De Tandarts…

Het lukt echt niet meer, ik moet weer een keer naar de tandarts. Hoewel ik helemaal geen voorstander ben van bezuinigen op zorg (vaak pakt dat alleen maar duurder uit), ben ik al heel lang niet naar de tandarts geweest. Dat was een beetje een samenloop van omstandigheden (verhuizingen), geen extreme last, toen weer wel last maar benauwdheid over wat de beste man me zou vertellen en benauwdheid over de kosten die daaruit voort zouden vloeien.

Nu zal ik er echter toch aan moeten geloven. Ik voel dat ik een gaatje heb. En ik voel dat het oppervlak van een tand zwakker wordt. Alsof er eens iets hards tegenaan is gekomen (en dat zou best kunnen, ik bijt soms wel eens per ongeluk op mijn tanden, op de een of andere manier). Dus zal ik er toch eens aan moeten geloven. De afspraak is al gemaakt, dan kan ik dat in ieder geval niet meer uitstellen. Nu is het duimen dat de schade wat binnen de perken blijft. Lastige is dat ze bij een nieuwe tandarts vaak ook weer een hele uitgebreide controle doen om te kijken hoe het ervoor staat. Wel goed, want je kunt ook een slechte tandarts hebben en al jaren rondlopen met allerlei gaten, maar vaak ook duur. De prijzen van deze tandarts staan online, maar je weet zelden van tevoren al helemaal wat er gaat gebeuren, dus je kunt alleen maar een grove schatting maken. Ik heb geen aanvullende verzekering, dus de kosten komen helemaal voor eigen rekening. Daar heb ik overigens bewust voor gekozen, dus dat vind ik op zich niet heel zuur ofzo, dat is gewoon zo.

De positieve kant is dat ik straks hopelijk wel weer gerust kan slapen, in de weet dat mijn gebit weer helemaal in orde is. Ik hoop alleen dat het zowel in mijn mond als in mijn portemonnee niet te pijnlijk is, voor het zover is.

Hoe vaak gaan jullie naar de tandarts en stellen jullie een bezoek ook wel eens uit vanwege de kosten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. 2* per jaar gaan we en we zijn 20 € pp kwijt voor controle. Deze wordt echter vergoed dus veel kosten hebben we niet. Uitstellen doe ik niet .

  1. Argh, hier ook! Elke zwangerschap kost me een kies. Deze keer dacht ik van niet, maar helaas vorige week twee stukjes kies die ik opeens out of the blue in mijn mond zwervend vond.

   Stel het uit omdat ik gewoon een hekel aan de tandarts heb. Hoewel ie het goed doet, hij heeft me ondanks oa een zenuwbehandeling nog nooit pijn gedaan….

 2. 2x per jaar en dat kost ook zo'n 20 euro per keer. Veel hoge kosten kun je zien aankomen en mijn tandarts geeft dat ook aan zodat je nog tijd hebt een verzekering te regelen.

 3. netjes 2 keer per jaar. Ook bij mij iedere zwangerschap een kies, heb er vijf.. ;). Veel hoge kosten zie je niet aankomen Willemien. Zijn al tig stukken van mijn kiezen afgbroken. Tig zenuwbehandelingen, hoe moet ik die aan zien komen? Laatst naar de kaakchirurg voor de worteltop er af te zagen. Laatst halve kies afgebroken. Toen klapte mijn vulling eruit, voordat ik bij de tandarts terecht kon, brak een derde hoek. Toen ik daar was, was er geen redden meer aan en moest tie getrokken worden, wat zeer moeizaam ging, ai. Nee hoor, dit kon ik niet aan zien komen. Nu heb ik de laagste tandartsverzekering genomen. Zal het knap vinden als ze nog wat tegenkomen…

 4. Ik ga ieder half jaar en ook de mondhygieniste sla ik niet over. Ik heb een rot gebit. Ik neem de tijd vor tanden poetsen, ragertjes. Wanneer je in de overgang bent is dat kennelijklichamelijk een zware belasting, veel wortelkanaal behandelingen. Een kies zonder wortel is danlater weer een kroon, want die staat niet stevig. Gelukkig geen kunstgebit of een plaatje.

  1. Dat komt door IntenseDebate, de plugin waarmee de reacties worden weergegeven. Heel vervelend, maar ik heb het er nog steeds niet af kunnen krijgen. Ik zie ze achter de schermen nog wel gewoon, dus ze zijn nog wel ergens, maar worden soms gewoon niet weergegeven. Ik heb al contact opgenomen met ID, hopelijk werkt dat…

 5. Ik heb geluk met een heel sterk gebit. Maar uit laksheid ga ik zelden naar de tandarts. Als ik dan toch ga vrees ik wel voor de kosten. Afgelopen maand was ik voor het eerst sinds 2,5 jaar weer bij de tandarts. Dat kostte me 19,- euro. Alles was helemaal in orde!
  Uiteraard heb ik geen tandartsverzekering.

 6. Nee ik stel nooit bezoek uit wegens de kosten. Mijn gebit is me heilig en ben er zeer zuinig op. Wij gaan 2x per jaar voor controle, en daarna naar de mondhygiëniste. Ik ben groot voorstander van bezuinigen, maar niet met dit soort dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.