Beleggingsupdate oktober 2019

beleggingsupdate-oktober-2019

Zo! De afgelopen maand ben ik onverwacht meer met beleggen bezig geweest dan de bedoeling was. Ik kwam namelijk een actie tegen die ertoe leidde dat ik nóg een beleggingsrekening opende. In deze beleggingsupdate van oktober 2019 lees je daar meer over. En natuurlijk over de huidige stand van zaken met de andere rekeningen!

Actuele stand van zaken

Om eerst maar even in te haken op die actie: die leverde me dus 100 euro op. Inmiddels loopt er weer een nieuwe actie, waarover je in dat artikel ook kunt lezen. Maar: die is wel wat minder vrijblijvend dan deze actie was.

Nog even een tip voor als je alles niet op tijd geregeld hebt gekregen, maar daar wel je best voor deed: bel ze gewoon op! Ik heb afgelopen week van verschillende mensen gehoord dat ze erachteraan hebben gebeld en alsnog de toezegging hebben gekregen de bonus te ontvangen, omdat de vertraging niet bij hen lag. Het is natuurlijk geen garantie, maar je kunt het altijd proberen.

Inmiddels heb ik dus 5 beleggingspotjes/-dingen lopen:

 • Flatex – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik zie wel of ik daar in de toekomst meer mee ga doen. Voorlopig staat die ETF daar en laat ik de rekening gewoon doorlopen.
 • DeGiro – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • BrandNewDay – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag
 • Peaks – een toegankelijk platform voor beleggen met je wisselgeld
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Deze maand ging er dus weer 400 euro mijn beleggingsaccount bij DeGiro. Ik heb dit als automatische boeking ingepland staan, zodat ik hier niet steeds weer over na hoef te denken. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

In 2016 begon ik met 100 euro eenmalig, na verloop van tijd ben ik structureel maandelijks gaan inleggen én heb ik het bedrag in stapjes omhoog gedaan.

Een goede buffer vind ik prettig, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn geld voor me gaat werken. Daarom verschuif ik de balans steeds meer van sparen naar beleggen. Uiteraard houd ik wel een cash buffer aan.

** Tip: Ook beginnen met beleggen? Open nu je gratis beleggingsrekening

Dan heb ik dus ook nog een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk (en geblokkeerd) potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting. Hopelijk val ik tegen die tijd in een lager tarief.

Sinds 2017 loopt mijn 4-jarige investering gedaan in een crowdfundingsproject (La Cubanita), die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Winst maak ik daar nog niet op; dat komt pas in de laatste paar maanden van die 4 jaar.

En dan dus nog het account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan, omdat ik budgetteer tot de nul.

Ik vind dit geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld DeGiro (want: in verhouding veel te duur), maar het is leuk voor erbij, zeker als je bedenkt dat je regelmatig extra geld kunt verdienen met leuke acties.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn activiteiten voor oktober 2019

Deze maand gingen mijn centen wederom op aan VWRL. Ik kon met mijn restsaldo + mijn nieuwe inleg in totaal 6 stuks kopen, voor 78,40 euro per stuk. Net wat meer dan wat ik er in augustus voor betaalde en een stuk meer dan de prijs vorige maand. De enige schrale troost is dat de koers nu nóg iets hoger staat.

Zo gaat dat dan hè: timen is niet mogelijk.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand niet bij. Mijn storting van vorige maand is wél eindelijk verwerkt.

Bij Peaks hebben ze nog steeds een leuke actie lopen. Geen gratis tientjes meer, maar wel gratis vijfjes. Als je binnen 48 uur na aanmelding de code ADINELI4P verzilvert, krijgen we allebei 5 euro cadeau.

Daarna krijg je zelf óók een code, die je ook weer met je vrienden kunt delen. Hier heb ik de afgelopen tijd nog wat extra ruchtbaarheid aan gegeven; gratis geld moet je niet laten schieten 😉

Het rendement

De beleggingsupdate voor oktober 2019 ziet er ondanks alles toch weer een stuk beter uit dan vorige maand:

Het overzicht:

beleggingsupdate oktober 2019

Vorige maand stond ik ruim 800 euro in de plus, nu is dat zelfs meer dan 1.200 euro.

Bij BrandNewDay staat de huidige waarde op 18.313 euro. Mijn eigen inleg hier is 17.362 euro. Inclusief kosten staat deze portefeuille dus ook bijna 1.000 euro in de plus. Dat is flink meer dan vorige maand. Het plaatje daar ziet er nu zo uit:

beleggingsupdate oktober 2019

Peaks loopt nog steeds lekker door. De winst op mijn beleggingen is gestegen naar 20,2 procent, wat eigenlijk bizar is. Daarnaast heb ik mijn code een aantal keer kunnen delen, wat ook een mooi bedrag op heeft geleverd. Mijn huidige saldo is 793,56 euro, terwijl ik daarvan slechts 20 euro zélf heb ingelegd. De rest is rendement + afkomstig van acties.

Dividend

Via DeGiro kreeg ik ruim 12 euro dividend. En ik kan al zien staan dat er straks ook ruim 35 euro aankomt van mijn VWRL-aandelen.

Totaal in de plus: bijna 3.000 euro. Een behoorlijk verschil met vorige maand, dus ik ben benieuwd of dat aanhoudt.

Aandachtspunten voor komende maand

Komende maand heb ik naar aanleiding van de beleggingsupdate van oktober 2019 één kleine aandachtspunt:

• De aanmeldingen voor Peaks checken; dat heb ik eerder ook al gedaan, maar volgens mij blijven er nog steeds wat bonuscodes hangen.

Wil jij beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Lekker bezig! Zelf heb ik een paar weken geleden begonnen met beleggen voor mijn bedrijf. Ik doe het al persoonlijk met spaargeld, maar nu ook met een deel van het geld van mijn bedrijf. Beter dan de lage rente. Tof om te zien dat je zoveel verdient bij Peaks.

 2. Dat is een mooi bedrag in de plus inderdaad! Zou je misschien eens een artikel willen schrijven over hoet het werkt met crowdfunding-leningen en je belastingaangifte?

 3. Ik blijf twijfelen. Het idee dat er binnenkort misschien wel een recessie aan komt en dan nu “dure” aandelen kopen vind ik dan zo zonde. Voor nu maar sparen en aflossen en als de beurs wel een klapper maakt inleggen en vanaf dan structureel blijven inleggen is het plan voor nu.

  1. Heel begrijpelijk dat je er zo over denkt! Misschien is het wel goed om te weten dat onderzoek heeft laten zien dat de tijd in de markt het altijd wint van de markt timen. Ik zal daar binnenkort eens een artikel aan wijden. Maar sowieso: heel goed om in ieder geval dan bezig te zijn met sparen en aflossen, dan creëer je in ieder geval op andere fronten extra financiële speelruimte!

 4. Misschien is het ook interessant om het winstpercentage naast het winstbedrag te vernoemen? Je eigen inleg stijgt elke maand waardoor het hogere winstbedrag ook daaraan gerelateerd is?
  Ik beleg op heden niet, wil er wel zoveel mogelijk over lezen om eraan te beginnen van zodra het comfortabel voelt.
  O ja, wel een Belgisch pensioenspaarfonds op beide namen en gelijkaardige spaarplannen voor de kinderen, dus eigenlijk onbewust wel wat aan het beleggen want op die 5 rekeningen komt elke maand geld bij maar we kunnen het pas op einddatum opnemen

 5. Hi Adine, Hoe ziet je beleggingsportefeuille er bij DEGIRO ongeveer uit? Uitsluitend VWRL-aandelen? Of koop je structureel nog een bepaald type obligaties in?

  1. Bij DeGiro koop ik niet speciaal obligaties in, in mijn portefeuille bij BND zit wel een percentage (35%) aan obligaties. Bij DeGiro kijk ik meer naar dividendfondsen en kom inderdaad vrijwel altijd uit op VWRL.

   Ik kijk ook altijd even hoe een bepaald BlackRock-fonds (LU0376438312) het doet, maar die vind ik het laatste jaar eigenlijk steeds wat te duur om aan te kopen. Slaat nergens op natuurlijk, want uiteindelijk was het dan vorige maand toch weer goedkoper dan deze maand, maar toch. Beetje het nadeel van zelf op 19 euro instappen en de koers nu op 35-36 euro te zien staan.

 6. Onze beleggingen gingen erg goed afgelopen maand, ook nog eens met €200 dividend.
  Timen vam de markt moet je vooral niet doen. Gewoon iedere maand inleggen. Je kunt erover blijven lezen en wachten op de volgende crash of recessie, maar ondertussen loop je een hoop rendement/dividend mis. Dat bepaalt namelijk op lange termijn je groei, niet de koersen zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.