Het varken spekken: tips

Bedankt voor alle tips over het bijhouden van inkomsten en uitgaven; daar kan ik wel even mee aan de slag! Ondertussen ben ik ook bezig met verschillende mogelijkheden om het varken te spekken. Want hoewel ik lang nog niet alles duidelijk in kaart heb, ziet het er wel naar uit dat de komende jaren behoorlijk spannend gaan worden op financieel gebied. Dan kan ik natuurlijk kijken hoe het komt, maar ik houd er liever een beetje grip op. En dat betekent naast het bijhouden van inkomsten en uitgaven ook zorgen voor die inkomsten. Die uitgaven mogen dan wel even achterblijven 😉

Als ik even graaf in mijn geheugen, heb ik mijn geld eigenlijk altijd op verschillende manieren verdiend. Een paar mogelijkheden:

Ik zeg er eerlijk bij; sommige dingen spreken me totaal niet aan en staan letterlijk onderaan het lijstje. Promotiewerk klonk altijd heel leuk, met dingen weggeven in de supermarkt enzo, maar mensen zijn tegenwoordig helemaal niet zo vrolijk meer tijdens het boodschappen doen en denken ook dat overal wat achter zit, dus de reacties zijn erg wisselend. Mystery Shopping is vaak veel werk voor relatief weinig geld en de meeste bureaus die ik ken betalen vrij laat. Daar kun je dus ook niet echt van op aan. Maar, als ik dan weer mijn berichtje van vorig jaar lees, realiseer ik me ook dat je soms wel leuke combinaties kunt maken, die wél weer wat meer zoden aan de dijk zetten.

Wat ga ik doen
Het varken moet gespekt worden, dat is duidelijk. En eigenlijk nog wel harder dan in de voorgaande jaren (daarover later meer). Hoe ga ik dat aanpakken? Ik heb in ieder geval het dagelijks bloggen weer opgepakt. Dat is niet alleen geweldig om me bij de les te houden en om inspiratie op te doen, maar levert ook wat op in de vorm van AdSense-inkomsten en referrals via spaarprogramma’s. Ik weet dat niet iedereen daar even gelukkig mee is, maar ik probeer het aantal advertenties te beperken en realiseer me ook gewoon dat ik het in ieder geval *nu* ook even nodig heb.

Loondienst en promotiewerk staan op dit moment nog even laag op het lijstje qua opties, maar zijn mogelijkheden. Opruimen combineer ik lekker met verkopen, wie weet zit daar vanwege de aankomende feestdagen nog een mooie impuls in. Daarnaast ben ik natuurlijk mijn gewone werk aan het doen en werk ik daarin nu wat scherper met doelen. Dat helpt ook altijd wel, merk ik.

Tot slot blijft besparen natuurlijk een belangrijk thema. De komende tijd hoop ik op dat gebied ook weer nieuwe ontdekkingen doen en die te delen. Eén ding valt me namelijk altijd wel op: als het écht nodig is, blijken er toch altijd weer nieuwe dingen te zijn waarop je kunt besparen. Als die tegelijkertijd de kwaliteit van leven niet naar beneden halen (maar liefst nog verbeteren), dan sta ik er wel voor open!

Heb jij ook wel eens van die periodes dat het varken spekken belangrijk is? En wat doe je dan, ga je vooral voor de korte termijn, of richt je je ook op de lange termijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Het einde van het opknappen van het huis is gelukkig voorbij. Dat geeft ons iets meer rust. En de ruimte om te spekken, al gaat dat niet heel hard. Als je jaren weinig hebt aangeschaft, kunnen dingen zoals kleding ineens allemaal versleten zijn enz.

 2. De afgelopen drie jaar hebben we zuinig geleefd omdat ik thuisblijfmoeder werd (remember Nena, that's me) en nu ik het buitenshuis werken weer opgepakt heb kunnen we weer aan de renovatie van ons huis denken. We houden ons overigens nog wel aan een goede combinatie voor de kindjes. Zo werk ik slechts twee dagen buitenshuis en hoeven ze niet naar de voor- of naschoolse opvang. Het enige verschil voor hen is dat ze die twee dagen boterhammetjes mee krijgen naar school.
  Het grote voordeel zit er in dat we voordien reeds leerden consuminderen en mijn inkomsten nu integraal gespaard kan worden. Vind ik persoonlijk veel motiverender dan werken voor het betalen van facturen 😉
  Dat besparen had jij ook al goed onder de knie! Hier kan je nu zeker je voordeel uit halen hé meid. Je kan het echt wel, want ik heb destijds een groot deel van mijn lessen en motivatie uit jouw blog gehaald.

  Wij richten ons ook nog steeds op de lange termijn, we zijn al die tijd blijven sparen voor ons pensioen en ook de kindjes krijgen elk 50 euro per maand op hun rekening. Zo lang het geen bittere noodzaak is, komen we hier liever niet aan. En het bleek mogelijk te zijn, want dat geld haalden we eigenlijk zo uit tweedehands kinderkleding kopen ipv. nieuw…
  Alles staat of valt natuurlijk met je woonlasten. Want zuinig leven kan je in elk geval! Ik hoop dat die woonlasten snel duidelijk zijn voor je!

  1. Ik zag net je renovatieplannen, gaaf zeg! Kan me voorstellen dat dat ook een lekkere motivatie is om daarvoor te sparen. In ieder geval bedankt voor de oppepper 😉 Hopelijk zijn die woonlasten inderdaad snel duidelijk, want dat is toch altijd de grootste brok. Hoewel je inkomen altijd kunt verhogen, is het prettiger als je kosten kunt verlagen. Inkomen voelt voor mij namelijk altijd wat minder zeker dan kosten, terwijl het natuurlijk prettiger andersom is!

 3. Ik vind de advertenties op mijn blog ook niet echt heel erg leuk, maar het is niet echt heel storend en ik heb er toch maar twee maanden een treinkaart voor kunnen kopen. Ik krijg ook via de mail aanbiedingen maar dat doe ik niet. Ik heb wel gemerkt dat ineens ook al onze kleding versleten is of bij de kinderen te klein omdat ze een groeispurt hebben. Jij weet als geen ander hoe te budgetteren en ik ben blij dat je weer lekker iedere dag schrijft.

 4. Hier ook weer in de spaarstand. Al een behoorlijke tijd, maar dan nog: huis te koop zetten a 1000 euro, terugbetalen belasting 1263 euro…. daarom houden we even ''zelf'' niets over. Volgende maand nog dubbele zenuwbehandeling overnieuw a 250 / 350 per stuk…

  Maar goed, onze kosten zijn voor de rest laag en dat scheelt wel veel. Ik doe ook makkelijker kleine dingen om te besparen. Teiltje onder de kraan en dat water hergebruiken, op tijd t gas uitdraaien, besparende douche en even uitzetten tijdens benen scheren / haar insoppen… en gewoon weinig kopen behalve eten en brandstof.

  Zucht… wil gewoon even flink sparen om wat meer onderhandelingsruimte te hebben als we ooit het huis nog eens verkopen. Maar tot heden flikkeren we het in een groot zwart gat 😉

 5. Ik zie ook het meest in het zo laag mogelijk hebben/krijgen/houden van de maandlasten. Dat zet altijd zoden aan de dijk. Ofwel kunnen sparen, of niet hoeven werken, of lekker uit kunnen geven en de veiligste manier om af te kunnen wachten wat de toekomst brengt. Wij kozen voor aflossen op de hypotheek, toen we een erfenis kregen i.p.v een mooie stacaravan kopen, een auto of een duurder/groter huis met wél een tuin. Investeren in de toekomst is dat. Soms is dat even afzien, meestal is het fijn, om te weten dat we nu maandelijks makkelijk rond kunnen komen van 1 loon. Voor ons makkelijk dan. Alle extraatjes zijn dan mee genomen en dat zijn er hier veel, omdat ik niets aan extra mee reken als vast inkomen. Geen HRA, geen tegemoetkomingen, niets. Dan voel je je heel rijk!

 6. In de aanloop naar het nieuwe schooljaar moest ik het varken spekken vanwege alle studiekosten van de kinderen. Het varken werd mager, en nu ben ik het weer aan het opdikken!

  Ik vind Google Adsense ook een fijne manier om geld te verdienen.

 7. wij sparen nu niet met een specifiek doel, geven ook wel geld uit aan extra dingen, maar omdat we de afgelopen jaren hebben gespaard en omdat het dus kan. we sparen voor de kids 150 per kwartaal per kind. voor onszelf gaan alle inkomsten eest naar spaar dus. en dan vast bedrag per maand naar betaalrekening. alles wat er extra binnenkomt blijft dus op de spaarrekening. dus erg afhaneklijk van onze gewerkte uren (wat we niet zelf bepalen dus)

 8. Ik volg je in je zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. Ik sta deels voor dezelfde uitdagingen als jij, alleen heb ik, qua inkomsten, in ieder geval zekerheid tot aan mei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.