Blije tandarts, blije rekening?

Besparen op tandartskosten

Afgelopen week moest ik weer naar de tandarts. Omdat ik niet altijd even helder ben met dit soort dingen (ik vergeet een afspraak te maken, het komt even niet uit, is het alweer zo lang geleden?), had ik vorige keer maar direct een nieuwe afspraak gemaakt. Ik heb eigenlijk nooit echt problemen met m’n gebit, alleen verwijderen ze soms wel eens wat tandsteen.

Poetsen

Mijn ‘gebitsritueel’ is heel eenvoudig. ‘Vroeger’ poetste ik altijd twee keer per dag met een handtandenborstel en een paar jaar geleden heb ik die ingeruild voor een elektrische tandenborstel. Die kan nu eenmaal nét nog een beetje sneller en grondiger poetsen dan ik zelf kan en dankzij dat kleine kopje kan ik ook veel beter bij mijn achterste kiezen. Want ja, ik heb de meeste verstandskiezen nog steeds in m’n mond zitten.

Mijn tandenborstel is niet heel bijzonder en heeft geen speciale timer. Hij poetst wel goed en de vervangende borsteltjes zijn redelijk budgetvriendelijk.

En soms doe ik ook wel wat extra. Een mondwatertje ofzo. En flossen.

Flossen

Volgens mij zeggen ze altijd wel dat je moet flossen, maar vorige keer kwamen ze ook met van die kunststof ragertjes, die me een stuk handiger leken dan flosdraad. Ik besloot het advies van de tandarts dus maar eens ter harte te nemen en begon met ‘flossen’. Met die ragertjes, maar ook met van die halve maantjes met flosdraad ertussen, voor de stukjes waar ik zo’n kunststof ding niet goed tussen kreeg. Hoewel er niet echt een specifieke regelmaat in zit, kom ik toch zeker wel aan die 3x per week die geadviseerd werd, ik denk dat ik het zo om de andere dag doe.

En met resultaat: ik denk dat ik deze keer misschien 5 minuten in die stoel heb gelegen. En ik kon gewoon merken dat de tandarts echt haar best deed om wat te vinden. Geen tandsteen, geen afstervende tanden en geen gaatjes. Ik moest nog wel even de test doen omdat ik een poosje terug nogal hard op m’n tanden gevallen was. Hoewel ik sowieso nooit mag klagen over de rekening hoop ik dat die nu ook nóg meer mee valt. En die ragertjes en flosdraadmaantjes, die houden we erin!

Flos jij? En wat voor soort bezoekjes breng jij aan de tandarts: vastgeklemd in de stoel met forse rekeningen achteraf, of valt het wel mee? En waar poets jij mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. De tandartsrekening valt bij mij eigenlijk altijd mee. En nu er wel wat aan de hand is (gedoe met verstandskiezen) moet ik meteen naar de kaakchirurg en dat wordt weer wel vergoed door de basisverzekering (mijn eigen risico is al volledig gebruikt). Hopelijk blijft dat nog lang zo.

 2. Ja, flossen, ragen en op een nieuw aangeleerde manier met de electrische tandenborstel poetsen. Alles om het tandvlees weer optimaal gezond te krijgen…
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

 3. Ja brom zit ik met mijn eigen risico opgehoogd naar 750 euro volgende week bij de kaakchirurg twee wortelresten te verwijderen. Hopelijk valt het mee. Maar gut e gut dat worden een boel centen..

 4. Och ja flossen of met de tandenstoker.
  Ik word altijd weer fanatiek nadat ik een bezoekje aan de tandarts heb gebracht.
  daarna zwakt het geleidelijk af om vervolgens weer net voor de afspraak weer te flossen haha.

 5. Hai Lekker Leven Met Minder, jij schrijft dat je flosst waar je niet met het ragertje bij kunt. Verstandiger is om gewoon overal te flossen, omdat je met een ragertje niet tussen de tanden komt (waar ze tegen elkaar aan staan zeg maar). En laten daar nu de meeste gaatjes ontstaan…. Groetjes, Miriam (tandartsassistente)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.