Alleenstaande moeder en geld: het huishoudboekje van Monnie (40)

alleenstaande moeder geld

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Monnie. Monnie is 40 jaar en woont samen met haar dochter van 18 in Rotterdam. Ze werkt parttime als maatschappelijk werker. En als alleenstaande moeder is geld iets waar ze heel bewust mee bezig is.

Ik val direct met de deur in huis: hoeveel verdien je?

“Ik werk parttime en ontvangt daarvoor 1.775 euro aan salaris, plus jaarlijks 8,3 procent aan vakantiegeld en een dertiende maand. Daarnaast krijg ik nog 41 euro aan zorgtoeslag en 176 euro aan huurtoeslag.

Mijn dochter zit op het VWO. Zij krijgt een toelage van DUO van 115 euro en zorgtoeslag van 99 euro. Daarvan betaalt ze haar zorg- en scooterverzekering en haar sport- en telefoonabonnement. Haar inkomen en persoonlijke kosten neem ik in dit overzicht overigens niet mee.

Zelf maak ik overigens ook nog twee keer per maand schoon bij familie. Daar houd ik ongeveer – na verrekening van de benzinekosten – 140 euro per maand aan over.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En wat geef je ongeveer uit?

“Mijn maandelijkse budget ziet er als volgt uit. Ik reken sparen overigens bij de vaste lasten; dat is hier dus ook in opgenomen als ‘kostenpost’.

InkomstenUitgaven
Salaris: 1.775 euroHuur: 610 euro
Bijverdiensten schoonmaken: 140 euroGas, water en licht: 125 euro
Huurtoeslag: 176 euroWoonbelastingen: 57 euro
Zorgtoeslag: 41 euroAutoverzekering, vergunning en belasting: 75 euro
Wifi: 26 euro
Mobiel: 14 euro
Sparen dochter: 23 euro
Zelf sparen: 400 euro
DUO aflossen: 33 euro
Boodschappen: 400 euro
Benzine: 50 euro
Cadeaus: 20 euro
Totaal: 2.131 euroTotaal: 1.833 euro

We waren per maand altijd zo’n 600 euro aan boodschappen en uit eten kwijt. Erg hoog! Dat kwam mede door redelijk veel flessen wijn, etentjes, nicotinepleisters (duur!) en luxe boodschappen.

Nu heb ik voor ons beiden een budget van 400 euro. Daar redden we het goed mee en ik houd meestal nog wat geld over. Ik koop nog maar één fles wijn voor in het weekend, ik ben gestopt met de nicotinepleisters en ik bestel geen eten meer.

Aan de kapper ben ik niets kwijt; ik knip mijn eigen haar en dat van mijn dochter (geleerd op YouTube!).

Cadeaus koop ik zoveel mogelijk vooraf in de sale, of ik geef cadeaus weg die ik zelf niet wil houden.

Kleding staat hier niet bij; ik koop erg weinig, omdat ik genoeg in de kast heb liggen. Mijn dochter klopt daarvoor bij haar vader aan. Ik denk dat ik per jaar hooguit 200 euro kwijt ben aan kleding en schoenen.

Sparen doe ik dus ook maandelijks. Sinds 2001 spaar ik 23 euro per maand op een beleggingsrekening voor mijn dochter. Daarnaast spaar ik sinds een aantal jaar 400 euro per maand. Ik heb hiervoor niet speciaal een doel.”

Ben je hier tevreden mee?

“Ik zou het liefst nog wat meer besparen op eten en streef naar een budget van ongeveer 75 euro per week. Daarnaast zou ik nog graag een tweede side hustle willen hebben.”

Je bent alleenstaande moeder, hoe is dat – ook op het vlak van geld?

“Nou… het was wel even wennen toen mijn dochter 18 werd. Vanaf dat moment werd ik namelijk ineens niet meer gezien als alleenstaande moeder. Dat betekende dat ik flink moest inleveren aan toeslagen én ik ook geen geld van de kinderbijslag meer kreeg – terwijl ik natuurlijk nog steeds alleenstaande moeder was én de kosten voor mijn dochter niet ineens omlaag gingen.

Ik heb me goed kunnen aanpassen; ik spaarde eerst 400 euro per maand en dacht eigenlijk dat ik daar mee zou moeten stoppen.

Toen ben ik echter gaan budgetteren en heb ik veel meer inzicht gekregen in mijn uitgaven en inkomsten. Afgelopen maand heb ik zelfs 650 euro kunnen sparen, maar liefst een derde van m’n inkomen!”

Hoe houd je het overzicht over je geld?

“Mijn vaste kosten houd ik bij in een Excel-sheet op de computer. De variabele kosten houd ik bij in mijn planner. Elke dag noteer ik wat ik heb uitgegeven.

Ik heb net een gratis betaalrekening geopend; daarop ga ik vanaf volgende maand mijn boodschappengeld en benzinegeld storten. Dan hoef ik die kosten niet steeds op papier bij te houden.”

En hoe ben jij eigenlijk met geld: geef je het makkelijk uit of juist niet?

“Ik ben altijd heel geldbewust geweest. Mijn inrichting is grotendeels tweedehands en ik heb een oog voor koopjes. Ik zie mezelf als minimalist en niet materialistisch, maar ik geef wél geld uit aan belevenissen.

Ik reis bijvoorbeeld veel. Maar dan slaap ik wel in hostels en ga ik vooral buiten het hoogseizoen.

Reizen is ook iets waar ik niet op zou willen besparen. Of nou ja: ik doe het wel, want ik doe het zo goedkoop mogelijk. Eigenlijk bespaar ik op alles waarop ik KAN besparen. Maar: ik zou het er dus niet om laten. Als alleenstaande moeder let ik op mijn geld, maar dáár heb ik het wél voor over.

Mijn grootste uitdaging als het gaat om geld is niet kijken naar anderen. Ik heb vrienden met inkomens in de 6 cijfers en mooie huizen en dure auto’s.

Hoewel ik zeker niet ontevreden ben met wat ik heb én ik niets tekort kom, steekt soms wel het gevoel de kop op dat ik achterblijf bij vrienden. Ik ben al blij met 20.000 euro op mijn spaarrekening (wat ik dus met jarenlang sparen heb opgebouwd), terwijl mensen in mijn omgeving een ton winst maken op een woning en flink geld verdienen met vastgoed.

Maar ik zie mijn toekomst sowieso rooskleurig: over een paar jaar ben ik aan het beleggen en betaal ik vermogensbelasting 😀 En ik hoop dan ook meer geld te verdienen met een leuke bijbaan, iets voor mezelf!”

En… nog een laatste gouden tip voor anderen?

“Een paar zelfs! Eerst: krijg overzicht in je financiën. En nummer twee: ga je huis ontspullen en verkoop onnodige zaken. Dat geeft inzicht in naar welke onzin je hardverdiende knaken al die jaren zijn gegaan. En ten derde: zie het als uitdaging om alles goedkoper te doen en wees creatief met elke euro!”

Ik geniet er altijd weer van, dit soort positieve en inspirerende verhalen. Dank voor het delen, Monnie!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Leuk om te lezen dit! Ben zelf ook jaren lang alleenstaande moeder geweest met een betaalde baan. Herkenbaar. Wat me wel opvalt is dat je best kijkt naar wat je vrienden hebben… Waarom is dat? Je doet het zo te lezen hartstikke goed, bent bewust van waar alles heen gaat en spaart enorm veel op dit inkomen! Je hebt een spaarrekening waar ik jaloers op kan zijn ( ben het niet hoor, maar menig 1 en zeker alleenstaande moeders hebben dit niet! ). Je geeft het uit aan leuke dingen, reizen, en zelfs daar let je op wat het kost. Bewust bezig dus! Mooi zo doorgaan 😉

  2. Je bent nog maar 40, ik begrijp niet waarom je geen fulltime baan hebt?
    Vooral omdat je het gevoel hebt dat je ‘achterblijft’ bij je vrienden!

  3. je doet het goed hoor. Je hoeft je zelf niet te vergelijken met je vrienden, want het belangrijkste is dat je je rekeningen kunt betalen, een dak boven je hoofd en eten op de plank hebt voor jou en je kind. De rest doet er niet toe. Wees tevreden met wat je hebt, al het andere is extra maar niet noodzakelijk. Als het echt vrienden zijn, vinden ze het ook prima als je niet altijd overal aan meedoet of geld aan uit wil/kan geven. Ik sta overigens van je boodschappenbudget te kijken. Ik heb mijn 2 kinderen de helft vd week en ik besteed zo’n €200 per maand aan boodschappen, vrijwillig. Nu drink ik geen wijn en dergelijke, dat scheelt. Ik ga wel af en toe uit eten of doe iets leuks met de kinderen. Daar geniet ik van, ook als het me niks kost (boswandeling of naar het strand) Maak er een uitdaging v voor jezelf, maak gebruik vd too good to go app om goedkoper eten in te slaan, vries restjes in…..scheelt ook een hoop in je budget. Succes en vergelijk je niet met anderen. Anderen leven jouw leven niet en jij niet die v hun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.