meer, maar door wat zakelijke investeringen werd mijn inkomen op papier zo ontzettend gedrukt, dat ik er dus nu wél een keer recht op heb.

 7. Dat zijn de voordelen die je als ondernemer kan creeeren, zo heb ik ooit eens over enkele jaren veel ingelegd in banksparen, de FOR, zonnepanelen om mijn verzamelinkomen te drukken zodat ik veel meer aan toeslagen ontving.
  Als huurder, of zonder onderneming, heb je veel minder (of geen) aftrekposten waardoor je minder kans hebt om zorgtoeslag te ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.