Wennen aan minder geld

Hoe kun je wennen aan minder geld?

Het is natuurlijk fijn als je een leuk inkomen hebt en daar – bijvoorbeeld door te minimaliseren – steeds meer van overhoudt. Het feit dat je op die manier meer vrijheid ‘koopt’ kan motivatie genoeg zijn om het vol te houden. Maar wat als dit geen keuze is, maar bittere noodzaak? Hoe kun je dan wennen aan minder geld, als je het voorheen eigenlijk altijd goed hebt gehad? Steeds meer huishoudens met een hoog inkomen worstelen hiermee en komen zo in de financiële problemen.

Hoger inkomen, meer financiële problemen

Ik las van de week in een artikel van het AD dat mensen met een hoger inkomen steeds vaker in de financiële problemen zouden komen. De percentages bij de lagere en middeninkomens bleven gelijk, maar het aantal hogere inkomens met ernstige financiële problemen is in drie jaar tijd verdubbeld en:

 • heeft 5-7 procent te maken met loonbeslag
 • betaalt 19 procent de huur of hypotheek te laat
 • een kwart van de huurders betaalt die huur zelfs regelmatig te laat, evenals 13 procent van de huiseigenaren

Dan zul je denken: hoe kan dat? Als je een hoger inkomen* hebt, dan zou het toch juist makkelijker moeten zijn om rond te komen?

In het artikel wordt verwezen naar een onderzoek van Nibud en daaruit komen drie redenen voor financiële problemen naar voren:

 • uitgaven stijgen, terwijl inkomsten gelijk blijven
 • de vaste lasten zijn te hoog
 • de inkomsten zijn te laag

En daarnaast zijn er volgens mij nog een praktische en een psychologische reden te bedenken voor het feit dat dit vooral mensen met een hoger inkomen treft:

Praktisch

De praktische reden heeft alles te maken met een bepaalde mate van lifestyle-inflatie. Veel mensen geven steeds meer uit, als ze meer gaan verdienen. Soms zijn dat eenmalige uitgaven, zoals een paar dure schoenen of een mooi horloge. Maar het kunnen ook uitgaven zijn die elke maand een aanslag op je budget zijn. Een dure auto of een groot en duur huis, bijvoorbeeld.

Als je dan ineens minder te besteden hebt, dan is het niet slechts een kwestie van een poosje wat minder geld uitgeven. Die vaste lasten moeten namelijk wél gewoon betaald worden. Lukt dit niet, dan kunnen de rekeningen zich heel snel opstapelen.

Psychologisch

En de oorzaak kan ook tussen je oren zitten. Hoe je omgaat met geld, heeft alles te maken met je mindset. In theorie zou iedereen logisch na kunnen denken en precies uitrekenen wat hij of zij heeft en wat er daadwerkelijk nodig is.

Maar die vaardigheid zijn velen van ons allang verleerd. Als je écht heel weinig te besteden hebt, dan moet je wel. Maar als je jarenlang een leuk inkomen hebt gehad, ligt dat anders. Het gaat dan vaak allang niet meer om wat er nodig is, het gaat om wat je gewend bent. En vervolgens om wat je wilt. Of wat je denkt nodig te hebben of denkt te verdienen. Helemaal als je toch een goed inkomen hebt. Waarom zou je jezelf dan niet eens verwennen?

Als dat ineens niet meer mogelijk blijkt, dan moet je wennen aan minder geld. Maar die knop omzetten lukt niet altijd meteen. Sterker nog; als dit nieuw voor je is, dan kan het een enorme weerstand oproepen óf het kan ertoe leiden dat je je kop in het zand steekt. Dit geldt voor maar liefst 40 procent van de huishoudens met problemen; zij denken niet dat het zó erg is, dat ze professionele hulp nodig hebben.

* In dit geval heb je een ‘hoger inkomen’ als je als alleenstaande meer dan 2000 euro netto hebt of samen meer dan 4000 euro netto.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe kun je wennen aan minder geld?

Dan is natuurlijk de hamvraag: hoe kun je wennen aan minder geld? Hoe zet je die knop om, zodat je niet alleen uit die financiële problemen komt, maar nog steeds een heel leuk leven kunt blijven leiden? Want hoe handig geld ook is; het is geen bestaansreden. En van alleen geld word je ook niet gelukkig.

Je kunt denken dat dit niet nodig is, maar het overkomt steeds meer mensen. Dat ze ineens gedwongen moeten wennen aan minder geld. Bijvoorbeeld door:

 • een (langdurige ziekte)
 • ontslag/werkloosheid
 • de komst van kinderen
 • een scheiding

Ik heb het zelf ook meegemaakt. Het vorige huis was destijds gekocht met het idee dat er gemiddeld ongeveer 3,5 salaris binnenkwam. Toen de crisis toesloeg, werd dat gereduceerd tot ongeveer 1,5 salaris. Ik kan je vertellen: het is geen pretje als je dan nét een duur huis hebt gekocht, waar ook nog eens veel aan verbouwd moet worden.

Ik kon op dat moment twee dingen doen: het over me heen laten komen of er het beste van maken. Had ik voor het eerste gekozen, dan weet ik niet hoe ik er nu bij had gezeten. Maar echt goed zal het niet geweest zijn; ik zou dan toch minimaal enkele tienduizenden euro’s aan (rest)schuld hebben gehad.

Gelukkig koos ik voor het laatste. Dat was niet altijd makkelijk en het ging zéker niet altijd van een leien dakje (zoals de meeste vroege lezers wel weten), maar het heeft me uiteindelijk wel veel verder gebracht. Hieronder vind je een aantal tips die mij door de jaren heen ontzettend hebben geholpen:

Tip 1: Steek je kop niet in het zand

Het belangrijkste is om je kop niet in het zand te steken. Dat doet een groot deel van de mensen met een hoger inkomen wél. Uit het Nibud-rapport dat het AD aanhaalt, blijkt dat maar liefst 40 procent van die groep denkt dat de eigen financiële problemen niet zo erg zijn en dat ze hier nog geen professionele hulp bij nodig hebben.

Dit is best een uitdaging. Mensen zijn gewoontedieren. En ze vinden het niet fijn om ergens in achteruit te gaan. Niet voor henzelf, maar zeker ook niet voor de omgeving. Toch is snel schakelen heel belangrijk om grotere problemen te voorkomen. Je wilt immers niet óók te maken krijgen met allerlei bijkomende kosten voor achterstallige betalingen.

Tip 2: Ga écht werken met een budget of een financieel plan

Een budget of een financieel plan is altijd een goed idee, zeker als je moet wennen aan minder geld. Maar als je het ineens met minder moet doen, is het helemaal belangrijk. Je moet precies weten hoeveel er binnenkomt, wat je vaste lasten zijn en welke bedragen je aan variabele lasten kunt uitgeven.

En wat je kunt sparen; juist als je ineens veel minder te besteden hebt, is het belangrijk om wél te blijven sparen.

Ik gebruik hiervoor zelf de Financiële Strategie-planner, maar je kunt ook het gratis budgetvoorbeeld downloaden via de tools-sectie of zelf iets in elkaar zetten. Het gaat er niet om hoe iets eruit ziet, het gaat erom dat jij een systeem maakt dat voor jou werkt en waarbij je het voor jezelf gemakkelijk maakt om overzicht te houden over de diverse geldstromen.

Tip 3: Kijk waar je kunt besparen

Op de korte termijn kan besparen bést een beetje pijn doen. Je moet ineens nadenken over uitgaven en je kunt misschien niet alles zomaar meer doen. Maar als je eenmaal ziet wat besparen je kan opleveren, ben je daar zó overheen.

Begin met kleine dingen om op te besparen, die koffie die je onderweg naar het werkt koopt, kleding die je eigenlijk niet nodig hebt of het aantal uitjes. Al begin je maar met 10 procent; dan merk je er relatief weinig van, maar kan er toch ineens een leuk bedrag overblijven.

En kijk ook naar manieren om je vaste lasten te verlagen:

En verander niet alleen je gewoontes hierin, maar noteer ook hoeveel je hiermee bespaart. Je zult zien dat dat je motiveert om het lijstje nóg langer te maken.

Tip 4: Stop niet met sparen

Misschien heb je de neiging om eerst te stoppen met sparen. Daar voel je op de korte termijn niets van.

Toch is het verstandig om juist in deze situatie te blijven sparen. Weinig tot geen spaargeld maakt je kwetsbaar voor financiële tegenslagen. Bovendien los je daar het probleem niet mee op.

Als je ineens moet wennen aan minder geld, dan moet je dus wennen aan minder geld uitgeven. Je kunt je situatie immers alleen verbeteren als je uitgaven zijn aangepast op je inkomsten. Schrap dus alles wat je wilt, maar verlaag je spaarbedrag pas als dat écht niet anders kan.

Ik begon zelf bijvoorbeeld juist op mijn financiële dieptepunt met het aflossen van mijn hypotheek. Dat leek op dat moment misschien een vreemde keus, maar uiteindelijk zorgde alleen het aanpakken van die hypotheek al voor zo’n 700 euro extra speelruimte per maand.

Tip 5: Denk aan de lange termijn

Als je het ineens met minder geld moet doen, dan kan dat voelen als een achteruitgang. Het is belangrijk dat je van dat gevoel afkomt; dat saboteert je alleen maar. Minder geld kunnen uitgeven is géén achteruitgang. Bewuster met je geld omgaan is géén achteruitgang. Het is juist vooruitgang.

We kennen allemaal wel de voorbeelden van mensen uit programma’s als een Dubbeltje op z’n kant: tweeverdieners met een royaal inkomen, die het net zo hard weer uitgeven en vervolgens in de problemen komen. En daar tegenover staan de verhalen zoals van deze zuinige miljonair, die met een bescheiden salaris 8 miljoen bij elkaar wist te schrapen.

Het gaat niet om hoeveel er binnen komt, het gaat erom wat je ermee doet. Dát bepaalt of je een rijk leven hebt. Zie wennen aan minder geld dus niet als iets vervelends, maar als een moment om je prioriteiten weer eens te herijken.

Geef jij je geld en je tijd nu wel uit aan wat voor jou écht belangrijk is? Of ben je daar eigenlijk veel te weinig mee bezig?

Verschuif je visie van de korte naar de lange termijn. Die broek of die nieuwe tv lijken nu misschien heel hard nodig, maar hoe gelukkig zullen ze je hebben gemaakt als je denkt aan je leven over tien jaar? Zijn ze dan écht zo belangrijk? Gun jezelf een nieuw perspectief, zodat je geluk straks – als je inkomen misschien weer stijgt – ook volledig losgekoppeld is van hoeveel geld je kunt uitgeven.

Heb jij nog goede tips om te wennen aan minder geld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Als budgetcoach adviseer ik vaker wat er mogelijk is, of mensen daar aan toe zijn, is een ander verhaal.
  Wat kun je doen:
  * ga geen dure winkels meer in maar zoek je favoriete merken op marktplaats of in de kringloop.
  * ga koffie drinken bij Ikea (mits in de buurt) en neem geen pinpas mee en alleen maar een euro of 2 aan geld.
  * laat je pinpas altijd thuis en werk weer met contant geld.
  * geef jezelf zakgeld dat je mag opmaken aan alles wat je hartje begeerd maar op = op.
  * kijk je kledingkast na en wat je niet draagt of past kun je verkopen of ruilen met een groepje.
  * ruim je huis op, wie weet heb je op zolder voor een kapitaal aan spullen staan die maar stof staan te happen. Voor de duurdere spullen kun je naar het veilinghuis of een antiquair.
  * heb je extra geld: ga extra aflossen en begin met die schuld waar de grootste rente op zit.
  * ga sporten als je de neiging krijgt om te shoppen en neem je vrienden/vriendinnen mee. Goed voor lijf en beurs.

  Och er is zoveel mogelijk maar dit valt me zo vroeg in de morgen meteen in.

 2. Ik vermoed dat met name de vaste lasten het moeilijk maken voor deze mensen als ze achteruit gaan. Zelf verbaasde wij ons bij het kopen van een huis over hoeveel wij konden lenen. Gelukkig hebben wij zelf wel financieel inzicht en hebben wij zelf berekeningen gemaakt wat we maximaal als maandbedrag willen. Uitgaande van dat bedrag konden we maar de helft lenen van het door bank gegeven maximale bedrag. Ons streven is altijd geweest alle vaste lasten en minimale boodschappen kunnen betalen van één loon.

  Op dat moment was het best een lastige keuze we hadden vrijstaand of in de helft van een dubbel kunnen gaan wonen, maar kozen voor een ruime tussenwoning met minder hypotheek. Uiteindelijk ben ik nu heel blij met die keuze. Sinds een paar maanden zit ik in de Ziektewet, maar wat er ook gebeurd over één ding hoef ik mij geen zorgen te maken, financiën.

  Als we nu wel in een groter huis hadden gezeten had dat betekent dat we €1500 aan hypotheek zouden hebben en ons loon zakt straks naar €2000. Enige wat dan nog mogelijk was geweest is hopen dat het huis verkocht wordt ook al doe je helemaal geen luxe uitgaven meer.

  Persoonlijk denk ik dus niet dat het niet kunnen stoppen met luxe uitgaven het grootste probleem is. Vooral de hoge hypotheken waar je niet zomaar vanaf komt. Dus mijn tip denk goed na bij het afsluiten van de hypotheek en ga niet zomaar voor het hoogste bedrag dat kan. En eerlijk gezegd een iets kleiner huis is ook wel makkelijk minder om schoon te maken en onderhouden.

  1. Heel goed punt! Ik ben zelf ook kleiner en goedkoper gaan wonen en zie eigenlijk wel heel veel voordelen. We zijn begin dit jaar even langsgeweest bij een hypotheekverstrekker, maar ik schrok ook van wat die ons wilde lenen. Als we met dat budget aan het ‘huizenshoppen’ waren geslagen, dan was het volgens mij echt wachten op problemen.

   Ik kan me voorstellen dat het op dat moment misschien de moeilijkere keuze was, maar inderdaad: wat fijn dat jullie dat gedaan hebben! Je moet er toch niet aan denken om niet alleen in de Ziektewet te komen (en dan vul ik zelf maar in dat je te maken hebt met bepaalde zorgen rondom je gezondheid) en dan ook nog eens financiële zorgen op je bord te krijgen.

 3. Ik ben gewoon nog steeds niet gewend aan het hebben van meer geld. We wonen al 15 jaar in hetzelfde huis, onze salarissen zijn aardig gestegen in die tijd en we zouden makkelijk een huis kunnen kopen wat 2x zo duur is als ons huidige huis. Maar wat we nu overhouden, kunnen we mooi sparen voor als we in de torkomst een stapje terug moeten doen.

 4. Ik volg je blog al een hele tijd met plezier, maar heb volgens mij nog nooit eerder gereageerd. Bij deze dan toch eens :-). Je hebt al vaker geschreven over het aflossen van je hypotheek & verkopen van je (te) dure huis, maar waar ik dan soms stiekem toch wel benieuwd naar ben… Hoe ben jij eigenlijk ‘in the first place’ als (als ik goed reken) begin twintiger al aan zo’n enorm duur huis met mega-hyotheek op het platteland gekomen? In de eerste plaats in financiële zin (de meeste begin-twintigers die ik ken zaten in die tijd nog met een flinke studieschuld op een veel te dure studentenkamer), maar eigenlijk ook wel: hoe komt een twintiger al zo jong in zo’n soort van ‘levensfase’ met groot duur huis op het platteland terecht, die ik gevoelsmatig toch veel meer associeer met ‘gesetteld zijn/middelbare leeftijd’? Dat lijkt mij namelijk ook best wel een niet-gangbare stap om te nemen op zo’n moment in je leven (nog even los van het financiële aspect).

  Ik weet niet of je hier al wel eens eerder over geschreven hebt, misschien wel hoor, en uiteraard bepaal je helemaal zelf wat je wel en niet deelt op je blog! Dus als mijn vraag indiscreet is dan negeer hem gerust ;-). Maar ik heb soms bij het lezen van jouw aflos-verhaal wel het gevoel dat ik een soort van puzzelstukje mis, omdat jij blijkbaar op dezelfde leeftijd (je bent volgens mij zelfs nog iets jonger dan ik) dat ik op een ellendig duur kamertje bij een verschrikkelijke hospita zat al in een mega-huis ergens op het platteland zat (zo stel ik met dat tenminste voor ;-)). Dus ik ben wel heel benieuwd of jij ook soort van ‘alternatieve levenskeuzes’ gemaakt hebt waardoor jouw situatie op jonge leeftijd al zo anders was?

  1. Goede vraag! En geen geheim, ik heb er ongetwijfeld al eens over geschreven (maar zou dat zelf ook zo 1-2-3 niet weten, dus verwacht uiteraard ook niet dat een ander dat zou kunnen vinden 😉 ).

   Ik was inderdaad 24 (bijna 25) toen ik dat huis kocht. Ik ben op mijn 21e zonder studieschuld afgestudeerd, dus dat scheelde al. Daarna ben ik eigenlijk meteen begonnen met ondernemen en de eerste jaren had ik daarnaast ook nog een fulltime baan. Dan heb je een mooi inkomen en geen tijd om het uit te geven. Althans, dat was bij mij het geval.

   De eerste paar jaar woonde ik vrij goedkoop (appartement en tussenwoning, allebei in het noorden van het land) en toen kwam dit huis. Ik wilde graag wat dichter bij familie wonen en wilde graag weer terug naar het platteland. Dan moest ik dus wat naar beneden gaan, waar de huizen wat duurder werden. Mijn ex wilde voor dat geld dan wel een groot huis hebben, dus toen werd het een woonboerderij.

   Ik weet niet of ik echt andere keuzes heb gemaakt. In ieder geval niet bewust, maar vergeleken met anderen op dat moment denk ik dat ik vooral bezig was met opleiding afronden, werken en sparen. Anderen deden soms langer over hun opleiding, gaven hun geld uit aan kleding, uitgaan of mooie reizen en hadden misschien wel een studieschuld die nog terugbetaald moest worden. Het zal een optelsom zijn geweest van kleine dingen; niet jaren in een (dure) stad wonen, een prut sociaal leven, geen tijd om geld uit te geven, geen tijd voor vakantie. Dan kan het blijkbaar hard gaan.

   Ik heb in ieder geval (gelukkig) nooit een erfenis gehad, geen winst (alleen het tegenovergestelde) op huizen gemaakt, geen rijke man getroffen (ook alleen het tegenovergestelde), geen loterij gewonnen en nooit een topbaan gehad waarbij ik sowieso al een paar duizend euro in de maand schoon op mijn rekening kreeg. Oh, en dus ook niet altijd de beste keuzes gemaakt, wie weet waar ik dan inmiddels had kunnen zijn ????

   Is de puzzel zo iets duidelijker voor je? Anders laat je ’t maar weten hoor!

   1. Dank je voor je uitgebreide reactie! Die maakt het eigenlijk nog intrigerender 😉 (want met een erfenis of hele rijke man zou het allemaal al weer wat logischer verklaarbaar zijn geweest!). Misschien onderschat ik wel wat (succesvol) ondernemerschap op kan leveren, en ik denk inderdaad ook wel dat als je al op jonge leeftijd vrij spaarzaam bent, je over de jaren echt wel wat op kunt bouwen. Ik had in die jaren (en jammer genoeg nog steeds wel ;-)) ook altijd al wel een dure smaak op bepaalde gebieden, dus als er eens wat geld over was dan had ik altijd wel iets wat ik wilde kopen qua kleding enzo. Ik denk dat ik lange tijd wel onderschat heb wat bijvoorbeeld van jongsaf aan elke maand 50 euro opzij zetten (en daar dan niet aankomen…) over een langere periode op kan leveren… Maar dan nog is 200.000 euro wel echt veel geld ;-).

    Ergens wel zuur dat je al dat geld uiteindelijk toe hebt moeten leggen op een in waarde gedaald huis, maar anderzijds heb je ongetwijfeld wel hele waardevolle bespaar-vaardigheden voor de rest van je leven geleerd… Dus wie weet gaat je volgende 200.000 wel in waarde vervierdubbelen ;-).

 5. Ik heb het huis op mijn salaris gekocht, dus kan alles van 1 salaris betalen. Voor mij was dat nog een onbehaaglijk gevoel.
  stel dat ik ziek word, dan zou ik het van 70% moeten doen. ?
  Dat zou betekenen dat ik het wellicht niet meer zou kunnen betalen, dus inderdaad gekeken naar mijn vaste lasten en begonnen met aflossen. ik los af en spaar ,in totaal 30%van mijn salaris. Dat zou ik immers ook minder als inkomsten hebben als ik door ziekte of ontslag thuis zou zitten. eerst heb mijn 6 maanden buffer opgebouwd
  Ik los van mijn 30%, minimaal 25% af en 5% spaar ik aan 2,75%.

 6. Regina dankjewel! Maar eerlijk gezegd heb ik werkelijk waar niets aan je tips?
  Ik ben 11 maanden geleden afgekeurd en in de WIA terecht gekomen. Ik heb bijna €600 minder per maand en ben alleenstaand met een volwassen dochter uitwonend. Ik was werkzaam in de verstandelijk gehandicapte zorg en het was al nooit een vetpot.
  Ik heb net €1000 te veel per jaar om recht te hebben op huurtoeslag en pas aankomend jaar recht op zorgtoeslag (ivm transitievergoeding die ik heb ontvangen dit jaar)
  Verhuizen is geen optie, ik woon al in 1 vd goedkopere woning in mijn woonplaats, betaal €530 aan huur en ondanks mijn 23 jaar inschrijfduur, eindig ik vaak nog ergens op de 30ste plek (regio Amsterdam).
  Ik ben niet lid van kranten, tijdschriften etc. Ik heb de goedkoopste internetprovider en tv en huistelefoon opgezegd. Ik heb mijn verzekeringen veranderd naar goedkopere, net als mijn energie en gasleverancier. Mijn mobiel heb ik verlengd met een simonly abo. Auto ed. had ik sowieso al niet omdat ik dat niet kon betalen. Als ik alle vasten lasten heb betaald hou ik €260 over. Daar moet ik samen met mijn hond van eten, drinken, sparen, leuke dingen doen, kleding kopen, cadeautjes kopen en onverwachten uitgave mee betalen. Mijn eigen risico gaat sinds ik ziek ben volledig op en betaal ik per maand.
  Mijn hond is oud en bejaard, zijn pijnstillers zijn al €85 per maand en met zijn vlees en groente erbij kost hij zonder dierenarts mij €125 per maand.
  Hem weg doen is geen optie, hij is als een kind voor mij en word al verdrietig bij het idee dat als we geluk hebben, hij nog hooguit jaartje mee gaat.
  Dan blijft er dus €135 over voor wat ik net neer schrijf. Waarvan moet ik mezelf zakgeld geven? Hoe kan ik die geadviseerde 10% van mijn inkomen sparen? Ik kan hier net 2,5 week van eten en dan doe ik heel zuinig in vergelijking met voor mijn WIA, toen gebruikte ik zo’n €75 per week voor boodschappen. Van ellende eet ik 1 dag per week bij mijn moeder terwijl ik 45 jaar ben. Krijg ik ook bakje mee voor de vriezer.
  Mijn dochter betaald de sportschool voor mij. Ik at altijd heel gezond, veel verse en biologische groente, nu zeker niet biologisch en zelfs niet altijd meer vers maar uit vriezer als dat goedkoper is.
  Aangezien ik altijd alleenstaande moeder ben geweest , heb ik geen dure spullen om te verkopen, kleding draag ik af en hooguit de kledingbak wil dat nog hebben. Door mijn werk een burn out en PTSS opgelopen dus winkelen waar ik toch al niet van hield, doe ik echt niet. Ik heb geen schulden, maar heb afgelopen jaar €3000 moeten gebruiken van mijn transitievergoeding/spaargeld om rond te komen. Ik doe zo veel mogelijk op de fiets en fiets zelfs 30 km naar therapie elke week. Terwijl het op de terug weg erg donker is en mijn PTSS niet blij wordt van die boerenweg waar ik overheen moet. Elke maand is er wel wat, van nieuwe banden onder fiets, tot een nieuwe winterjas omdat die andere er na 4 jaar niet meer uit zag. Mijn hond die naar de dierenarts moet tot een kapotte Senseo waarmee ik eerst naar het repair café ben gegaan en uiteindelijk een andere tweedehands heb gekocht. Zet de verwarming als er niemand is behalve ik zelf, op 18 en trek dik vest aan.
  Ik wil niet zielig doen, maar ik vind het echt heel zuur dat ik na 24 jaar keihard gewerkt te hebben en mijn kind alleen te hebben opgevoed, nu er zo bijzit. En ook geen enkele uitweg zie om op een eerlijke manier meer geld te fixen. Het zou nu mijn tijd zijn, daar hield ik mij aan vast als ik het zwaar vond de afgelopen jaren. Ik was dagen aan het sparen om een verre, lange wereldreis te kunnen gaan maken. Mijn dochter gaat morgen voor een maand naar Thailand, kon haar niets geven om daar even lekker een x een borrel op mij te nemem. En dat wil ze ook niet, maar voelt voor mij niet leuk dat zij mijn sporten betaald en ik haar niets kan geven. En zelfs een verjaardagscadeautje voor haar of haar vriendin al een rib uit mijn lijf is.
  En het idee dat als ik zo door ga mijn spaargeld over 4 jaar op is, werkt niet echt mee aan mij beter gaan voelen.
  Want wat moet ik dan? Heb bv te veel om naar de voedselbank te mogen gaan.
  Ik bedoel het niet lullig, maar jouw tips zijn echt beetje te kort door de bocht, wilde dat ik er wat aan had, dan was mijn situatie nl rooskleuriger geweest.
  Ik zit er zelfs aan te denken om in Spanje of Portugal op een camping aan zee, in een caravan te gaan wonen. Dit zou financieel lucht geven en mijn PTSS en gehoorproblemen (heb ernstige Tinnitus en ben overgevoelig voor bepaalde geluiden) ook goed doen!

  1. Pff Tamara wat een narigheid. Jij hebt wel een hoop pech zeg ?

   Portugal of Spanje klinkt wel heel goed.. als je lang in het buitenland zit heb je alleen geen recht meer op uitkeringen of AOW denk ik?

   Boodschappen zou nog wel iets goedkoper moeten kunnen voor 1 persoon, maar ik weet niet of je hondenvoer ook is inbegrepen bij die 135 euro voor 2,5 week.
   Ik ben alleenstaand en als ik erg mijn best doe red ik het met 20-30 euro per week. Pas heb ik dit gerecht gemaakt: https://supersnelgezond.nl/chili-sin-carne/ De kruiden had ik al in huis dus dat scheelde in de kosten. Grote pan gemaakt en in bakjes ingevroren. Voor meerdere keren koken en dan invriezen lijkt sowieso vaak wel geld te schelen.

   Misschien heb je ook iets aan deze site: https://www.bijstandsgerechten.nl/week-gerechten-tot-e-5/

   De app Scooby kan soms handig zijn om korting te krijgen (maar alleen voor producten die je echt nodig hebt of waar je wat mee kunt, er wordt veel geadverteerd met frisdranken en dergelijke). Ik heb er pas een nieuwe tandenborstel mee gekocht van Colgate, voor 50 cent.

   Dan schijn je nog een app te hebben voor supermarktkoopjes, Afgeprijsd, maar daar heb ik geen ervaring mee. Dat zijn dan dus producten die bijna over de datum zijn en daarom met korting worden verkocht.
   Too Good to Go kan interessant zijn (eten dat anders wordt weggegooid), ik kreeg heel veel brood voor een euro of 5, maar je moet dan wel met Paypal of creditcard betalen. Als je dat niet hebt, is het geen geschikte app voor je.
   Bij de Albert Heijn liggen er bij de kant-en-klaarmaaltijden geregeld producten met 35% korting. Als het al geen erg dure maaltijd was, kun je dan voor weinig eten.

   Sommige mensen schijnen naar de markt te gaan vlak voordat die sluit, en proberen dan groenten e.d. voor minder te krijgen. Dan moet je wel een drempel over.

   Die 20-30 euro lukt overigens alleen als je geen sigaretten en genotsmiddelen zoals bier en wijn koopt. Ik drink alleen koffie, thee, melk, verdunlimonade.

   Verder, wat huisdieren betreft weet ik dat je allerlei regelingen hebt voor minima, om naar de dierenarts te gaan. In Amsterdam bijv. de Amsterdamse Hulp aan Minima. Maar misschien val jij nét niet binnen die groep.

   Ik weet niet wat je precies nog wel en niet kunt. Heb bijvoorbeeld weleens gehoord over een oude man die in geldproblemen kwam en vrijwilligerswerk ging doen in een verzorgingstehuis, koffie schenken en zo, en in ruil daarvoor gratis mee mocht eten.

   Nou dit is ongeveer wat ik je qua tips kan bieden, het is niet veel, wil je vooral heel veel sterkte wensen met al je gezondheidsproblemen. Hopelijk vind je op websites als deze adviezen waar je verder mee kunt.

   1. Correctie, bij Too Good to Go kun je ook met iDeal betalen. Kan zeker interessant zijn, in een stedelijke woonomgeving zijn er vaak winkels in de buurt aangesloten.

    Misschien kun je voor hondenvoer ook bij groothandels op internet kijken, groot inkopen is vaak wat goedkoper.

    Nogmaals sterkte!

    (en sorry voor de dubbele plaatsing van mijn bericht, Adine!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.