Waar komt het vandaan?

Spaarcentje blikte vanmorgen terug op het afgelopen jaar en vertelde hoe het hen op financieel gebied vergaan was. Wat hun doelen waren, wat daarvan gerealiseerd is en hoe ze daarin zijn geslaagd. En ze vroeg hoe het ons allemaal vergaan is.

Toen ik nadacht over het afgelopen jaar, schrok ik wel een beetje. Ik wist dat we €6000 hadden afgelost op de hypotheek en ik wist dat we het dak hadden vervangen en wat andere dingen, maar ik had alles nog niet eerder opgeteld. En als ik dat wel doe, dan snap ik wel waarom 2012 niet voelde als een heel erg rijk jaar!

In 2012 hebben we de volgende grote dingen gedaan:

– €6000 afgelost op de hypotheek
– De inleg van de spaarhypotheek met €25 per maand verhoogd
– Het huis geschilderd
– 40 meter goot laten vervangen
– Het dak laten vervangen
– De bovenverdieping voorzien van gordijnen
– De zolder winddicht gemaakt
– De laatste +- 100m2 dak dichtgemaakt
– De dakkapel gerenoveerd

Als ik dan even een snel optelsommetje maak van de kosten daarvan, dan kom ik om en nabij de €25.000 uit voor de verbouwingen, plus nog de aflossing van €6000 = €31.000.

Waar is dat in hemelsnaam vandaan gekomen?

In het begin van het jaar had ik een belastingmeevaller, waarvan ik ongeveer de helft (€2500) in de hypotheek heb gestopt. Ik heb er de zorgpremie van betaald en vermoed dat ik de rest in de verbouwing gestopt heb.  Ook heb ik voor het dak uiteindelijk nog zo’n €4500 uit mijn pensioenpotje moeten halen.

Maar verder hebben we dit jaar helemaal geen meevallers gehad. Sterker nog; we hadden te maken met minder werk en hogere vaste lasten.

Hoe is het dan gelukt? De enige conclusie die ik kan trekken, is dat kleine beetjes echt helpen en dat je heel wat kunt bereiken, als je het echt wilt. We hebben er veel voor moeten doen en laten. Zo hebben we veel kostbare verzamelobjecten verkocht om o.a. het dak te betalen, onze droomvakantie (waarvoor we ook al wat gespaard hadden) is op de lange baan geschoven, sportschoolabonnement opgezegd en alle andere abonnementen weer onder de loep genomen. Ook op boodschappen hebben we veel bespaard door slimmer in te kopen, niet elke dag naar de winkel te gaan en de hoeveelheid die we aten ook wat te minderen. Het is helemaal niet nodig om je tonnetje rond te eten en vervolgens de hele avond uit moeten buiken op de bank. Niet dat we er honger voor hebben geleden, maar we hebben wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat gezonder te gaan leven en wat kilo’s kwijt te raken.

Was het een leuk jaar, waar ik met een goed gevoel op terug kijk? Om eerlijk te zijn niet echt. Ik moet echt dan naar alle ‘prestaties’ kijken om er toch een positief gevoel aan over te houden. Want al met al was het gewoon best wel behoorlijk pittig. En dan nog weet ik dat we nog veel meer hadden kunnen besparen in bepaalde verbouwingsacties. Het had dus nog zwaarder gekund, dus eigenlijk mag ik nog in mijn handjes knijpen.

Wat gaan we voor 2013 doen? Ik hoop eigenlijk op een iets rustiger jaar, waarin de kosten wat verminderd kunnen worden en het spaarsaldo wat kan groeien. Daarnaast hoop ik weer een flinke aflossing te kunnen doen.

De verbouwingsklussen die we op de planning hebben zijn vrij overzichtelijk, maar de kosten ervoor zijn lastig in te schatten. Zo willen we de tuin aanpakken (boswal, terras en wat grindpaadjes aanleggen, zodat het allemaal wat gezelliger, overzichtelijker en onderhoudsvriendelijker wordt) en zitten we met de keuken. Als er ruimte en energie over is, zou het ook fijn zijn om de slaapkamer onder handen te kunnen nemen. Voor de tuin verwacht ik dat de materiaalkosten op tenminste €1000 uitkomen. Afhankelijk van wat we zelf kunnen doen, komen daar evt. nog wat werkkosten bij. Ik gok dat het hele tuinproject al snel richting de €2500 gaat lopen. Voor de keuken ben ik bang dat we wel tegen de €10.000 aan lopen, als ook b.v. het kozijn vervangen moet worden. Ook daarvoor geldt; wat we zelf doen scheelt weer én slim inkopen scheelt. Voor de slaapkamer heb ik een bedrag van €2500 in mijn hoofd, maar volgens mij moet dat ook wel voordeliger kunnen. Het schilderwerk kunnen we zelf doen, het stuken moet gedaan worden en de vloerbedekking kun je vaak gratis laten leggen. Dat moet wel gekocht worden, maar we gaan daarin niet meer voor de dure soort die we op andere plekken in het huis hebben.

Dan zit je totaal dus al zo weer op €15.000. Als ik zie wat we vorig jaar bij elkaar hebben gespaard, dan moet het lukken, maar eigenlijk voel ik er helemaal niet zoveel voor om dat geld allemaal uit te geven. Voorlopig blijf ik dus maar gewoon sparen voor de buffer (en de aflossing) en ga ik eens wat meer zelf aan de slag. Het jaar is nog maar net begonnen, dus we kunnen rustig rondkijken naar mooie koopjes en aantrekkelijke aanbiedingen, die de kosten weer kunnen drukken. Als je iets moet hebben ‘in het seizoen’, betaal je vaak de hoofdprijs, maar als je b.v. nu op zoek gaat naar tegels voor je terras, kan dat soms veel voordeliger zijn. En voor een keuken is dat ook zo; voor een mooi fornuis, kastjes en een koelkast kun je ook Marktplaats afstruinen. We hebben de ruimte om spullen op te slaan en kunnen zo langzaam maar zeker alles bij elkaar sparen. En wie weet wat we daarin nog zelf kunnen doen. Meer dan we in de eerste instantie denken, vermoed ik zo!

Kortom, de plannen voor dit jaar zijn eigenlijk niet zo heel erg vastomlijnd, er zijn wel wensen, maar die laten we niet allemaal meer rücksichtslos uitvoeren, zoals we een aantal jaar terug wel deden. En dat vind ik op een bepaalde manier eigenlijk ook weer een mooie groei.

Hebben jullie duidelijke (financiële) plannen voor 2013?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Zo zeg, jullie hebben dus een heel goed jaar gehad, wat dat betreft. Het is nog beter dan je zelf dacht, wat een heerlijk gevoel moet dat geven.
  Wij werken niet met zulke echte doelen, wonen in een huurhuis, dus vaste lasten alleen per maand. Wel zijn we van plan dit voorjaar de badkamer te verbouwen en daarvoor zijn we ook al de krantjes aan het nakijken, om een zwevend toilet in een aanbieding te kopen, en alle andere spullen ook uiteraard. Er ligt al een aanbieding klaar bij Karwei, dus alvast één ding weer aanschaffen. Zo besparen we uiteindelijk ook op de kosten…
  Succes met alle plannen, maar dat gaat jullie vast wel lukken, jullie zijn zo goed bezig!
  Ik wens je nog een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Wat een prachtig resultaat, wat zul je trots zijn op jezelf! Niet zo gek dat je het dit jaar iets rustiger wilt aanpakken…
  Ik heb geen financiele planning anders dan flink verder consuminderen. Alles valt of staat met het vinden van werk. Dat lijkt op dit moment nog onmogelijk… Dus roeien met de riemen die we hebben.

 3. Als ik het zo lees heb je juist een heel rijk jaar achter de rug. Je hebt kunnen investeren in huis en hypotheek en dat stroomt uiteindelijk allemaal weer naar jou terug. En je hebt dit allemaal kunnen door zonder schulden te maken en zelfs met minder inkomsten. Je hebt het op een of andere manier toch maar kunnen betalen.
  Goed hoor. Je mag trots zijn op jezelf!

  1. Ja, dat is ook helemaal waar! Het was alleen wel heel erg hard knijpen, dat is ook niet echt prettig. Een tussenweg voor 2013 zou mooi zijn 😉

   Maar we genieten wel weer dagelijks van alle dingen die gedaan zijn, dus wat dat betreft…

 4. Ik begrijp met al die prestaties van 2012 dat het erg krap leven is. Wel heel knap dat jullie zoveel konden investeren in je huis. Dat zet me weer aan het nadenken om bij ons de broekriem een gaatje strakker te trekken. Ik hoop dat 2013 een leuker jaar voor jullie wordt.

 5. Wat knap zeg! En eigenlijk kan je je heel rijk voelen met je huis. Een gulden middenweg is ook fijn; iets meer tijd gunnen om klussen en spullen bij elkaar gespaard krijgen en af en toe ook eens iets leuk doen.

 6. Dit jaar moet voor mij ook financieel rustiger worden. Het saldo moet omhoog, en de hypotheek lager.
  Bovendien is de kamer en gang aan de beurt om te vernieuwen. Toch wil ik dit niet eerder doen dan in 2015. Of dat gaat lukken? Soms wil ik niks anders, dan nu, nu, nu!

 7. Wij hebben wel wat doelen,maar ik zeg erbij als het kan.
  Schulden veel minder laten worden.
  Auto laten maken.
  Grasmachine kopen.
  Terras afmaken.
  Nieuwe houten bank buiten.
  Nieuwe terrastafel.

 8. Ik heb het enige tijd geleden al tegen je gezegd. Kijk eens achterom en ben supertrots op alles wat je bereikt hebt in 2012. In 2013 heb je eigenlijk de helft nodig om je wensen te realiseren zonder aflossing. Dat moet toch lukken.
  Een tip: kijk eens op showroomkeukens.nl. De mooiste keukens voor een lage prijs.
  Daarbij ben ik het met je eens dat de slaapkamer best goedkoper kan.
  Heel erg veel succes in 2013. En zoals je ik een beetje ken (via blog dan) moet dat zeker goed komen.
  Groetjes

 9. Ja, dat is wat mijn vanaf dat ik begon met dit blog ook in mijn hersenpan geland… Het hoeft niet direct nu, meteen en met grote bedragen. Het kan ook even wachten, goed kijken naar prijzen en zelf doen…

  Als ik naar jouw overzichtje kijk hebben jullie gigantisch veel bereikt dit jaar. Ik kan me voorstellen dat je nu even wilt ontspannen en gewoon sparen en dan wel ziet wat er gaat gebeuren… is wel zo relaxt.

  Groetjes, Puck

 10. Eigenlijk wel een rijk jaar. In vele opzichten. Dat jullie zoveel konden verwezenlijken en dat jullie dat helemaal zelf gedaan hebben. Met elkaar.

  Petje af!

  Liefs Fredrique

 11. Super zeg, jullie hebben veel gedaan in 1 jaar.

  Onze doelen zijn simpel: Het buffer verder vergroten en het bedrag voor een nieuwe laptop bijeen sparen. We wonen in een huurhuis, dus geen groot onderhoud voor onze rekening.

  Gr. Ingrid

 12. BVA auctions is ook een tip voor een nieuwe keuken. De een zijn dood is de ander zijn brood helaas maar door het toenemend aantal bedrijven dat het niet redt zijn er wel koopjes te scoren…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.