Planner Reviews 2019: Balans Planner

Planner Reviews 2019: Balans Planner

Onlangs kwam ik op Instagram een planner tegen die ik nog niet eerder gezien had: de Balans Planner. Net even wat anders dan anders, want net zoals bijvoorbeeld de Milly Pie en de Happiness Planner, is ook de Balans Planner niet gedateerd. Het is bovendien niet alleen een planner, maar ook een plek voor ideeën en journaling. Eigenlijk is de Balans Planner vooral bedoeld om alles wat in je hoofd zit op één plek te verzamelen, om vervolgens effectief toe te werken naar meer balans. Meer dan genoeg redenen om de Balans Planner eens aan een review te onderwerpen! De laatste in deze serie planner reviews voorafgaand aan 2019…

Het verhaal achter de Balans Planner

De Balans Planner is ontwikkeld door Jisca Rebel. Zij was op een bepaald moment op zoek naar meer rust, ruimte en overzicht in haar leven. Ze wilde zich graag focussen op wat voor haar écht belangrijk was. Haar hoofd leeg maken, zodat er weer ruimte zou ontstaan voor creativiteit.

De tool die ze voor zichzelf ontwikkelde was de Balans Planner. En omdat die voor haar zó effectief werkte, besloot ze deze planner ook met anderen te delen.

Inmiddels is de Balans Planner een groot succes en verkrijgbaar in zes stijlvolle designs. Wie een exemplaar koopt, krijgt bovendien een wekelijkse Planmail, die je helpt om de planner zo optimaal mogelijk te gebruiken en je zo min mogelijk te laten meeslepen door de waan van de dag.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Praktische informatie

❤ Nederlands
❤ Ongedateerd, een week op twee pagina’s (pagina = 17,5 x 24 cm), inclusief weekend
❤ Elke dag telt van 6:00 tot 24:00 uur, 1 regel per uur
❤ Dagelijks ruimte voor gewoontes en water drinken
❤ Focus voor het jaar + per kwartaal
❤ Maandoverzicht met ruimte voor focuspunten
❤ Elke week begint met een weekoverzicht met focus, hoogtepunten, aantekeningen, balans, must do’s en to do’s
❤ Stevige kaft met ringband, verkrijgbaar in zes designs. Met kunststof liniaal die je gemakkelijk kunt verplaatsen
❤ Achterin de planner staan diverse handige tools en overzichten, zoals Doel in mijn leven, Tijdschrijven (hoe ziet je dag eruit en komt die wel overeen met je doel?), Balans, Me-time, Routine, Schema vaste taken en schema overige taken, To see, do, read or listen to, Menu-ideeën, Boodschappenlijsten, To do’s uitbesteed, To do’s uitgesteld, Project, Jaar in pixels en ruimte om te schetsen, doodlen en te schrijven
❤ De Balans Planner kost € 29,50. Wil je de planner tegelijk met 3 anderen kopen, dan kun je ook gebruikmaken van de 3+1 gratis-actie. Op de site staat trouwens ook een inkijkexemplaar!

Looks

De Balans Planner is verkrijgbaar in zes verschillende uitvoeringen. Op deze foto’s zie je ‘Creative Blues’. De binnenkant van de planner is heel rustig en overzichtelijk; hij is gemaakt van kwalitatief gerecycled 100 grams papier.

Gewone pennen drukken niet door, de meeste gangbare fineliners ook niet, maar met stiften moet je een klein beetje uitkijken. De keuze voor dit papier is wel bewust gemaakt; als alle 300 pagina’s op dikker papier gedrukt zijn, dan is deze planner niet meer te tillen.

Je kunt de planner dichthouden met een handig elastiek. Dankzij de zwarte ringband kun je de pagina’s gemakkelijk omslaan.

En verder zeggen foto’s altijd weer meer dan woorden (het kan héél even duren voor ze allemaal geladen zijn):

Na de uitgebreide uitleg kunnen we aan de slag met het gebruik van de Balans Planner
Hoe kun je een idee omzetten in een project en dat project vervolgens in concrete taken hakken? Het klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt dit soms vies tegen. Dit schema laat je precies zien waar je met elk soort activiteit heen moet.
Een voorbeeld van hoe jouw weekoverzicht eruit kan zien; een pagina om even stil te staan bij de vorige week en de lessen (en taken) die je meeneemt naar de volgende week
Een voorbeeld van hoe je week ingedeeld kan worden. In de kantlijn zie je de verschillende symbolen die een bepaalde voortgang of status aangeven. Je dag kun je op drie manieren indelen: op tijd (zoals de woensdag), op to do’s (zie donderdag) of als een combinatie (zie dinsdag)
De focus voor het volgende jaar aan de linkerkant en een onderverdeling in de vier kwartalen aan de rechterkant
In het weekoverzicht heb je ook ruimte voor je boodschappen, gespreksnotities of andere dingen die op dat moment voor jou relevant zijn.
Het maandoverzicht in de Balans Planner
Zo ziet de week eruit voordat je aan het plannen slaat.
Achterin de Balans Planner staan boodschappenlijsten, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen dingen die je online én offline koopt
Welke to do’s stel je uit? Noteer ze hier, zodat je ze niet kwijtraakt. En als ze nu eens écht gedaan moeten worden, maak je er ‘must do’s’ van. Of je streept ze weg, als ze toch niet zo noodzakelijk meer zijn.
Achterin de Balans Planner vind je een uitklapbare flap met daarop uitleg voor de symbolen, je overzicht met gewoonten, je kleurcodes en ‘overig’. Als je deze uitklapt, kun je ‘m altijd naast je weekoverzicht houden.

Indeling

De Balans Planner begint met een uitgebreide uitleg over het gebruik ervan. Dat is ook wel heel handig, want op die manier zie je hoe de verschillende onderdelen met elkaar samenwerken. Deze uitleg zie je even verderop vertaald in voorbeeldpagina’s.

Na de uitleg volgen een jaaroverzicht, met ruimte voor een focus per kwartaal en 12 maandoverzichten die je zelf kunt invullen.

De week begint vervolgens met een overzichtspagina. Hierop kun je je focus noteren, je kunt aangeven wat je kunt verbeteren om meer balans in je leven te ervaren en je kunt dingen noteren waarvoor je dankbaar bent. Daarnaast is er volop ruimte voor je must do’s en je to do‘s. Aan de hand van dit overzicht kun je vervolgens je week plannen.

De week is eigenlijk heel overzichtelijk: twee pagina’s per week. De zondag staat over de gehele breedte onder alle andere dagen. De dagen en tijdstippen zijn genoemd, maand en datum kun je zelf invullen. Als je dat wilt. Er is ruimte voor je focus, voor je afspraken, voor je goede gewoontes, je waterinname en voor bijvoorbeeld maaltijdideeën of dingen waarvoor je dankbaar bent.

Vanaf pagina 248 vind je verschillende lijstjes, overzichten en schema’s.

Bijzonderheden

Voor je de Balans Planner gaat gebruiken, is het handig om even goed de uitleg voorin te lezen. Of de instructievlog aan te vragen. De Balans Planner draait namelijk om een aantal kernpunten:

  • Alles uit je hoofd halen en dit verzamelen op één plek: in de Balans Planner
  • Weer gaan schrijven; met daadwerkelijk (met de hand!) schrijven activeer je namelijk een ander deel van de hersenen, waardoor je dingen beter kunt onthouden én creatiever wordt
  • Opvolgen met vaste symbolen en kleurcodes (die overigens uitgelegd worden op een handig uitklapbare flap achterin)
  • Een systeem creëren dat voor jouw leven werkt

Daarnaast staan er een aantal hele interessante ideeën in de uitleg. Als je hier bijvoorbeeld graag leest, dan heb je misschien al een financieel budget. Maar heb je ook wel eens nagedacht over een tijdbudget? Net zoals de meesten van ons niet onbeperkt geld hebben, hebben we ook niet onbeperkt tijd.

En: routines. Niet steeds met jezelf discussiëren over of je iets nu wel of niet gaat doen, maar die vaste gewoonte erin krijgen. Ik kan me niet eens voorstellen hoeveel tijd en energie ik over zou houden als ik voortaan niet meer nadacht over dingen wel of niet doen, dingen wel of niet eten (vooral dat..), maar het gewoon zou doen. En gewoon niet zou eten. Want ik discussieer eigenlijk zelden met mezelf over het eten van een appel…

Oordeel Balans Planner

Het doen van planner reviews blijft ontzettend leuk. Steeds als ik denk dat ik dé planner gevonden heb, komt er weer een nieuw exemplaar langs met óók weer hele gave features. En dat is met de Balans Planner niet anders. Hij heeft eigenlijk alles wat ik graag in een planner zie: veel vrije ruimte, een redelijk eenvoudige indeling, iets om mijn waterinname te tracken, reflectiemogelijkheden – maar niet teveel, een mooie combinatie van werk en privé, zonder hier een uitdrukkelijke scheiding in aan te brengen en heel veel overzicht.

Ik denk dat ik heel veel aan deze planner zou hebben. En ik denk dat hij ook best confronterend kan zijn. Zoals Jisca zelf vertelt over de ontwikkeling van haar goede gewoontes: “Zo dacht ik zelf dat ik bijna nooit snoepte. Ik sprak met mezelf af dat ik alleen een ‘X’ in [het vakje] zou zetten als ik echt de hele dag NIETS gesnoept of gesnackt had. Opeens zag ik dat ik deze toch minder vaak kon afvinken dan ik had gedacht. Maar ik werd ook gestimuleerd om me er nu wél aan te houden, omdat ik wist dat ik dan aan het einde van de dag een ‘X’ kon neerzetten.”

Balans

Daar zie ik mezelf ook wel voor aan: denken dat ik aardig bezig ben, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. En dan is zo’n planner wel heel handig. Niet om je een slecht gevoel te geven, maar juist om te merken dat je misschien met hele eenvoudige stappen ineens wél die gewenste resultaten kunt bereiken. Die balans bereiken, als het ware.

De systematiek – met de symbolen en kleurcodes – is misschien even wennen, maar volgens mij heb je dat zo in de smiezen. De indexkaart is daar volgens mij wel redelijk onmisbaar bij, zeker voor iemand die eigenlijk niet zo’n geweldige ‘planstructuur’ heeft.

En hoewel een gedateerde planner voordelen heeft, is het ook fijn dat je geen enkele pagina uit een planner hoeft te verspillen. Bovendien kun je er op deze manier op elk moment mee beginnen.

Ruimte voor verbetering?

De Balans Planner heeft mij eigenlijk behoorlijk positief verrast! En het lijkt ook inderdaad wel alsof er inderdaad ruimte is voor vrijwel alles wat er in mijn hoofd zou kunnen zitten.

Verbeterpuntjes bedenken wordt in dit geval lastig, maar als er nog ruimte voor aanvullingen is, dan heb ik er nog twee. Ten eerste; als blogger is het natuurlijk superfijn als een planner ook ruimte heeft voor bloggerelateerde dingen, zoals blogonderwerpen. Maar goed; die kan ik natuurlijk ook gewoon kwijt in de vrije ruimte.

Daarnaast zou ik het óók best handig vinden als er een aantal extra tabjes in zouden zitten voor de overzichten achterin de planner. Zodat je – zeker in het begin – misschien net even wat makkelijker door kunt bladeren naar je projecten of je nieuwe routine. Natuurlijk kun je die ook zelf eenvoudig maken met wat masking tape (met dank aan Het Rijke Wijf voor die tip!) of met een paperclip.

Dit was alweer de laatste planner review van dit jaar. Het moeilijkste komt nu: kiezen welke ik zélf ga gebruiken… Weet jij het al?

Lees ook de andere planner reviews:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Na het lezen van je review heb ik deze planner besteld. Ik heb hem nog niet binnen, maar kan niet wachten om hem te gebruiken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.