Krijg meer voor je huis met een beter energielabel

Krijg meer voor je huis met een gunstiger energielabel

Als je overweegt om je huis te verkopen, dan kan het ook de moeite waard zijn om je eens te verdiepen in het energielabel dat je hebt. Een gunstig energielabel zou de verkoopprijs namelijk met een paar procenten – en dan hebben we het al snel over duizenden euro’s – omhoog kunnen stuwen. En dat terwijl de aanschaf van zo’n label slechts een paar tientjes hoeft te kosten.

Geen keuze

Dit zou de indruk kunnen wekken dat het regelen van een energielabel een keuze is, maar dat is zeer zeker niet het geval. Sinds 2015 is een energielabel bij woningverkoop verplicht. Dat label loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (behoorlijk energieverspillend). Des te dichter je bij de A zit, des te gunstiger je woning in de markt blijkt te liggen.

Uit onderzoek van Calcasa komt naar voren dat voor een huis met twee stappen voorsprong op een ander vergelijkbaar huis zo’n 2,8 procent meer gevraagd kan worden. Bij drie stappen of meer kan dat zelfs oplopen tot 3,6 procent.

Bovendien kan het zijn dat je je woning ook sneller verkoopt met een gunstig energielabel; het wordt namelijk ook op Funda weergegeven én je kunt zelfs filteren op woningen met een specifiek energielabel.

Energielabel voor je woning aanvragen

Als je je huis wilt verkopen, dan zul je dus een energielabel voor je woning aan moeten vragen. Je kunt via deze website eerst een indicatie krijgen van het label dat waarschijnlijk verstrekt zal worden. Als er voor jouw woning al eens een energielabel is aangevraagd, wordt dat – met de geldigheidsduur – hier ook aangegeven.

Ik heb bijvoorbeeld voor de verkoop van mijn huis in 2015 een label aangevraagd, dat nu nog geldig is tot 2025.

Energielabel aanvragen

Voorbeeld energielabelVoor het aanvragen van een energielabel heb je je DigiD nodig en – in sommige gevallen – bewijs dat de woning ook echt van jou is. Of een machtiging, als je dit label voor iemand anders aan moet vragen. Ik heb momenteel bijvoorbeeld géén woning op mijn naam staan, dus ik zou hiervoor bewijs moeten aandragen. Als vriend inlogt, staat daar waarschijnlijk wél gewoon zijn woning aangegeven en kan hij gewoon doorklikken.

Via deze website van de Rijksoverheid kun je vervolgens checken waar jouw huis ongeveer op uitkomt. Hier is het een kwestie van goed opletten. Elk puntje dat je door de jaren door verbeterd hebt, kan namelijk bijdragen aan een gunstiger energielabel. Zo lukte het mij om van een F een D te maken. Nu is Energielabel D alsnog niet indrukwekkend, maar het komt al een stuk beter over dan F!

Kies je expert

Het invullen van het vragenlijstje is helaas niet voldoende; je moet het label nog officieel laten beoordelen door een expert, om vervolgens een definitief energielabel te krijgen. De kosten hiervoor liggen meestal rond de 50 euro, maar het kan ook goedkoper. De kosten zeggen niets over de kwaliteit of de geldigheid van het label; ook die expert die een tientje rekent – zoals bij mij het geval was – heeft gewoon een goed en geldig label afgegeven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Verhoog je vraagprijs, betaal minder

Heb je een gunstig energielabel kunnen verkrijgen? Gebruik dit dan zeker in het bepalen van je vraagprijs. Een energiezuinige woning levert meestal lagere maandlasten op, waardoor dit aantrekkelijker is voor een koper.

Ben jij die koper? Dan hoef je natuurlijk niet automatisch meer te betalen voor een gunstig energielabel. Want hoewel het een indicatie geeft van de energiezuinigheid van een woning, is het absoluut geen eenduidige graadmeter. Het ene huis met een C-label is absoluut het andere niet. Daarom is het belangrijk om vooral ook zelf heel goed op te letten in de woning waarvoor je belangstelling hebt: heeft het overal dubbel glas? Is de woning voorzien van gevel-, vloer- en dakisolatie? Welk type dubbel glas is aangebracht in de woning? En vraag ook gewoon naar de maandelijkse energielasten van de huidige gebruikers, al is het maar om een beeld te krijgen van hoe energiezuinig een woning nu écht is. Energiebesparende maatregelen zijn vaak een behoorlijke kostenpost, dus aarzel niet om dat te gebruiken in de onderhandelingen!

Heb jij bij je huidige woning gelet op de mate van energiezuinigheid? En heeft een energielabel voor jou wel eens iets toegevoegd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.