Planner Reviews 2020: Eenvoudig Leven Agenda 2020

eenvoudig leven agenda 2020

Misschien denk je wel: ben je al die planners na een paar jaar testen niet zat? Het antwoord: NEE! Er komen namelijk ook elk jaar weer nieuwe planners bij. En het is ontzettend leuk om te zien hoe planners zich ontwikkelen en steeds weer beter worden. Soms worden ze superuitgebreid en soms gaan ze juist weer wat terug naar de basis. Dat laatste zien we deze week, in de Eenvoudig Leven Agenda 2020. Een agenda die je de ruimte geeft voor alle belangrijke dingen, zónder voor extra afleiding te zorgen.

Het verhaal achter de Eenvoudig Leven Agenda

De Eenvoudig Leven Agenda is ontwikkeld door Nynke Valk, die inspiratie en coaching geeft vanuit een boeddhistisch perspectief. Ze houdt zich al jarenlang bezig met persoonlijke ontwikkeling; dat is de rode draad die door haar leven loopt.

Daarin wordt ze vooral geïnspireerd door het boeddhistische gedachtegoed, maar haalt ze ook veel uit de principes die Stephen Covey gebruikte in zijn boek De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap. Zijn manier van effectief werken dankzij het hebben van een kraakheldere visie is iets dat ze ook graag in haar werk toepast.

En daarbij past natuurlijk een goede planner. Maar wel eentje die niet extra afleidt, maar zorgt voor focus op de juiste plek. Een planner die eenvoudig leven mogelijk maakt, in een tijd die dat eigenlijk juist vooral onmogelijk lijkt te maken.

Dat werd de Eenvoudig Leven Agenda, een agenda die je helpt om je eigen koers te varen, in een wereld die veel van je vraagt. Dit is alweer de tweede editie, waarin ook de feedback op de eerste versie is verwerkt. In deze agenda heeft Nynke de methode verwerkt die zij eigenlijk al tien jaar binnen haar eigen bedrijf gebruikt en die haar helpt om haar visie en acties met elkaar te verbinden.

Eigenlijk dekt ‘agenda’ niet eens echt de lading. Het is een agenda en werkboek in één, die vooral gericht is op je leven eenvoudiger maken. Met meer focus op wat voor jou écht belangrijk is.

Misschien wel leuk: wat Nynke zelf vertelt over de Eenvoudig Leven Agenda. Dit filmpje gaat over de editie van 2019, maar die heeft ook gefungeerd als de basis voor 2020:

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Praktische informatie

❤ Nederlands
❤ Een week op één pagina (pagina = ruime A5), inclusief weekend. Beide weekenddagen hebben dan evenveel ruimte als één doordeweekse dag. De weekplanning kan overigens wél op twee dagen.
❤ De dagen hebben geen tijdsindeling
❤ Ruimte voor wekelijkse thema’s, actie en bijvoorbeeld een advies, je focus of je motto voor die dag of week
❤ Elke maand begint met een afbeelding en een inspirerend thema dat je doet nadenken
❤ Met ‘Het model van Eenvoud’, waardoor je sneller voor jezelf kunt bepalen wat écht essentieel is
❤ Ruimte voor wekelijkse evaluaties achterin: wat heb je bijvoorbeeld wel of juist niet gedaan? Welke uitdagingen moest je het hoofd bieden?

❤ Gebonden agenda met stevige papieren cover en twee bladwijzerlintjes
❤ Achterin vind je extra ruimte voor notities
❤ Veel focus op zelfliefde en jezelf de ruimte gunnen om soms ook dingen niet te doen
❤ Met weeknummers!
❤ Ook handig: overzicht van schoolvakanties, een jaaroverzicht en alle feestdagen op een rijtje
❤ De Eenvoudig Leven Agenda 2020 is te koop voor 21,89 euro, inclusief btw en verzendkosten. Verschillende themapagina’s kun je ook gratis downloaden, om te kijken of het iets voor je is.

Looks

De Eenvoudig Leven Agenda 2020 oogt vrij strak. De cover is geel en voorzien van een illustratie die is gemaakt door Alex Peters. De ondertitel ‘Meer bereiken door minder te doen’ zegt eigenlijk alles. Dit is geen agenda om stampvol te zetten, maar eentje om je te leren hoe je juist effectiever kunt zijn door véél minder in je agenda te zetten.

De twee bladwijzerlintjes zijn weer erg handig; die kun je bijvoorbeeld gebruiken om aan te geven waar je nu zit én om je huidige evaluatieformulier te markeren. De weekevaluaties volgen namelijk niet na die specifieke week, maar worden allemaal achterin verzameld. Overigens is dat naar aanleiding van de feedback; eerder zaten ze steeds aan het einde van de maand. Dan is het echter veel lastiger om steeds heen en weer te bladeren.

De lintjes passen qua kleurstelling ook goed: geel en wit.

Binnenkant

Ik denk niet dat ik dit jaar al een agenda heb gezien die zó strak en overzichtelijk was als deze. Een overzichtelijk lettertype, alles in hetzelfde lettertype, strakke vakjes en alles in zwart-wit. Je begrijpt: de maandelijkse illustratie springt er hierdoor extra uit 😉

Dat is ook fijn, want dat zorgt voor extra aandacht voor het thema. In juni is dat bijvoorbeeld Tevredenheid is de grootste rijkdom. In het stukje dat Nynke daarover geschreven heeft, komt onder meer naar voren dat zelfs het behalen van je doelen niet altijd voor tevredenheid zorgt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je wél meer tevredenheid in je leven ervaart. Mooi gevonden, want tevredenheid past wat mij betreft perfect in een gelukkig én eenvoudig leven.

Om even een indruk te geven van de agenda en de inhoud, heb ik weer wat foto’s voor je gemaakt:

eenvoudig_leven_agenda_voorbeeld
Voorin zit een voorbeeld van hoe je de agenda kunt invullen.
eenvoudig_leven_agenda_thema
Elke maand heeft een eigen thema met informatie om te implementeren in je eigen maand!
eenvoudig_leven_agenda_indeling
Zo ziet het weekoverzicht er uit: je kunt zelf je thema’s invullen en daar acties aan koppelen.
eenvoudig_leven_agenda_evaluaties
Evalueren: hoe ging het afgelopen week? En hoe zit dat precies?

Indeling

De Eenvoudig Leven Agenda is géén planner zoals de Purpuz Planner of de Zakenmam Agenda die je hier eerder voorbij hebt zien komen. Je vindt hierin dus ook geen routes naar je doelen of grote plannen die je opbreekt in kleine plannen. Die kun je natuurlijk zelf wel maken in de notities, als je dat fijn vindt.

Wat je wél vindt, is dagelijks ruimte voor een thema en de bijbehorende acties. Op de eerste pagina van de agenda zie je een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien:

Thema: Website

Actie: Blog posten, filmpje Lodewijk opnemen

Dit kun je voor elke dag invullen.

Het is natuurlijk leuk om hierin rekening te houden met het thema van de maand, maar dat hoeft niet. De thema’s zijn vooral handig om inspiratie op te doen en om de lessen die je daaruit trekt gedurende het hele jaar met je mee te nemen en in je leven te implementeren.

Achterin de agenda vind je alle evaluatiepagina’s. Daarop kun je elke week evalueren. Aangeven welke kleine stappen je hebt gezet, de manier waarop ze bijdragen aan wat voor jou belangrijk is, wat je niet hebt gedaan, enzovoorts.

Helemaal achterin vind je ruimte voor notities.

De Eenvoudig Leven Agenda loopt van 23 december 2019 tot en met 10 januari 2021. Dat betekent dat je er voor de kerst al mee kunt beginnen!

Ik moet zelf even een beetje wennen aan deze indeling; ik vind het juist wel heel fijn om dingen op tijd in te delen. Aan de andere kant; als ik me moet focussen op een thema per dag, dan kan ik waarschijnlijk met veel minder acties effectief zijn. En dat is natuurlijk uiteindelijk het doel. Niet meer doen, maar minder, met méér resultaat.

Oordeel Eenvoudig Leven Agenda 2020

De Eenvoudig Leven Agenda 2020 is een hele andere agenda dan ik gewend ben. Het is geen planner in de zin van: duidelijk alles opschrijven wat je wilt gaan doen en je pad uitstippelen.

Het is ook geen agenda in de zin van: je dag indelen volgens bepaalde tijden en kijken hoe je alles netjes in elkaar geschoven krijgt.

Het is inderdaad wat Nynke aangeeft: een werkboek. Er staan toevallig maanden, weken en dagen in, maar de tijd is niet het belangrijkst. Het belangrijkst is wat jouw thema is en wat jij daarin voor actiestappen gaat zetten.

Door dat superconcreet te maken, is de kans groter dat je het doet. En je moet wel de belangrijkste speerpunten noteren, want je hebt niet extreem veel ruimte om uit te weiden.

Het doet me sterk denken aan het principe van Brian Tracy: Eat that Frog. Hij pleit ervoor dat je de dingen waar je het meest tegenaan hikt direct doet als de dag begint. Dan kom je direct in een flow terecht én heb je het belangrijkste gewoon al gedaan.

Hier lijkt dat ook de aanpak te zijn: schrijf geen 100 ‘vulklusjes’ op, maar denk goed na over wat die dag voor jou belangrijk is en koppel daar je acties aan. En als je die acties dan niet uitvoert: denk eens na over welk aspect van jezelf daarvoor heeft gezorgd. Waarom doe je iets bijvoorbeeld steeds opnieuw niet?

Nieuwe manier van werken

In de eerste instantie moest ik even wennen aan de Eenvoudig Leven Agenda. Juist omdat ik wel een beetje structuur nodig heb, vind ik het altijd fijn als ik veel ruimte heb om m’n dag in te delen.

Maar als ik heel eerlijk naar mezelf kijk, dan betekent al die ruimte hebben niet automatisch dat ik ook altijd effectief werk. En dat doe ik wél als ik bijvoorbeeld drie dingen op het lijstje heb en niet verder ‘mag’ voor ik die heb gedaan. Dan eet ik die spreekwoordelijke kikker wel! En dan wordt het volgens mij ineens een stuk makkelijker om grote stappen te zetten in de juiste richting.

Misschien is het juist wel mooi om dit te combineren met een wat uitvoeriger iets. Of dat nu een planner is of een gewoon notitieblok. Een to do-lijst, waarbij je actiepunten kunt toetsen aan het thema dat je voor die dag hebt. Want meer bereiken door minder te doen – dat spreekt me wel aan…

Kende jij deze planner al? Spreekt hij je aan?

Lees ook de andere reviews:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.